Dodaj do ulubionych

Chcę zamieszkać w Azji na stałe.

IP: *.chello.pl 20.03.04, 23:45
Chcę zamieszkać w Azji na stałe. Jak to zrobić, gdzie jest najłatwiej, jakie
warunki, w jakim kraju,czy może komuś się to udało i mógłby podzielić się
doświadczeniem, prosze o poradę. Dziekuję
Obserwuj wątek
    • Gość: mooncake Re: Chcę zamieszkać w Azji na stałe. IP: *.netvigator.com 21.03.04, 07:19
      Jesli masz pieniadze, to nie ma problemu.

Na Bali kupujesz dom na nazwisko tubylca i skladasz podanie o buisness visa, bo
      inwestujesz pieniadze otwierajac jakis zaklad produkcyjny i tworzac miejsca
      pracy dla autochtonow. Jak dlugo prosperujesz przedluzaja Ci te wize. Po 8
      latach mozesz starac sie o pobyt staly.

W Indiach (niektore stany) zalatwiasz sobie roczna wize turystyczna, meldujesz
      sie na policji zaraz po przyjezdzie i nie wolno Ci wyjechac poza granice kraju
      przez 6 miesiecy. Po uplywie tego czasu skladasz podanie o non-resident visa,
      ktora jest udzielana na 5 lat (jesli odpowiednie urzedy uznaja przydatnosc
      Twojej osoby). Masz wtedy prawo kupic dom albo mieszkanie na wlasne nazwisko.
      Utrzymujesz sie z wlasnego biznesu albo znajdujesz dobrze platna prace.

W Malezji skladasz depozyt w banku w wys. 100000 ringgit (rowny zlotowce), a jak
      z zona to 150000 i musisz przedstawic dokument, ze Twoj zarobek jest 10000 RM na
      miesiac, jesli masz mniej niz 50 lat. Dostajesz non-resident visa na 5 lat.
      Wtedy kupujesz dom z ogrodkiem (na 99 lat) albo mieszkanie (w KL najtansze to
      1000 RM m2). Nalezy pamietac, ze depozyt jest gwarancja przedluzania wizy, gdy
      go wyjmiesz z banku mozesz dostac odmowe.

W Hong Kongu zainwestowanie miliona HK$ (2HK$=1zl) daje prawo do otrzymania
      resident visa, po 7 latach mozesz skladac o permanent visa (przedluzana co 5
      lat) - kiedys po uplywie tego okresu przyznawane byly automatycznie, od niedawna
      wnioski moga byc odrzucone. Mieszkania od 30000 za m2 wzwyz.

W Chinach od roku zaczeto wydawac 5-letnie wizy pobytowe, warunki podobne, tzn.
      glownie chodzi o przydatnosc danej osoby dla rozwoju gospodarki kraju, albo
      posiadanie “grubego” konta w banku.

Jesli nie masz pieniedzy, to najprostszym wyjsciem jest ozenek z mieszkanka
      jakiegos azjatyckiego kraju:))
      Chociaz moze tez nie, bo np. w HK mezczyzna musi udowodnic, ze jest w stanie
      utrzymac rodzine na wlasciwym poziomie zanim mu przyznaja resident visa, gdyz
      tzw. zasada laczenie rodzin nie ma tu zadnego znaczenia.

pozdrowienia
      • Gość: monisia Re: Chcę zamieszkać w Azji na stałe. IP: *.proxy.aol.com 22.03.04, 15:48
        A jak sie sprawy maja na Sri Lance albo Wietnamie? pozdr
      • Gość: kaja Re: Chcę zamieszkać w Azji na stałe. IP: *.mia.bellsouth.net 22.03.04, 18:36
        mooncake, chyle czola przed ogromem Twojej wiedzy.
        Polecam Laos albo Birme, ale to raczej na dlugie wakacje.
        • Gość: mooncake Re: Chcę zamieszkać w Azji na stałe. IP: *.netvigator.com 23.03.04, 05:12
          Bo ja tez chce zostac w Azji na stale:))))
          • Gość: migueluski Re: Chcę zamieszkać w Azji na stałe. IP: 220.174.236.* 23.03.04, 05:13
            to ciekawe, a gdzie i ile czasu do tej pory byliscie?
            pzdr
            m
          • doog Re: Chcę zamieszkać w Azji na stałe. 23.03.04, 10:43
            ja tez chce!!! powaznie
            :)
            • Gość: magda Re: Chcę zamieszkać w Azji na stałe. IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.03.04, 11:39
              przez 10 miesiecy mieszklam w malezji w stanie penang. bylo wspaniale!
              co nieco o malezji na mojej stronie www.podrozowanie.republika.pl
              magda
    • Gość: przejrzysty Re: Chcę zamieszkać w Azji na stałe. IP: 5.3.1R* / 208.147.1.* 23.03.04, 13:03
      Ja mogę coś powiedzić n.t. Tajlandii, bo od jakiegoś czasu tu jestem i jest to
      kraj, w którym naprawdę można mieszkać.

Są dwa podstawowe warianty:

1) Jeżeli masz kasę, to robisz w najbliższym konsulacie Tajlandii dwukrotną
      wizę turystyczną na na 2 + 2 miasiące. Tą wizę możesz jeszcze przedłużyć w
      Immigration Office; łacznie rozciągniesz ją na 6 miesięcy. Później musisz
      wyjechać i zrobić nową wizę. Ale ta wiza nie daje ci prawie żadnych praw.
      Jesteś turystą.
      2) Znajdź legalną pracę, załatw wizę "non-immigrant" i mieszkaj jak panisko.
      Raz do roku bedziesz musiał pofatygowac się do Immigration Office z paroma
      dokumentami od pracodawcy (podatki, rozliczenia, info o ilości zatrudnionych
      Tajów itd.). W immigration przedłużą ci wizę o kolejny rok. Przedłużysz także
      work permit i jest gucio. Żadnych problemów. Możesz kupić telefon, samochód,
      mieszkanie, założyć konto w banku itd. Wszystko na własne nazwisko. Po 3 latach
      legalnej pracy i płacenia odpowiednich podatków możesz zacząć ubiegać się o
      residence visa. Jeżeli ozenisz się z Tajką to o residence visa jest łatwiej.
      Pozdrawiam,
    • Gość: Pucaty Re: Chcę zamieszkać w Azji na stałe. IP: *.marketscore.com / *.ia4.marketscore.com 06.04.04, 09:06
      ...i dupczyc Azjatki. Tez na stale.

ale ty qurva jestes pojebany!
    • trilo Re:Jak zamieszkac w Tajlandii. 06.04.04, 13:53
      Wejdz na strone www.thaivisa.com/. Zjadziesz tam potwierdzenie inf.
      przekazanych przez "przejrzystego" oraz wiele innych bardzo przydatnych i
      opartych na konkretnych przepisach prawa informacji. Nie jestes zapewne
      osamotniony w swoim pomysle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka