Dodaj do ulubionych

Seszele Mahe Praslin la Digue

IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.05.13, 21:56
Witam!
zamierzam się wybrać na te bajeczne wyspy, jeszcze nie w tym roku ale ....w przyszłości, jednak już teraz bym chciała się zorientować cenowo...znalazłam oferty: przeloty (docelowe i powrotne)+ hotel ze śniadaniami ok. 12 tys. za 2 os. w mniej więcej interesującym mnie miesiącu (wrzesień/październik),na pewno chcę wybrać się na wyspę la Digue...zastanawiam się nad Praslin...powiedzcie szczerze ile mam szykować kasy...pomijając te przykładowe 12 tys. na 2 os. (na 1 tydz. -zapomniałam dodać)...czyli w sumie pozostało by wyżywienie, wycieczki promem, wynajem jakichś rowerów (samochodu nie przewiduje bo obydwie nie cierpimy prowadzić- to dla nas istna męczarnia..)może szkoła nurkowania?...jakieś pomysły?
Czekam na wasze wypowiedzi i mam nadzieję że się nie zawiodę gdyż już raz kiedyś mi bardzo pomogliście ;)
Obserwuj wątek
    • caesar_pl Re: Seszele Mahe Praslin la Digue 15.05.13, 13:34
      forum.gazeta.pl/forum/w,193,143592114,143592114,Seszele.html
      zostaniesz wysmiana..jedynie to fora niemieckie,tam dostaniesz najlepsze praktychne porady nawet z kopia rachunku za kolacje w pizzeriji...
      • Gość: Sylvie Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.05.13, 18:31
        niestety ja nie sprechen ;) więc niemieckie fora odpadają...właśnie zauważyłam że Polacy jakoś niechętnie rozmawiają o wydatkach związanych z pobytem na tej wyspie (why!?) nie rozumiem dlaczego 0.o
        Czyli co Caesar myślisz że na same koszty utrzymania na Seszelach wystarczy 6 tys. pln? wyłączając oczywiście koszty lotów w tą i z powrotem oraz nie wliczając noclegów w hotelach , czy to za mało na tydzień?
        • Gość: elka Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.13, 10:12
          Sylvii
          teraz na forum.wakacje - Apisek opowiada o swoim niedawnym powrocie z Szeszeli. Jest to bardzo miła poważna osoba, która na pewno zechce odpowiedzieć na część Twoich pytań
          • Gość: Sylvie Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.05.13, 21:16
            Hej elka! możesz załączyć linka bo nie mogę tego znaleźć :(
          • Gość: natalia Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.adsl.inetia.pl 03.06.13, 16:11
            bylam 2-krotnie.. i juz w lipcu wybieram się znowu... :) jesli masz jakeis konkretne pytania-chetnie pomogę :) gg:32126070
            pozdrawiam,
            Natalia
    • logopeda9 Re: Seszele Mahe Praslin la Digue 19.05.13, 11:55
      Właśnie wróciliśmy, byliśmy 2 tyg na wyspach o których piszesz.Lecieliśmy Emiratami -w mocno promocyjnej cenie -3600 za 2/os/2 str, na m-scu pobyt i transfery zorganizował nam Mason's (warto pewnie zwrócić się do nich bezpośrednio - my z braku czasu i po prostu nie wiedząc o nich korzystaliśmy z Seyvillas,obie firmy współpracują). Wszędzie hotele/domki mieliśmy tylko ze śniadaniami, ceny na Seszelach są bardzo wysokie (to jak nie Afryka) i wg. mnie nie są adekwatne do oferty; Zanzibar był zdecydowanie tańszy- mogłaś na plaży znaleźć rybaka który za kilka $ płynął z Tobą na rafę - na Seszelach znajdziesz ofertę jachtów do wynajęcia:) no ale na plus-teoretycznie nie ma malarii.La Digue- najbardziej "kameralna", rowerami można śmiało zjechać całą (poza górami), za dwa dni chyba 26 eu/2 os, przepiękne plaże - wejście do parku narodowego gdzie jest słynna Source D'Argent 20eu/2os, warto Grand i Petit Anse- uważaj na fale!zresztą wszystkie plaże są piękne i łatwo dostępne.Polecamy "take away"przy porcie- nie wygląda może najlepiej:) ale smacznie i rozsądnie cenowo.Co do Praslin- fajna komunikacja autobusowa, małe busy za 5 rupi, można zjechać całą wyspę, za każdym razem jak wsiadasz 5 rupi (1 eu=15 rupi),plaże - koniecznie Anse Lazio- bajeczna!Park Valle De Mai - chyba 40 eu/2os bilet.No i Mahe- tu mam mieszane uczucia, już trudniej poruszać się autobusem, auto 35 eu/dzień z ubezp., stolica zakorkowana i tłoczna,dużo ludzi choć są plaże "tylko dla Ciebie".Na razie tyle- pytaj śmiało, będę starała się tu zaglądać.
      • Gość: elka Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.adsl.inetia.pl 19.05.13, 13:50
        masz, jeśli adm nie usunie
        forum.wakacje.pl/read.php?105,1484923,1486728#msg-1486728
        i na priv na pewno też warto, to jest naprawdę super babka :)
        • Gość: Sylvie Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.05.13, 20:09
          Wielkie dzięki! świetne! :D
      • miss_vogue Re: Seszele Mahe Praslin la Digue 19.06.13, 15:50
        Witam serdecznie,
        Wraz z moim narzeczonym planuejmy wrześniowy pobyt na Seszelach. Równiez chcemy lecieć Emiratami, ale jak na razie ceny przelotu zaczynają się od 1400euro dla 2 osób w dwie strony. Stąd moje pytanie. Ile dni przed wakacjami rezerwowałas lot, gdyż cena 3600zł wydaje się być bardzo niska jak na ten kierunek. Byłąbym wdzieczna za odpowiedź :)
        • logopeda9 Re: Seszele Mahe Praslin la Digue 19.06.13, 21:00
          Rezerwowaliśmy zaraz potem jak linie weszły na polski rynek,jakoś na miesiąc przed wylotem, ceny były promocyjne.Z ciekawości zerknęłam jak to dziś wygląda i szczerze to nie najlepiej..Do Dubaju cena jest wyższa niż na Seszele.Jak rezerwowaliśmy to obok naszego terminu cena regularna jaka się pojawiała to około 10 tys/2 os.Malediwy też były w promocji, chyba 3200/2os.Nie wiem czy wznowią rabaty, radzę śledzić ich stronę.
        • Gość: natalia Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.13, 21:09
          oj tak... swego czasu-dokłądnie w lutym br można było polecieć na Seszele za "grosze". Dziś cena oscyluje w granicach 3700-4200.. a na dodatek przy tych "niższych " cenach trzeba sprawdzać czas, jaki musimy spędzić na lotnisku (niższe ceny -około 10-18h w Dubaju, wyższe ceny-bardziej dogodne przesiadki z postojjem 3-4h)
          Tak czy inaczej wg mnie Seszele warte są każdych pieniędzy. Nikt Wam nie odbierze tego, co zobaczycie na tych rajskich wysepkach... :) i ja zabookowalam juz kolejny lot.
          pozdrawiam
          • miss_vogue Re: Seszele Mahe Praslin la Digue 24.06.13, 18:30
            Serdecznie dziękuję za podpowiedzi! Wydaje mi się,że ceny na Emiratach zaczynają powoli spadać - jest różnica 200 euro między tym co teraz a zeszłym miesiacem. Zobaczymy co dalej :) Grunt,że wrześniowy pobyt zabukowany ;-)
            • Gość: natalia Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.13, 18:52
              oj, z tego co widze, na moj lot jest niemal identyczna cna (lipiec). W tym momencie są one nadal najdroższa linią oferującą loty na Seszele...(w koncu niedawno zajeli pierwsze miejsce jako najbardziej luksusowa linia lotnicza, co dodatkowo sprawia ze ceny raczej nie bedą niższe...)
    • Gość: Rommac Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.traco.pl 09.08.13, 09:08
      Właśnie wróciłem z Seszeli i jestem rozczarowany.Na wstępie napiszę ,że jest strasznie drogo pomijając samolot na który wydałem 3-osoby 12000 zł ,wypożyczenie auta jedna doba 38 euro razy 13 dni daje 494 euro do tego tankowanie paliwa, hotel + śniadanie doba 120 euro i tu uwaga do ceny trzeba doliczyć vat ,śniadania podawane są w stylu francuskim czyli tosty dżem i talerz bananów + pokrojone mango no i kawa.O jedzeniu w restauracjach możecie zapomnieć o miłej obsłudze i tanim obiadku oczywiście jak wydaje się wam ,że tanio zjecie to dobrze przejrzyjcie kartę menu ,bo przeważnie jest napisane + 15% Vat + 10% usługa.Najlepiej poszukać miescowego tubylca który by nam zrobił rybkę z grilla koszt około 300 Rupi -80 zł i dwie rodziny najedzą się do syta.Brak jakichkolwiek rozrywek o gdz. 18.30 gdy słońce zajdzie ,życie na tej wyspie umiera,nic się nie dzieję,jest ciemno jak w d.... i nie ma nic.Ludność Seszelska jest bardzo nie miła w porównaniu do Tajlandczyków,Z wielką łaską obsługują klienta zero uśmiechu na twarzy i podejrzewam ,że jak mu się nie spodobasz to ci napluje do talerza.Jeśli rozchodzi się o rowery to nie mam pojęcia ile kosztuję ale wiem jedno na rowerze możesz jezdzić dookoła wyspy każda próba przedostania się skrótami na drugą stronę wyspy będzie dla ciebie nie lada wyzwaniem .Same plaże nie robią na mnie większego wrażenia,woda ciepła ryby są.Jeżeli rozchodzi się o nurkowanie to ceny mają od około 90 euro za jedno krótkie nurkowanie oczywiście jeśli masz ukończony kurs.
      Na zakończenie nie polecam Seszel ,wszyscy Ci którzy piszą ,że jest pięknie i co ino to albo byli tylko w Egipcie albo w Turcji na wczasach i nigdzie indziej .Za te pieniądze można spędzić w Tajlandii,Wietnamie,lub Kambodży dużo ciekawsze wakacje.
      Pozdrawiam.
      • Gość: natalia Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: 41.220.98.* 09.08.13, 09:43
        pierwszy raz widzę taką opinię o Seszelach... nie wiem dokładnie z czego to wynika, może z tego, że byleś tylko i wyłącznie na Mahe i spedziles wiekszosć czasu na jednej z nienajlepszych plaż. Bardzo dużo dziwnych rzeczy w Twojej wypowiedzi
        1. Loty można kupić za ok. 750 EUR/ os oczywiscie nie bedzie to lot obsługiwany przez Emiraty, a przez tanszego przewoznika.. wszystko zalezy od komfortu jaki sobie zamierzysz
        2. Auto za 40 EUR/doba.. ? Z doświadczenia wiem, że można wypożyczyć za 10 EUR/doba :) trzeba jedynie dobrze poszukac i nie wynajmowac od pierwszej lepszej osoby
        3. Hotele rzeczywiscie drogie, ale to jest również powod, dla którego plaże są praktycznie puste, jedynie do Twojej dyspozycji. Zawsze jednak można zatrzymać sie w tanszym gesthousie , wtedy zamiast 140EUR zapłacimy 70EUR za dobe
        4. Restauracje-owszem, bardzo drogie... ale na każdym rogu jest take away, gdzie mozna zjesc bardzo dobrze, za naprawde niską cenę.
        5. Brak rozrywek? Co prawda nie jest to LAs Vegas czy inne amerykanskie miasto, ale jest masa koncertów, dyskotek i tematycznych barów, gdzie bawić mozna sie do białego rana. Chyba, że mowisz o tym, że w Twoim hotelu było nudno... czasami jednak wystarczy wyjsc na ulice, do miasta...
        6. Ludność Seszelka jest bardzo niemila? Mieszkasz na pewno w Polsce? Ludzie tutaj zrobią wszystko bys czul sie jak najlepiej... za zwykłe DZIĘKUJĘ.. moze po prostu nie znasz tego słowa?
        7. Plaze nie zachwycają? MAm wrazenie, że widziales tylko porti jedną z pobliskich plaz. Sama podrożuję bardzo dużo i nigdzie nie widziałam jeszvze choć podobnych plaż jak Seszelach... i grzechem jest porównywanie Tajlandii do Seszeli.

Serdecznie pozdrawiam z rajskich wysp
        • Gość: Rommac Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.traco.pl 14.08.13, 12:51
          Może zaczne od końca twojej odpowiedzi ,tak jak piszesz grzechem jest porównać Seszele do Tailandii bo jak dla mnie plaże w Tailandii są dużo ciekawsze,oczywiście nie mówie tu o zatłoczonych plażach tylko o wybranych miejscach takich jak Ko Raha czy Similan Islands .
          Tak jak pisałem na Seszelach spotkałem jedną osobę która była uśmiechnięta i miła był nim Alberto który na plaży smażył nam ryby koszt : Baracuda 100 rupi zrobienie 200 rupi dwie rodziny najadły się do syta w przeliczeniu na Polskie około 84 zł
          Jeśli rozchodzi się o rozrywkę to jak dla mnie dyskoteka mnie nie kręci a wieczorem to takiej nudy nigdy jeszcze nie przeżyłem,bary mleczne w Polsce są ciekawsze niż na Seszelach.
          Następna sprawa to wypożyczalnia aut,mój znajomy zapłacił 40 euro za dobę bo wypożyczył auto na lotnisku ja samochód wypożyczyłem jeden dzień pózniej w całkiem innym miejscu 35 euro za dobę i nie mów mi ,że auto wypożyczysz za 10 euro bo to jest nie prawda.
          Co do plaż byłem dwa pełne tygodnie na Seszelach zwiedziłem dwie wyspy jedną z nich (Mahe) objechałem całą do okoła byłem na wszystkich dostępnych plażach i nie pisz mi bzdur ,że widziałem jedną plaże na Mahe ,widziałem sporo i dalej będe upierał się na tym,że wrażenia na mnie Seszele nie zrobiły.
          Jeśli rozchodzi się o loty to fakt ,że przelot idzie znalezć taniej ale tu zależało nam na jak najkrótszym czasie podróży i wypadło akurat na linie lotnicze z Emiratów.

P.S. Nie wszystkim muszą się Seszele podobać,a proszę mi wierzyć trochę świata zwiedziłem.
          • Gość: natalia Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: 41.220.97.* 14.08.13, 17:48
            na Seszelach spedzilam prawie 3 miesiace, bylam na 7 wyspach wiec absolutnie nie zgadzam się z tym, co piszesz. I cos mi tu nie gra w Twojej wypowiedzi, ze byles na wszystkich dostepnych plazach na mahe-po prostu nie wierze w to... widząc Twoja opinię. Może masz jakies zdjęcia do porównania? Chętnie porównam...moze w ten sposob przekonasz kogos, ze tajlandia jest piekniejsza? Podejrzewam, że wiele osob chętnie zobaczy "rajską Tajlandie" w porownaniu z "piekelnymi Seszelami".
            Jesli chodzi o auto, moze faktycznie zwykly turysta nie dostanie za 10 eur (choc znam takie miejsca, gdzie za te pieniadze mozna wypozyczyc).. wiec przyjmijmy, ze za 20-25 EUR dla turystynadal jest to troche inna cena, niz Twoja.
            Jesli chodzi o rozrywke hm.... zeczywiscie Twoja niezawodna Tajlandia jest pod tym wzgledem lepsza... ale to calkiem inne miejsca, dla calkiem roznych ludzi... trzeba bylo sobie zadac pytanie przed wyjazdem, gdzie tak naprawde chce spedzic urlop z 3letnim dzieckiem.. (rozumiem, ze dziecko lubi nocne przechadzki razem z rodzicami).
            Odnosnie lotu.. od kiedy Emniraty to najkrotsza droga? PRzeciez lot na Seszele to kwestia (najkrotsza opcja) 5-6h do dubaju... w dubaju przesiadka 3-4h nastepnie kolejne ponad 4h na seszele.... condor leci 9h bez zadnych przesiadek z frankfurtu.. wiec chyba troche krocej, prawda?

P.S. oczywiscie nie wszytskim Seszele muszą się podobac, ale odradzanie wyjazdu w te rajskie rejony na pewno nie jest w porzadku...
            • Gość: Rommac Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.adsl.highway.telekom.at 15.08.13, 12:21
              To nie tylko rozchodzi się o Tajlandie tylko ogólnie o Azje bo jak dla mnie jest to dużo ciekawszy region swiata niż Seszele i to pod wieloma względami np. kultura , historia czy też kuchnia azjatycka Jest dużo ciekawych miejsc co warto zobaczyć a na Seszelach tego brak (nie ma nic). W niedzielę poszedłem z rodziną i znajomymi na murzyński bazar wymieszany z odpustem były stoiska z jedzeniem, zamówilismy kiełbaski z grilla frytki i jeszcze jakieś dziwactwo na patyku.Po pierwszym ugryzieniu kiełbasy myślałem,że zwymiotuję z frytkami podobnie,jednym słowem katastrofa.Jedyne co pozostało do jedzenia na Seszelach to włoskie pizze lub makarony.
              Jeżeli rozchodzi się o bilet lotniczy to rozchodziło mi się o czas przesiadki a nie czas lotu bo sam lot jest u wszystkich liniach podobny. I przesiadkę miałem w Abu Dabi a nie w Dubaju.
              Jeżeli znasz takie miejsca w których idzie wypożyczyć samochód za 10 euro to napisz gdzie aby przyszli wczasowicze nie musieli przepłacać.
              A wracając do twoich przeżyć z Seszeli to odnoszę wrażenie ,że twoje wczasy ograniczają się do kontynentu Afrykańskiego (EGIPT,TUNEZJA) i dlatego jesteś tak zafascynowana tym krajem.
              Jeżeli rozchodzi się o pytanie gdzie chcę spędzić wakacje,to właśnie przez takich ludzi jak ty tam pojechałem,bo wypisują na forach jak jest cudownie i połowy prawdy nie powiedzą. Co do nocnych przechadzek z dzieckiem to nie wiem czy wiesz ale o 18.30 jest zachód słońca i jest ciemno jak w d... i nie będę dziecka kładł spać o 19 tej. tak jak w Polsce ,niech dziecko też ma trochę z tych wakacji i zobaczy życie nocą (nie na Seszelach).
              Więcej obiektywnych informacji uzyska się na zagranicznych forach.Dla mnie było zaskoczeniem to że w większości turystów było z Francji ale jak wiadomo oni
              przylatują tam dla własnej wygody bo urzędowy język jest francuski,gdyby nie to ,to by na Seszelach turystów była by garstka.
              Ja nikomu nie odradzam Seszeli jak ktoś chce to niech tam jedzie ale za te pieniądze są ciekawsze miejsca na ziemi.
              • Gość: natalia Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: 41.220.97.* 15.08.13, 15:48
                bylam w Azji... nie jeden raz.. widzialam wiele plaz w tych rejonach... i nadal bede sie upierala bys pokazal choc jedna plazę znajdującą się w Azji, ktora przebija plaze Seszelskie.
                Jesli chodzi o turystów to najwięcej jest nie Francuzów, a Włochów... Niemcow rowniez sporo (szczegolnie w bardzo dobrych hotelach). Jezykiem urzędowym jest francuski, ale rowniez angielski i kreolski.. wiec kazdy moze swobodnie sie porozumiec (nawet z podstawowym angielskim słownictwem). Jesli mowisz, ze Azja lepsza... to rzeczywiscie nie masz czego szukasz na Seszelach. Seszele to przede wszytskim przyroda przyroda i jeszcze raz przyroda...nie ma tutaj wielce ciekawej architektury.. ale wlasnie w tym cały urok... nie kazdego interesuje zwiedzanie miejsc, ktore stworzyl czlowiek tylko po to bys teraz tam byl i zaplacil za wstep. Co najwazniejsze na Seszelach wszystkie plaze są publiczne-zaden hotel nie posiada prywatnych plaz.
                Za te pieniadze oczywiscie mozesz spedzic nawet 2 miesiace w Azji, ogladajac az do znudzenia chinskie dzielnice na kazdym rogu...
                • Gość: Rommac Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.adsl.highway.telekom.at 15.08.13, 16:35
                  Nie mam zamiaru się z tobą kłócić jaka plaża jest lepsza ja prędzej napisałem ,że wrażenia na mnie nie zrobiły i tyle.Powoli zaczynam się zastanawiać czy czasem nie jesteś osobą która ma z tego forum jakieś korzyści finansowe?Nie pracujesz czasem dla jakiegoś biura podróży. ?
                  Wszystko wskazuje na to ,że tak bo za pośrednictwo w wypożyczaniu samochodów wpada ci niezła kasa.
                  • Gość: natalia Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: 41.220.97.* 15.08.13, 17:19
                    hehe taak zapewne zgarnelam miliony za Twoje wypowiedzi... po porstu chcialam zobaczyc plaze piekniejsza niz na seszelach.. niestety nie potrafisz mi takiej pokazac...i to jest fakt..
                    • Gość: Rommac Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.adsl.highway.telekom.at 15.08.13, 19:10
                      Ja tobie nic nie muszę pokazywać i udowadniać,już prędzej pisałem o plażach które zrobiły na mnie wrażenie.
                      A na przyszłość polecam się wybrać na similan islands na parę dni z możliwością dopłynięcia na niektóre wyspy i plażę.
                      P.S.Jak przy pierwszym moim poście pisałem ogólnie o Seszelach.Mam swoje zdanie i chciałem się nim podzielić,a Ty jak widzę uparłaś się z tymi plażami i męczysz mnie cały czas jakie są piękniejsze. Jestem w stanie przyznać Ci rację dla świętego spokoju.(ktoś musi odpuścić).
                      Dla wszystkich co będą w Victorii ,to w porcie powstał "ala" hipermarket nie myślcie ,że kupicie tam taniej niż u hindusa w sklepiku,jedyne co tanie było to kurczak z grilla i proponuje kupić od razu 2 szt. bo jednym się nie najecie takie są wypieczone hehe.
                    • Gość: Daniel Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.15, 23:23
                      Plaże w Azji, proszę wyspa Koh Rong- Kambodża, El Nido na wyspie Palawan Filipiny, i wiele innych, nazw już nie pamiętam. Ale zarówno w Indonezji, Tajlandi, czy Wietnamie. Poza tym Azja, to tak jak Cejrowski powiedział, nie da się o niej zrobić program w 25 minut, bo ona jest bardzo różnorodna, a do tego tania. Oczywiście nie mówię o jakiś kurortach, gdzie niektórzy ludzie sie zachwycają, jak np. Phuket w Tailandi, gdzie mi się kompletnie nie podobało. Chcesz zwiedzić fajne miejsca, nie odwiedzaj ich tam gdzie sa turyści z biur podrózy!!!!Bo one moze kiedyś były fajne.
      • caesar_pl Re: Seszele Mahe Praslin la Digue 11.08.13, 00:06
        ale wydales tylko ok 5000 tys euro na 3 osoby.Ja w lutym bylem w tanim Meksyku tez samochod i nawet przelot z Cancunu do Meksyku stolicy i dalej do Acapulco samochedem i zapalcilem 4200 euro na 2 osoby.Chlopie,zacheciles mnie na Seszele.!!!Myslalem,ze bedzie drozej.
        Wlasciwie po co leciec za tak gruba forse na Seszele - za to mamy wczasy w Szczawnicy zdroj corocznie przez 20 lat ..
        • Gość: Rommac Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.traco.pl 14.08.13, 12:57
          3 -osoby dwie dorosłe i dziecko 3lata.
      • Gość: Daniel Re: Seszele Mahe Praslin la Digue IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.15, 22:58
        Popieram w 100%, aczkolwiek, trzeba tam być, i wielu innych miejscach, aby mieć porównanie.
    • cypis40 Re: Seszele Mahe Praslin la Digue 09.09.13, 14:38
      Jeśli chcecie się dowiedzieć wszystkiego o Seszelach to tylko tam gdzie siedzą maniacy podróżowania, a siedzieli wcześniej na forum wakacje.pl, teraz siedzą na forum turystycznym. Napisz do ludzi w dziale Seszele to na bank wszystkiego się dowiesz bo wiele osób tam już było (zobacz na relacje).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka