Dodaj do ulubionych

Ukraina - waluta, ceny

04.10.12, 13:37
Wyjeżdżam służbowo na Ukrainę. Wyjazd 3-dniowy, zorganizowany. W programie jest około 1 dzień zwiedzania. Mam oczywiście zapewniony nocleg i wyżywienie. Ile pieniędzy powinnam zabrać na wydatki typu: woda, kartki, toaleta, drobne pamiątki. Czy jest sens zabierania euro, dolarów lub złotówek?
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Ukraina - waluta, ceny 04.10.12, 15:09
      ewa_2009 napisała:

>Ile pieniędzy powinnam zabrać na wydatki typu: woda, kartki, toaleta, drobne pamiątki

Sądzę, że 100 USD na dzień. Policzmy: 4 litry wody na dzień po 2 zł = 8 zł ; 10 widokówek/dzień po 2 zł + znaczki = 50 zł; 5 x toaleta/dzień po 1 zł = 5 zł drobne pamiątki 250 zł /dzień
      Razem ~320 zł. Niestety, Ukraina droga jest.
      ;-)

No... są jeszcze czeki podróżne ;-)
      Kornel
      • big_markk Re: Ukraina - waluta, ceny 05.10.12, 10:36
        Po 4 litrach wody na dzień 5x toaleta to troche mało...
    • Gość: darek.59.pl Re: Ukraina - waluta, ceny IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.12, 10:43
      Przepraszam ale "kornel-1", jakieś brednie wypisuje. Jeżeli masz wszystko zapewnione, to zostają Ci tylko przyjemności. Przy jednym dniu zwiedzania (nie napisałać gdzie jedziesz?), to pieniądze, tylko na wejściówki będą potrzebne. Zabieraj jak najmniej, bo przy wyjeździe będiesz miała problem z wydawaniem "na siłę" resztek hrywien. Myślę, że 200 hrywien wystarczy, a jeżeli będziesz chciała większe zakupy robić to zapłacisz kartą albo wypłacisz w bankomacie. Kurs przeliczeniowy jest korzystniejszy niż przy wymianie w kantorach, a już na pewno lepszy niż kupowanie hrywien w Polsce. Zdjęcia zrobisz przecież aparatem. Toalety 0,50-1.0 zł. kartki od 1 zł, różne napoje (kawa 5-6 zł) w "polskich" cenach. Nie sądzę abyś chciała pić 4 litry wody dziennie lub innych płynów, więc na normalne popijanie tego i owego pieniędzy Ci wystarczy.
      • kornel-1 Re: Ukraina - waluta, ceny 05.10.12, 11:31
        Wypraszam sobie :)) Być może ty mało pijesz płynów, ale w dobie globalnego ocieplenia problem odwodnienia organizmu podczas egzotycznych wypraw jest ważki i palący. Być może dużo jeździsz po świecie i nie chce ci się wysyłać już widokówek. Ale kobiety lubią to robić i to w dużych ilościach! Poza tym pominąłeś koszt znaczków ;-) Natomiast, co do toalet, to słuszną uwagę zwrócił mi big_markk - nie doszacowałem kosztu toalet.
        Najwyraźniej nie doceniasz kobiet - potrafią naprawdę dużo wydać na drobne pamiątki. Idzie zima, więc jakieś futerko byłoby akurat.

k.
        • Gość: darek.59.pl Re: Ukraina - waluta, ceny IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.12, 12:00
          Futerko i jachcik w Bałakławie za 20 mln hrywien. A może tylko koronkową serwetę za 1000 hrywien. Schowaj głęboko swoją obrazę i nie pisz głupot, bo autorka postu jedzie służbowo, na trzy dni, z jednym dniem zwiedzania, a nie po to by leżeć w tropikach, przedzierać się przez dżunglę, ew. robić zakupy w Dubaju. Rzeczywistość drogi przyjacielu jest inna.
          Z mojej strony na tym koniec. Pozdrawiam.
          • kornel-1 Re: Ukraina - waluta, ceny 05.10.12, 12:27
            Gość portalu: darek.59.pl napisał(a):
            >. Schowaj głęboko swoją obrazę i nie pisz głupot,

Dżizas. Naprawdę poważnie potraktowałeś moje posty w tym wątku?

Pozdrawiam.
            Kornel
      • big_markk Re: Ukraina - waluta, ceny 05.10.12, 13:32
        Kolego Darku, apeluję o trochę luzu ale i Kornel troche przegina. Dużo tańsza opcja to zabranie wody z Polski,w Biedrze bywają atrakcyjne promocje, nikt też się nie kapnie ,że widokówki są z Kołobrzegu a nie z Odessy. Co do toalet to wymagałoby pewnego zaplecza logistycznego albo powrotu do natury ale tu oszczędności mogą być naprawdę poważne .
        pozdrawiam
        M
        • chrabya Turystyka na swiecie:) 05.10.12, 15:22
          Nie prosciej byloby zapytac blizej?
          forum.gazeta.pl/forum/f,791,Ukraina.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka