jogna1 03.08.09, 09:37 Dziewczyny, czas na nowy miesiac i nowe nadzieje. Trzymam za wszystkie bardzo mocno kciuki! Za niecale 2 tygodnie podchodze do pierwszej IUI. Biore Clo(2x1) i od jutra Fostimon (75j). W piatek pierwsze usg! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olo.77 Re: Sierpniowe IUI :)))) 03.08.09, 10:31 Więc trzymam mocno kciuki. Ja w tym miesiącu odpuszczam i jadę na wakacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qwer61 co robić? 04.08.09, 17:25 mam mieć IUI w tym cyklu - dzisiaj mam 1 dc -dopiero co sie rozkręca.. będę brała CLo od 3 do 7 dc a potem 12 dc, 14, 15 dc miałam sprawdzac pęcherzyki z tym ,że 12 dc wyoada mi w sobotę - w świeto i nie wiem czy mam oilac to usg czy iść w piątek na nie? 14 dc mam wizytę dopiero na 18:20 15 dc na 9:40 rano a ten zastrzyk to samemu sobie robi 36 godz przed inseminacją? czy iść tylko 14 i 15 na oględziny? poradzcie plis dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: co robić? 05.08.09, 18:14 jeśli to Twoja pierwsza stymulacja i nie wiesz jak reagujesz na leki, to ja bym nie "olała". Jeśli klinikę masz zamkniętą 15.08, to idź dzień wcześniej. Mój organizm na przykład reaguje tak szybko, że ja w 10 dc miałam zastrzyk a 12 dc miałam już inseminację. (z tą różnicą, że ja miałam stymulację gonadotropinami, ale po clo było podobnie). A co do zastrzyku - pregnyl wstrzykuje domięśniowo lekarz, a ovitrelle można samemu podskórnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia771 Re: Sierpniowe IUI :)))) 03.08.09, 11:26 Cześć. Trzymam za Ciebie i wszystkie dziewczyny mocno kciuki.Ja miałam w lipcu i daje sobie dwa miesiące odpoczynku.Z całego serca życzę powodzenia by ten miesiąc był dla was szczęśliwy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olo.77 Re: Sierpniowe IUI :)))) 03.08.09, 11:35 jeszcze czekam na wynik lipcowego iui ale jak nic nie wyszło to również odpoczywam z dwa miesiące. Jeśli nie przyjdzie @ to betę robię za tydzień. Trzymam kciuki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 Re: Sierpniowe IUI :)))) 03.08.09, 13:41 Dzis 10 dc. Dwa pecherzyki - 17.5 oraz 18 mm. Estradiol sliczny, LH rowniez. Pregnyl dzisiaj wieczorem IUI we srode rano. To bedzie moja druga IUI (w tym pierwsza stymulowana). Jakos mi optymistycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
flisa3 Re: Sierpniowe IUI :)))) 03.08.09, 17:04 Ja też jeszcze czekam na wynik lipcowej iui. Jak nie uda się to sierpiń sobie daruję. Pozdrawiam i życzę wszystkim sierpniowym dziewczynom powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: Sierpniowe IUI :)))) 03.08.09, 17:31 Ja mialam IUI tydzien temu we wtorek. Poczekamy jeszcze 2 tygodnie i zobaczymy co z tego bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
goska797 Re: Sierpniowe IUI :)))) 03.08.09, 20:54 Witajcie! Ja właśnie jestem w trakcie @ po pierwszej IUI Co prawda jest ona skąpa w porównaniu z tym co zazwyczaj ma miejsce, ale nie wierzę w cuda i nie będę sprawdzać testem, którego nie zdążyłam nawet zrobić. @ nawiedziła mnie w 11 dniu po IUI. W środę mam wizytę w klinice. To będzie 4dc i mam nadzieję, że zaczniemy drugie podejście tym razem na stymulacji. Widzę, że Dziewczynki przerzuciłyśmy się z wątku "lipcowe IUI" Odpowiedz Link Zgłoś
xx131 Re: Sierpniowe IUI :)))) 03.08.09, 21:01 cześć dziewczyny ja w sierpniu podchodzę do 2 IUI Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: Sierpniowe IUI :)))) 04.08.09, 13:00 ja jestem po 2 IUI - w sobotę 1.sierpnia i teraz cierpliwie czekam. Miałam 2 pęknięte pęcherzyki, jeden był w trakcie pękania i jeden pękł po. Byłam stymulowana gonalem (na clo nie reaguję), a na wywołanie owu dostałam ovitrelle. To pierwszy cykl, kiedy od bardzo bardzo dawna mój organizm wziął się do pracy... zobaczymy, co będzie powodzenia dziewczyny! Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: Sierpniowe IUI :)))) 04.08.09, 14:22 ..no nie chcę być zachłanna, bo najważniejsze, żeby się w ogóle udało, ale... jakby były bliźniaki byłabym megaszczęśliwa, bo drugi raz nie chcę tego wszystkiego przechodzić Odpowiedz Link Zgłoś
olenka-13-13 Re: Sierpniowe IUI :)))) 05.08.09, 09:27 Dziewczyny a czy jest wogóle sens robić IUI w cyklu naturalnym przy słabych badanich nasienia? Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: Sierpniowe IUI :)))) 05.08.09, 10:42 Moim zdaniem nie ma. Stymulacja ma na celu wyprodukowanie wiekszej ilosci jajeczek, co potencjalnie zwieksza szanse na zaplodnienie. U nas nasienie ok i u mnie wszystko ok- oprocz sluzu,ktory okazal sie wrogi - a stymulacje mam,zeby zwiekszyc szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
qwer61 jakie badania przed IUI? 07.08.09, 09:02 pradzcie bo juz zgłupialam - czy przed inseminacja wystarcza takie badania-te nam zlecila dr : ON posiew nasienia HIV HBs HCV JA cytologia badanie w kier. chlamydii posiew z kanału szyjki HIV HBs HCV Przeciciała w kierunku toxoplazmowy -IgG, IgM CMV(IgG, IgM) czytając ten wątek zastanawiam się czy nie powinnam zrobić stopnia czystości pochwy? -tego nie zleciła, zapomniała, czy nie trzeba jak będzie posiew? dajcie znać, jak to było u Was dzięki aha - badania hormonów - też oczywiście zrobioć trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
markus0123 Re: jakie badania przed IUI? 07.08.09, 09:12 Może ten temat nie bardzo mnie dotyczy i może będę zbyt brutalny ale nie wydaje Ci się, że powinnaś zaufać lekarzowi i zrobić to co zalecił?? Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: jakie badania przed IUI? 07.08.09, 11:26 I Panu przyznaje racje. Masz przeciez posiew z szyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
qwer61 jak cie nie dotyczy to 07.08.09, 14:22 po co się w ogóle odzywasz to chyba nie wątek dla ciebie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: jakie badania przed IUI? 07.08.09, 11:27 A mialas sprawdzona droznosc jajowodow? Odpowiedz Link Zgłoś
markus0123 Re: jakie badania przed IUI? 07.08.09, 11:35 Tiaaa. to by się przydało zrobić przed serią inseminacji jednak z tego co zauważyłem, nie wszyscy lekarze o tym uświadamiają pacjentki. Niestety na takie robione z NFZetu pewnie trzeba poczekać a w prywatnej klinice kosztuje koło 2 tysięcy. Jednak jak najbardziej warto to zrobić, żeby jakby co (odpukać) nie wyszło za jakiś czas, że inseminacje były niepotrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
markus0123 Re: jakie badania przed IUI? 07.08.09, 11:48 Acha... nieoficjalnie zaleca się aby do inseminacji czy InVitro nie podchodzić w tym samym cyklu co odbyło się HSG Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: jakie badania przed IUI? 07.08.09, 12:21 ja na hsg na NFZ nie czekałam prawie wcale. Miałam tylko dać znać lelkarce, kiedy zaczynam nowy cykl, bo hsg się robi do 15 dc. Więc wszystko zależy od szpitala i przede wszystkim lekarza na co może sobie pozwolić. Odpowiedz Link Zgłoś
greennadia79 Re: jakie badania przed IUI? 07.08.09, 13:36 HSG w prywatnej klinice kosztuje 950zł a nie 2 tysiące pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
markus0123 Re: jakie badania przed IUI? 07.08.09, 13:42 Faktycznie masz rację my zapłaciliśmy 1000 zł w Centrum Damiana - sam nie wiem czemu chodziło mi po głowie te 2 tysiące. Odpowiedz Link Zgłoś
markus0123 Re: Sierpniowe IUI :)))) 07.08.09, 09:15 olenka-13-13 napisała: > Dziewczyny a czy jest wogóle sens robić IUI w cyklu naturalnym przy > słabych badanich nasienia? To zależy jak słabe mąż ma te wyniki. Jeśli jednak nie boisz się ewentualnej ciąży bliźniaczej to może spytać się doktora co sądzi o stymulacji. Pewnie się zapyta właśnie o ciążę mnogą to możesz mu wtedy powiedzieć, że rozmawialiście na ten temat i jesteś na to gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: Sierpniowe IUI :)))) 07.08.09, 17:30 Trzymam kciuki Sofi, moja druga byla szczesliwa Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Relacja z I USG 07.08.09, 14:19 Mam az 8 pecherzykow! Ale drobizna. Lewy jajnik : 10mm, 11mm,10mm i 13mm, prawy jajnik : 11mm, 13mm,13mm,16mm. Lekarz powiedzial,ze nie jest super,ale jest dobrze. Dostalam jeszcze zastrzyki do niedzieli, zeby jajka urosly- w poniedzialek kolejne USG. Nie wiem czy z tego cos urosnie czy nie? Nie mam problemow z owulacja, mialam byc lekko podstymulowana,zeby zwiekszyc szanse. Endo – ciulate- tylko 4,5mm,ale podobno ma czas zeby urosnac. Mam zakupic Acard i brac 1 tabletke . Jak myslicie, jest dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 jogna 07.08.09, 14:27 1. Czym bylas stymulowana, ze az tyle tego? (W moim przypadku: clo x 2 od 3 do 7 dc i wyhodowalam sliczne cale dwie sztuki, a przeciez wydawalo mi sie ze to duza dawka). 2. Endo - jeszcze uroscie. Ja 36 h przed zabiegiem mialam 6 mm - lekarz byl lekko zaniepokojony. Ale uznal ze w tym cyklu do zagniezdzenia jeszcze starczy, a przy (odpukac) nastepnej IUI trzeba bedzie je pogrubasic. 3. Aha! Nie wiem jak jest w PL, ale w Belgii przy 5 pecherzykach i wyzej IUI nie robia i cykl jest na straty. 4. Ktory to dc? Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: jogna 07.08.09, 14:34 To moj 8dc. Bralam clo 2x1 ( 2-6dc), Fostimon 75j od 5 dc. Tutaj chyba przy 4 pecherzykach juz sie nie robi,ale wydaje mi sie,ze te pecherzyki nie zdaza dojrzec. Wyglada na to,ze 2 sie szykuja. Ale sie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 Re: jogna 07.08.09, 15:20 1. Decyzja o tym czy robic czy nie zalezy tez od konkretnego problemu danej pary - u nas jest to slabe nasienie (teratozoospermia 2%) stad lekarz twierdzi ze przy 4 jeszcze by chyba zrobil. Takze - ocenia sie sytuacje calosciowo. 2. Endo - zalezy kiedy bedzie owulacja - moze jeszcze zdazy podrosnac. U mnie w 9 dc bylo 6 mm przy dwoch pecherzykach po 18 mm. Lekarz w przyszlym cyklu cos mi na nie poda i zmieni sposob stymulacji, bo twierdzi, ze to z powodu clo tak sie ono 'pocienkowalo' A moze nastepnego cyklu nie bedzie? _________________________________ "do góry uszy, to i pupa ruszy" Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: jogna 07.08.09, 15:33 U nas problem to wrogi sluz. Reszta ok- nasienie tez. Tez slyszalam ,ze Clo zle wplywa na endo. Zobaczymy jak sie sytuacja rozwinie. IUI mam miec w srode lub czwartek. Ps. Mam nadzieje,ze u Ciebie nie bedzie nastepnego cyklu Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: jogna 07.08.09, 16:19 Ja po clo mialam 2 pecherzyki,ale jeden pękł 2 dnie przed IUI , a drugo pozostal i pekl okolo 12 godzin przed IUI ( tak mi sie wydaje, ale nie wczesniej niz 24 h) Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: jogna 07.08.09, 17:29 Jogna, ja miałam podobnie w tym cyklu - po gonalu wyhodowałam całe mnóstwo pęcherzyków, w 9 dc miałam 3 dojrzałe i pozostałe takie sobie, w 10 dc dostałam ovitrelle, i 12dc inseminacja z niespodzianką, bo po zastrzyku pozostałe pęcherzyki też dojrzały, ale tylko jeden pękł "dodatkowo". Ja akurat mam mega problem z owulacją, więc mnie to ucieszyło a z clo moje jajniki w ogóle nie chciały gadać... Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: jogna 10.08.09, 08:05 o kurcze ! To ile w koncu mialas peknietych pecherzykow???? Szykuje sie ciaza mnoga?? )) Ja sie boje ,ze z tej calej osemki moze jeden bedzie gotowy? Bralam Fostimon przez weekend, moze urosły. Za 4 godz sie dowiem Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: jogna 10.08.09, 08:22 Najprawdopodobniej w sumie 4, lekarz twierdził, że potencjalne do zapłodnienia były 3. Jak już pisałam, jakby były bliźniaki byłabym przeszczęśliwa, ale najważniejsze, żeby w ogóle się udało. jeszcze 5 dni i się dowiem... Trzymam kciuki za Twoje pęcherzyki daj znaka co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: jogna 07.08.09, 17:32 Green-K. a Ty za chwilę testujesz co? ale masz fajnie, że już Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: jogna 07.08.09, 17:56 Hmmm. Nię będę testowala, bo to za duzy "jednorazowy stres" dla mnie. Przez poprzednie 4 razy nie testowałam . @ przychodziła jak w zegareczku. Teraz czekam do wtorku , no .... do srody. Jak nie pojawi sie wredziucha to wtedy moze zrobie, bo do wtorku mam brac luteine. O Matko jak sie stresuje, wogóle nie moge o niczym innym myslec. Nie pomaga sprzatanie, pranie, gotowanie, praca, ogladanie Tv, spanie, nic, nic, nic..... Odpowiedz Link Zgłoś
olo.77 Re: jogna 07.08.09, 18:08 green-koala nie wiem co gorsze, stres "jednorazowy" czy czekanie przez kilka dni. U mnie @ za każdym razem przychodzi inaczej, więc chyba raczej zrobię betę aby mieć jasność sytuacji. Mam tylko nadzieje, że starczy mi na to odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Gratulacje Green! 11.08.09, 12:15 a jednak zatestowałaś widziałam na wątku lipcowym, super, że się udało, gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
0plmnki9 Re: Sierpniowe IUI :)))) 07.08.09, 18:03 Cześć dziewczyny! Czy mogę w sierpniu z Wami się stresować ? Miesiąc temu miałam robioną laparoskopię i histeroskopię - wynik super Ale u nas oczywiście jest problem z nasionkami. Dzisiaj byłam w klinice na wizycie kontrolnej i lekarz zadecydował że jak dostanę okres to w sierpniu robimy inseminację na cyklu naturalnym. Póki co na razie gdzieś w głębi serca mam nadzieję ze może zaskoczyłam w pierwszym cyklu po laparo ale z drugiej strony też się cieszę ze nawet jak nic nie wyjdzie to mam w perspektywie kolejny krok INSEMINACJĘ Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: Sierpniowe IUI :)))) 07.08.09, 18:19 Pewnie ,ze mozesz sie stresowac. Chociaz to jest niewskazane przy checi poczęcia dzidziusia. Ja w sierpniu w najgorszym przypadku jeszcze "tylko" 4-5 dni bede sie stresowala, a potem 2 tygodnie oddechu i znowu stres. A to jeszcze będzie sierpień w sumie. No to nie tylko 4-5 dni. Ale chetnie CIe przyjmiemy i mozemy słyżyc dobrym słowem i rada. Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: Sierpniowe IUI :)))) 07.08.09, 18:23 U mnie raczej regularnie. A powiedz mi , coś czujesz? Masz jakieś przeczucia. boli Cie coś? urde bo ja jak czytam to wszystko to mam wszytskie objawy, potez zadnych . A to sie doszukuje ich i widze, potem juz nie widze. O Matus... Odpowiedz Link Zgłoś
olo.77 Re: Sierpniowe IUI :)))) 07.08.09, 18:34 Czuje tylko ból brzucha ale nie taki jak na @ tylko podobny do owulacyjnego. Nie mam żadnego konkretnego przeczucia. Są chwile, że głęboko wierze, że się udało a za moment to wszystko się zmienia. Zaczynam myśleć negatywnie i się dołuję. Staram się nie doszukiwać objawów bo każda z nas wszystko pewnikiem przejdzie inaczej. Byle nie zwariować Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: Sierpniowe IUI :)))) 07.08.09, 19:03 No to mniej wiecej czujemy to samo. Mnie tez boli brzuch( czasami boli, czasami nie boli) ,ale nie wiem jakie to sa bole owulacyjne bo ich nie mam. Boli mnie po lewaj stronie bardziej,ale moze to wynika z tego ze mam maly torbielek na lewym jajniku. Staram sie nie nakrecac, tylko kurde nie potrafie. Czasami mam wrazenie i jestem spokojna ,ze teraz sie juz udało , a czasami powątpiewam . Zwariuje chyba i osiwieje ( tylko nie to) Odpowiedz Link Zgłoś
olo.77 Re: Sierpniowe IUI :)))) 07.08.09, 21:19 Widzę, że czujemy wszystko podobnie. Musimy jednak przeczekać ten czas. Tylko jak to zrobić gdy z dnia na dzień jest trudniej? My jutro jedziemy w góry, tam może zapomnę. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłej nocy Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: Sierpniowe IUI :)))) 07.08.09, 21:38 ja mam dokładnie tak samo. Z chwili na chwilę mi się zmienia. Najpierw mega optymizm i wręcz pewność, że się udało, a później spadek, że na pewno nie. Ale ponieważ po pierwszej inseminacji narobiłam sobie strasznej nadziei i później przeżyłam to mocno, wyłam jak dzik, to tym razem po prostu czekam. Nie wiem jak mi się udało tak zminimalizowac emocje, ale się udało.I poprzednim razem też mnie bolał brzuch, właściwie od samej inseminacji mnie pobolewały jajniki, "ciągnęło" mnie w dole. Teraz tego nie mam, choć mam wrażenie, że zaczyna mnie boleć w krzyżu, a to zwykle u mnie zwiastun małpy. Ale może to przypadek? I ja mam zorganizowany cały weekend, jutro półmetek czekania.... Miłego weekendu dziewczyny i niech Wam czas szybko leci do - mniejmy nadzieję - dobrych wiadomości. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
goska797 Re: Sierpniowe IUI :)))) 08.08.09, 22:45 Dziewczynki jak ja Wam zazdroszczę tego testowania. Ja dopiero na początku drugiego podejścia. Za pierwszym nawet nie miałam szans zatestować. W tym cyklu w ogóle się nie nastawiam, a wręcz uważam, że bezsensem jest podchodzić bo i tak nic z tego. Jakoś uleciała ze mnie nadzieja. Jutro biorę ostatni dzień pół tabletki Clo. Tak się zastanawiam po przeczytaniu jogina Twojej wypowiedzi czy ja aby nie dostałam za małą dawkę? Mam nadzieje, że tym razem wiedzą co robią. Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Relacja z II USG- IUI za 2 dni!! 10.08.09, 13:24 Dzisiaj wszystko pieknie wygladalo. Lekarz bardzo zadowolony. W sumie mam 10 jajek- byl lekko w szoku. Gotowych do IUI jest ok 3. ( z tego co zapamietalam wyglada to tak : Prawy jajnik: 21,17,15,10, Lewy jajnik: 22,21,17,15,13,10). Dostalam ovitrelle i mam sobie zrobic zastrzyk o 23.30. W srode o 12.00 IUI. Endo 9,5 !!! Acard zadzialal. Narazie wszystko pieknie wyglada ) Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: Relacja z II USG- IUI za 2 dni!! 10.08.09, 13:51 no to super ja też miałam ovitrelle i endo też 9,5 Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: Relacja z II USG- IUI za 2 dni!! 10.08.09, 14:07 No to mamy podobnie!! Teraz trzeba byc dobrej mysli Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: Relacja z II USG- IUI za 2 dni!! 10.08.09, 14:53 Trzymam kciuki za Was bardzo mocno Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: Relacja z II USG- IUI za 2 dni!! 11.08.09, 07:59 dzięki Kłamczucho ja śledziłam Twoje czerwcowe i lipcowe poczynania - nie powiem, dodały mi optymizmu Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: Relacja z II USG- IUI za 2 dni!! 11.08.09, 22:10 I o to chodzi! stres przeogromny ale ja mocno wierze,ze sie uda! Czego sama jestem przykladem a przeciez wg ginekologa nie mialo prawa sie udac! a jednak Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: Relacja z II USG- IUI za 2 dni!! 12.08.09, 08:42 no właśnie. Ja mam duży zapas optymizmu i siły do walki, mimo prawie trzech lat ciężkich zmagań. Choć czasem pobeczę zdołowana jak każda z nas, to później się dźwigam i walczę. Wiem, że się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Jogna, powodzenia dziś o 12:) 12.08.09, 08:47 trzymamy kciuki! i daj znać po. Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: Jogna, powodzenia dziś o 12:) 13.08.09, 07:19 Dzieki,ze o mnie myslalas Bylo ok. 12.05 odbyla sie IUI. Powiedzialam lekarzowi,ze ma robic blizniaki. Podobno sie starał Mężuś oddał piękne nasienie, pani z lab powiedziala,ze z takim nasieniem mamy duze szanse. Wykorzystano 6,25mln/ml. Po zabiegu polezalam sobie 15min i do domu. cale popoludnie przelezalam , bolal mnie brzuch jak w pierwszy dzien @. Musialam zazyc nospe. Dzisiaj czuje sie znacznie lepiej. "odczuwam" brzuszek,ale o niebo lepiej sie czuje. Jestemy pelni nadziei... Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: Jogna, powodzenia dziś o 12:) 13.08.09, 07:57 no to super. Trzymam kciuki! u mnie nadzieje się powoli rozwiewają, dziś zaczynam się czuć jak na @ - mam mega nerwa + znienawidzone bóle krzyża, świadczące tylko o jednym, więc może się zdarzyć, że nie doczekam sobotniego testowania: ( smutno mi znów jakoś, bo chyba się nakręciłam mimo wszystko... ale nic. Póki co, czekam do soboty. Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: Jogna, powodzenia dziś o 12:) 13.08.09, 08:01 Bol krzyza to tez objaw ciazy. Nie marudz kochana!! Ja tam jestem dobrej mysli! i dla Ciebie i dla mnie.. tyle jajek! Ktores musialo zaskoczyc no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: Jogna, powodzenia dziś o 12:) 13.08.09, 08:52 no właśnie, tyle jajek... i miałam taki wyjątkowo spokojny czas... dzięki za optymizm dziś mi go bardzo brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynek1000 IUI Rodzynka :o) 12.08.09, 11:38 To i ja się załapuję z moim pierwszym w życiu IUI, które odbyło się w dniu wczorajszym. Na razie nie mam żadnych objawów może poza takim, że miałam wczoraj 37 stopni i poszłam spać o 18, ale to bardziej z emocji chyba niż z potencjalnych efektów. Cykl stymulowany Femarą Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: IUI Rodzynka :o) 13.08.09, 07:20 rodzynek to mialysmy IUI tego samego dnia ! Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: IUI Rodzynka :o) 13.08.09, 07:58 i za Ciebie kciuki zresztą za wszystkie z nas Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 hustaweczka :) 14.08.09, 07:12 Jak sie czujesz?? Kiedy testowanko??? Ja chyba oszaleje, dopiero jestem dwa dni po Odpowiedz Link Zgłoś
flisa3 Sierpniowe IUI 14.08.09, 18:30 Dołączam nieśmiało do sierpniowych IUI. To będzie moja trzecia, dwie nieudane w maju i w lipcu. Do trzech razy sztuka. Dziś byłam na kontrolnym usg i lekarz przy okazji powiedział mi, że nasienie jest na granicy opłacalności ( 22 miliony czy jakoś tak). Nie brzmi to zbyt optymistycznie, ale jak mam wyczerpać te szanse to wyczerpię szybko i już. Co mam być to będzie. A więc ze zrezygnowaniem jeszcze w tym miesiącu skorzystam z IUI, od dziś biorę clo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: Sierpniowe IUI 14.08.09, 18:36 Flisa, glowa do gory i nie przejmuj sie tym co lekarz mowi! Jak poszlam da moje drugie IUI to gin powiedzial ,ze wyniki meza sa na baaardzo kiepskie, tez w okolicach 22 mln/1 ml i powiedzial zeby na nic nie liczyc. Na koniec wreczyl mi dokumentacje na in vitro! Moja historie mozesz poczytac na lipowym IUI A teraz nasza fasolka ma juz 7 tyhodni Niech oni sbie gadaja co chca a ty rob swoje i miej duzo wiary! PS. Na dodatek to byl cykl naturalny Odpowiedz Link Zgłoś
flisa3 Re: Sierpniowe IUI 14.08.09, 18:43 Czytałam Twoją historię bo też brałam udział w wątku lipcowym. Chyba tylko dzięki takim szczęśliwym zakończeniom jak Twoje chce mi się jeszcze cokolwiek robić. Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.333 Re: Sierpniowe IUI 15.08.09, 10:44 W sierpniu podchodzą do pierwszej IUI. Mój mąż ma kiepskie wyniki (12 milionów, w tym 41% nieruchomych).Dzisiaj byłam u lekarza (12 dc), w poniedziałek mam sobie zrobić zastrzyk z ovitrelle, a w środę mam mieć IUI -czy to nie za późno?. Odpowiedz Link Zgłoś
qwer61 Re: Sierpniowe IUI 16.08.09, 12:43 zy przed inseminacją należy mieć zero bakterii?? własnie odebralam wyniki cytologii i sie podłamałam, bo mam stan zapalny rozumiem, że cykl stracony ? Odpowiedz Link Zgłoś
qwer61 cytologia i posiew z szyjki macicy przed IUI 16.08.09, 12:45 cytologię robiłam tydzien orzed posiwewm i tak cytologia wykazala stan zapalny - liczne leukocyty, erytrocyty po tyg robiłam posiwe z szyjki macicy - który byl ok nie wyhodowano żadnych bakterii dziwne, czy w ciagu tygodnia mogłam się pozbyc tego stanu zapalnego ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: Sierpniowe IUI 17.08.09, 07:45 Nie W sam raz. Owulacja nastepuje 36-40godz po zastrzyku. Ja mialam identynie w zeszlym tygodniu ( w poniedzialek o 23.30 zastrzyk, w srode o 12.00 IUI ) . Nie stresuj sie Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 nie udało się :( 16.08.09, 19:48 niestety, nie zdążyłam nawet zrobić testu tym razem. Małpiszon dotarł dzień przed, zgodnie z moim przeczuciem. Dobrze, że mieliśmy weekend wyjazdowy, bo bym chyba zwariowała, a tak jakoś przetrwałam. Nie będę tu pisać jak mi źle, wszystkie znacie mniej więcej te uczucia, kibicuję Wam wszystkim, i będę Was podczytywać i obserwować. Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: nie udało się :( 16.08.09, 20:23 Tak,znamy to przykre uczucie rozczarowania,smutku i bezsilnosci... Ale jutro jest nowy dzien, nowy miesioc, nastepne podejscie i nowa WIARA,ze w koncu kiedys sie uda! Przytulam cie mocno Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: nie udało się :( 17.08.09, 07:47 ojej ja bylam pelna nadziei na te blizniaki dla Ciebie... tak strasznie mi przykro ( Odpowiedz Link Zgłoś
hustawka2 Re: nie udało się :( 17.08.09, 08:29 dzięki dziewczyny... Jakoś to będzie, wmawiam sobie, że nie ma się co mazgaić tylko trzeba brać się w garść. Będzie dobrze, ja w to bardzo mocno wierzę. Tylko musze chwilę odpocząć teraz. Robię sobie z miesiąc przerwy. Buźka i dobrego tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynek1000 Jogna 17.08.09, 14:52 A kiedy testujesz? ja w piątek musze zrobić test, tylko się zastanawiam czy to nie za wcześnie... Odpowiedz Link Zgłoś
anka.333 Re: do Jogna 17.08.09, 16:32 Lekarz mówił, abym wzięła ovitrelle w południe a za 48 godz. mam mieć IUI. Nigdzie nie znalazłam, aby tak poźno robić zabieg - wszędzie jest po 36 godz. Co mam o tym myśleć? Od razu skazać się na niepowodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynek1000 Re: do Jogna 17.08.09, 17:49 Może monitoruj USG to będziesz wiedziała po ilu godzinach doszło do owulacji Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: do Jogna 18.08.09, 07:58 Mnie lekarz kazal zrobic bete po 14 dniach od inseminacji. Zrobie po 13 -tu Mysle,ze piatek to troche za wczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwer61 JUTRO mam i IUI 18.08.09, 15:28 trzymajcie kciuki za mnie dziewczyny.. błagam, żeby się udało!! Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynek1000 Re: JUTRO mam i IUI 18.08.09, 18:36 Z całego serca życzę, żeby Twój przypadek polepszał statystyki skuteczności IUI :o) Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynek1000 Re: do Jogna 18.08.09, 18:38 To czekanie jest najgorsze :o) Jak się czujesz będąc w 7 dniu potencjalnej ciąży? Jakieś "objawy"? Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 a u mnie jutro 14 dpi 18.08.09, 20:58 Chyba popadlam w rutyne, bo jakos nie kusi mnie zeby sprawdzac - no przeciez samo w koncu tez sie wyjasni, nie? _________________________________ "do góry uszy, to i pupa ruszy" Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: a u mnie jutro 14 dpi 20.08.09, 10:28 No i? Nie mow,ze dalej nic nie wiesz... Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 Re: a u mnie jutro 14 dpi 20.08.09, 10:59 Nie wiem. Skierowanie na bete mam na jutro. Nie spieszy mi sie Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 Re: a u mnie jutro 14 dpi 20.08.09, 11:00 aha - ja z tych niewspomaganych duphastonem A moja lutealna = 15 dni, wiec luz _________________________________ "do góry uszy, to i pupa ruszy" Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: do Jogna 19.08.09, 07:23 No coz.. brzuch juz nie boli. Od czasu czasu zakłuje jajnik. Urosły mi piersi, sutki wrazliwe, napiecie w piersiach.. ale to dla mnie zaden objaw- ja tak zawsze mam przed @... wiec przyjmuje,ze nie mam objawow. A jak u Was dziewczyny?? Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynek1000 Re: do Jogna 19.08.09, 08:44 Jestem wewnętrznie przekonana o braku sukcesu :o( zupełnie nic nie czuję :o( Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: do Jogna 19.08.09, 11:16 Brak objawow nie oznacza braku ciazy Spokojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: do Jogna 19.08.09, 12:03 Jogna, rodzynek, kiedy powinnyscie miec @? Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: do Jogna 19.08.09, 13:19 Moja faza lutealna trwa 11-12 dni.Zamierzam testowac 13-go dnia czyli w przyszly wtorek .Lekarz zalecal 14-go dnia . Odpowiedz Link Zgłoś
anka.333 Re: do Jogna 20.08.09, 12:29 Cześć dziewczyny! Wczoraj w południe miałam moją pierwszą IUI.Nic sobie nie obiecuję, ale za Was trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.333 Re: w oczekiwaniu na wyniki 21.08.09, 14:15 Lekarz kazał zrobić mi bete 2 września. Jeszcze nigdy tego badania nie robiłam i nie mam zielonego pojęcia jaki wynik, na co wskazuje.Mogłam zapytać lekarza, ale byłam tak zakręcona po IUI, że tego nie zrobiłam. Podpowiedzcie coś, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: w oczekiwaniu na wyniki 21.08.09, 14:39 Beta HCG to badanie , ktore własnie potwierdza ciązę bądź ją wyklucza . Ponizej 5 to brak ciazy , a powyzej 5 ,co najmniej w 12 chyba dniu po IUI to ciąza. Życze Ci betki jakies np 80 Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 Re: w oczekiwaniu na wyniki 21.08.09, 16:00 u mnie negatyw i 1 dc Juz mi sie nie chce i sil brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: w oczekiwaniu na wyniki 22.08.09, 08:51 Glupio pisac,ze nos do gory itd... Moze musisz jeszcze troche powalczyc. Moze to beznadziejna propozycja i niedorzeczna ale moze gdybys przyjechala do mojej kliniki..? Na rozum to moze i kompletnie bez sensu ale na uczucia i nadzieje i nowa wiare moze i akurat! Courage Odpowiedz Link Zgłoś
0plmnki9 Re: w oczekiwaniu na wyniki 22.08.09, 10:25 Kłamczucha3 a w jakiej klinice miałaś inseminację ????? Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: w oczekiwaniu na wyniki 22.08.09, 10:42 Nie wiem czy bedzie ci "po dordze" bo ja i sofi75 mieszkamy w Belgii. Ja leczylam sie w klinice w Sw Vincenta w Rocourt Odpowiedz Link Zgłoś
anka.333 Re: w oczekiwaniu na wyniki 01.09.09, 18:02 Nawet nie zdążyłam zrobić badania, bo właśnie dostałam @. Inseminacja się nie udała -"katastrofen". Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: w oczekiwaniu na wyniki 02.09.09, 09:33 Ten sierpien jakis powalony. olewamy to dziewczyny.. nstepnym razem sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: w oczekiwaniu na wyniki 24.08.09, 07:17 Mnie wczoraj tempka spadla i bylam pewna ,ze juz koniec.. dzisiaj sie podniosła..ale to moze byc wina luteiny ( podwyzsza temp i przedluza cykl). bete zrobie w srode o ile nie dostane wczesniej @. Mialam zrobic jutro,ale chyba poczekam. Mam juz mieszane uczucia.. optymizm odchodzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
anka.333 Re: w oczekiwaniu na wyniki 22.08.09, 08:20 Dzięki. Ale to czekanie będzie okropne Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka81 Re: Sierpniowe IUI :)))) 22.08.09, 11:11 Cześć dziewczyny pisałam już w innym wątku, że w najbliższą środę podchodzę do 4 IUI, każda była na cyklu wspomaganym biorę clo po 1 tab. od 3 do 7 dc. Dodatkowo biorę metypred, a na pęknięcie pregnyl. Z badań miałam tylko hsg i laparoskopie, a M spermogram w klinice niepłodności. Ale do rzeczy, mam zaufanie do swojego lekarza, tylko kiedy czytam Wasze posty widzę, że w czasie przygotowań do IUI miałyście różne badania, których mój lekarz nigdy nie zlecił. Trochę się obawiam, bo to już 4 IUI... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
flisa3 Re: Sierpniowe IUI :)))) 22.08.09, 13:13 Witam Was. Ja w tym miesiącu mam mieć 3 iui. Ale jakoś wyjątkowo pomału mi pęcherzyki rosną dziś 13 dc a one 14,5 mm i 12 mm. Dwie poprzednie iui miałam już w piętnastym dniu cyklu a teraz piętnastego idę tylko na kolejny monitoring. Może to dlatego, że poprzednio clo brałam od 3 dc a teraz od 5 dc. Mam nadzieję, że w środę będę miała iui bo już mnie męczą te monitoringi i kombinowanie czasu wolnego. Oby tylko to wszystko miało sens. Aniulka81 zastanawia mnie na jakiej podstawie Twój lekarz określił, że inseminację będziesz miała w środę, a jak on to ocenił ile pęcherzyki urosną do środy skoro jest dopiero sobota? Trzymam kciuki za Was wszystkie i Wy też za mnie trzymajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka81 Re: Sierpniowe IUI :)))) 22.08.09, 15:53 Hejka źle się wyraziłam z tą środą. Chodziło mi o to, że w środę idę na monitoring, ale do tej pory (tzn trzeci raz )szłam na monitoring 13 lub 14 dc i to był ten dzień, chyba miałam "szczęście" bo i pęcherzyki były duże i estradiol jak trzeba, też byłoby mi ciężko ciągle kombinować o dzień wolny, więc raczej nastawiam się na środę. Trzymam kciuki za Wszystkie starające się... Odpowiedz Link Zgłoś
flisa3 Re: Sierpniowe IUI :)))) 22.08.09, 18:12 Szczerze mówiąc nie bardzo Cię rozumiem. Przecież gdybyś miała mieć iui w środę to w poniedziałek albo wtorek musiałabyś wziąść zastrzyk pregnyl lub ovitrelle. A jak dopiero w środę idziesz na monitoring to przecież nie wiesz czy wziąść. To tak zawsze z marszu od razu tego samego dnia co monitoring robią Ci iui? Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka81 Re: Sierpniowe IUI :)))) 23.08.09, 08:57 Napisałam to chyba zbyt niedokładnie. Ok. 3 dc zgłaszam się na monitoring czy nie mam torbieli, potem lekarz zleca wizytę ok. 13 dc. Biorę clo i zgłaszam się 13 dc, i to jest dzień, w którym mam już duże pęcherzyki i wyniki E2 też dobre bo rosnące, a IUI mam następnego dnia, zwykle rano, czyli wszystko się zgadza prawda? A pregnyl biorę tego 13 dc a następnego dnia IUI. Chodzi mi o to, że nie jeżdżę na monitoring przed IUI dwa czy trzy razy, u do tej pory wystarczyło tylko 1 usg. Dlatego kiedy czytam jak Wy przygotowujecie sie do IUI to widzę różnice. Ale to wynika chyba z tego, że każda z nas jest inna. Miłej niedzieli... Odpowiedz Link Zgłoś
rodzynek1000 1 IUI - niestety nie udało się 24.08.09, 09:58 Dziś 1 dc. w piątek i sobote - negatywne testy. Przyjęłam to na spokojnie :o) I teraz mam do Was pytanie - kiedy można podchodzić po raz drugi? Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: 1 IUI - niestety nie udało się 24.08.09, 10:24 Jesli sie nie uda, chcialabym odrazu zaczac stymulacje i podejsc w pierwszym cyklu. Wiem,ze sie na pewno da. Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: od razu 24.08.09, 12:06 Do IUI mozna podchodzic od razu w nastepnym cyklu Odpowiedz Link Zgłoś
flisa3 Re: Sierpniowe IUI :)))) 24.08.09, 21:34 aniulka81 czyli Ty nie bierzesz pregnylu dwa dni wcześniej tylko jeden dzień, to mi właśnie nie pasowało. Zwykle każą brać 36 godzin przed inseminacją. Ale ja jestem mądrzejsza po dwóch inseminacjach i wiem, że u mnie pęcherzyk pęka 24 - 27 godzin po zastrzyku i też tak teraz wezmę a nie tak jak lekarz zalecił poprostu czuję, że tak będzie lepiej. Już dwie iui miałam na pękniętych i wydaje mi się że za późno.Teraz inseminację mam w czwartek. Dziś pęcherzyk ma 17 mm a jutro mam wziąść ovitrelle. Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Dzisiaj betka! 25.08.09, 07:43 Dziewczyny trzymajcie kciuki! Dzisiaj 13 dnien po IUI, temp. wysoko, zrobie badanie krwi..boje sie jak cholera! Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: Dzisiaj betka! 25.08.09, 08:14 Trzymam mocno O ktorej idziesz na pobranie krwi? Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: Dzisiaj betka! 25.08.09, 08:31 o 12.00. Popoludniu bedzie wynik...ale mam stresaaaa! Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka81 Re: Sierpniowe IUI :)))) 25.08.09, 09:22 zgadza się, za każdym razem dostawałam pregnyl dzień przed inseminacją, jutro jadę na sprawdzenie, jakie urosły mi pęcherzyki, mam nadzieję, że będzie dobrze. Powoli tracę wiarę, ponieważ nic tak poważnego nie stoi na przeszkodzie (tylko parametry nasienia, ale też nie takie najgorsze)a jednak się nie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: Sierpniowe IUI :)))) 25.08.09, 13:12 Jogna. Trzymam kciuki, wiem co czujesz , niedawno to samo czułam. Ja dzisiaj widzialam moja fasolke. Taka malusia,ale jest --------- Odpowiedz Link Zgłoś
flisa3 Re: Sierpniowe IUI :)))) 25.08.09, 18:43 Dziewczyny, nie wiem co robić. Iui pojutrze a mnie dzisiaj boli jajnik ten z pęcherzykiem tak, że ledwo chodzę. Wydaje mi się, że właśnie pęka, chociaż wczoraj miał niby dopiero 17mm. Nie wiem co mam o tym myśleć. Ovitrelle jeszcze nie wzięłam i nie wiem czy jest sens brać go jutro. Na usg nie mogę iść jutro bo jutro mają nieczynne. Czy tenpęcherzyk może tak szybko pęknąć bez zastrzyku? Jestem załamana. Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Nie udało sie :( 26.08.09, 07:00 Wszystko pieknie wskazywało ,ze sie udalo..ale temp i objawy dawała luteina. Wczorajsza beta potwierdzila,ze w ciazy nie jestem... Dzowniłam do kliniki, mam odstawic luteine i czekac na okres. Nie mozemy tez podchodzic do IUI w tym cyklu, bo jajniki musza odpoczac po stymulacji... i wierzcie mi, nie mam ochoty na kolejna IUI.. jestem strasznie zmeczona psychicznie i fizycznie.Musze odpocząc.. Najgorsze,ze byly 3 pecherzyki, nasienie super.. i sie nie udalo- mysle sobie,ze moze my mamy jakis wiekszy problem ktorego nie udalo sie zdiagnozowac? Trzymam kciuki za reszte dziewczyn!! Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: Nie udało sie :( 26.08.09, 07:46 Przykro mi bardzo Sciskam cie bardzo mocno! Ciezko to zrozumiec,mi sie tez wydawalo ze poprzednim razem sie uda bo i dwa pecherzyki ale niestety! Daj sobie troszke czasu na odetchniecie i zlapanie nowej sily i dawki optymizmu! Bo przeciez sie uda! Tylko troszke pozniej Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 Re: Nie udało sie :( 26.08.09, 08:58 jogna - przykro mi. Ja tez w tym cyklu niwe podchodze, bo ... prawo Murphy'ego - moj M wyjezdza na 2 dni z domu - niestety to sa akurat TE dwa dni. Takze see you pod koniec wrzesnia. _________________________________ "do góry uszy, to i pupa ruszy" Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: Nie udało sie :( 26.08.09, 13:06 Niestety, to że są 3 pęcherzyki nic nie znaczy. Nie wiadomo, co w nich jest. Ja miałam 3 nieudane iui, za każdym razem 2 pęcherzyki. Potem IVF ICSI na cyklu własnym tzn clo i mała dawka gonadotropin - były 4 pecherzyki, wszystkie ładne 22 mm. Myślałam, ze będą 4 komórki. Okazało się, że była tylko 1, pozostałe 3 były puste. Ale ta jedna się zapłodniła i9 jestem teraz w 10 tc . Wam też się uda. Gdzieś kiedyś, jak sama robiłam iui, przeczytałam, że choć czasem iui jest skuteczna, to raczej sluży przygotowaniu psychicznemu do IVF. U mnie tak było. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: Nie udało sie :( 26.08.09, 14:11 Stymulowano mnie fostimonem ktory podobno nie produkuje pustych pecherzykow. Ale jak bylo? nie wiem... mamy problem z wrogoscia sluzu (nie mam problemow z owulacja)..myslisz,ze IUI nie da rady?? Lekarz powiedzial,ze to pikus..ale widze,ze chyba nie do konca.. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 Re: Nie udało sie :( 26.08.09, 14:43 Lekarz powiedzial,ze to pikus..ale widze,ze chyba nie do konca.. >> I tak i nie - moze ujmijmy to tak: IUI to staystuka - 15% szans na powodzenie jednorazowo. Mysle ze nie masz czym sie jeszcze martwic. Glowa do gory Odpowiedz Link Zgłoś
goska797 Re: Nie udało sie :( 26.08.09, 19:50 Dziewczynki poradźcie mi. Otóż dzisiaj jest 14 dzien po IUI. Test wyszedł mi negatywny. Czy już odstawić luteinę jak powiedziała lekarz czy poczekać jeszcze? cykle mam 25 dni i dziś jest właśnie 25. Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: Nie udało sie :( 27.08.09, 07:12 Zrob test z krwi- beta HCG. Mojej kolezance tez wyszedl ujemny i w tym samym dniu zrobila bete..i 162 Testy sikane sa niewiarygodne. Jesli beta wyjdzie ujemna, odstaw luteine ( do 2 dni pojawi sie krwawienie). Trzymam kciuki za pozytywny tescik! Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 odnosnie pecherzykow 26.08.09, 14:22 Jak mozna zbadac czy pecherzyk byl pusty? Tylko podczas in vitro,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka81 Re: odnosnie pecherzykow 27.08.09, 09:27 cześć wczoraj był monitoring i IUI na piątek, ale nie będę teraz podchodzić, bo mój M wyjechał w delegację. Trochę mnie podłamało to, co powiedział lekarz, otóż powiedział, że jeszcze ze 2 podejścia i będzie mnie kierował na program in vitro, byłam w szoku, ponieważ jak już wcześniej pisałam nie znaleźli przyczyny naszej niepłodności ( ja mam 3 niewielkie ogniska endo-ale lekarz mówił, że to się leczy farmakologicznie, a mój M słabe parametry, ale tragedii nie ma). Żadnych badań, szukania przyczyny tylko od razu z grubej rury. Słyszałam, że nasienie można przebadać pod kątem genetycznych uszkodzeń lub badania immunologiczne, no i nurtują mnie te pęcherzyki. Jestem ciekawa podobnie jak Jogna, żeby sprawdzić, czy są puste trzeba podchodzić do in vitro? Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 aniulka 27.08.09, 10:09 Ktore to Twoje podejscie? Albo inaczej: ile podejsc lekarz sugeruje w sumie? U mnie powiedzial, ze 4 do max 6. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka81 Re: aniulka 27.08.09, 16:06 to miało być 4 podejście, a lekarz wspomniał, że widzi sens do pięciu razy. Jestem trochę przerażona bo zawsze uważałam in vitro za ostateczność, jedyny ratunek kiedy nie ma innego wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: odnosnie pecherzykow 27.08.09, 15:36 Myślę, że tak. Przed IVF mówiono, że jedynym dowodem na to, że była owulacja, jest ciąża. To, że na usg widać, że pękł pęcherzyk, nie oznacza przebytej owulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
aniulka81 Re: odnosnie pecherzykow 27.08.09, 16:12 to miało być 4 podejście, a lekarz wspomniał, że widzi sens do pięciu razy. Jestem trochę przerażona bo zawsze uważałam in vitro za ostateczność, jedyny ratunek kiedy nie ma innego wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: odnosnie pecherzykow 27.08.09, 16:23 Ja zapytałam swojego przed 2 iui, czy jak trzecia nie wyjdzie to jest sens jeszcze próbować, czy jednak icsi. Powiedział, że ivf. Udało się za pierwszym razem.. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi75 dziewczyny, a jak wasi lekarze 27.08.09, 16:45 licza te ilosc IUI zanim zasugeruja IVF. Te 4-6 IUI to sa tylko IUI stymulowane czy tez naturalne tez? Z ciekawosci pytam, bo spotkalam sie z pogladem, ze tych naturalnych sie nie liczy, bo szanse sa niewielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: dziewczyny, a jak wasi lekarze 27.08.09, 16:49 Hm,statystycznie sa niewielkie ale sie zdarzaja.I chyba nawet nie jestem jedna jedyna na forum,ktorej udalo sie zajsc w ciaze na cyklu naturalnym. I nie do konca zgadzam sie z pogladem,ze IUI to tylko wstep do IVF... Ten "wstep" gdyby byl bezprzedmiotowy po prostu by nie istnial chocby jako "nierentowny" jesli chodzi o prywatne kliniki! Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: dziewczyny, a jak wasi lekarze 27.08.09, 18:40 Mi lekarze powiedzieli, że jeśli podchodzi sie do IVF na cyklu własnym (czyli stymulowanym troszkę mocniej, niż do iui) to z regułuły uzyskuje się 1 max 2 komórki. Z tego wynika, że przy iui zwykle uzyskuje się tyle samo przy stymulacji. Więc pewnie dużego znaczenia nie ma, czy cykl stymulowany, czy nie. Oczywiście pod warunkiem, że problemem jest nasienie, a nie owulacja u kobiety. Jak są problemy z owulacją, oczywiście trzeba stymulować. Co do iui jako wstępu do ivf, chodziło mi o to, że czesto jak podchodzimy do problemu z naszą płodnością i słyszymy o IVF, to z miejsca to odrzucamy, jako jakąś straszną ingerencję, coś bardzo trudnego. A potem, prowadzeni przez lekarzy krok po kroku, przechodzimy przez iui (niestety skuteczność dość niska, choć oczywiście niektórym się udaje!, więc trzeba spróbować, jak zabiegu mniej inwazyjnego, mniej stersującego i znacznie tańszego), i powoli cykl po cyklu oswajamy się z myślą o IVF. Jeśli nasienie jest w miarę (tzn więcej niż pojedyncze plemniki) to lekarz zawsze powinien zaproponować przynajmniej trzy próby IUI - taki jest międzynarodowy standard. I dopiero potem przechodzi do propozycji IVF - chyba że np jest problem wysokiego fsh, albo coś takiego, kiedy już raczej starają się nie zwlekać. Odpowiedz Link Zgłoś
flisa3 Jestem załamana 27.08.09, 21:33 jestem załamana, bo........... moje sierpniowe iui, które miało być dzisiaj nie odbyło się. Moje pęcherzyki popękały we wtorek a na dzisiaj czyli na czwartek dopiero byłam zapisana na inseminację. Wcześniej nie było to możliwe ponieważ w klinice przez dwa dni nikogo nie było. Oczywiście nikt mnie o tym wcześniej nie poinformował, że planują urlopy. Gdy we wtorek czułam silne bóle owulacyjne lekarz przez telefon powiedział mi, że nic na to nie poradzi bo teraz nikt się mną nie zajmie. Dziś usg potwierdziło brak pęcherzyków i przebytą dawno owulację.Przy okazji powiedziano mi, że nigdy nie zrobią mi inseminacji wtedy kiedy ja będę czuła owulację tylko wtedy jak będzie taka możliwość w klinice. PRZESTAŁAM WIERZYĆ W POWODZENIE.PŁACZĘ CAŁY DZIEŃ. Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 Re: Jestem załamana 28.08.09, 08:05 A daleko masz do innej kliniki?? Z tego co wiem w klinice powinien byc dyzur codziennie! NAwet jesli owulacja wypadnie Ci w niedziele o 21.00! W koncu biora za to kupe pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
green-koala111 Re: Jestem załamana 28.08.09, 11:11 Kochana zmień klinikę. Mój lekarz zawsze potrafil mi powiedziec kiedy pęcherzyki pękną , a jak nie widzial tego na USG to zaparaszal nawet na nastepny dzien na badanie LH.Ostatnia - udana IUI byla w 24 h po poprzednim USG , co prawda pecherzyk pekl ale jak widac mniej niz 24 h od ostatniego USG. A z jakiego miasta jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
flisa3 Re: Jestem załamana 28.08.09, 21:31 Niestety to jedyna klinika w moim mieście, do innej najbliższej mam około 500km, a to bez sensu kompletnie. Niedzielny dyżur w klinice? To w soboty są tylko do 12.00. A inseminacje wykonują tylko rano. W tym tygodniu jedyny lekarz który przyjmował był tylko przez trzy dni po trzy godziny. Pozostali trzej na urlopach. Nikt mnie tym nie uprzedził. Odpowiedz Link Zgłoś
jogna1 sierpien byl pechowy?? 31.08.09, 08:04 Czy ja dobrze zauwazylam,ze ani jednej sierpniowce sie nie udalo?? Czy jeszcze ktoras z Was czeka na tescik? Odpowiedz Link Zgłoś
anka.333 Re: sierpien byl pechowy?? 31.08.09, 10:54 Jeszcze ja czekam Mam go zrobić w środę. Nic sobie nie obiecuję, bo już mam objawy, że @ jest tuż tuż Odpowiedz Link Zgłoś
qwer61 plamienia w 12 dniu po iui 31.08.09, 21:55 ja też już do testowania nie doczekam chyba mam ciemne plamienia - małe, ale zawsze tak u mnie zaczyna się okres.. buuu Odpowiedz Link Zgłoś
iza-310 Re: sierpien byl pechowy?? 02.09.09, 12:34 cześć dziewczyny, po raz pierwszy 22 sierpnia miałam inseminację, czekam do soboty (5.09) na test. Staram się nie nasłuchiwać i nie obserwować organizmu szczególnie, ale mam wrażenie że raczej objawy wskazują na zbliżającą się @. Biorę luteinę 2 x dziennie i czekam. Pozdrawiam wszystkie starajace się, trzymam kciuki za kolejne próby. Odpowiedz Link Zgłoś