IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 14:56
Chciałabym sie wybrać do Wiednia, moze macie opracowane ulubione trasy,
niepowtarzalne miejsca, restauracje, puby itp w tym mieście, które warto
zobaczyć. (wiem co trzeba tam zobaczyć z przewodników, ale może coś jeszcze o
czym wiesz tylko Ty...)
Obserwuj wątek
    • Gość: anielica Re: Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.04, 13:42
      Na pewno trzeba zobaczyć Salzburg. Z Wiednia pociągiem jedzie się szybko i
      wygodnie. W Wiedniu jest tyle do zobaczenia... Na starówce jest pełno fajnych
      knajpek i kawiarni. Fajna jest kawiarenka w starym wagonie tramwajowym.
      Z Warszawy do Wiednia najlepiej jechać pociągiem Sobieski o 9 z minutami w W-
      wie a w Wiedniu już po 17g. Pozdrawiam i życzę udanego pobytu.
      • Gość: sisi Re: Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.04, 12:37
        Dziękuję. Pozdrawiam.
    • Gość: Gosia Re: Wiedeń IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 02.09.04, 17:03
      Wiedeń możesz spokojnie kontemplować nawet z tramwajów i autobusów miejskich,
      wykup np. bilet 3-dniowy na wszystkie środki transportu i snuj się po Ringu
      tramwajem "0" lub "1". Autobusem 13A pojedż na Kalenberg. Najlepsze są po
      prostu spokojne spacery po centrum z planem miasta oczywiście, oglądanie miejsc
      i ludzi i chłonięcie wiedeńskiej atmosfery. Hofburg, Katedra św. Stefana,
      Parlament i mnóstwo wspaniałych budowli po drodze. Polecam sieć kawiarni "Aida"
      z pyszną kawą z bitą smietaną i ciachami. Albo lody na placu Szwedzkim. Trzeba
      zobaczyć Schonbrunn z cudownym parkiem i komnatami cesarskimi. Ja osobiście za
      najlepsze (poza genialnymi nadziewanymi kulkami lodowymi u Tichego) uważam
      Operę, z jej artystami światowej sławy i niepowtarzalną atmosferą. Warto wybrać
      coś dla siebie i powalczyć o wejściówkę godzinę przed spektaklem. Program
      znajdziesz w internecie, www.wiener-staatsoper.at
      • Gość: sisi Re: Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.04, 12:35
        cenne wskazówki... serdeczne dzieki... udanych wędrówek. pozdrawiam.
    • Gość: Dagga Re: Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.04, 11:59
      Ehhh...jak ja kocham Wieden:)Z mniej znanych rzeczy można rzucic okiem na Hundertwasserhaus (ciekawym wytworem pana Hundeertwassera jest tez spalarnia smieci),koscioły (ja uwielbiam surowy kosciół sw.Ruperta-najstarszy w Wiedniu),parki -Stadtpark(latem Wieden pięknieje,bo jest mnóstwo zieleni),no i winko na Grinzingu.A w okolicach Wiednia-Klosterneuburg-klasztor i w ogóle całe miasto bardzo malownicze,no i oczywiscie Krems (przypomina troche Kazimierz),Melk i cała dolina Wachau-tam jest wiele przepięknych miejsc.no i kawa w uroczej Kleines Cafe:).A przed Bożym Narodzeniem warto się wybrac na jarmarki swiateczne przed Ratuszem i w Schonbrunn-niesamowita atmosfera:)
      • Gość: sisi Re: Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 11:14
        bardzo się cieszę,że podzieliłaś sie "swoimi" miejscami w Wiedniu :-) Miłych
        powrotów do Wiednia i okolic. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.
    • Gość: Colberg Re: Wiedeń IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 06.09.04, 22:54
      Jak dla mnie Wiedeń jest za bardzo... wielkomiejski. ;-)
      GORĄCO polecam okoliczne miejscowości. Najcześciej zaniedbywane w
      przewodnikach. BADEN jest urocze. Czuć popołudniami atmosferę minionych wieków.
      Szczególnie gdy na świeżym powietrzu orkiestra przygrywa melodie Straussa. Nie
      zapomnij o odwiedzeniu ruin dwóch okolicznych zamków. Nawet latem mało kogo
      można tam spotkać...
      W GUMPOLDSKIRCHEN warto przejść się od jedego heurige do drugiego... Jest ich
      mnóstwo. I ta atmosfera... Niekoniecznie podczas święta wina (2 x w roku - taki
      winny oktoberfest). A rzut oka na miasteczko sponad drogi krzyżowej wart jest
      wiele. Ale to taki mały spacerek będzie.
      MOEDLING to większe miasteczko. Ale warto się powłóczyć po starych uliczkach i
      placu, zajrzeć do św. Othmara...
      A w okolicach BAD VOESLAU jest na wzgórzu wieża widokowa z XIX wieku. Widać już
      stamtąd Alpy prawdziwe (Schneeberg).
      Wienerwald jest uroczy i mało odkryty. Warto go smakować!!!
      Co do Wiednia - jestem rozczarowany.
      • Gość: sisi Re: Wiedeń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 09:13
        Dzieki, cenne wskazówki, ja też wolę urok mniejszych i mniej zatłoczonych
        miasteczek... więc zapewne oprócz Wiednia wybiorę sie do zaproponowanych przez
        Ciebie miejsc.
      • elde23 Re: Wiedeń 24.11.04, 16:26
        Wiedeń jest miastem,którego nie można "zaliczyć" w kilka dni.
        Oczywiście "na pierwszy ząb" należy zaliczyć standarty o których tu mówiono,
        a do których zaliczyłbym katedrę,zegar,zresztą zajrzyjcie do przewodnika.
        Ale smak Wiednia poznaje się za drugim,trzecim itd razem.
        Pewnie,że należy zajrzeć na Grunzing,ale tam wiedeńczycy nie jeżdżą.Oni wolą
        np Neustift am Walde/dojazd autobusem miejskim/.A tam np w restauracji Wolffa
        /nasz rodak,uciekinier ze Śląska/w holu zamieszczono masę zdjęć znanych
        osobistości,które tam gościły.Bez trudu znajdziecie tam fotografie naszych
        premierów rządu/skąd znają ten adres?/.Nadchodzi adwent,czyli tradycyjny jarmark
        pod Ratuszem,grzane wino/tanie/okolicznościowe kubeczki/drogie/ale można dostac
        w jednorazówce.Ozdoby choinkowe,precle,prażone kasztany/lepsze niż na placu
        Pigalle/i niewyobrażalny wręcz tłum.Tam codziennie przychodzą WSZYSCY.
        A kto zmarznie,ten ogrzeje się w Kunstgalerie,albo za nią w nowoczesnym centrum
        sztuki.Albo w Gosser Bierklinik,na Graben,takiego piwa nie ma nigdzie,można
        także zjeść niedrogo.A masochistów zapraszam na Kohlmarkt,który słusznie jest
        uważany za najelegantszą ulicę Europy/Świata.Może dlatego,że jest to ulica
        krótka,i stłoczenie najlepszych firm świata,i jubilerów robi wrażenie.
        Właśnie tak mogłaby wyglądać moja Warszawa,gdyby historia potoczyła się inaczej.
        Byłem w Wiedniu chyba 20 razy,ale pojadę chętnie jeszcze 120 razy.
        Tam nie można się nudzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka