Dodaj do ulubionych

bezpłodność postępująca

08.10.03, 15:38
czy któraś z was wie co to tak do końca jest?
ostatnio u lekarza dowiedziałam się, że coś takiego mi dolega,ale niestety pan
doktor nie mógł mi wyjaśnic co to oznacza bo spieszył sie na poród.
Powiedział tylko, że "jajeczka zamiast dojrzewać i pękać zarastaja jajnik i z
przyszłych dzieci nici". nic nie powiedzial o leczeniu i nic wiecej. prosze
napiszcie jesli cos wiecie wiecej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia Re: bezpłodność postępująca IP: 195.245.213.* 08.10.03, 15:48
      Niepękające pęcherzyki i wrastające w ścianki to tzw. endometrioza, ale nie daj
      się panice!!! Kobiety z tą dolegliwością też mają dzieci, trzeba tylko się
      leczyć i byc pod kontrolą dobrego lekarza. Znajdz takiego koniecznie, ale
      jeszcze nie masz powodów do obaw. Lekarz pewnie zleci badania.
      Powodzenia!!!
      • Gość: kathrin78 Re: bezpłodność postępująca IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.03, 15:54
        Endometrioza to występowanie czynnej błony śluzowej macicy poza jej prawidłową
        lokalizacją tj. jamą macicy. Nieprawidłową lokalizacją błony śluzowej mogą być
        narządy płciowe, m.in. pochwa, krocze, jajnik, jajowód, a także rzadziej
        odległe od narządów płciowych miejsca organizmu, m.in. pęcherz moczowy, blizny
        pooperacyjne, jelita.
        Endometrioza dotyczy tylko kobiet w okresie dojrzałości płciowej, nigdy przed
        dojrzewaniem i po menopauzie. Nieprawidłowo umiejscowiona błona śluzowa posiada
        wszystkie cechy błony śluzowej macicy, tak samo reaguje na bodźce hormonalne -
        zachodzą w niej cykliczne zmiany rozrostowe, wydzielnicze i rozpad z
        towarzyszącym krwawieniem. Jest to szczególnie niebezpieczne w miejscach
        oddalonych od macicy, ponieważ wskutek nagromadzenia krwi, która nie może być
        wydalona, następuje powiększenie ogniska chorobowego i ucisk na sąsiadujące
        tkanki.
        Objawy choroby są różne i zależą od umiejscowienia nieprawidłowego ogniska
        błony śluzowej, np. bolesne miesiączki, obfitsze i wydłużone krwawienia
        miesiączkowe, dokuczliwe bóle, które są najsilniejsze w okresie poprzedzającym
        miesiączkę i podczas miesiączki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka