Dodaj do ulubionych

Badanie drożności jajowodów

30.09.08, 09:14
Czy ktoś miał i może się podzielić info? Nie wiem jeszcze czy będę miała ale
całkiem mozliwe, że lekarz zleci. Poczytałam troche na czym polega. Sprzeczne
są opinie, jedni piszą że boli, inni że nie boli, lekarka mówi że jest
nieprzyjemne. To jak to w końcu jest?? Boję się po prostu uncertain Chciałabym
wiedzieć na co się przygotować, a jak boli to czy nie można znieczulić?? Dzięki.
Obserwuj wątek
    • gr78 Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 10:12
      ja przed badaniem dostałam 2 tabletki przeciwbólowe.
      Mnie bolało ale był to ból jak bardzo mocny ból miesiaczkowy. Z reguły
      1dc mam dosc bolesny ale ten ból przy badaniu byl zdecydowanie
      mocniejszy. Najwazniejsze ze da sie przeżyc, trwa to tylko chwilke.
      Aha i u mnie okazlo sie ze jajowody sie niedrożne, wiec mozle dlatego
      tak to czulam. Moze jak sa drozne to nie ma tez bólu wink)
      pozdrawiam
      • szyszka39 Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 11:24
        Nie masz sie nad czym zastanawiac, trzeba isc na to badanie jesli chcesz isc
        dalej w swoich staraniach. Kazda z nas ma inny prog bolu, jedne niedrozne inne
        drozne jajowody, dlatego opinie beda rozne. Ja osobiscie zaluje tylko tego ze
        tak sie balam tego badania. Co jest na jego plus to to ze trwa bardzo krociutki,
        poloza cie i za chwilke jest juz po, doslownie jak zrobic 3 zdjecia aparatem
        fotograficznym i je zapisac. Powodzenia!
        • free-klaudia26 Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 16:35
          Na nieszczęscie u mnie hsg nie trwało tak króciutko ,ja myslałam ,że
          umrę z bólu ale to pewnie przez niedrożny jajowód.Teraz czeka mnie
          kolejne sprawdzające i bez znieczulenia nie dam sobie zrobić.Ale
          racja każda z nas ma inny próg bólu,ja to przeżyłam juz 2 razy i za
          każdym razem bolałouncertain
    • agiser Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 18:56
      Rudakudlata, nie ma się czego obawiać. Najlepiej nie myśl o tym za wiele i
      szybko minie. Ja przed zabiegiem niewiele na ten temat czytałam i nastawiłam się
      neutralnie. Lekarz wie co robi. wink Fakt nie miałam znieczulenia i mam dwa drożne
      jajowody, ale zabolało jak kontrast dotararł do samych jajników. Ból intensywny
      i bardzo krótki i na pewno do zniesienia. Jeżeli Cię znieczulą to już na pewno
      obejdzie się bez bólusmile. Po zabiegu też troszkę pobolewało, ale dużo mniej niż
      przy bólach miesiączkowych. Trzymam kciuki!
      • ikakole Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 19:03
        Kazda inaczej to przechodzi,mnie bolalo okropnie ze az zwymiotowalam
        pod koniec badania,ale moze dlatego ze byly niedrozne.Dasz radesmile)))
        • rudakudlata Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 20:22
          No to żeście mnie nastraszyły sad( Teraz to nie wiem czy w ogóle zrobię. W
          każdym razie na pewno nie ebz znieczulenia, wolę dopłacić. Ja mam niski prób
          bólowy, po prostu robi mi się słabo i mdleję. Kiedyś przy okresie zemdlałam w
          autobusie z bólu.
          • free-klaudia26 Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 20:52
            No ja wtedy prawie zemdlałam z bólu ,ostatkimi siły
            oddychałam.Błagałam lekarza żeby juz skończył bo tak mnie bolało i
            tak mi słabo było, także niech mi robi ze znieczuleniem bo w
            przeciwnym razie może zapomnieć!pewnie ,że jesli wszystko jest ok to
            nie powinno boleć ,u mnie nie było ale tego bólu nie zapomnę do
            końca życia>I pomyśleć ,że tak sie poświęcam a w zamian nicsad ręce
            opadają
            • rudakudlata Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 20:58
              Ojej, to współczuję. Ja czytałam że boli mocno wtedy gdy jajowody niedrożne bo
              ciśnienie wzrasta tak. Ale co z tymi znieczuleniami? Czemu nie robią ich w
              standardzie???
              • free-klaudia26 Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 21:17
                Niw wiem dlaczego nie robią ze znieczuleniem w stadardzie,mnie mój
                lekarz powiedział,że to nie powinno boleć ale mnie bolało widać co
                on może na ten temat wiedzieć??on jest facetem a nie kobietą i nigdy
                nas nie zrozumie co my czujemyuncertain
              • kotikotek Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 21:19
                Ja też bardzo się bałam tego badania, tak bardzo się bałam iż
                dwukrotnie przekładałam termin jego wykonania. Jednak badanie to
                przeprowadziłam w znieczuleniu i nic mnie wtedy nie bolało,
                obudziłam się dopiero ze dwie godziny po badaniu i poszłam na
                rozmowe z lekarzem. Nigdy nie zdecydowałabym się zrobić tego ,,na
                żywca''.
                • livia_22 Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 21:53
                  ja też dostałam skierowanie na drożność, ale niesamowicie się boję!!! O tym że
                  bez znieczulenia wcale nie podejdę do badania już wiem (mój lekarz też), ale
                  szczerze mówiąc ciągle się łudzę że zanim się zarejestruje to wydarzy się jakiś
                  cud i zajdę w ciążę (dobrze że marzenia nic nie kosztują!!!)
                  • free-klaudia26 Re: Badanie drożności jajowodów 30.09.08, 22:45
                    Ja też miałam cały czas nadzieję,że ominie mnie hsg ale niestety w
                    sobote przyszła @ .Już nie chcę sie łudzić ,że się uda cuda może i
                    sie mzdarzaja ale nie w moim przypadku niestety sad
                • rudakudlata Re: Badanie drożności jajowodów 01.10.08, 00:25
                  A to w znieczuleniu ogólnym? A dlaczego nie w miejscowym? Ogólnego to ja nie
                  chcę, to nigdy nie jest obojętne dla organizmu. Kurcze, wystarczy chyba Ketonal
                  podac. Ja nie rozumiem naprawdę. Ale na żywca nic nie dam sobie zrobić.
                  • free-klaudia26 Re: Badanie drożności jajowodów 01.10.08, 05:44
                    Ja jak rozmawiałam ze swoim lekarzem o znieczuleniu to wiem ,że ma
                    mi takie podać żebym była przytomna i zaraz po pójde do domu ,to
                    pewnie poda miejscowe.Mam nadzieję,że wie co robi i muszę mu zaufaćsmile
                    • ewinka22 Re: Badanie drożności jajowodów 01.10.08, 09:23
                      Dziewczyny myśle, żę ogólne znieczulenie w tym przypadku to przesada (ale to moje prywatne zdanie). Ja miałam HSG w listopadnie (lewy drożny, prawy niedrożny). Zrobiono mi zupełnie "na żywca" samo badanie krótkie i w sumie ok. Bolało w sumie calkiem mocno już pod koniec kiedy kontrast nie chciał przepchać sie przez prawy jajowód, ale myślę, że gdybym miała jakikolwiek przeciwbólowy lek pewnie bym nie czuła tego bólu.

Najgorzej było po badaniu...ubrałam sie i wychodzilismy juz z mężem do domu, wtedy tak strasznie bolało, że myslałam, że zaraz zemdleje. To byly takie bóle jak skurcze macicy przy @ tylko że bardzo mocne. Nie piszę tego, żeby straszyć poprostu wiem, że gdymym miała choćby wzięty właśnie ketonal, to badanie wcale nie było by jakieś "straszne". teraz czeka mnie kolejne HSG i zamierzam poprostu wziąć ketonal i tyle. Choć wiem, że w szpitalu gdzie bedę miałą badanie sami robią zastrzyki z lekami przeciwbólowymi przezd badaniem.

Byle mamą zostać, jeśli to ma pomóc to z chęcią sie poddam badaniu, to przygoptowanie do pierwszej IUI.

Pozdrawiam i trzymajcie się dzielniesmile
                      • wiewiorka76 Re: Badanie drożności jajowodów 01.10.08, 10:03
                        W Novum zrobią Ci hsg pod narkozą. Sama planowałam zrobić je u
                        nich, bo też panicznie się boję, ale wcześniej zapadła decyzja o
                        inv.
                    • ania33771 czy przed HSG musi być zrobiona czystość pochwy ? 01.10.08, 20:35
                      boja mam problem z uporczywym grzybem. Czy gdzies mozna podejść do
                      HSG bez badania czystości pochwy? Ja już próbuje poł roku ponad i
                      ciągle brak czystości. W tym roku kończę 39 lat i jestem trochę
                      przerazona czy kiedykolwiek podejdę do tego badania.
                      • free-klaudia26 Re: czy przed HSG musi być zrobiona czystość poc 01.10.08, 21:45
                        Wiesz co nigdzie Ci nie zrobią badania hsh bez badania czystości
                        pochwy,rozumiem Cię bo tez miałam problemy ze stanami
                        zapalnymi.Tutaj wczesniej na forum były pisane metody pozbycie się
                        uporczywych grzybów itp.ja Ci podam moja ,możesz spróbować.Kup sobie
                        tabletki PROVAG do stosowania doustnego oczywiście przy braniu
                        dopochwowo tabletek.Ja teraz też się powoli szykuje do hsg i
                        zamierzam to zastosować,mam nadzieję,że pomoże.
                  • andziabuzka1 Re: Strach ma wielkie oczy 01.10.08, 10:50
                    Witam cie.Ja mialam badanie HSG w maju i tez panicznie sie balam,a
                    to dlatego,ze wcześniej naczytałam sie róznych opowiesci w
                    internecie o bólu itd,ale tak naprawde mnie nie bolalo.Przed
                    zabiegiem dostalam zastrzyk domięśniowo,potem po jakichs 15min
                    zakręciło mi sie w głowie i zawolali mnie na zabieg.Ból jest jak
                    przy mieiaczce..ja plakalam podczas zabiegu,bo wiedzialam co mnie
                    czeka(z tego co wyczytalam w necie i tu byl moj blad).Chwila strachu
                    i po bolu.Takze mysl pozytywnie i nie boj sie...da sie
                    przezyc.pozdrawiam
          • 7mala8 Re: Badanie drożności jajowodów 28.01.09, 14:14
            Nie czytaj za duzo!!! To moja rada. HSG mialam zrobione przedwczoraj. Balam sie
            okropnie - naczytalam sie wszystkiego co mozliwe. Ja mam bardzo niski prog
            bolowy, kamien nazebny usuwam ze znieczuleniem, mdleje na widok igiel, a juz na
            pewno przy wprowadzaniu wenflonu.
            Slabo mi sie zrobilo wlasnie w momencie wkluwania wenflonu. Potem juz nic nie
            bolalo... Dostalam dozylnie dolargan i to wystarczylo. Poczulam tylko dwa razy
            uklucie, nic poza tym. Cale badanie trwalo gora 10 minut, pol godziny pozniej
            odwieziono mnie do domku. Plamilam kolejne pare godzin. Nastepnego dnia
            wsiadalam w samolot i lecialam do Dublina. Czytalam, ze dobrze wziac wczesniej
            no-spe czy srodki przeciwbolowe. Nie polecalabym, ja mialam byc na czczo i bez
            lekow - w taim wypadku jest mozliwe podanie dolarganu. Glowa do gory i powodzenia
    • agaipawel12345 Re: Badanie drożności jajowodów 01.10.08, 19:00
      Witajcie ja w piatek ten ide do lekarza i poda mi date tego zabiegu,lekarz mi
      powiedzial ze dosten esilne znieczulenie i nie bedzie mnie bolec tylko bedzie
      mnie bolec przy wkladaniu wziernika.Ale dla chcei posiadania dziecka zrobie
      wszystko.Masakra ale tez sie boje.
    • kachaa17 Re: Badanie drożności jajowodów 01.10.08, 22:38
      ja miałam robione hsg 1,5 roku temu. Robiłam w znieczuleniu w Novum w Warszawie.
      Zapłaciłam 800zł. Trwało to chwilę ale potem musiałam odleżeć trochę (godz. lub
      dwie), żeby narkoza odeszła. Byłam usypiana całkowicie więc oczywiście nic nie
      czułam.
      • ana_pe Re: Badanie drożności jajowodów 28.01.09, 15:22
        Miałam histeroskopia razem z HSG w Osteomedzie w Krakowie. Zabieg
        dosc nieprzyjemny, czułam parcie w dole brzucha. Raczej nie bolało,
        ale okazało sie ze mam oba jajowody całkiem niedrozne. Po zabiegu
        lezałam dwie godziny pod kroplowka i mialam straszne bole.. to
        wlasnie z powodu niedroznosci jajowodow (kontrast jest podawany pod
        duzym cisnieniem i u mnie nie mogl sie przedostac dalej..)
        Takze kwestia bolu jest indywidualna, jak masz drozne jajowody to
        nie bedzie bolało.
        pozdrawiam
        • fabiankaa Re: Badanie drożności jajowodów 28.01.09, 15:25
          Niekoniecznie. U mnie jeden jajowód był niedrozny i badanie nie
          bolalo mnie wcale. Kolezanka, ktora miala drozne jajowody - wrócila
          zalana łzami.
          Wszystko jest kwestia progu bolu oraz umiejetnie dobranego
          znieczulenia.
          • angel1333 Re: Badanie drożności jajowodów 28.01.09, 18:44
            Ja osobiscie odczulam dosc silny ból ale przezylam.Dostalam tramal w
            tylek i cos do wypicia na zobojetnienie.Jajowody mialam drozne a tez
            bolalo.Bad trwalo 3 min, potem czopek na usmierzenie bólu
            drzemka.Potem do domkusmile
            Tez zawsze mowilam ze nie dam rady a jednak dalam.My kobiety
            jestesmy wytrzymale bo nasi mezczyzni...wcale wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka