Dodaj do ulubionych

Ciąża pozamaciczna

IP: *.acn.waw.pl 06.10.03, 18:58
Czytam i czytam... Tak wiele z Was mialo ciaze pozamaciczna! Ja zawsze
sadzilam ze to rzadkie zjawisko a tu wyglada na to ze bardzo czeste! Zaczelam
sie teraz bac juz nie tylko tego ze nie zajde w ciaze ale ze jak zajde to
bach...taka tragedia. Nawet nie umiem sobie tego wyobrazic! Czy kobieta wtedy
bardziej sie boi o siebie czy o kruszynke? Co wogole jest przyczyna? Budowa?
Uwarunkowania genetyczne? I czy naprawde tak czesto sie zdarza? I czy jest
jakas analogia miedzy problemami w zajsciu a ciaza pozamaciczna?
Przepraszam za tak duzo pytan ale jestem przerazona...
Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: eta5 Re: Ciąża pozamaciczna IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 21:01
      zjawisko rzadkie ale realne, ja po 7 latach małżeństwa stwierdziłąm "nadszedł
      czas" zaszłam w 1 m-cu i w pozamaciczną.
      Czy martwiłąm się o siebie czy o kruszynke?
      może jestem samolubna ale jak mnie wieźli na sale o 2 w nocy bo zchodziłąm z
      tego świata modliłam się żeby się tej ciązy pozbyć. Wiedziałam ze jej nie
      można uratować a mnie tak
      nie wiem jak inne ale ja własnie tak myślalam
      pozdrawiam
      ps mój mąż tuż po operacji powiedział" nigdy więcej dzieci"
      teraz myślimy i in vitro
    • Gość: Ola Re: Ciąża pozamaciczna IP: *.ipt.aol.com 06.10.03, 22:44
      Aga,

Nie ma co sie bac o dziecko bo nie ma szans takiej ciazy utrzymac...jest
      natomiast zagrozenie zycia matki...
      Mnie uratowala tylko intuicja, poniewaz jak mnie operowali byl to juz 9ty
      tydzien i jajowod mogl peknac lada chwila - a wtedy krwotok...
      Przyczyn jest wiele:
      papierosy
      clo
      operacja jajowodow
      zrosty jajowodow
      wiec chyba nie masz sie czym martwic

Pozdrawiam,
      Ola
      • Gość: Paola Re: Ciąża pozamaciczna IP: *.daminet.pl 06.10.03, 22:49
        Clo przyczyną ciąży pozamacicznej? Pierwsze słysze, ale zaczynam się bać.
        • Gość: Ola Re: Ciąża pozamaciczna IP: *.ipt.aol.com 06.10.03, 23:16
          Kazda stymulacja niestety, ale nie ma sie czego obawiac bo sie to rzadko zdaza,
          szkoda ze nie ostrzegaja o tym w ulotce bo moze udaloby mi sie uratowac
          jajowod...sad
          aha jeszcze jest maly procent ciaz z ivf ktore "laduja" pozamacicznie
          nie ma sie czego bac...tylko trzba sie pilnowac i zaraz po zajsciu w ciaze
          dzialac - czyli usg, test krwi
          mnie nikt nie uprzedzil a lekarz powiedzial ze jest OK...dlatego o tym pisze
          zebyscie wy dziewczyny sie pilnowaly smile

pozdrawiam,
          Ola
          • Gość: jane Re: Ciąża pozamaciczna IP: *.bumc.bu.edu 06.10.03, 23:36
            Chociaz ciaze pozamaciczne to 1% ciaz, ale w Wielkiej Brytanii ich odsetek
            znacznie wzrosl w ciagu ostatnich 20 lat. Nadal jednak to rzadkosc, ale trzeba
            byc ostroznym.Czynniki ryzyka to takie jakie opisala jedna z forumowiczek, ja
            dodalabym jeszcze, ze sa pewne badania wskazujace na progesteronowa pigulke
            antykoncepcyjna, a takze anatomiczne wady jajowodow, ale 50% ciaz
            pozamacicznych jest zupelnie bez powodu,
            Moja ciaza pozamaciczna byla zdiagnozowana wczesnie bo w 5 tygodniu, kiedy po
            seryjnym badaniu HCG z krwi, najpierw spadlo, a po dwoch dniach nieznacznie sie
            podnioslo, w macicy nic nie bylo widac, takze dlatego ze HCG bylo za male, ale
            dobry radiolog dopatrzyl sie czegos w jajowodzie i kazal obserwowac i zalecil
            te seryjne HCG. Jak HCG wzrasta wolno tzn, mniej niz 66% co 48 godin albo 100%
            co 72 godziny, to jest duze wskazanie do ciazy pozamacicznej. U mnie
            zastosowano zastrzyk methotrexate, ktory jest antagonista kwasu foliowego i
            zaburza podzial szybko dzielacych sie komorek jak komorki rakowe, czy komorki
            zarodka. Po tym trzeba monitorowac poziom HCG, az spadnie do zera, co trwa od 4
            do 6 tygodni. U mnie spadlo po 3. Resztki zarodka absorbowane sa przez organizm
            wiec nie dochodzi do krwawienia jak w przypadku poronienia, tylko do krawienia
            zeby wydalic doczesna.
            Po kazdej pozamacicznej wskazane jest zrobienie testu HSG na droznosc
            jajowodow. U mnie oba jajowody okazaly sie drozne, chociaz nie wiadomo jaki
            jest ich stan na poziomie komorkowym, bo tego zadne testy nie sprawdza.

Lekcja z tego taka, ze jak kobieta jest w grupie wysokiego ryzyka, to nalezy
            wykonac seryjne badanie HCG i obserwowac jak rosnie, jak dobije do poziom 1500-
            2000 pecherzyk powinien byc widoczny na USG.

Pozdrawiam
            • Gość: Ola Re: Ciąża pozamaciczna IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.10.03, 23:45
              Jane,

Albo cos jest nie tak w powietrzu w UK.
              Ja tez tutaj mieszkam...i dodaje do angielskich statystyk moja ectopic p....
              W jakim rejonie jestes ?

Ola
              • Gość: jane Re: Ciąża pozamaciczna IP: *.bumc.bu.edu 07.10.03, 01:03
                Witaj Olu,
                Nie jestem w UK, ale korzystam z bardzo dobrego forum pod auspicjami Ectopic
                pregnancy trust, gdzie znalazlam bardzo duzo podpory, zrozumienia, pomocy z
                trakcie i pozniej gdy sie wylizywalam psychicznie. Polecam bardzo
                www.ectopic.org
                Mozesz zadac jakiekolwiek pytanie i zaraz ktos sie pojawi z rada, albo i bez,
                zeby potrzymac za reke i dodac otuchy.

Przykro mi ze musialas podniesc statystyki.
                Powodzenia w przyszlosci.
                • aniutek Re: Ciąża pozamaciczna 07.10.03, 03:35
                  wkladka wewnatrzmaciczna (tzw spirala czy IUD) podnosi
                  prawdopodobienstwo zajscia w cize pozamaciczna, nawet po
                  usunieci wkladki- w jajowodach sa male wloski, ktore za sprawa
                  wkladki gestnieja i utrudniaja droge zaplodnionemu jajeczku, po
                  kilku miesiacach od jej usuniecia wszystko wraca do normy i ryzyko
                  pozamacicznej maleje. Jezeli stosowalyscie te metode antykoncepcji
                  radze wstrzymac sie z ciaza 3-4 mies, organizm sam wszystko
                  ureguluje i prawdopodobienstwo ectopic maleje.
                  • Gość: eta5 Re: Ciąża pozamaciczna IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.10.03, 20:20
                    u mnie powodem była prawdopodobnie operacja wyrostka .....20 lat temu
                    no innego powodu lekarze nie znajdują a że pękł właśnie prawy jajowód to
                    zwalili na wyrostek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka