Dodaj do ulubionych

Bangkok powódź

IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 14:24
Czy ktos z Was jest/byl w ostatnich dniach w BGKu? Jaka jest sytuacja powodziowa w mieście? Media donosza o dość trudnej sytuacji miasta, lecimy tam za tydzień i troche się martwię.
Obserwuj wątek
    • untochables Re: Bangkok powódź 18.10.11, 15:09
      www.etajlandia.pl/forum/viewtopic.php?f=11&t=306&sid=8a10bc0d3076a1a88404f541b5fce0f3&start=80
      • Gość: Aga Re: Bangkok powódź IP: *.ip.netia.com.pl 18.10.11, 15:26
        dziekuje za link. jak widac z dyskusji co człowiek to opinia ;-)
    • Gość: iseul Re: Bangkok powódź IP: 178.73.49.* 18.10.11, 23:31
      troszke bardziej wiarygodne niz dyskusja na stronie biura:

www.thailandtourismupdate.com/OfficialStatementMain/46
      www.thailandtourismupdate.com/OfficialStatementInfo/47/265/Situation-Update-Flooding-in-Thailand
      www.thaitravelblogs.com/2011/10/map-of-flood-risk-areas-in-bangkok/
      mozesz tez na twitterze sledzic #ThaiFloodEng

nie wiem na czym ci zalezy - na razie wyglada to tak, ze jesli chcesz jechac na pld - nie bedzie wiekszego problemu; ayuttaya odpada - tam zalalo niezle; takze wszelkie wodne sporty bedace czescia roznych wycieczek trekkingowych sa poodwolywane;
      w samym bkk nie wiem gdzie bedziesz mieszkac - posprawdzaj sobie na tych mapach;

niestety jedziecie tam troche wczesnie - zapewne dzieki temu taniej, ale trzeba sie liczyc z tym, ze powodzie sa co roku, w zeszlym i wtym szczegolnie silne; czasem widze jak tu i na innych forach niektorzy (zwlaszcza wlasciciele biur podrozy) wciskaja, ze nie ma problemu, przyjezdzajcie we wrzesniu/pazdzierniku; niestety w pazdzierniku pada zwykle najwiecej; co - bedzie za tydzien - pewne w miare prognozy siegaja 2-3 dni max. - wiec nie da sie dzis powiedziec;
    • Gość: max Re: Bangkok powódź IP: *.revip5.asianet.co.th 19.10.11, 11:44
      mieszkam na sathorn....i jest spoko...nic sie nie dzieje....ale na obrzeżach miasta jest nieciekawie....mysle ze uporaja sie z ty...jak narazie nie ma obawy co do zalania centrum....jest OK.
    • Gość: aktualizacja Re: Bangkok powódź - mapka IP: 178.73.49.* 22.10.11, 14:37
      www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-15413818
      • Gość: Aga Re: Bangkok powódź - mapka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.11, 21:43
        Dziekuje za wszystkie linki. Czytam z uwaga. Sytuacja niestety nie polepsza się. Żal Tajow i ich pięknego kraju.
        • Gość: optymistka Bedzie sucho IP: *.cluster-h.websense.net 23.10.11, 04:25

Do srody woda wsiaknie.
          • Gość: ela Re: Bedzie sucho IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.11, 12:26
            obyś miała rację
        • skokwbokblog.com Re: Bangkok powódź - mapka 24.10.11, 00:24
          W samym Bangkoku powódź nie ma dla turystów jakiegoś większego znaczenia (przynajmniej na razie). Centrum jest suche, atrakcje turystyczne również. Woda jest na dalekiej północy miasta tam gdzie żaden turysta nie ma po co jechać, ostrzeżenia wydawane są też dla dzielnic wschodnich. Tymczasem większość atrakcji turystycznych skoncentrowana jest w okolicach rzeki i w samym centrum miasta a tam - iscentralbangkokflooded.com/

Niedawno wydano ostrzeżenie dla okolic Chatuchak park - zdaje się, że sugerowano przeparkowanie samochodów. Jeśli woda dojdzie tam to może mieć to jakieś wpływ na turytów bo weekend market to bardzo popularne wśród nich miejsce.

Lotnisko funkcjonuje bez zmian, metro również działa. Na powodzi cierpią ludzie biedni mieszkający w parterowych domkach oraz starsi i schorowani.

pozdrawiam,

Maciek Klimowicz
          • Gość: Aga Re: Bangkok powódź - mapka IP: *.147.29.197.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.10.11, 07:19
            Macku, dziękuje. Pocieszyles mnie :-) z info które podaje nasza ambasada wynika ze woda wokół lotniska sięga 1m - mam nadzieje ze nie będzie ewakuacji. Oby wylądować - dalej sobie poradzimy! Pozdrawiam.
          • skokwbokblog.com Re: Bangkok powódź - mapka 26.10.11, 11:32
            W ciągu ostatnich 24 godzin sytuacja znacznie się pogorszyła. Tej nocy podtopić może cały Bangkok. W miarę akutalne informacje powodziowe staram się zamieszczać tutaj

skokwbokblog.com/2011/10/25/raport-z-zalanego-miasta/
            pozdrawiam,

MK
            • skokwbokblog.com Re: Bangkok powódź - mapka 26.10.11, 11:34
              Polecam też aktualizacje na Siam Soleils Blog

siamsoleils.blox.pl/html
    • Gość: iseul Re: Bangkok powódź IP: 178.73.49.* 26.10.11, 14:05
      ano potwierdzam to, co kolega przede mna napisal;
      polecam art z dzisiejszego bangkok post:
      www.bangkokpost.com/news/local/263173/chao-phraya-on-the-brink
      - ma w maire precyzyjna mape miasta pokazujaca ryzyko;
      przed wielkim palacem juz woda po kostki;
      • Gość: aNIA Re: Bangkok powódź IP: 195.116.20.* 26.10.11, 15:14
        Blisko 800 więźniów z trzech zakładów karnych pod Bangkokiem zostało w środę ewakuowanych w związku z postępującą powodzią - poinformowały władze Tajlandii.

Równocześnie przewieziono w bezpieczne miejsce ponad tysiąc uchodźców z prowizorycznego obozu utworzonego w jednym z terminali na stołecznym lotnisku Don Muang. Władze częściowo zalanego portu lotniczego, obsługującego ruch krajowy, zdecydowały dzień wcześniej o wstrzymaniu wszystkich połączeń.

• Gość: ela Re: Bangkok powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.11, 21:08
          jedyne pocieszenie,że woda w mieście ma być na poziomie 20-50cm więc nie ma tragedii no ale tyle na pasie startowym to już kłopot,mam nadzieje,że do 9listopada gdzieś się ulotni i nie pokrzyżuje mi planów
          • Gość: gość Re: Bangkok powódź IP: 195.116.20.* 27.10.11, 09:59
            Do 9 jeszcze 2 tygodnie więc jest nadzieja że sytuacja się poprawi;-)
            Mimo wszystko miłego pobytu życzę;-)
            • Gość: Aga Re: Bangkok powódź IP: *.revip2.asianet.co.th 28.10.11, 14:25
              WylAdowalismy dzisiaj w BGKu. Lotnisko OK. Przejazd po mieście bez żadnych problemów, korków etc. Centrum miasta bez wody. Wszędzie widać worki z piaskiem, ale wody nie ma. Jutro mamy pojechać do atrakcji turystycznych, wtedy napisze wiecej. Pozdrawiam
              • untochables Re: Bangkok powódź 28.10.11, 15:27
                Aga - czekam na dalsze informacje. Ja startuje w poniedziałek BKK. Pozdrawiam
                • untochables Re: Bangkok powódź 28.10.11, 15:29
                  Mamy zarezerwowany hotel na Kaho San i chcemy zwiedzić najważniejsze miejsca w BKK. Pisz wszystko co ważne ;)) Pozdrawiam. Powodzenia ;)
              • bearsden Re: Bangkok powódź 28.10.11, 17:16
                Ja rowniez czekam na informacje 12 listopada mam byc w Bangkoku.
                • Gość: ela Re: Bangkok powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.11, 20:39
                  No wreszcie jakieś dobre ,prawdziwe newsy, bo mi już te nasze media trochę ciśnienie dźwigły tymi sensacjami o katastrofie w BKKu.Ja będę na miejscu 9 list. i nabieram przekonania,że będzie ok.czego sobie życzę i wszystkim wyjeżdżającym też!
                • untochables Re: Bangkok powódź 28.10.11, 22:24
                  bearsden - swoją drogą też będe 12 listopada w BKK na Khaosan ;) mam hotel ;) jak by co ;)
                  • Gość: Aga Re: Bangkok powódź IP: *.revip.asianet.co.th 29.10.11, 12:40
                    Dzisiaj zwiedzalismy miasto. Glowne atrakcje otwarte. Dojazd do nich bezproblemowy. Chociaz nasze recepcjonistki (Tajki) probowaly nam wyperswadowac wyjazd do Grand Palace i w okolice rzeki. Tlumaczyly ze jest tam wody po pas. Okazalo sie ze wody nie ma. Faktycznie rzeka jest na granicy wylania, sytuacja z godz. 16.00, ale wszystko dziala bez przeszkod. Mieszkancy miasta przygotowuja sie na powodz, przed sklepami, restauracjami, zakladami fryzjerskimi, etc buduja murki, takie na metr, lub ukladaja worki z piaski i to powoduje pewne napiecie, oczekiwanie na nargorsze. Ale mam nadzieje, ze zle nie bedzie, woda bedzie opadala w zalanych dzielnicach. A te widac gdy leci sie do BKKu. My dzisiaj jadac tuk tukiem przejechalismy jedna ulice na ktorej byla woda, ok. 30 cm. Ale nie jestem w stanie nawet powiedziec jaka to byla ulica. Pozdr
                    • Gość: iga Re: Bangkok powódź IP: 79.162.79.* 29.10.11, 17:50
                      jest dobra wiadomość z dziś - woda na pólnocy opada , oby tak dalej a BKK będzie się osuszał :) lecę 22 list.

www.tvnmeteo.pl/informacje/swiat,27/opada-woda-na-polnoc-od-bangkoku,14878,1,0.html
                      • sahara84 Re: Bangkok powódź 30.10.11, 10:05
                        Co z komarami? Lekarz zalecił w sytuacji powodziowej profilaktykę p/malaryczną. jak wygląda sytuacja w mieście? Widać komary?
                        • Gość: Aga Re: Bangkok powódź IP: 110.74.199.* 30.10.11, 18:34
                          Przy takiej ilosci wody, komarow nie da sie uniknac. Ja widzialam jednego :-) w lazience dzisiaj. Ale malarone bierzemy, niezaleznie od faktu czy powodz jest czy jej nie ma. Z malaria nie ma zartow. Lepiej zapobiegac, niz leczyc.
                          • Gość: lek na głupote? Re: Bangkok powódź IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.11, 10:25
                            Jeezass brac malarone w Tajlandii.Czytalas cos na temat wystepowania (a wlaciwie nie wystepowania) tej choroby w tym kraju?
                            • Gość: Aga Re: Bangkok powódź IP: 110.74.222.* 01.11.11, 11:49
                              Czytalam. Biore dla zabawy ;-) Przed nami jeszcze Kambodza i Indonezja.
                              • Gość: iga Re: Bangkok powódź IP: *.centertel.pl 02.11.11, 12:58
                                lecisz może z alaturem do "6 krajów Azji"?
                                • Gość: iga Re: Bangkok powódź IP: *.centertel.pl 02.11.11, 13:00
                                  Almaturem znaczy, m mi zjadło poprzednio
                                  • Gość: Ania Re: Bangkok powódź IP: 195.138.200.* 02.11.11, 14:07
                                    Witam, własnie wczoraj wróclilismy z Bangkoku, centrum i lotnisko jest suche i z tego co mówi się u nich to najgorsze juz minęło.
                                    • Gość: ela Re: Bangkok powódź IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 19:00
                                      To można odetchnąć,dzięki za info.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka