doroti1983 22.03.09, 08:57 Jaką dietę stosują osoby ćwiczące jogę? Są jakieś wytyczne, macie dobre przepisy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja-3 Re: Joga a dieta 16.05.09, 10:43 Hej, Jestem wegetarianką od 8 lat i nieco wcześniej zaczęłam ćwiczyć jogę. Nie ma jakiegoś jedynego prawidła, czy też ,,wytycznych" jak wspomniałaś, które by nakazywały joginom wegetariańską dietę. Niemniej joga przychyla się do zrównoważonego, ekologicznego jedzenia. Ma ono pomóc w harmonijnym rozwijaniu ciała i umysłu - krótko rzecz ujmując. Mnie bardzo odpowiada jedzenie vege, mój organizm b. dobrze trawi produkty i białko roślinne, poza tym ciało staje się bardziej elastyczne, a umysł spokojniejszy. Wystarczy wrzucić do wyszukiwarki ,,wegetariański" - a pojawią się adresy stronek z działami ,,kuchennymi" - znajdziesz tam dużo bardzo prostych, niedrogich i przede wszystkim - smacznych przepisów. Ważne jest, aby jeść dużo białka roślinnego. Poza tym dieta powinna być różnorodna, wtedy unikniesz niedoborów. Ja dodatkowo codziennie uzupełniam swoją suplementami witaminowo-minerałowymi (dbam o właściwy poziom witamin z grupy B i żelaza) które biorę podczas posiłku (1 tabl. dziennie). Nie mam ze zdrowiem żadnych problemów, wręcz przeciwnie :-) Pozdrawiam serdecznie, życzę Ci powodzenia w poznawaniu vege-kuchni. Odpowiedz Link