Dodaj do ulubionych

Rumunia,Bułgaria podróż samochodem

IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
Wybieram się w podróż samochodem przez Rununię i
Bułgarię czy ktoś podróżował ostatnio tą trasą i
mógłby podzilić się dobrymi (sprawdzonymi) radami ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Qba Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.06.01, 08:11
      Wlasnie wrocilem z trasy Rumunia - Bulgaria - Grecja wiec odpowiem na pytanka
      • Gość: Karla Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 28.06.01, 10:37
        Niedługo wybieram się samochodem do Grecji do mojej siostry. Mam więc kilka
        pytań: jak długo trwa podróż, gdzie można przenocować po drodze, jak tam z
        cenami oleju napędowego, z przekraczaniem granic i czy potzrebne jest
        międzynarodowe prawo jazdy w Grecji. Z góry dzięki za informacje.
      • Gość: Ryszard Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.01, 09:58
        Proszę o informacje dotyczące przejazdu przez Rumunię do Bułagaarii
        (Czernomorec). Jaki stan dróg, policja, bezpieczeństwo. tankowanie, jedzenie po
        drodze. ewentualnie noclegi.
        Dzięki za pomoc.
        ryswinia@poczta.onet.pl
        • Gość: michał Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: 213.134.150.* 30.07.01, 19:59
          Ludzie co wy się tej Rumunii tak boicie. Wróciłem z Rumunii w piątek. Byłem tam
          samochodem i zjeżdziłem ją całą. Nikt nie próbował mnie okraść, ani pobić. Nie
          dajcie się zwariować. Rumunia może nie jest za bogata, ale tylu życzliwych
          ludzi nie spotkałem w żadnym europejskim kraju.
      • Gość: MarcinM Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: 195.187.35.* 17.07.01, 13:46
        Witaj, widzaialem info, ze byles ostatnio w Bulgarii i Rumunii autem.Jade do
        Grecji i bardzo prosze o rady dotyczace tych panstw - czy wogole jechac
        tamtedy, jakies szczegolne informacje (ciekawostki, praktyczne porady), ceny
        paliw, bezpieczenstwo. Dzieki za pomoc. MarcinM - marcin_malinowski@yahoo.com
    • Gość: jozek Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: *.unn.ac.uk 28.06.01, 14:30
      Patrz na posty z cyklu "Rumunia-po ile benzyna?"
    • Gość: kikil Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 13.07.01, 13:51
      czy ktoś byl ostatnio ?
    • srubokret Bułgaria podróż samochodem 31.07.01, 14:46
      Chcialem tylgo nadmienic ze Bulgarzy maja juz wiecej autostrad od nas...

srub
      • Gość: Kayo do Śrubokręta IP: 195.117.241.* 02.08.01, 17:10
        chciałem zapytać gdzie przekraczałeś granicę z BG i ile płaciłeś za zieloną
        kartę i opłaty autostradowe
        • Gość: Sasho Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: 192.168.0.* / *.neseber.comnet.bg 16.08.01, 21:47
          granica z BG przekracza sie w Ruse - Giurgiu , Durankulak - Vama Veche i
          Kardam - Negru Voda .
          • Gość: Kayo Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: 195.117.241.* 17.08.01, 06:38
            świetnie a co z tymi opłatami tzn za autostrady i czy trzeba kupować ich
            zielona kartę ???
    • Gość: Krzysiek Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: *.unregistered.formus.pl 17.08.01, 08:34
      Cześć! 6 sierpnia wróciłem z Turcji samochodem. Jadąc w tamtą stronę 21 lipca
      płaciliśmy na granicy w Ruse :
      10 dolarów za most - Rumunom,
      7 dolarów opłaty ekologicznej - Rumunom,
      40 marek Bułgarom - opłata uzależniona od tego którym przejściem chcesz wyjechać
      (w naszym przypadku Malko Tarnowo(czy jakoś tak) - granica z Turcją),
      3 marki Bułgarom za dezynfekcje.
      Jadąc z powrotem przy wjeździe do Bułgarii:
      3 marki dezynfekcja,
      20 dolarów za wjazd i przejazd.
      Na granicy z Rumunią w Ruse:
      7 dolarów za most - Bułgarom,
      8 marek dezynfekcja - Rumunom,
      7 dolarów opłata ekologiczna.
      Poza tym od Bukaresztu do Giurgiu (ok. 1 w nocy) zostaliśmy zatrzymani przez
      gliniarzy 6 razy, dwa razy próbowano wymusić łapówkę. Nie należy się ich
      obawiać - zabrać siła dokumenty i jechać (ewentualnie postraszyć telefonem do
      Polskiej Ambasady. Oni poprostu żebrają - nic wam nie zrobią jeśli nie
      zapłacicie.
      pozdrawiam
      Jeśli ktoś chce jakieś dodatkowe informacje dotyczące tej trasy to proszę pisać
      na maila - krzkus@poczta.onet.pl
      • Gość: Helmut Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: 195.205.251.* 21.09.01, 12:34
        Hej
        Trochę jeżdziłem po Rumunii samochodem- ostatnio byłem tam w czerwcu. na
        granicy rumuńsko- węgierskiej w Nagylak ( od Szegedu na Arad)pobierali opłatę
        za dezynfekcję 3DM. Po Rumunii jeżdzi się bezpiecznie - oczywiście jeżeli szuka
        się guza to się go na pewno znajdzie , ale tak jest w całym świecie.
        Paliwo jest tanie- żywność i noclegi zresztą też. Bez problemu można znależć ,
        oczywiście poza Bukaresztem,przyzwoity hotelik z dwójką poniżej 100 PLN ze
        sniadaniem.ja wychodzę z założenia że lepiej zatrzymać się na nocleg w
        bezpiecznym miejscu niż szukć guza na ciemnym parkingu. Uwaga wiele stacji
        benzynowych nie przyjmuje kart kredytowych np. Shell w Aradzie. Lepiej tankować
        na stacjach firmowych np.Shell lub MOL. Jeżeli chodzi o zwiedzanie polecam
        Transylwanię - obowiązkowa wizyta w Shigishoarze- starym średniowiecznym
        miasteczku, Deltę Dunaju i Bukowinę. Rumuńskie kurorty nad Morzem Czarnym
        trochę się zatrzymały w latach siedemdziesiątych. Bukareszt raczej sugeruję
        ominąć, chyba że interesuje kogoś np. sztuka rumuńska lub historia rumuńskiej
        armii. Z mist większych polecam Braszów, Timisoarę i Kluż-bardzo przyjemne i z
        miłym klimatem.
        Pozdrawiam.
    • Gość: garmul Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.01, 10:39
      Byłem w Bułgarii 2 tygodnie, samochodem, z żoną i dwójką dzieci (4 i 8 lat).
      Mimo początkowych obaw (szczególnie o przejazd przez Rumunię) zapewniam, że nie
      ma się czego bać, oczywiście przy zachowaniu odrobiny ostrożności (znajomym w
      Bułgarii wybili tylną szybę i ukradli leżące tam torby, gdy nocowali w
      samochodzie na parkingu przy drodze, ale czyż u nas nie kradną w ten sposób
      toreb itp. na skrzyżowaniach w biały dzień?). Podczas przejazdu ani razu nie
      zatrzymała nas policja (kierowcy rumuńscy i bułgarscy ostrzegają światłami aby
      zwolnić), drogi, mimo że jest mało autostrad są dobrej jakości (w Rumunii
      często lepsze niż u nas), o małym natężeniu ruchu co pozwala na w miarę szybką
      jazdę. Bułgaria i Rumunia są bardzo tanie, mimo dalekiej drogi wydaliśmy 2/3
      tego, co na podobny pobyt wydajemy zwykle w kraju, przy czym pogoda w
      odróżnieniu od Polski oczywiście murowana. Tak więc gorąco polecam obydwa kraje.
      • Gość: Kayo Re: Rumunia,Bułgaria podróż samochodem IP: 195.117.241.* 18.08.01, 14:07
        dzięki !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka