Dodaj do ulubionych

Duphaston - jeszcz raz

06.11.03, 15:21
Z powodu niskiego progesteronu biorę Duphaston od 16 dc. (dzisiaj jest 18 dc.)
Pani ginekolog zaleciła brać go przez 10 kolejnych dni. Przeszukałam forum i
z postów wynika, że przed odstawieniem Duphastonu trzeba się upewnić, czy nie
jest się w ciąży, bo odstawienie może spowodować wystąpienie miesiączki "z
odstawienia". Jestem w rozterce, czy odstawić po 10 dniach brania, czy brać
do dnia miesiączki. Jeżeli zrobię test w 25 dc., czyli w ostatnim dniu brania
Duphastonu, to chyba za wcześnie, żeby wykazał upragnioną ciążę? Poratujcie
mnie proszę! Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • martaglowacka Re: Duphaston - jeszcz raz 06.11.03, 17:54
      Ja też biorę duphaston od 16 (dziś jest 19) i mam zalecone do 27 dc, przy czym
      w 28 dc mam zrobić test i jeśli będzie choćby słaba kreseczka to Duphaston mam
      brać dalej. Jeśli nic nie będzie to przerwać.
      Pozdrwiam
      Marta
      • Gość: majka Re: Duphaston - jeszcz raz IP: *.bumc.bu.edu 06.11.03, 23:32
        Temat byl poruszany wielokrotnie na tym forum. Niski poziom progesteronu w II
        fazie cyklu jest spowodowany brakiem owulacji i Duphason nie pomoze w zajsciu w
        ciaze, bo nie stymuluje owulacji. Zapytalam o to na brytyjskim forum i lekarz
        specjalista odpowiedzial, ze tam nie mierza wogole progesteronu, gdzyz nie ma
        ZADNYCH dowodow na pomoc w zajsciu czy utrzymaniu ciazy, a wahania sa duze.
        Jedyna informacje jaka mozna uzyskac to ta, czy byla owulacja i nic wiecej.
        Jak bedzie owulacja bedzie progesteron, wiec bezcelowe jest branie Duphasonu
        jezeli nie wiadomo, czy do owulacji doszlo. Fizjologiczne poziomy progesteronu
        wystarczaja na podtrzymanie ciazy. Jest duzy rozrzut w normach progesteronu w
        zaleznosic do ktorej ksiazki zajrzycie.

To szalenstwo z suplementami progesteronowymi wydaje sie dotyczyc tylko naszego
        kraju. W USA i WB nie podaje sie progesteronu nawet podczas in vitro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka