monika-bab 06.03.09, 16:18 od 3 lat staramy się o dziecko... 3nieudane IUI, laparoskopia wykazała drożność, cały czas jajeczkowania w normie, wyniki męża mieszczą się w dolnych granicach normy a testy ciągle NEGATYWNE zaczynam się załamywać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martucha90 Re: co dalej??? 06.03.09, 18:27 > wyniki męża mieszczą się w dolnych granicach normy Ile razy robiliście wyniki? U mojego M raz mieściły się w dolnych granicach, raz były poniżej - u Was zawsze w normie? Jak facet ma nasienie w dolnych granicach normy, to statystycznie stara się o dziecko około roku (przy zalożeniu, że partnerka jest całkowicie zdrowa). A jak mu wyniki balansują na granicy, to może się starać latami. Wy 3 lata, my 22 miesiące... Pytasz, co dalej. No jeśli Ty jesteś całkiem zdrowa, to oczywiste, że faceta trzeba podreperować. Styl życia, odżywianie, odchudzenie się, nie przegrzewanie, witaminy, akupunktura na poprawę ukrwienia odcinka lędźwiowego... Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kolebeczka Re: co dalej??? 06.03.09, 23:03 co dalej? In vitro, bo szkoda czasu. Mysmy czekali lat 7. Zalamywalismy sie za kazdym miesiacem. Glownym problemem okazala sie nie tyle nasza tzw.nieplodnosc, ale bariera psychiczna wobec in vitro. Przelamana, zatopiona. Pierwszy transfer, obecnie 6mc., blizniaki. Czekajac i czajac sie nastepne pare lat nie zwiekszylibysmy szans. Operacja mojego meza i nasz od poczatku malzenstwa tzw.zdrowy tryb zycia na nic sie zdaly. Tak jak dwie inseminacje i metody "lagodne". In vitro jest cudem... Odpowiedz Link Zgłoś
markus0123 Re: co dalej??? 07.03.09, 16:13 Polecałbym zrobienie jeszcze mężowi takiego badania jak Kariotyp i SCSA (BADANIE FRAGMENTACJI DNA PLEMNIKÓW). Pozwoli to na dokladniejsze określenie jakości plemników. W tych badaniach podane są jakieś wartości które odpowiadają na pytanie czy plemnik jest zdolny do zapłodnienia komórki jajowej. Ogólnie wypadałoby zrobić jedno i drugie badanie. Możesz poszukać w której klinice jest taniej, bo ceny mogą być zróżnicowanie. Jeśli chodzi o nieudane IUI (już wiem, że to inseminacja ) to muszę Ci powiedzieć, że czytałem w kilku miejscach że jego skuteczność jest może być sama jak zajście w ciąże w sposób tradycyjny ale często widziałem też wartości niższe. Prawdopodobnie robiliście z nasienia męża, więc tutaj dwa powyższe badania mogą też dać jakąś odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
markus0123 Re: co dalej??? 07.03.09, 16:15 acha... spróbuj zrobić sobie też badanie endometrium. Czasami zdarza się, że nie jest ono zdolne do zatrzymania zapłodnionej komórki. Odpowiedz Link Zgłoś