Dodaj do ulubionych

aglutynacja plemników - problem z interpretacją

11.07.09, 16:53
Witam. Wykonałem badanie ogólne nasienia i nie mam pojęcia jak zinterpretować komentarz do próbki który brzmi następująco: "Aglutynacja plemników."

Czy to oznacza że występuje zjawisko aglutynacji czyli zlepiania się plemników? Dodam że po prawej stronie w kolumnie "wartość referencyjna" jest postawiony "-" (minus) czy więc może to oznaczać że owa aglutynacja nie występuje? Wyczytałem że w innych przychodniach aglutynacje i jej skale opisują albo w %-tach albo za pomocą +,++,+++ czyli ilości plusów lub po prostu opisowo np. duża aglutynacja, lub aglutynacja:brak. W moim przypadku nie wiem jak to zinterpretować? Pracownice invicty nie więdzą, każą iść do lekarza, ale mnie przecież nie chodzi o interpretacje medyczną lecz techniczną, czyli czy coś występuje czy nie?

Pozostałe wyniki są następujące:
czas upłynnienia: 60 min
sposób upłynnienia: samoistne
barwa: mleczna
zapach: swoisty
objętość ejakulatu: 6 ml
odczyn ph: 7,8
liczba plemników w 1 ml: 24,80 mln
liczba plemników w ejakulacie: 148,80 mln
plemniki żywe: 89%
plemniki martwe: 11%
plemniki o szybkim ruchu postępowym: 55%
plemniki o wolnym ruchu postępowym: 5%
plemniki o ruchu niepostępowym: 9%
średnia prędkość przeciętnego toru: 67 um/s
po 4 godzinach plemników o szybkim ruchu postępowym jest 54%

Pozdrawiam wink
Obserwuj wątek
    • balbinkaja Re: aglutynacja plemników - problem z interpretac 11.07.09, 18:17
      wynik aglutynacji masz bardzo dobry. jesli jej nie ma (z tego co sie orentuje) to znaczy, ze plemniki maja bardzo duza szanse przebic sie przez sluz w pochwie smile ilosc ruchu postepowego A jest oszalamiajaca i wrecz powod do dumy wink aczkolwiek do lekarza bym poszla na Twoim miejscu do masz za dlugi czas uplynnienia (dwa razy dluzszy niz norma) i tu moze byc problem. Dlatego najlepiej jednak udac sie do lekarza albo niech Twoja partnerka pokaze je swojemu gin smile
    • emi123.beauty Re: aglutynacja plemników - problem z interpretac 11.07.09, 18:24
      Na twoją wątpliwość raczej odpowie analityk który robił badanie,lub
      lekarz.Piszesz że postawiono minus tak więc można przypuszczać że nie
      występuje.Jeśli nie pomogły ci pracownice kliniki leczenia niepłodności to
      tutaj na forum można co najwyżej przypuszczać na twoją korzyść lub nie korzyśc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka