Dodaj do ulubionych

Włochy. Piękna Sycylia

IP: *.stk.vectranet.pl 30.03.11, 16:08
Tak, czy najpiękniejsza na Śródziemnym ? spędziliśmy tam wakacje zeszłego roku, 1+1, po raz 3 w wersji budget, powiedzmy upper budget. Mimo wulkanicznych plaż, śmieci i nie zawsze ciepłej wody ta wyspa na Mare Nostrum nadal mnie zachwyca, kusi Słońcem,owocami,oliwkami, widokami,planami fotograficznymi, przestrzenią, gościnnością tubylców, luzem...Mia Sicilia.

Maciek

www.national-geographic.pl/foto/fotografia/fotografia-033f99d809/
Obserwuj wątek
    • Gość: Watson Włochy. Piękna Sycylia IP: *.haye.cable.virginmedia.com 30.03.11, 16:09
      Spedzilem w Cefalu zeszloroczne wakacje.Piekne miejsce i doskonaly punkt wypadowy na wyspy Liparyjskie.Polecam trattorie Tivitti w Cefalu.Rodzinna knajpa z jedzeniem o niebianskim smaku.
    • Gość: dzul Włochy. Piękna Sycylia IP: *.184-82-b.business.telecomitalia.it 30.03.11, 17:44
      Sycylie szczerze polecam mimo, ze (zwlaszcza w Palermo) jest dramatycznie brudno a jazda samochodem przez miasta wymaga mocnych nerwow. Do zestawienia wypada dodac m.in. doline swiatyn w Agrigento, rzymska wille w Piazza Armerina czy Capella Palatina w Palermo.
      Szkoda tylko, ze nawet w tak prostym materiale nie zabraklo bykow:
      - zdjecie nr 3 to nie Palermo tylko Cefalù
      - ucho nie jest Dionizosa (boga wina) tylko Dionizjosa (tyrana Syrakuz)
    • Gość: Maciej Włochy. Piękna Sycylia IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.11, 22:32

Pal diabli redaktora-nieuka! Marzy mi się powrót na tę wyspe, i tyle...
      Może następnym razem zaliczę część północną?
    • Gość: marekkrukowski Włochy. Piękna Sycylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 08:13
      Ciekawa koncepcja, żeby pokazać Sycylię bez choćby jednego zdjęcia którejś ze starożytnych świątyń Agrygentu, Selinuntu czy Segesty. Zwłaszcza ta ostatnia, to jedno z najbardziej niesamowitych miejsc w Europie.
    • Gość: Mark Re: Włochy. Piękna Sycylia IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.11, 11:09
      Sycylia to napewno piękna i chyba trochę niedoceniana przez polaków wyspa. Piękne krajobrazy, góry schodzące wprost do morza, wspaniały śródziemnomorski klimat do tego mnóstwo zabytków. Osobiście każdemu kto zamierza odwiedzić Sycylię polecam wyprawę na przepiękne, wulkaniczne wyspy Eolskie oraz kąpiel w morzu na wyspie Vulcano. Gdzie gdzie ciepłe morze dodatkowo podgrzewa dymiący nam za plecami wulkan.
    • Gość: idealnewakacje Włochy. Piękna Sycylia IP: 212.14.57.* 23.05.11, 23:50
      idealnewakacje.blogspot.com/
      informacje turystyczne, co warto zobaczyć, dużo zdjęć i ciekawe opisy

zapraszam
    • 3jamci Włochy. Piękna Sycylia 25.05.11, 06:03
      Byłem tam w 2005 roku.Zwiedziłem samochodem prawie całą Sycylię plus nurkowanie na Ustice , a teraz marzę aby tam wrócić , kto raz był we Włoszech zawsze będzie wracał-Italia to taka cała Europa w miniaturze.Polecam gorąco.
    • Gość: beren Włochy. Piękna Sycylia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 08:54
      Dokąd!!!
    • Gość: idealne wakacje Włochy. Piękna Sycylia IP: 212.14.57.* 25.05.11, 20:49
      idealnewakacje.blogspot.com/

zapraszam
    • Gość: idealnewakacje Włochy. Piękna Sycylia IP: 212.14.57.* 25.05.11, 20:49
      www.idealnewakacje.blogspot.com/

zapraszam
    • Gość: Beata Włochy. Piękna Sycylia IP: 212.14.57.* 11.07.11, 14:58
      co warto zobaczyc na Sycylii, dużo zdjęć i plan 6 dniowego pobytu na tej pięknej wyspie.

idealnewakacje.blogspot.com/p/sycylia.html
      polecam
    • Gość: mariola Włochy. Piękna Sycylia IP: *.alfaks.com 16.07.12, 20:52
      Na Sycyli bylam 4 razy- prywatnie u corki i ziecia w Palermo. Sycylia jest przepieknym krajem o bogatej tradycji ,sami wlosi sa zyczliwi. Bedac u corki jesienia- bylam przy porodzie w Poliklinice, zajmujac sie malenstwem ,moglam obserwowac zachowanie noworodka po urodzeniu. Kultura sycylijczykow jest obecnosc ojcow przy porodach. SAma uprawialam jooging codziennie na wybrzezu. Zwiedzilam katerde ,sanktuarium sw.Rozaliji, plaze Mondalle,Cefalu, Catanie, Etne.Ale najmilej wspominam chrzest wnoczki w Palermo i slub corki. Jestem pelna wrazen gdyz slub byl w ogrodzie urzedu - tradycja jest zakup obraczek przez swiadkow. POznalam wiele osob z ktorymi sie zaprzyjaznilam.
      • voyager747 Re: Włochy. Piękna Sycylia 16.07.12, 21:27
        też byliśmy w 2005 roku i planuję powrót, a ci spamerzy są męczący !
        • Gość: Ania Re: Włochy. Piękna Sycylia IP: 195.116.20.* 17.07.12, 11:04
          Też ciagle w planach:-) jakoś mi za daleko, tzn. może i nie mojej osobie, ale sama nie chcę lecieć:-) Zakochana w wyspie, chociaż jeszcze jej nie widziałam na żywo:-)
      • grzegorz.pekala Re: Włochy. Piękna Sycylia 17.07.12, 18:58
        ja lecę na początku września i nie mogę się doczekać :)
        na razie nie wiem jeszcze, gdzie będę spał, co oglądał, ale wszyscy mnie tu atakują hasłami "też bym chciał/a"

co polecicie do zwiedzania?
        macie jakiś ulubiony przewodnik po Sycylii, np. któryś z tych? wlochy.praktycznyprzewodnik.eu/turystyka/przewodniki-po-sycylii/
        • voyager747 Re: Włochy. Piękna Sycylia 17.07.12, 19:22
          Ja zwiedziłem tylko część wyspy, druga czeka. Z tego co widzieliśmy to Taormina jest piękna, Agrigento też nam się podobało, Syrakuzy, Etna wiadomo.
        • kanzashi Re: Włochy. Piękna Sycylia 16.09.12, 20:17
          Wiem że już musztarda po obiedzie, ale może jeszcze komuś kiedyś się przyda nasza relacja z podróży na Sycylię:
          www.zgodzinski.com/zosienka/kategoria/sycylia/
          I bardzo polecam przed wyjazdem film Cinema Paradiso www.filmweb.pl/Cinema.Paradiso - świetnie oddaje klimat miejsca, i doskonale wprowadza w nastrój. Dojazd do tych "prawdziwych" mało turystycznych miejsc w centrum wyspy to koszt kilku euro, a naprawdę warto.
          • womanontheway Sycylia jest piekna 19.09.12, 11:07
            ja tez bylam na Sycylii, rok temu w okolicy listopada ( chyba jakos tak)
            Dla mnie bajka, bo mozna poczuc wspanialy klimat.
            Zreszta prawdziwe wlochy zaczynaja sie od Neapolu w dol:))

Relacja:
            womanontheway.wordpress.com/category/2011-sycylia-xxi/
            Na bank tam jeszcze wroce ale w cieplejsze dni!
            • Gość: ja Re: Sycylia jest piekna IP: *.28.44.153.threembb.co.uk 19.09.12, 14:14
              Cefalu jest bardzo ladne i czyste. Palermo ma ciekawa architekture, ale jest brudne i miejscami bardzo biedne. Katania moze na pol dnia, juz lepsza jest Syrakuza.
              Czego tam nie lubie:
              - tony smieci wzdluz drog i w lasach,
              - koszmarni kierowcy (nigdy wiecej nie wynajme tam samochodu),
              - nieuczciwi sprzedawcy (zanim cos kupisz np. ceramike to tobrze ogladnij z kazdej strony i miej pewnosc ze ta rzecz trafi to twojej torby).
              Ogolnie znacznie ciekawsze miejsce niz Ibiza.....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka