2.bella 18.02.10, 12:31 Witam,zastanawiam się nad wyjazdem do Indonezji,a dokładnie do Manado do hotelu Sodena Manado,czy kwiecień to dobra pora? Czy ktoś był w tych okolicach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
helnan-1 Re: Indonezja 18.02.10, 23:39 Nie byłem w Indonezji ale na przełomie V/VI będę.Długo rozważałem nad miejscem które warto szczegółowo zobaczyć i przeżyć. Celebes a konkretnie Manado ( po odrzuceniu Bali/Lombok/Borneo/Jawy )było jednym z 2 takich miejsc.Dlaczego : oczywiście Bunaken NMP , rezerwat Tangkoko(fantastyczne endemiczne gatunki zwierząt) , tubylcy i ich codzienne życie , pola ryżowe , plantacje gożdzików , wodospady , góry wszystko w promieniu do 50km.Rozważałem hotele w samym Manado np Tasik Ria lub Kima Bajo Resort lub na wyspie Bunaken: Living Colours Resort (80Euro za dobę za 2-osob bungalow z trzema posiłkami).Hotel Sedona wygląda nieźle - poczytaj na jego temat w Tripadvisor.Z moich informacji wynika ,że Celebes(Sulawesi) ma 2 pory roku .Deszczowa przypada na okres od listopada do marca/kwietnia. W sumie gdybym decydował się na płn Celebes wybrabym któryś z hoteli w samym Manado -ze względu na możliwość poznania okolic a na Bunaken spędziłbym dodatkowo kilka dni.Tak czy inaczej szczerze zazdroszczę i życzę powodzenia.BTW - czy Celebes to twoje docelowe miejsce i jakimi liniami lecisz do Indonezji.Ja przez Londyn do KL (Air Asia), potem tranzytem przez Bali dalej na małe wysepki.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
2.bella Re: Indonezja 19.02.10, 20:26 Niestety to ma być wyjazd z biura meier's,z Frankfurtu przez Singapur.Ale zależy nam głównie na zwiedzaniu,a hotel traktujemy tylko jako noclegownie> Ale wszystko jeszcze w powijakach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marti Re: Indonezja IP: 156.109.18.* 27.03.10, 17:05 Lece za 2tyg to moge powiedziec jaka byla pogoda :). Znajomi Indonezyjczycy przekonali mnie zeby tam poleciec zamiast na Bali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beti Re: Indonezja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 10:08 Byłam dwa lata temu.Fajnie.Najbardziej polecam Jawę.Miło i ciekawie :zabytki,koniecznie wulkany. Bali to komercja,nie warto. Trzeba zobaczyć Lombok i Flores.Przyjemnych Wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś