Dodaj do ulubionych

Joga a dieta

22.03.09, 08:57

Jaką dietę stosują osoby ćwiczące jogę? Są jakieś wytyczne, macie dobre przepisy?
Obserwuj wątek
    • maja-3 Re: Joga a dieta 16.05.09, 10:43
      Hej,
      Jestem wegetarianką od 8 lat i nieco wcześniej zaczęłam ćwiczyć jogę. Nie ma
      jakiegoś jedynego prawidła, czy też ,,wytycznych" jak wspomniałaś, które by
      nakazywały joginom wegetariańską dietę. Niemniej joga przychyla się do
      zrównoważonego, ekologicznego jedzenia. Ma ono pomóc w harmonijnym rozwijaniu
      ciała i umysłu - krótko rzecz ujmując. Mnie bardzo odpowiada jedzenie vege, mój
      organizm b. dobrze trawi produkty i białko roślinne, poza tym ciało staje się
      bardziej elastyczne, a umysł spokojniejszy. Wystarczy wrzucić do wyszukiwarki
      ,,wegetariański" - a pojawią się adresy stronek z działami ,,kuchennymi" -
      znajdziesz tam dużo bardzo prostych, niedrogich i przede wszystkim - smacznych
      przepisów. Ważne jest, aby jeść dużo białka roślinnego. Poza tym dieta powinna
      być różnorodna, wtedy unikniesz niedoborów. Ja dodatkowo codziennie uzupełniam
      swoją suplementami witaminowo-minerałowymi (dbam o właściwy poziom witamin z
      grupy B i żelaza) które biorę podczas posiłku (1 tabl. dziennie). Nie mam ze
      zdrowiem żadnych problemów, wręcz przeciwnie :-)
      Pozdrawiam serdecznie, życzę Ci powodzenia w poznawaniu vege-kuchni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka