Gość: mika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 11:17 kiedy moga wystapic dni plodne mam cykle 33-40( nieregurarne) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mika Re: kiedy dni plodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 12:07 Tu też mika, szkoda że tak samo się nazywamy bo bywa to mylne. Od kiedy tu zaglądasz? Może nazwiesz się inaczej? - to oczywiście tylko moja prośba Ja też często miewam cykle 33 dniowe, wtedy owulację mam 18 lub 19 dnia cyklu. 33 dni to dla mnie najwięcej, nie wiem więc jak to wygląda przy 40 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kiedy dni plodne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 12:17 ok. taki szybki nick wymyslilam a wedlug ciebie owulacja ile trwa 2 dni czy dluzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: kiedy dni plodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 12:36 Nie wiem czy precyzyjnie ci odpowiem, ale sam moment owulacji jest krótki, bo , owulacja, polega na wyrzuceniu komórki jajowej, znajdującejsię we wzgórku jajonośnym pęcherzyka Graafa w jajniku, wszystko zależy od tego ile żyje Twoja komórka jajowa. Zazwyczaj jest to kilka godzin. Jednak w związku z tym, ze plemiczki żyją znacznie dłużej okres owulacyjny trwa dłużej niż te kilka godzin, bo plemniki "czekają" na komórkę. Dlatego też należy współżyć przed jajeczkowaniem i po, bo to jest właśnie okres owulacyjny. Chyba się trochę zakręciłam, ale mam nadzieję, że coś pomogłam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kathrin78 Re: kiedy dni plodne IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.03, 12:32 Przy cyklach 33-40 i normalnej długości fazy leutalnej (od 12-16 dni) owulacja może mieć miejsce w dniach 17-28. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: kiedy dni plodne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.03, 12:41 dzieki dziewczyny chociaz wiem ze odpowiecie na tej stronie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: kiedy dni plodne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.03, 12:42 "dzieki dziewczyny chociaz wiem ze odpowiecie na tej stronie pozdrawiam" - o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: kiedy dni plodne IP: 80.51.242.* 13.10.03, 15:36 Nic nie wylicaj a diagnozuj wg. zasad NPR. www.npr.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antosia Re: kiedy dni plodne IP: *.ne.client2.attbi.com 13.10.03, 17:40 Dni plodne mozna okreslic roznymi metodami: termicznie - mierzenie temperatury w pochwie przed wstaniem z lozka rano, obserwacja sluzu - ten plodny ma konsystencje bialka kurzego, stosowanie testow do owulacji, ktore oznaczaja poziom LH (luteine hormon)- owulacja nastepuje do 48 godzin po piku tego hormonu. Polecam znakomita ksiazke. Taking Charge of Your Fertility: The Definitive Guide to Natural Birth Control, Pregnancy Achievement, and Reproductive Health by Toni Weschler (Author) Odpowiedz Link Zgłoś
praktycznyprzewodnik Re: kiedy dni plodne 14.10.03, 15:22 A ja cos w jezyku polskim: -"Biologiczny rytm płodnosci a regulacja urodzeń" PZWL prof. Fijałkowski (z lat osiemdziesiatych, ale dla laika przydatne) -"Naturalne planowanie rodziny" wyd PWN-w kooperacji ze Springer (dla ambitnych z przygotowaniem biologicznym) - Nauralne planowanie rodziny i jego biologiczne uwarunkowania" - T.Kramarek wyd. Głos dla zycia ( dla sredniego personelu medycznego, nauczycieli wychowania rodzinnego) oraz masa drobnych broszurek dla uzytkowniczek konkretnej metody. Odpowiedz Link Zgłoś