04.07.11, 19:00
czy ma ktoś godne polecenia lokalne biuro organizujące safari w Ugandzie? mam kilka ofert ale trudno mi podjąć decyzję,wszystkie są zbliżone cenowo.Może jakiś patent na lot który nie trwałby trzech dni i nie kosztował majątku (bo jak na razie to te dwie rzeczy się wykluczają:)?z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • iwwo2 Re: Uganda 05.07.11, 11:44
      Emirates lata do Entebbe. Z FRA lot około 950 €. Albo wybierz najtańszą opcję do Nairobi i dalej kenijskimi (chyba 3x dziennie, to sobie godziny podpasujesz). Cena w jedną stronę około 140 €. Jak Ci zależy na kasie, to z Nairobi wsiadasz w nocny bus i rano lądujesz w Kampali. Ja jechałem linią Akamba i sobie chwalę. Uganda bardzo mi się podobała, ale w np w Queen Elisabeth NP było dużo mniej zwierząt niż w parkach kenijskich
      • logopeda9 Re: Uganda 05.07.11, 12:39
        bardzo dziękuję, mam na oku KLM bardzo wygodny a i cenowo chyba nawet lepiej wypada niż Emirates; byłeś sam czy możesz polecić jakąś lokalną firmę?tak myślałam że zwierzaki kenijskie nie mają sobie równych:) w Ugandzie zachwyca krajobraz no i ten las deszczowy,jak już o deszczu to uważasz że koniec sierpnia początek września jest ok?
        • iwwo2 Re: Uganda 05.07.11, 15:57
          Ja byłem w lutym i było pięknie. Sierpień/wrzesień to też dobra pora. Nie polecę żadnej firmy. bo byłem tam sporo lat temu i nie korzystałem z żadnej firmy. Wszystko robiłem transportem publicznym. W Bwindi poznaliśmy dwójkę Anglików, którzy wynajęli samochód i zaproponowali nam podział kosztów i w ten sposób zaliczyłem Queen Elisabeth N.P. Jedyna wycieczka zorganizowana to był jednodniowy wypad z Fort Portal do doliny Semliki - załatwiane w Fort Portal w firmie Kabarole Tours
        • Gość: m. Re: Uganda IP: *.devs.futuro.pl 07.07.11, 10:40
          safari w Ugandzie to jakas lipa, wojna domowa wytrzebiła zwierząta.
          Na safari polecam Zambię (ale ja nie przepadam za safarii, takie nękanie zwierzat przez turystów).
          Uganda to wspaniałe góry Ruwenzori (najlepiej w styczniu/lutym) oraz wulkany Virunga, ew. goryle ale te lepiej (i taniej) obejrzeć w DRC.
      • Gość: Maja Re: Uganda IP: *.adsl.inetia.pl 10.10.11, 10:58
        Uganda kusi podroznikow. szkoda ze wciaz tak niewielka jest swiadomosc piekna i dzikosci tego rejonu. wystarczy obejrzec kilka filmow z youtuba film. Goryle jak chocby Goryle okiem wyprawy 4challenge. Mam nadzieje ze moje marzenia o odwiedzeniu ugandy sie kiedys spelnia... ;)
        • logopeda9 Re: Uganda 11.10.11, 11:06
          polecam, wróciliśmy zachwyceni.Siedem godzin trekkingu po lesie deszczowym dało nam się we znaki ale rodzina Oruzogo z dwoma miesięcznymi malcami wynagrodziła siódme poty,wspaniałe spokojne zwierzęta.
          • Gość: mika Re: Uganda IP: *.play-internet.pl 21.01.12, 22:03
            napisz coś więcej, najlepiej DUŻO więcej, pliiis :)
            • logopeda9 Re: Uganda 23.01.12, 08:55
              a co konkretnie Cię interesuje? jak zorganizacją czy jak było..sprecyzuj proszę.
              • Gość: Olik Re: Uganda IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.12, 10:32
                I jak było, i szczegóły dotyczące organizacji! To mało typowy kierunek jeszcze u nas; myślę, że sporo osób chciałoby przeczytać....
                • logopeda9 Re: Uganda 26.01.12, 19:39
                  Wysłałam zapytania do kilku lokalnych firm i wybraliśmy tę której program i cena najbardziej nam odpowiadały (Cycad Safaris),w 100% polecam, profesjonalnie,bezpiecznie i ponad nasze oczekiwania (standard zakwaterowania).Jak zwykle najdroższy w całej imprezie okazał się lot (KLM),lecieliśmy z Wa-wa przez Amsterdam z międzylądowaniem w Rwandzie.Wybraliśmy 10 dniowe safari z trekingiem, widzieliśmy szympansy w kibale forest, tropiliśmy goryle górskie w impenetrable bwindi forest,byliśmy w parku Elizabeth i u pigmejów mieszkających na jednej z 29 wysp na nierealnym wprost lake bunyoni,jedliśmy obiad z żołnierzami pilnującymi granicy z Kongo,byliśmy nad źródłami Nilu,mieliśmy rejs po kanale Kanzinga wśród krokodyli i hipków..dużo wrażeń, piękna przygoda,Uganda oferuje niesamowicie wiele atrakcji,mam nadzieję że będziemy mogli kiedyś tam wrócić.
              • Gość: mika Re: Uganda IP: *.stalowa.pilicka.pl 06.04.12, 08:11
                Hej,
                Interesują mnie "porady praktyczne", szczególnie jeśli chodzi o ten treking - jak się ubrać, co zabrać, żeby "dał w kość jak najmniej", ale oczywiście nie tylko. Jeśłi możesz, napisz to, co powiedziałbyś swoim przyjaciołom, którzy postanowili wybrać się do Ugandy ;) No i może jeszcze troszkę o programie - co polecasz KONIECZNIE, a co mniej. Może żałujesz, że czegoś nie udało Ci się zobaczyć?
                Mamy zaplanowany prawie dwutygodniowy pobyt, program w zasadzie też już jest, ale chętnie posłuchamy rad kogoś, kto już tam był.
                • logopeda9 Re: Uganda 09.04.12, 20:00
                  długość trekkingu zależy od tego, którą rodzinę będziecie odwiedzać i gdzie ona "powędrowała", my mieliśmy 7 godzinną wycieczkę(rodzina oruzogo) ale inne grupy spotykały goryle już po 45 minutach,co do ubrań to wygodne i KONIECZNIE NIEPRZEMAKALNE buty bo czasem brodzisz w głębokim błocie i przechodzisz przez strumienie, poza tym to las deszczowy więc prawie codziennie pada jak nie leje.My mieliśmy po t-shircie i po ciepłej bluzie bo maszerując robi ci się gorąco i jest bardzo duża wilgotność,kurtka przeciwdeszczowa też się przydała.Spodnie takie z którymi pożegnasz się bez żalu bo sprać to co się na nich znalazło nam się nie udało:)Szczerze to był naprawdę spory wysiłek, wspinaczki i zejścia dość wymagające,jak zaproponują Wam kije to bierzcie bez zastanowienia, a i porter jeśli macie ciężkie plecaki, to dość wysoki spacer i mi osobiście plecak ciążył bardzo.Program -park Elizabeth (mniej zwierząt niż w Kenii, wg mnie), lake bunyoni,kibale forest-koniecznie!Żałujemy murchison falls i rwenzori mountains- nie było czasu.Weźcie ciepłe rzeczy,noc w bwindi w namiocie była naprawdę baaardzo chłodna, ubraliśmy wszystko co mieliśmy.Ale macie fajnie,Uganda jest przepiękna.
                • logopeda9 Re: Uganda 09.04.12, 20:06
                  te dwa m-sca polecamy na "zakwaterowanie",oba są znakomite

www.traveluganda.co.ug/chimpguesthousekibale/
                  www.arcadiacottages.net/bunyonyi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka