Dodaj do ulubionych

TERATOZOOSPERMIA

25.12.03, 21:03
Po ponad roku starań i jednym poronieniu w trakcie, dostalismy kiepski
prezent na święta - wynik badania nasienia: teratozoospermia.
Homognizacj: 30 min.
ilość plemników w 1 ml nasienia:60 mln (norma powyżej 20 mln)
plemników ruchomych- 50%
w tym:
o szybkim ruchu postępowym - 5%
o wolnym ruchu postępowym - 45%
o ruchu w miejscu- pojedyncze w polu widzenia
nieruchomych- 50%
(normy: powyżej 50% o ruchu postepowym lub 25% o szybkim ruchu postępowym).
Badanie mikroskopowe barwionego rozmazu:
plemników o budowie prawidłowej - 20% (norma powyżej 30%)
plemników o budowie nieprawidłowej - 80% (norma poniżej 70%)
w tym nieprawidłowości w budowie: główki-22%, wstawki- 6%, witki- 6%, krople
cytoplazmatyczne- 46%.
Inn składniki nasienia: 1-3 komórki wielojądrzaste w polu widzenia.
Rozpoznanie: teratozoospermia.

Czy ktoś wie czy da się coś z tym zrobić ???? Mój mąż ma dziecko z
poprzedniego związku, więc kiedyś musiało być lepiej. Co mogło tak zmienić
jakość nasienia?
Tak siedzę i liczę....
50% jest ok, czyli 30 mln, z tego 20% prawidłowe, czyli 6 mln - MAŁO !!!!
Czy mamy szansę?
Obserwuj wątek
    • Gość: kathrin78 Re: TERATOZOOSPERMIA IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.03, 17:54
      Jak sama zauważyłaś koncentracja jest bardzo ładna. Ruch jest lekko osłabiony,
      ale nadrabiacie tu dobrą koncentracją. Podobnie budowa jest lekko osłabiona,
      ale tu też dużo daje koncentracja.
      20% plemników o dobrej budowie to 12 mln na ml. Połowa wszystkich wykazuje ruch
      postępowy. To wcale nie jest mało. Wyniki są lekko poniżej normy, ale nie można
      o nich powiedzieć, że są złe. Macie duże szanse na naturalną ciążę - o ile u
      ciebie wszystko jest ok - jeżeli tak to nie ma potrzeby ingerencji lekarskiej
      ręki. Pozdrawiam
      • Gość: Ania Re: TERATOZOOSPERMIA IP: *.gala.net.pl 26.12.03, 20:38
        Ja również chciałam Cię pocieszyć,przy takich wynikach jak najbardziej możesz
        zajść w ciąże.Naczytałam się już takich tragicznych wyników-prawie bez szans i
        kobiety zaszly!!!"Twoje"wyniki w porównaniu z tamtymi to rewelacja.Nic się nie
        martw,wyniki też mogą się zmieniać np.na korzyśc.Może jakieś witaminki?
        • Gość: Paola Re: TERATOZOOSPERMIA IP: 82.139.13.* 26.12.03, 22:09
          Na pocieszenie powiem Ci, że mój mąż ma podobne a nawet gorsze-16% prawidłowej
          budowy. Lekarz mówi, że nie są takie złe....ale zdecydowaliśmy się na
          inseminację. Babka, która preparowała nasienie powiedziała, że widziała dużo
          gorsze i ciążę też udało się uzyskać. My czekamy na wynik testu po Nowym
          Roku!!!
          • ami6 Re: TERATOZOOSPERMIA 28.12.03, 22:16
            No właśnie, z tym się wiąże kolejne pytanie: czy dalej próbować naturalnie i
            bać sie, że mniej przystojny żołnierzyk dotrze do celu (kolejne poronienie lub
            jakieś wady), czy zdecydować się na inseminację, gdzie "wybierają" skład
            armii...
            Czy którejś z Was lekarz doradzał w podobnym przypadku?
            • Gość: kathrin78 Re: TERATOZOOSPERMIA IP: *.dip.t-dialin.net 29.12.03, 12:21
              Wydaje mi się, iż przy tych wynikach dalej moglibyście popróbować naturalnie.
              Mniej przystojny żołnierzyk nie dotrze do celu - więc nie martw się. Do
              inseminacji wybiera się tylko ze wszystkich plemników te o dobrej budowie i
              troszkę pomaga im się lepiej ruszać - a i szanse są nieduże ok. 11-16% na cykl.
    • miasieniek Re: TERATOZOOSPERMIA 26.12.03, 23:00
      Hej!
      Nic się nie martw. Polecam Androvit (witaminy)1-2x dziennie, kwas foliowy 2x
      dziennie i biosteron. To kuracja, którą dostał mój mąż w Novum. Wszystkie
      lekarstwa bez recepty. Napewno nie zaszkodzi, a może pomoże. Poza tym nie pić,
      nie palić, dużo się ruszać i ewentualnie schudnąć. U nas zadziałało- ciąża jak
      malinasmile A wyniki miał podobne, tyle że tylko 12 mln, a w miesiącu, kiedy nam
      się udało było ich tylko 20 mln.
      Powodzenia!!!!!!!!i głowa do góry!!!!!!!
    • ami6 Re: TERATOZOOSPERMIA 27.12.03, 12:49
      Dzieki dziewczyny! Troche mi lepiej...
      Paola, trzymam kciuki za pozytywny wynik.
      Nie wiemy jeszcze co zrobimy, na pewno pójdziemy z tym wynikiem do lekarza
      (badanie robione w Novum, więc pewnie tam), bo jednak rok starań to już sporo,
      a i poronienie w trakcie (od początku ciąży widać było, że jest nieprawidłowa).
      • Gość: zosia Re: TERATOZOOSPERMIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.03, 09:27
        Chciałabym aby moj maz mial takie wyniki. U niego stwierdzono
        astenoteratozoospermie czyli nie dosc ze malo plemnikow to jeszcze o zlej
        budowie i malo ruchliwe. W Novum przepisano mu nastepujace leki: kwas foliowy,
        agapurin, clostilbegyt, androvit. Mamy miesiac na ich stosowanie, a potem znowu
        kontrola i sprawdzian czy cos sie poprawilo! Podobno nie jest łatwo
        zdiagnozować problemy slabego nasienia.
    • Gość: ziarma Re: TERATOZOOSPERMIA IP: *.zchpolice.com 29.12.03, 11:03
      Cześć dziewczyny! Ja też mogę dołączyć się do tego wątku. Nie masz co się
      przejmować te wyniki wcale nie są takie złe. U mojego męża stwierdzono
      astenoteratospermie - czyli tak samo jak u zosi. Pierwsze wyniki były fatalne -
      ruch postępowy 1%, a morfologia 0%. Byliśmy załamani. Trafiliśmy do urologa
      który przpisał Androvit i Proviron. Po 2 tyg. przyjmowania leków zrobiliśmy
      ponownie wyniki i były lepsze - skoczyła w góre ruchliwość, ilość. Tylko
      morfologia nadal 0%. Nadal się leczymy i wierze że wkońcu i ta morfologia
      skoczy.
      Pozdrawiam Magda.
      • iwonasz2 Re: TERATOZOOSPERMIA 29.12.03, 14:52
        My te´´ zaczynaliĘmy od morfologii 0 %. Zasz?am w ciŕ´´e po inseminacji przy
        morfologii 2%. Tak´´e wszystko jest mo´´liwe. Dla faceta witaminy, witaminy i
        jeszcze raz witaminy.
        Pozdrawiam
        Iwona
      • Gość: zosia Re: TERATOZOOSPERMIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.12.03, 15:16
        Magda ja do Ciebie! Jestescie pierwsza para, ktora ma podobny problem co my.
        Tylko Wy jestesie w lepszej sytuacji bo odszedl wam "zoo" z nazwy czyli macie o
        jeden problem mniej. Nazwa tego co nam sie przytrafilo laczy w sobie trzy
        problemy (malo plemnikow, mala ruchliwosc, nieprawidkowa budowa)
        Nie wiem jak u Was bo u nas wyniki nienajlepsze. Liczba plemnikow 3 600 000
        przy czym 40% ruchomych, ale głównie wolny ruch postępowy, o szybkim ruchu
        postepowym to tylko pojedyncze co kilka pól widzenia, 19% o prawidlowej budowie.
        Powiedziano nam ze parametry nasienia nadaja sie na inseminacje lub in vitro.
        Czy Tobie lekarz mowil jakie macie szanse na naturalne zajacie w ciaze. Czy
        moze sugerowal co moze byc przyczna zlych wynikow nasienia?
        • ami6 Re: TERATOZOOSPERMIA 30.12.03, 18:06
          to "zoo..." też coś znaczy?
          terato - nieprawidlowa budowa
          a ZOO? mnie sie kojarzy z licznymi zwierzętami smile ale to pewnie tutaj coś
          innego...
          • Gość: zosia Re: TERATOZOOSPERMIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.03, 00:52
            No moze ze znaczeniem ZOO to przegielam, ale zebysmy nie mialy problemow z
            nazewnictwem cytuje:
            "normozoospermia - prawidłowe nasienie,
            oligozoospermia - obniżona liczba plemników w ejakulacie (< 20 mln/ml),
            asthenozoospermia - nieprawidłowa ruchliwość plemników (< 50% plemników
            wykazuje ruch postępowy lub ញ% ruch liniowy),
            teratozoospermia - nieprawidłowa budowa plemników (< 30% z nich ma
            nieprawidłowo zbudowaną główkę),
            oligoasthenoteratozoospermia - połączenie trzech powyższych zaburzeń,
            azoospermia - brak plemników w ejakulacie,
            aspermia - brak ejakulatu

Teraz dopiero mozemy wymieniac informacje. Tobie z nazwy wypadlo zoo a mi oligo
            zbyt skaplikowane te nazwy. Ale i tak jestem dumna ze prawie juz pamietam.
            Czyli jak juz mamy prawidlowa terminologie, to ktory problem Was dotyczy? Bo u
            nas jak juz wspomnialam problemy sa trzy czyli oligoasthenoteratozoospermia.
            Czy dobrze rozumiem, ze tak jak u Was?
        • Gość: ziarma Re: TERATOZOOSPERMIA IP: *.zchpolice.com 31.12.03, 07:36
          Cześć Zosia! Odpowiadając na twoje pytania - przyczyny takich wyników u mojego
          męża nie znaleziono. Badał go lekarz czy nie ma żylaków - nie ma, usg też nic
          nie wykazało. Przyczyn związanych z wykonywanym zawodem też nie ma. Testosteron
          wyszedł troche za niski i dlatego lekarz przepisał Proviron. Po kolejnym
          badaniu nasienia wyniki były lepsze
          wartości które się zmieniły:
          Ilość było 35 mln/ml a teraz 72 mln/ml
          Ruchliwość [%]
          postępowy prostolinijny było 1 jest 4
          postępowy nieprostolinijny było 40 jest 48
          niepostępowy było 9 jest 14
          nieruchome było 50 jest 34
          HOS test było 58 jest 64%
          Więc tu nastąpiła poprawa i teraz wartości są prawidłowe.
          Martwie sie jednak morfologią która jak była 0 tak jest 0%. Lekarz mojego męża
          bardzo nas pocieszył bo powiedział że niedawno miał pare z podobnymi wynikami i
          im się udało. Więc jest szansa. Na naturalne zapłodnienie nie ma większych
          szans (ja mam PCO). Niedługo podchodzimy do isyminacji. I mam nadzieje że się
          uda. A u Was lekarz znalazł przyczynę?
          Pozdrawiam Magda!
          • Gość: zosia Re: TERATOZOOSPERMIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.03, 19:15
            U nas testosteron wyszedl bardzo nisko. Teraz maz dostal leki i ma miesieczna
            kuracje. I tak nie mamy nic do stracenia poniewaz czekamy na mnie w styczniu
            mam miec robiona laparoskopie. Po niej przez trzy miesiace nie moge zajsc w
            ciaze a potem, jesli wyniki sie nie poprawia to inseminacja. Martwi mnie tylko
            to, ze za pierwszym razem udaje sie 20%.
            Pozdrawiam goraco. I wszystkiego dobrego w NOWYM ROKU.
      • Gość: ami6 Re: TERATOZOOSPERMIA IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.04, 22:23
        No i jesteśmy po wizycie u androloga z Novum, który powiedział, że te wyniki są
        OK! Trochę mnie to zaskoczyło, bo jednak nie było tam napisane Normospermiasad
        Nie dał nawet żadnych witamin (sami kupiliśmy te polecane przez Was, w końcu
        trochę witamin nie zaszkodzi).
        Jednak wskazał inseminację jako właściwe rozwiązanie, ale to chyba także ze
        względu na wiek.
        Dojrzewam psychicznie do wizyty i monitoringu... Znacie koszt inseminacji w
        Novum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka