Dodaj do ulubionych

Pytanie do zaawansowanych podróżników

05.09.04, 15:03
Witam,
mam prośbę do ludzi którzy byli w ciekawych, odległych miejscach i mogliby je
polecić. Dokładnie chodzi mi o to, że zupełnie nie mam koncepcji co do tego
gdzie moglibyśmy polecieć na przełomie stycznia- lutego. Dodam, że chciałbym
coś zobaczyć, zwiedzić ale też ze 3-4 dni odpocząć na jakiejś pięknej plaży.
Żeby wykluczyć pytania zaznaczę, że mogę pozwolić sobie na nie więcej niż
wydanie max.10000zl na dwie osoby (oczywiście łącznie z biletem lotniczym;
okres około 14-18 dni).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: aki Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników IP: *.protonet.pl 05.09.04, 19:09
      to zależy czy chcesz jechac sam czy też na wycieczke zorganizowaną?
      proponuję sri lankę.10000 w zupełności wystarczy na 2 tygodnie dla 2-ch osób
      jeszcze zostanie na następny wyjazd .pozdrawiam
      • masterfan Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników 05.09.04, 19:45
        Witam,
        faktycznie zapomniałem napisać, zamierzam jechać na własną ręke i samemu
        zoorganizować sobie wyjazd i to co chciałbym zobaczyć.
        Pozdrawiam
    • Gość: kucharka z przypad Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 19:18
      POlecam Dominkane z Tui .Bylam w grudniu , super pogoda , dobre jedzenie,
      gorzej ze zwiedzaniem.
      • masterfan Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników 05.09.04, 19:46
        No właśnie problem w tym, że bardzo chciałbym coś zobaczyć oprócz leżenia na
        pięknych dzikich plażach, ale dziękuje za Twoje zdanie.
    • starypierdola Las Vegas, Nevada, z odskokiem nad.. 05.09.04, 19:54
      ... Pacyfik (Los Angeles California) i do Grad Canyon (Arizona).

Dodatkowa zaleta ze w LV mozesz zostac milionerem i bedzeisz wtedy mogl urlop
      przedluzyc!

Powodzenia
      SP
    • Gość: marek28 Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 20:03
      polecam daleki wschód, my byliśmy rok temu:
      przelot do singapuru - , kilka dni zwiedzania, przejazd autokarem do malezji do
      kuala lumpur, też kilka dni pobytu, następny autokar i można dostać się do
      oceanu a tam przepiękna wyspa - tioman - na którą płynie się statkiem (a
      raczej stateczkiem) ok. 2 godzin. Wyspa jeszcze nie jest skalana cywilizacją,
      jest tam tylko jeden bardzo porządny hotel, doba kosztuje ok 300 pln, ale
      warto, można też przenocować taniej w drewnianych domkach (niektóre z nich są
      na samej plaży) których jest sporo dookoła wyspy, niektóre podobno nawet z
      klimatyzacją. My nie ryzykowaliśmy - tak jak pisałem - oprócz wybrzeża wyspa
      jest dzika (dookoła wyspy jest tylko wąska uliczka łącząca małe osady (kilka
      domków i sklep), metrowe jaszczury, małpy i cholera wie co jeszcze żyją tam na
      wolności, plaże przepiękne i puste - leżeliśmy pod palmami nad oceanem prawie
      sami (oprócz nas była jeszcze jakaś parka), długo by zachwalać.
      Póżniej powrót na ląd - my jeszcze byliśmy parę dni w kuantan (miasto nad
      oceanem), póżniej powrót do singapuru autokarem(tam jeszcze parę dni - naq
      zakupy - sprzęt rtv o połowę tańszy niż u nas) i do domku.
      Byliśmy tam przez 3 tygodnie - wydaliśmy ok.5tys pln/os. Najgorszy przelot - ok
      2500, hotele - ok 200 pok. 2 os., autokary dużo tańsze niż u nas. jedzonko ceny
      podobne.
      Aha, są to bezpieczne kraje, ludzie są bardzo życzliwi więc nie ma czego się
      obawiać.
      No i jeszcze jedno - mocne trunki lepiej kupić na bezcłowej - u nich prawie się
      ich nie pije, więc ciężko je dostać.
      • Gość: aki w tych domkach na tiomanie :-(((((((((((((((((((( IP: *.protonet.pl 05.09.04, 21:19
        to mnie pluskwy pogryzły musiałem zmieniac lokum potem bylo ok
      • masterfan Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników 05.09.04, 21:33
        Serdeczne dzięki za propozycję, przyznam, że przeszło mi przez myśl właśnie
        takie rozwiązanie. Czy okres, o którym mówiłem gwarantuje piękną pogodę?
        • siamlady Tajlandia 05.09.04, 22:53
          bilet do BKK, a potem pociągiem na południe - pięknie, tanio, bezpiecznie,
          rajskie plaże, wspaniała pogoda, przyjaźni ludzie
    • kreola Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników 06.09.04, 00:02
      A moze Meksyk? Ja baaardzo kocham to miejsce:)
      Bardzo roznorodny kraj, duzo zwiedzania ale i plaze piekne!
      Nie jest drogo, a latwo samemu zorgaznizowac wyjazd.
      Jeszcze taniej a tez pieknie (choc inaczej) jest w Wenezueli. No tu to juz
      kompletna taniocha!
      Jesli masz ochote poczytac moje krociutkie relacje z podrozy to prosze:
      Wenezuela: www.pinezka.pl/content/view/297//
      Meksyk, Stan Chiapas: www.pinezka.pl/content/view/472//
      Meksyk, Stan Yukatan: www.pinezka.pl/content/view/555//

Reszta Meksyku w przygotowaniu, pojawia sie w kolejnych miesiacach.

Nie napisales jeszcze co cie interesuje, bo padaja bardzo roznorodne
      propozycje. Sri Lanka tez jest piekna, ale smutna i raczej nie pobawisz sie tam
      tak jak na karaibach. Sa jednak tacy, ktorzy wola Azje. Sam musisz cos wybrac.
      Zeby ci jeszcze troszke w glowie namieszac to dwie kolejne relacje:
      Sri Lanka: www.pinezka.pl/content/view/206//
      Jamajka: www.pinezka.pl/content/view/8//

Powodzenia
      kreola
      PS. napisz kiedys co wybrales a jak masz jakies pytania to pisz do mnie na
      kreola@pinezka.pl
    • Gość: Paweł Z. Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 06.09.04, 16:17
      Nie jestem specjalnie zaawansowanym podróżnikiem, tym niemniej mogę Ci
      poradzić, żebyś zrealizował swoje plany. Podróż na własną rękę do egzotycznych
      krajów to fajna zabawa, a szczególnie przyjemnie pływa się w ciepłych morzach,
      gdy człowiek ma świadomość, że w Polsce jest właśnie zima.
      Ja wybrałem się w taki właśnie sposób w tym roku do Malezji, właśnie na
      przełomie stycznia i lutego. Razem z żoną wydaliśmy niespełna 9000 w ciągu
      dwóch tygodni, jeżdżąc po całym kraju i mieszkając w średniej klasy hotelach
      (za stary zgred ze mnie, żeby nocować w schroniskach i przybytkach ze wspólną
      łazienką). Plaże piękne, ludzie mili, przyroda zachwycająca i wszędzie można
      się dogadać po angielsku. Relację umieściłem na sfinjak.suid.linux.pl,
      ale nie jest to specjalnie porywająca lektura.
      Azja Południowo-Wschodnia w ogóle wydaje mi się doskonałym miejscem do tego
      typu wędrówek. Ale obecnie uczę się hiszpańskiego i celuję w Ekwador lub
      Wenezuelę. :-)
      • masterfan Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników 06.09.04, 17:30
        Dzieki Pawle za opinie,
        ja w tym roku byłem w Hong-Kongu i Wietnamie i wiem, że taki sposób spędzenia
        urlopu to świetna zabawa i wspaniała przygoda. Również zgadzam się z tym, że
        Azja to wspaniałe miejsce to tego typu podróż. Tak w ogóle zaczynając ten wątek
        miałem i mam kilka pomysłów co do tego gdzie wyląduję w przyszłym roku np.
        Chile, Tajlandia, Jamajka( tylko tam chyba za dużo nie pozwiedzam), Sri Lanka
        czy Peru a na samym końcu dodam, że o Wenezueli myślę od zeszłego roku więc być
        może się tam spotkamy ;)
        Pozdrawiam
        • ewtc Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników 06.09.04, 21:39
          Polecam Tajlandię, tanie utrzymanie,przepiękne plaże,transport dobrze
          zorganizowany,najdroższy przelot do Azji-trzeba wcześnie szukać tanich
          biletów,można dużo zaoszczędzić,pozdr.
          • Gość: finek Re: Pytanie do zaawansowanych podróżników IP: *.wschowa.zw.pl / 213.76.136.* 07.09.04, 21:42
            brzydkie burzuje
            Na te pore roku,to polecam Ural Subpolarny.ByBm tam w sierpniu,i marzyBem,zeby
            byBo chlodniej.Napewno nie zapomnicie tego do konca zycia.A zobaczyc mozna duzo
            zaczynajac od Nepalu,pociagami,autobusami przez cale Indie,zatrzymac sie na
            Goa.Za 10tys na 2 os,to duzzzooooo duzzooo mozna zobaczyc i pozwiedzac.A i temp
            powinny w tym czasie byc nie-dokuczliwe.Milego.JA bede do sesji zasuwal
            wtenczas ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka