27.07.06, 16:47
witam
proszę o radę
czy mąż może nie zgodzić się na rozwód jeśli od 2 lat nie mieszkamy razem,
mamy rozdzielność majątkową, nie ma dzieci
nie utrzymujemy zadnych kontaktów
czy może byc tak że nie dostaniemy rozwodu tylko przez jego złośliwość?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • majkel01 Re: rozwód 27.07.06, 18:10
      na rozwod zawsze sie moze nie zgodzic, takie jego prawo. Pozostaje tylko pytanie
      co w takim przypadku mu da brak zgody. Zreszta to ze ktos sie na rozwod nie
      zgadza nie jest wystarczajaca przeslanka zeby rozwodu nie dac. Najwyzej bedziesz
      musiala zazadac rozwodu z jego winy jesli powie ze nie wyraza zgody na rozwod.
      Jesli nie macie dzieci i doszlibyscie do porozumienia w sprawie bez orzekania o
      winie wowczas sprawa zakonczy sie na pierwszym terminie i wystarczy ze Sad
      krotko przeslucha tylko was oboje i bedzie po sprawie.
    • adwokatwodzislaw Re: rozwód 30.01.16, 00:20
      Jeżeli jego wina w rozkładzie pożycia małżeńskiego zostanie udowodniona, to jego brak zgody na rozwód nie będzie brany pod uwagę. Adwokat Wodzisław Śląski, Jastrzębie-Zdrój, Katowice www.adwokat-riedel.pl/kancelaria-adwokacka-wodzislaw-slaski , www.adwokat-riedel.pl/ .
      • simkamen Re: rozwód 02.12.16, 14:21
        O tutaj też widzę Ciekawą dyskusję
      • wojtasek00007 Re: rozwód 17.08.20, 23:16
        adwokatwodzislaw napisał(a):

> Jeżeli jego wina w rozkładzie pożycia małżeńskiego zostanie udowodniona, to jego brak zgody na rozwód nie będzie brany pod uwagę. Adwokat Wodzisław Śląski, Jastrzębie-Zdrój, Katowice www.adwokat-riedel.pl/kancelaria-adwokacka-wodzislaw-slaski , www.adwokat-riedel.pl/ .

I uwielbiam takich adwokatów. Jeśli można coś zarobić, to „ja bardzo chętnie”. No brawo.
        A może tak jak pożądny prawnik napisał lepiej, ze jak mąż nie przystanie na orzekanie bez winy, to Sąd zwróci się do wnoszącej sprawę żony o zmianę i zawsze można wtedy wnioskować o orzekanie z winy obojga stron ?
        Ale nie, niech pójdą i zamiast mniej lub bardziej zgodnie, to przecież zawsze można wylewać wiadra pomyj.I jakie szanse ma żona na orzeczenie winy wyłącznie męża, skoro nie współżyją, nie mieszkają, nie biją się, oboje podjęli decyzje o „dobrowolnej separacji”. Sąd orzeknie winę tylko jednej ze stron ? Mój adwokat powiedział: dla Sądu wystarczy tylko 2% jednej ze stron, by nie osadzać winę tylko drugiej strony.
    • marysia987654 Re: rozwód 22.01.17, 16:54
      A ja to rozumiem, bo ludzie nie chcą być samotni. Tylko trzeba szukać wśród wartościowych ludzi. Ostatnio najłatwiej poznać kogoś w sieci. Jest mnóstwo portali randkowych niektóre skupiają ludzi o różnych poglądach i trudno o kogoś sensownego. Jednak ostatnio zawędrowałam na portal betania.pl i byłam oczarowana zarówno serdeczną atmosferą oraz mnóstwem serdecznych osób z zasadami katolickim. Świetne miejsce, które jest szansą na utworzenie dobrych relacji :)
    • kociara_noob Re: rozwód 17.04.19, 17:06
      Nie mieszkanie razem, nie macie kontaktów... to małżeństwo w sumie już nie istnieje tak czy siak. Myślę, że jak przyprowadzisz świadków i zostanie udowodnione że małżeństwo de facto nie istnieje, to powinno to być łatwiej. Zresztą, warto poczytać w prawniczych źródłach i skonsultować się ze specem, co to rozwody przeprowadza zawodowo. Zajrzyj tu banaszewscy.pl/specjalizacje/prawo-rodzinne-i-opiekuncze/ - mają wiele informacji na stronie i blogu.
    • baspolczestochowa Re: rozwód 24.08.19, 15:17
      Hej wejdzcie na te strone --> www.pozwy-online.pl ..Korzystałam i jestem zadowolona,swietny kontakt i co najważniejsze ....prowadzi to kobieta prawnik która też się rozwiodła :)
    • baspolczestochowa Re: rozwód 24.08.19, 15:19
      Witam.jesli potrzebujesz cokolwiek to wejdzcie na te strone --> www.pozwy-online.pl ..Korzystałam i jestem zadowolona,swietny kontakt i co najważniejsze ....prowadzi to kobieta prawnik która też się rozwiodła :)
    • 101lulilaj90 Re: rozwód 05.12.19, 12:15
      Wszystko jest możliwe, dlatego warto zapewnić sobie wsparcie doświadczonego prawnika, który pomoże Ci przejść przez ten nieprzyjemny proces. Jeśli zastanawia cię, jakie wiążą się z tym koszty, zajrzyj tutaj epolka.pl/ile-kosztuje-rozwod-ile-wynosza-oplaty-sadowe-ile-kosztuje-pomoc-adwokata/ Znajdziesz tu odpowiedź na wszystkie trapiące cię pytania oraz wątpliwości. POWODZENIA!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka