Dodaj do ulubionych

Do wszystkich, którzy wybierają się do Kenii

09.02.11, 19:22
Witam, właśnie wróciłam z tygodniowej wyprawy do Kenii z biurem podróży Itaka. Muszę przyznać, że było to dla mnie nowe, bardzo ekscytujące przeżycie. Tam można poczuć prawdziwą Afrykę ( polecam Kenię dla wszystkich miłośników pięknej pogody z zimie, w lecie wyjazdy nie są organizowane!!! Przynajmniej prze b.p. Itaka). Byłam rozczarowana tylko Oceanem Indyjskim, który mimo wysokiej temperatury mnie nie zachwycił. Rano nie da się kąpać bo jest odpływ, a po południu woda przypływa. Jest jednak pełna roślin i nie jest zbyt czysta. Nie zachęca do kąpieli. Zapomniałam też dodać, że wypoczywałam w hotelu Bamburi Beach. Hotel jest mały, ale panuje nienaganna czystość w pokojach, jedzenie smaczne, a obsługa bardzo, bardzo się stara i jest dla gości tolerancyjna i wyrozumiała (sama tego doświadczyłam). Hotel posiada rewelacyjny program animacyjny!!! Co wieczór jest serwowana nowa porcja śmiechu, akrobatyki. To mnie zachwyciło! Posiada też publiczną plażę, ale ochrona z hotelu i policja na plaży dba o nasze bezpieczeństwo. Plaża jest piękna i zachęca do spacerów ( proszę nie zapominać o kremach z filtrem, gdyż słońce grzeje niewinnie, wieje wiaterek- można się jednak bardzo poparzyć). W czasie pobytu zaliczyłam dwudniowe safari. Myślę, że noc na sawannie zawsze utkwi mi w pamięci. Naprawdę polecam !!!( pragnę dodać,że nie spałam w namiocie tylko pięknym domku porównywalnym do hotelu pięciogwiazdkowego, przy którym utworzony został sztuczny wodopój i podchodzą zwierzęta). Chcę też zachęcić to korzystania z lokalnych biur podróży, gdyż są całkowicie bezpieczne i można im zaufać ( a jest oczywiście taniej niż kupno fakultetów z Itaki). Wspomnę też o wyspie Wasini. Wycieczka całodniowa. Trudno mi powiedzieć czy było warto, czy też nie. To obyła w sumie moja jedyna okazja, żeby posnurkować. Obiad na wyspie był koszmarny ( tak jak i restauracja, w której go jadłam). Muszę jednak przyznać, że widoki z łodzi są piękne. Można też spotkać delfiny ( na 99%). Jeśli chodzi o leki to zaszczepiłam się tylko na żółtą febrę ( na żółtaczkę a i b oraz błonicę i tężec byłam już wcześniej zaszczepiona) . Przyjmowałam też ( i nadal przyjmuję) malarone, nasz rezydent jednak stwierdził, że ten lek nie uchroni przed wszystkimi rodzajami malarii. Jeśli chodzi o samo biuro to zastrzeżeń nie mam. Jeśli ma ktoś jakieś pytania to oczywiście chętnie odpowiem. Można też pisać maila: paula81729@gazeta.pl
Pozdrawiam PAULA

--
"Podróże kształcą, ale tylko wykształconych"
Obserwuj wątek
    • Gość: co za wies Re: Do wszystkich, którzy wybierają sie do Katowic IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 21:18
      "obsługa ....... jest dla gości tolerancyjna i wyrozumiała", "policja na plaży dba o nasze bezpieczeństwo", "pięknym domku porównywalnym do hotelu pięciogwiazdkowego" tak to mnie zachecilo, szczegolnie ta tolerancyja oplacana przez nas obsluga no i ta policja -to juz musi byc super, zaden lokalny do lezaka nie podejdzie. Zgaduje ze pierwszy raz wyjechalas ze swojego miasteczka porownywalnego ze swiatowymi metropoliami?
    • mokrzycka80 Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Kenii 09.02.11, 21:26
      Witam :) Fajnie że napisałaś :)

18 lutego wylatuje do Kenii i tez będę w tym samym hotelu :)

I mam parę pytań

*jakie szczepienia ??
      *czy dużo było komarów (malaria)
      *co z ręcznikami ?? wyczytałam że lepiej mieć swoje bo tam niezbyt ładnie pachną !!
      *czy moskitiery są w każdym pokoju ??

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź :)

• mokrzycka80 Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Kenii 09.02.11, 21:32
        Przepraszam nie doczytałam o szczepieniach !! :)

jeszcze jedno pytanie

*czy dawaliście napiwki , jeśli tak, - to ile, i co (euro-usd) ??
        • Gość: co za wies Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Katowic IP: *.dynamic.chello.pl 09.02.11, 22:04
          Koniecznie wez Domestos kilka litrów - wszystko trzeba myc. I bron boze niczego nie dotykaj. Oprocz recznikow i lodowki wez ze soba materac - w tych hotelowych sa pchły.
          • paula81729 Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Katowi 10.02.11, 11:49
            Witam, rzeczywiście nie bardzo podoba mi się wieś na której mieszkam. Postanowiłam więc wybrać się z moją babcią samolotem, żeby zwiedzić naszą stolicę, ale moja babcia jak to babcia źle przeczytała i przez pomyłkę do Kenii trafiłyśmy zamiast Gniezno zwiedzać. Po powrocie z Kenii postanowiłam jednak napisać o moim wyjeździe.

--------------------------------
            Do mokrzycka80
            - szczepiłam się miesiąc przed wyjazdem na żółtą febrę ( wcześniej byłam już zaszczepiona na żółtaczkę a i b oraz na błonicę i tężec) te szczepienia oczywiście nie są obowiązkowe przy wjeździe do Kenii
            - komarów jest niewiele (pora sucha) nabrałam dużo rzeczy na komary (okazało się że nie były potrzebne). Oczywiście możesz coś zabrać profilaktycznie polecam mugge.
            - ręczniki miałam ze sobą więc ciężko mi powiedzieć, czy te hotelowe brzydko pachną, a na plaży ręczniki były czyste ( korzystałam z tych hotelowych)
            - moskitiery są bodajże na życzenie dostępne w recepcji ( poczytaj w przewodniku )
            - napiwki dawaliśmy ( mieliśmy dolary). Codziennie zostawialiśmy 1 $ w pokoju, ale czy to było koniecznie to nie wiem. Za wniesienie bagaży też dawaliśmy napiwek. W restauracji nigdy nie zostawialiśmy napiwku.

Kilka porad: pieniądze możesz wymienić na szylingi kenijskie ( korzystnie) w hotelu przy recepcji. Możesz śmiało korzystać z wycieczek organizowanych przez miejscowych ( jest to naprawdę bezpieczne). Chodząc po plaży zaczepili nas miejscowi, chodzili za nami i pokazywali faunę i florę ( później chcieli za to 10$). W hotelu przywitali nas sokiem i ręcznikami do otarcia rąk i twarzy. W restauracji ciągle pytali nas o numer pokoju ( okazało się że prowadzą tam statystki). Do obiadu i kolacji picie nie jest wystawione ( przychodzi kelner i pyta co chcesz do picia i przynosi). Po przylocie okazało się że wiza kosztuje od 25-50 $. Zależy to od humoru pana w okienku. Każdy płacił inną cenę. Trzeba się troszkę targować. Przy zakupie na plaży (przede wszystkim były tam wyroby z drewna ) też należy się solidnie targować.
            Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pomogę:)
            Pozdrawiam PAULA

--
            • voyager747 Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Katowi 10.02.11, 12:17
              Gniezno nie jest stolicą od paru lat.
            • Gość: jozefa1 Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Katowi IP: *.171.171.54.static.crowley.pl 10.02.11, 13:59
              Ja mam pytania związane z safari-rozumiem że korzystaliście jednak z Itaki a nie lokalnego biura, dokąd pojechaliście,jaka była organizacja i cena i wreszcie jakie zwierzaki udało się zobaczyć??
              • paula81729 Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Kenii 10.02.11, 16:11
                Witam, rzeczywiście korzystaliśmy z wycieczek organizowanych przez Itakę, gdyż baliśmy się jechać z miejscowymi ( nasi znajomi byli odważni i pojechali z Kenijczykami- program mieli podobny do naszego- nie byli tylko w Parku Taita Hills i na drugi dzień nie mieli obiadu). Polecam Ci dwudniowe safari ( byliśmy w Parku Tsavo East a na drugi dzień pojechaliśmy do Taita Hills- parki różnią się trochę roślinnością). Koszt tego safari to 380$ od osoby oczywiście (można też pojechać do wioski Masajów- ta wioska to na mój gust była zrobiona typowo pod turystów, ale warto było pojechać chociażby zobaczyć ich taniec- koszt to 20$). Organizacja ok (chociaż musieliśmy czekać 2 godziny na parkingu na turystów, którzy rzekomo stali w dłuuuuugiej kolejce na prom).
                Widzieliśmy dużo słoni, żyrafy (choć z dość daleka), 3 lwy, antylopy, bawoły, czarnego bociana i mnóstwo innych ptaków, małpy, malutkie gepardy itp. Jak już wspominałam zakwaterowanie na sawannie było super ( koło wodopoju). W nocy moi znajomi widzieli tam lwa. Ogólnie moje wrażenia są ok. Polecam!
                Pozdrawiam PAULA

--
                • Gość: poznaniak Afrykańska fauna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 18:00
                  Proszę opisz słonia i żyrafę. Lwa już widziałem. Proszę bądź wyrozumiała.
                  Personel hotelu był.
                  • Gość: magda Re: kenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.11, 22:14
                    bylam w kenii 3 lata temu,teżw tym hotelu.obsluga faktycznie miła ale je zeli chodzi o animacje to widzialam dużo lepsze.polecam safari i nocowanie w lodgach '' na palach'' super sprawa.ja bylam w listopadzie i komarów nie bylo wcale i jeszczejedno...wcale się nie szczepiliśmy.
                    • mokrzycka80 Re: kenia 11.02.11, 21:48

Witam :)

Ja już po szczepieniach :) ale tylko żółta febra no żółtaczka :)

Receptę mam, koszt około 450 zł (na dwie osoby) wolę nie ryzykować,

Tym bardziej że to nasz pierwszy wyjazd za granicę:)

Już nie mogę się doczekać aaaaaaaaaaa już kompletuje bagaż hi hi hi

Dziękuje bardzo i pozdrawiam :)
                      • voyager747 Re: kenia 12.02.11, 00:59
                        pierwszy raz i do razu do Kenii, ciekawe co będzie dalej ? :)
                        • mokrzycka80 Re: kenia 12.02.11, 07:43
                          voyager747 napisał:

> pierwszy raz i do razu do Kenii, ciekawe co będzie dalej ? :)

Wiem :) taki paradoks, w pierwotnej wersji miał być Egipt, ale z wiadomych przyczyn nie wypalił. Jako zamiennik wybraliśmy Turcję (innych propozycji nie było), ale dopiero we wrześniu.

A Kenię poleciła nam pani z BP, która zakochana jest w tym kraju :)

Tak więc dzięki Egiptowi będziemy mieli podwójne wakacje :D

Pozdrawiam
                          • voyager747 Re: kenia 12.02.11, 15:31
                            to chyba dobra zamiana, Kenia jest super, zobaczysz :) Ja byłem tam w 2002 roku, oj dawno.
    • agulha Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Kenii 11.02.11, 23:37
      Jaka tam jest temperatura? (Dla jednego 38 stopni to miłe ciepło, a ja przy 30 czasami chcę zdechnąć :-). Czy dobrze rozumiem, że to były wczasy (impreza stacjonarna) + możliwości fakultetów? Oprócz 2-dniowego safari i 1-dniowej wycieczki na tę wyspę Wasini, jakie są jeszcze tam fakultety?
      Wzmianka o 450 zł za szczepionkę p/żółtej febrze mocno mnie zaniepokoiła. Latem muszę się zaszczepić, bo jesienią jadę w strefę, gdzie to jest zalecane. 450...Boli :-(.
      • mokrzycka80 Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Kenii 12.02.11, 07:37
        agulha napisała:
        > Wzmianka o 450 zł za szczepionkę p/żółtej febrze mocno mnie zaniepokoiła. Latem
        > muszę się zaszczepić, bo jesienią jadę w strefę, gdzie to jest zalecane. 450..
        > .Boli :-(.

450 ZŁ tyle zapłaciłam za nasze szczepienia
        żółta febra X 2 i moje do szczepienie na żółtaczkę

a żółta febra kosztuje 170 zł /osobe Kraków

ale suma summarum to ta Kenia tanio nie wyjdzie :)

wycieczki itp.
        dochodzi koszt Wizy około 400 zł / 2 osoby
        profilaktyka przeciwmalaryczna

• voyager747 Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Kenii 12.02.11, 15:31
          tanio nie jest, ale nie zapomnisz do końca życia.
          • paula81729 Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Kenii 12.02.11, 20:35
            Polecam Kenię, chociaż ja zdecydowanie wolę Egipt. Oprócz safari i wyspy Wasini jest też safari jednodniowe i samolotowe, wyspa Kinanzini oraz zwiedzanie Mombasy. Co jeszcze można zobaczyć- nie wiem gdyż nie korzystałam i nie zdążyłam wyczytać z przewodnika.

Wszystkim, którzy w najbliższym czasie lecą do Kenii życzę wiele wrażeń ( zwłaszcza podczas safari ) oraz szczęśliwego powrotu do kraju:).
            Pozdrawiam PAULA

--
            • staserka Re: Do wszystkich, którzy wybierają się do Kenii 13.02.11, 18:23
              Przepraszam ze sie wtracam,ale od dwochlat miszkam w Tanzanii, tuz przy granicy z Kenia.
              MIlo jest wiec poczytac opinie osob odwiedzajacych te rejony
              Do Tita Hill jezdze srednio raz w miesiacu.
              Stawki dla rezydentow sa o niebo nizsze- dlatego mozemy sobie pozwolic na tak czeste wizyty.
              Polecam wszelkie hotele Sarova- ciesza sie bardzo dobra reputacja na terenie calego kraju.
              Ocean rzeczywiscie,nie taki piekny jak go maluja. Ale sa tez piekne plaze np w okolicach Watamu ( niedaleko Mombasy ).
              Absolutnie zjawiskowo jest w Tandze w Tanzanii. Miejsce nosi nazwe "Fish Eagle point " i jest bardzo popularne wsrod mieszkajacych tu mzungu ( zainteresowanym moge udostepnic kilka zdjec :) )

Malaria nie jest az takim duzym problemem.
              W ciagu tych dwoch lat ani ja ani moja rodzina nie chorowalismy.
              Wystarczy przestrzegac kilku podstawowychy zasad,aby szczesliwie dotrezc do domu.
              Wieczorami psikamy sie sprayem i spimy pod moskitiera.
              Mysle ze najwiekszym problemem w tych rejonach jest brak pitnej wody w kranie.
              Trzeba sie pilnowac zeby przypadkiem nie umyc zebow pod biezaca woda, i pic wode tylko butelkowana.
              Napiwki sa jak najbardziej wskazane, ale nalezy pamietac, zeby nie dawac zbyt duzo,
              zazwyczaj nie wiecej niz 1 $.

Warto poczytac lub doweidziec sie o cenach niektorych produktow. Zazwyczaj My - mzungu- przeplacamy conajmniej czterokrotnie.
              Wystrzegalabym sie tez transportu publicznego.
              Kilkakrotnie bylam juz swiadkiem, kiedy przepelniony " dala dala", systematycznie gubil jakies czesci.
              Ale ogolnie rzecz biorac fajnie sie tu mieszka :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka