Dodaj do ulubionych

progesteron,poronienie, itp

17.10.03, 10:06
Właśnie odebrałam wyniki poziomu progesteronu w fazie lutealnej - 12, 32
ng/ml (podana norma dla tej fazy 1.7 - 27). 6 miesięcy temu poroniłam w 6
tygodniu. Biorę bromergon ze względu na podwyższony poziom prolaktyny. Czy
ten wynik jest prawidłowy, czy powinnam brać duphaston w drugiej części cyklu?
Jakie są szanse na ciąże i jej utrzymanie. W tym cyklu sprawdzałam testem
owulacyjnym czy występuje owulacja i 13 dnia cyklu obie kreseczki miały
identyczną barwę, co zgodnie z instrukcją wskazuje na owu w następnych 24-36
godzinach.
pozdrawiam
joanna

Obserwuj wątek
    • enter14 Re: progesteron,poronienie, itp 17.10.03, 11:06
      U mnie poronienie w 10 tygodniu nastapilo wlasnie z powody zbyt wysokiej
      proloaktyny. Obecnie jestem w 13 tygodniu ciaży i nadal biore bromergon na
      zbicie prolaktyny, nie powinno się go odstawiać na poczatku ciąży. Tak mi
      tlumaczył lekarz. Powoli obnizam dawkę leku i niedlugo przestanę go brać. Może
      u ciebie to też mialo zwiazek z prolaktyną? Gorąco pozdrawiam.
      • Gość: Candy Re: progesteron,poronienie, itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.03, 11:39
        enter, czy oprócz prolaktyny lekarz wykluczyl inne ewentualne przyczyny Twojego
        poronienia ? Pytam, bo poronilam juz 2 razy, zrobilam na razie tylko część
        badań, wyszła za wysoka prolaktyna, ale spotkalam sie z opinią lekarzy, ze za
        wysoka prolaktyna raczej nie powoduje poronien, jesli juz to w ogóle
        uniemozliwia zaplodnienie. W kazdym razie tez biorę Bromergon i zastanawiam
        się - próbować zajść w ciążę, czy jeszcze zrobić kolejne badania (genetyka,
        immunologia itp.)... I jeszcze jedno pytanie do Ciebie, enter - jak długo
        przyjmowałaś bromergon przed ciążą ?
        • enter14 Re: progesteron,poronienie, itp 17.10.03, 12:26
          Jeśli chodzi o poronienie to raczej prolaktyna, choć lekarze nie wiedzą tego na
          100 %. Tak poza tym to wszystko z ciążą było oki.Robiono mi badania, żeby
          zobaczyć czy to nie problemy z grupą krwi, ponieważ mamy z mężem konflikt, ale
          wzystko było dobrze z tej strony. Moja endokrynolog mówiła mi , ze kobieta
          ciężarna moze mieć wysoki poziom prolaktyny, ale wyłącznie w płynie owodniowym,
          zaś zbyt wysoka prolaktyna we krwi kobiety może doprowadzić do odrzucenia
          ciąży. Dlatego też kazała mi przyjmować leki w ciąży. Na forum " zdrowie
          kobiety" pani doktor Monika Antepowicz ( nie wiem, czy nie przekręcam nazwiska)
          też zlaeca przyjmowanie bromergonu na początku ciąży, więc pewnie coś w tym
          jest.W ciążę zaszłam po ok. 3-4 tygodniach przyjmowania leku. Wcześniej
          próbowałam 2 lata.Myślę, że to może ta końska dawka, którą przepisała mi pani
          doktor, bo przyjmowałam 3 tabletki dziennie, mimo, iż moja prolaktyna nie była
          aż tak wysoka, miałam dwukrotnie przekroczoną normę, a wiem, że dziewczyny mają
          gorzej.Gorąco pozdrawiam. smileP.S. Nie zastanawiaj się tylko próbuj, trzymam
          kciuki.
    • Gość: marta Re: progesteron,poronienie, itp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.03, 14:25
      witam pisalam juz o tym na forum .u mnie tak jak u ciebie wystepuje wysoki
      poziom prolaktyny.lekarz przpisal mi luteina 50 mam jednak obawy czy ten lek
      przepisuje sie na wysoka prolaktyne.chodze calymi dniami rostrzesiana bo juz
      sama nie wiem co mam robic dodam ze inny lekarz pszepisal mi 5 mies temu clo
      jednak w 8 tyg nastapilo poronienie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka