Gość: tomek IP: *.rsk.pl 19.06.01, 14:19 czy wie ktos moze ile kosztowalby bilet na pociag do rumunii gdzies w karpaty? moze byc z przesiadkami ,chodzi mi o cene pociagu no i w ogole jak najtaniej sie tam dostac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adrain Re: pytanko o Rumunie. IP: *.unregistered.formus.pl 20.06.01, 14:43 do maja w obie strony to było 500 z kawałkiem teraz podejrzewam około 800 -700. Adrian Byłeś tam? Ja byłem polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bemek Re: pytanko o Rumunie. IP: 160.83.32.* 21.06.01, 16:13 Napisz cos wiecej co warto w Rumunii, a czego sie wystrzegac - wiem, ze sa zle drogi i troche boje sie problemow z zawieszeniem samochodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: pytanko o Rumunie. IP: *.mat.uam.es 21.06.01, 16:25 Ja tez tam bylam i bylo super. Przez ostatnie lata pewnie sie zmienilo i moze drogi sa lepsze ale w 1996 byly b.kiepskie. Polaczenie pociagowe z Krakowa do Cluj-Napoca - miasta zwanego stolica Transylwanii calkiem niezle, chociaz sie przejezdza przez Ukraine i pociag sie troche wlecze, nie mowiac juz o tym ze wszystkich pasazerow pociagu na kazdej stacji na Ukrainie liczyli. Rumunia jest biedna ale Karpaty ma niesamowite. Pierwszy raz w zyciu widzialam stada dzikich koni do nikogo nie nalezacych. Poza tym mozna lazic po gorach i nie spotkac nikogo na swej drodze przez 3 dni. Uwaga na poznanych gorali. Pozbawili kumpli dobytku. Jesli ktos poszukuje dzikich terenow to tylko tam. Niezapomniane przezycie. Co na mnie zrobilo jeszcze wrazenie to gory arbuzow na straganch.Po prostu gory. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: pytanko o Rumunie. IP: *.toya.net.pl 22.06.01, 00:00 Jeżeli ktos planuje jakis wypad do Rumunii, to chętnie bym się przyłączył. Na tą propozycje na razie wszyscy moi znajomi pukają się w głowę i patrzą jakoś tak dziwnie... Myślałem o jakiś 2 - 3 tygodniach na przełomie lipca i sierpnia.Głównie , żeby się powłóczyc po górach, ale też chciałbym zobaczyć trochę miast, może dojechać nad morze.Trzymajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vismajor Re: pytanko o Rumunie. IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 00:00 Szukaj na forum kontakty adriana " Do Rumunii".Byłoby nas trzech.Góry przednie,wiec zaproponowałem samych facetów.Moi znajomi robią to samo.Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobby Re: pytanko o Rumunie. IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.01, 00:00 Ludzie nie traccie kasy na drogie PKP łatwo i b.tanio można dojechac do Suczawy w Rumuni autobusem pks z Przemyśla. !!!! Jechałem i bylo spoko i to tylko za 60 zl i co wy na to Hmmmm !!!!??????? służę radą !!!!! robert_74@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: pytanko o Rumunie. IP: 213.134.150.* 22.06.01, 00:00 Jadę do Rumunii samochodem. Też boję się o drogi, ale również o to czy ktoś nie podprowadzi radia z samochodu i czy można zostawić go bezpiecznie na kilka dni na parkingu, co by się po górach powłóczyć. Wszystkim polecam http://www.rumunia.wizards.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: pytanko o Rumunie. IP: 192.168.1.* / *.znak.com.pl 22.06.01, 09:53 Najtansza droga to nie pociag a autobus. Mozna to zrobic na dwa sposoby - albo z Przemysla od razu do Suczawy w Rumunii autobusem, ktory jednak nie kursuje codzienni i trzeba zadzwonic do PKS-u w Przemyslu i sie dowiedziec (w ubieglym roku kosztowalo to 80 zl), albo jeszcze taniej - z Przemysla autobusami kursowymi do Lwowa, pozniej pociagiem do Czerniowcow, z Czerniowcow jest autobus do Suczawy. Ta druga to raczej droga hardkorowa i polecam ja tylko wtedy, gdy znasz nieco rosyjski lub ukrainski i jezdziles kiedys po wschodnich rubiezach. Jesli nie to sobie odpusc. Z Suczawy do Cluj-Napoca jest pociag i autobus. Przeczytalam kilka odpowiedzie na twoj list i troche mnie dziwi jak dlugo funkcjonuja stereotypy. Drogi sa OK - takie jak u nas na wsi sa na wsi rumunskiej, w miescie lepsze, ale miast generalnie nie polecam, bo tam jest chamstwo i cwaniactwo zupelnie jak u nas. Bylam w Transylwani, na poludniu, ale najwieksze wrazenie zrobila na mnie Bukowina, czyli okolice Suczawy. Polecam szczerze droge po malowanych klasztorach. Jeslisie zdecydujesz to zacznij od Dragomirny - przejazd autobusem z Suczawy. Rewelacja! Nie wierz w glupoty - Rumunia jest krajem bardzo przyjaznym. Ludzie na wsi sa cudowni i potrafia przygarnac obcych do domu, nakarmic i nie chca przyjac zadnych pieniedzy. Tak naprawde to wszystko zalezy od nas. Jak ktos zachowuje sie w Rumunii tak, jak niemieccy lub japonscy turysci u nas to niech sie nie dziwi, ze chca go oskubac, bo u nas zrobiliby to samo. Aha, Transylwania byla dla mnie zbyt "turystyczna" - ladna, ale nastawiona na zysk, za bardzo cukierkowa, za mocno eksploatujaca Drakule itp. Ale kto co lubi.... Przyjemnej podrozy i zobaczysz, ze bedziesz zadowolony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sengir Re: pytanko o Rumunie. IP: *.icpnet.pl 26.06.01, 00:00 Do Seczuawy (to na północy Rumunii) autobusem z Przemyśla dojedziesz za jakieś 60 (tak! sześćdziesiąt) złotych. Minus: jest ciasno (autobus ten, jadący przez Ukrainę przewozi głównie polskich turystów i niekoniecznie już polskich przemytników :) stąd w środku, mimo nawet braku tłoku jest ciasno, bo musisz siedzieć na różnych dętkach, młotkach i co tam akurat przewożą) i podróż trwa dość długo, a autobus może się trochę zatrzymać na granicy. Ale da się przeżyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasiu Re: pytanko o Rumunie. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.01, 00:00 Mozna też dostać się do Rumunii podróżując pociągami (z przesiadkami) przez Słowację i Węgry - polecam stronę Deutsche Bahn, żeby sprawdzić sobie przesiadki - a granicę przekraczać np. pieszo w Nagylak/Nadlac, albo w rejonie Oradei. Już dla samej takiej podróży warto wyruszyć w drogę... pozdrawiam wszystkich, którzy wbrew obiegowym, stereotypowym i najczęściej zupełnie nieprawdziwym opiniom nie boją się tamtej pięknej części Europy! Odpowiedz Link Zgłoś