Dodaj do ulubionych

pytanko o Rumunie.

IP: *.rsk.pl 19.06.01, 14:19
czy wie ktos moze ile kosztowalby bilet na pociag do rumunii gdzies w karpaty?

moze byc z przesiadkami ,chodzi mi o cene pociagu no i w ogole jak najtaniej sie tam dostac.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adrain Re: pytanko o Rumunie. IP: *.unregistered.formus.pl 20.06.01, 14:43
      do maja w obie strony to było 500 z kawałkiem
      teraz podejrzewam około 800 -700.
      Adrian
      Byłeś tam? Ja byłem polecam!!!
      • Gość: Bemek Re: pytanko o Rumunie. IP: 160.83.32.* 21.06.01, 16:13
        Napisz cos wiecej co warto w Rumunii, a czego sie wystrzegac - wiem, ze sa zle drogi i troche boje sie
        problemow z zawieszeniem samochodu
        • Gość: Ania Re: pytanko o Rumunie. IP: *.mat.uam.es 21.06.01, 16:25
          Ja tez tam bylam i bylo super. Przez ostatnie lata pewnie sie zmienilo i moze drogi sa lepsze ale w 1996
          byly b.kiepskie. Polaczenie pociagowe z Krakowa do Cluj-Napoca - miasta zwanego stolica Transylwanii
          calkiem niezle, chociaz sie przejezdza przez Ukraine i pociag sie troche wlecze, nie mowiac juz o tym ze
          wszystkich pasazerow pociagu na kazdej stacji na Ukrainie liczyli.

Rumunia jest biedna ale Karpaty ma niesamowite. Pierwszy raz w zyciu widzialam stada dzikich koni do
          nikogo nie nalezacych. Poza tym mozna lazic po gorach i nie spotkac nikogo na swej drodze przez 3 dni.
          Uwaga na poznanych gorali. Pozbawili kumpli dobytku. Jesli ktos poszukuje dzikich terenow to tylko
          tam. Niezapomniane przezycie.

Co na mnie zrobilo jeszcze wrazenie to gory arbuzow na straganch.Po prostu gory.

Pozdrowienia
          • Gość: Krzysiek Re: pytanko o Rumunie. IP: *.toya.net.pl 22.06.01, 00:00
            Jeżeli ktos planuje jakis wypad do Rumunii, to chętnie bym się przyłączył. Na
            tą propozycje na razie wszyscy moi znajomi pukają się w głowę i patrzą jakoś
            tak dziwnie... Myślałem o jakiś 2 - 3 tygodniach na przełomie lipca i
            sierpnia.Głównie , żeby się powłóczyc po górach, ale też chciałbym zobaczyć
            trochę miast, może dojechać nad morze.Trzymajcie się!
            • Gość: vismajor Re: pytanko o Rumunie. IP: *.pila.sdi.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
              Szukaj na forum kontakty adriana " Do Rumunii".Byłoby nas trzech.Góry
              przednie,wiec zaproponowałem samych facetów.Moi znajomi robią to samo.Pozdro
          • Gość: Bobby Re: pytanko o Rumunie. IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
            Ludzie nie traccie kasy na drogie PKP łatwo i b.tanio można dojechac do Suczawy
            w Rumuni autobusem pks z Przemyśla. !!!! Jechałem i bylo spoko i to tylko za 60
            zl i co wy na to Hmmmm !!!!??????? służę radą !!!!! robert_74@wp.pl
        • Gość: michal Re: pytanko o Rumunie. IP: 213.134.150.* 22.06.01, 00:00
          Jadę do Rumunii samochodem. Też boję się o drogi, ale również o to czy ktoś nie
          podprowadzi radia z samochodu i czy można zostawić go bezpiecznie na kilka dni
          na parkingu, co by się po górach powłóczyć. Wszystkim polecam
          http://www.rumunia.wizards.pl/
    • Gość: Ela Re: pytanko o Rumunie. IP: 192.168.1.* / *.znak.com.pl 22.06.01, 09:53
      Najtansza droga to nie pociag a autobus. Mozna to zrobic na dwa sposoby - albo z Przemysla od razu
      do Suczawy w Rumunii autobusem, ktory jednak nie kursuje codzienni i trzeba zadzwonic do PKS-u w
      Przemyslu i sie dowiedziec (w ubieglym roku kosztowalo to 80 zl), albo jeszcze taniej - z Przemysla
      autobusami kursowymi do Lwowa, pozniej pociagiem do Czerniowcow, z Czerniowcow jest autobus
      do Suczawy. Ta druga to raczej droga hardkorowa i polecam ja tylko wtedy, gdy znasz nieco rosyjski
      lub ukrainski i jezdziles kiedys po wschodnich rubiezach. Jesli nie to sobie odpusc.
      Z Suczawy do Cluj-Napoca jest pociag i autobus.
      Przeczytalam kilka odpowiedzie na twoj list i troche mnie dziwi jak dlugo funkcjonuja stereotypy. Drogi
      sa OK - takie jak u nas na wsi sa na wsi rumunskiej, w miescie lepsze, ale miast generalnie nie
      polecam, bo tam jest chamstwo i cwaniactwo zupelnie jak u nas. Bylam w Transylwani, na poludniu,
      ale najwieksze wrazenie zrobila na mnie Bukowina, czyli okolice Suczawy. Polecam szczerze droge
      po malowanych klasztorach. Jeslisie zdecydujesz to zacznij od Dragomirny - przejazd autobusem z
      Suczawy. Rewelacja!
      Nie wierz w glupoty - Rumunia jest krajem bardzo przyjaznym. Ludzie na wsi sa cudowni i potrafia
      przygarnac obcych do domu, nakarmic i nie chca przyjac zadnych pieniedzy. Tak naprawde to
      wszystko zalezy od nas. Jak ktos zachowuje sie w Rumunii tak, jak niemieccy lub japonscy turysci u
      nas to niech sie nie dziwi, ze chca go oskubac, bo u nas zrobiliby to samo.
      Aha, Transylwania byla dla mnie zbyt "turystyczna" - ladna, ale nastawiona na zysk, za bardzo
      cukierkowa, za mocno eksploatujaca Drakule itp. Ale kto co lubi....
      Przyjemnej podrozy i zobaczysz, ze bedziesz zadowolony
    • Gość: Sengir Re: pytanko o Rumunie. IP: *.icpnet.pl 26.06.01, 00:00
      Do Seczuawy (to na północy Rumunii) autobusem z Przemyśla dojedziesz za jakieś
      60 (tak! sześćdziesiąt) złotych. Minus: jest ciasno (autobus ten, jadący przez
      Ukrainę przewozi głównie polskich turystów i niekoniecznie już polskich
      przemytników :) stąd w środku, mimo nawet braku tłoku jest ciasno, bo musisz
      siedzieć na różnych dętkach, młotkach i co tam akurat przewożą) i podróż trwa
      dość długo, a autobus może się trochę zatrzymać na granicy. Ale da się przeżyć
  • Gość: Jasiu Re: pytanko o Rumunie. IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.01, 00:00
    Mozna też dostać się do Rumunii podróżując pociągami (z przesiadkami) przez
    Słowację i Węgry - polecam stronę Deutsche Bahn, żeby sprawdzić sobie
    przesiadki - a granicę przekraczać np. pieszo w Nagylak/Nadlac, albo w rejonie
    Oradei.
    Już dla samej takiej podróży warto wyruszyć w drogę...

pozdrawiam wszystkich, którzy wbrew obiegowym, stereotypowym i najczęściej
    zupełnie nieprawdziwym opiniom nie boją się tamtej pięknej części Europy!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka