Dodaj do ulubionych

Jordania w grudniu

IP: *.adsl.inetia.pl 11.10.15, 22:14
Hej, wymyśliłam sobie Jordanię jako cel dwutygodniowego urlopu na przełomie grudnia i stycznia. Tyle że nieco zniechęca mnie pogoda - portale pokazują, że jest tam wtedy raczej chłodno i dużo pada. Mieliście może okazję być tam w tym okresie? Faktczynie jest tak nieprzyjemnie?
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Jordania w grudniu 12.10.15, 10:20
      Gość portalu: Asia napisał(a):
      > Tyle że nieco zniechęca mnie pogoda - portale pokazują, że jes
      > t tam wtedy raczej chłodno i dużo pada.

Pada mniej niż w grudniu w Polsce a ciepło jest jak w kwietniu w Polsce. Czy na wiosenną wycieczkę po Polsce byś się wybrała?
      Generalnie grudniowa pogoda by mnie nie zniechęcała - zawsze można popatrzeć na to w ten sposób że mieszkańcy Jordanii nie wyprowadzają się z niej w zimie: autobusy kursują, zasp na drogach nie ma. Jeśli w tym roku nigdzie nie byłaś - chwytaj okazję (o ile nie widzisz lepszej alternatywy).

Kornel
      • miriam_73 Re: Jordania w grudniu 12.10.15, 15:47
        Aha, a próbowałeś dotrzeć do Petry/Wadi Musa w grudniu lub styczniu?
        • Gość: Asia Re: Jordania w grudniu IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.15, 16:38
          Hej, no wiosenne podróże po Polsce mnie nie przerażają, ale jako że podróżuję zwykle z plecakiem, zawsze przyjemniej/lżej być tam gdzie nie pada i jest ciepło;-) I w tym roku sporo już jeździłam (z bardziej egzotycznych miejsc m.in. Iran, Indie, Nigeria, Maroko, Dubaj, ect) ale ta Jordania zawsze chodziła mi po głowie:-) NO chyba że macie jakiś oryginalny pomysł na dwutygodniowy urlop w tym okreise, bo z tego co widzę oboje sporo podróżujecie:-)
          • kornel-1 Re: Jordania w grudniu 12.10.15, 18:08

> ;-) I w tym roku sporo już jeździłam (z bardziej egzotycznych miejsc m.in. Iran
            > , Indie, Nigeria, Maroko, Dubaj, ect)

O, ciekawe. Napisz coś więcej o Nigerii (może być w osobnym wątku) wiza, transport lokalny, ceny, bezpieczeństwo, co widziałaś.

k.
        • kornel-1 Re: Jordania w grudniu 12.10.15, 18:06
          miriam_73 napisała:

> Aha, a próbowałeś dotrzeć do Petry/Wadi Musa w grudniu lub styczniu?

Byłem w sierpniu. Ale wiem, że ludzie jeżdżą w grudniu:
          Petra in winter
          Visiting Petra in December/January

k.
          • iwwo2 Re: Jordania w grudniu 13.10.15, 09:57
            Byłem w lutym. Petra, Wadi Rum. Był to mój drugi raz. Pierwszy był wiele lat temu w maju. W lutym było lepiej. Zimne, przejrzyste powietrze, niebo nawet nie błękitne, ale prawie granatowe. W Petrze pustki, na Wadi Rum nikogo, no pięknie było. Temperatura wieczorem spadała do kilku stopni.
          • lastsunset Re: Jordania w grudniu 22.10.15, 11:26
            Znowu wprowadzasz w błąd internautów. Jak nie byłeś w grudniu w Jordanii, to lepiej nie wypowiadaj się. Kłamiesz jak z nut. 15 grudnia 2007 roku w Petrze była temperatura grubo poniżej ZERA w skali C. Był śnieg i wejście do wąwozu As-Siq było zamknięte. Byłem, widziałem i stwierdzam, a nie domniemywam, jak za przeproszeniem Ty.
            Prawdę mówisz, że ludzie jeżdżą w grudniu do Petry. Z tego stwierdzenia wynika, że dojście do Petry jest ZAWSZE możliwe. Jest Tylko bardzo prawdopodobne. Zapewniam Ciebie, że w okresie zimowym NIEJEDNOKROTNIE wejście do Petry było NIEDOSTĘPNE i zabronione, nie tylko z powodu śniegu, ale zalania przez kilkodniowe deszcze.
            Kornelu-1, czy Ty jesteś najmądrzejszy?.
            Znowu naskarżysz na mnie (jak to często robiłeś) do Admina?.
            Nie łamię, w przeciwieństwie do Ciebie (obrażanie innych uczestników forów) zasad Netykiety.
            Mam screen mojej wypowiedzi i mam nadzieję, że moderator nie wytnie tym razem mojej wypowiedzi.

Pozdrawiam Ciebie bardzo serdecznie i życzę Ci szczerze dalszych podróży...palcem po mapie.

P.S
            Jesteś żałosny. Pozdrowienia dla żony i syna!.
            • kornel-1 الكلاب تعوي 22.10.15, 12:01
              الكلاب تعوي والقافلَة تسير

https://bi.gazeta.pl/im/ea/9c/e0/z14720234Q.jpg
              • lastsunset Re: الكلاب &# 22.10.15, 12:11
                Korzystając ze słownika arabsko - polskiego...OBRAŻASZ MNIE!!!.
                Może ja tym razem zgłoszę do admina prośbę o skasowanie Twojego posty.
                Serdeczne pozdrowienia dla (szczególnie Twojej żony) i syna od studentów.
                • lastsunset Re: الكلاب &# 22.10.15, 12:14
                  Kornelu...proszę Ciebie, gdzie jeszcze byłeś...palcem na mapie. Wiele Twoich informacji jest skopiowanych z ogólnie dostępnych danych. Czy tak Ciebie na Uczelni uczyli. Plagiat?.
                  • lastsunset Re: الكلاب &# 22.10.15, 12:18
                    I jeszcze jedno...karawana zawsze dalej pojedzie i to bez Ciebie, psy zawsze za kimś będą ujadać!.
                    Naucz się arabskiego to sobie wtedy może do siebie będziemy w tym języku pisać, bo Twoje korzystanie ze słownika jest hm...delikatnie mówiąc OŚMIESZAJĄCE.
                    Idź na wykłady. Studenci czekają.
    • mrsnice Re: Jordania w grudniu 12.10.15, 20:49
      byłam w Jordanii od 4 grudnia, było ok. 25-26 C w Aqabie, a w Madabie i nad Morzem Martwym ok. 30 C. W Petrze temperatura była niższa. Ale nie na tyle, żeby wkładać kurtkę na przykład. Miałam bluzę i kamizelkę ortalionową. Przez 2 tygodnie nie padało ani razu. Kąpaliśmy się w Morzu Martwym ale Czerwonym (a właściwie w Zat. Aqaba) też. Tak wiec jak najbardziej polecam wycieczkę w tym terminie. A i jeszcze jedno. Dosyć chłodno było też na pustyni Wadi Ram, tzn podczas jazdy jeepem mało głowy wiatr nie urywał, wiec polecam chustę lub czapkę.
    • Gość: JL Re: Jordania w grudniu IP: *.wroclaw.mm.pl 19.10.15, 18:35
      byłam pod koniec stycznia, w Ammanie, Petrze, Wadi Rum, Akabie. na 6 dni pobytu - 4 słoneczne, 2 pochmurne; temp. od 18 do 26 st, w Petrze chodziliśmy na krotki rękaw, w Akabie się kąpaliśmy; na Wadi Rum siąpił deszczyk, ale to nie przeszkadzało w wycieczce jeepem... Polecam późinejszy termin - koniec sty-luty, dni są zauważalnie dłuższe. Moja siostra mieszkałą pół roku w Jordanii, i w listopadzie i grudniu zdarzało się deszczowo, a nawet śnieg (serio, ale taki 3 dniowy :)).
      • Gość: Tomek Re: Jordania w grudniu IP: *.nat.osadanet.pl 19.10.15, 22:35
        Byliśmy w Jordanii w zimie 2008/09. Było zajebiście. Tylko w Ammanie przez jeden wieczór padało i było +5 st.C. Zresztą deszcz w Jordanii to coś, czym można się potem chwalić znajomym do końca życia. Jordania to nieprawdopodobna Petra, czerwona pustynia Wadi Rum, starożytna Geraza (Jarash), dla pobożnych góra Nebo, dokąd dotarł Mojżesz i miejsce chrztu Chrystusa. To także wybrzeże morza Martwego i niesamowity zjazd do tej największej w świecie depresji (czuć to całym ciałem). Temperatury są w styczniu bardzo przyjemne, a podejrzewam, że lipcowe zabiłyby większość entuzjastów łażenia godzinami po ruinach, górach, a tym bardziej po pustyniach. Polecam gorąco Jordanię!
    • lelontm2 Re: Jordania w grudniu 19.10.15, 19:06
      Byłem w grudniu, Amman i okolice, Petra. Pogoda była super. Gorąco, nie padało wcale. Do Petry można się było dostać z Ammanu bez problemu. Jedyny problem, że dni są krótkie.
    • Gość: andzia Re: Jordania w grudniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.15, 22:02
      Byłam w Jordanii w listopadzie i wróciłam opalona jak nigdy. Pogoda była cudowna, szkoda tylko, że dzień był krótki.
      • Gość: hello Re: Jordania w grudniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.15, 22:39
        Byłem na zorganizowanej wycieczce przez biuro podróży w listopadzie i tylko na co bym mógł narzekać to krótki dzień. Była to moja pierwsza i chyba ostatnia "wycieszka" z biurem podrózy ale Jordania to kraj to którego zamierzam kiedyś na pewno przyjechać nie ważne jaką porą -poza latem :)
        • Gość: Asia Re: Jordania w grudniu IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.15, 23:11
          Przekonaliście mnie - jadę:-) Dziękuję!
          • kornel-1 Re: Jordania w grudniu 22.10.15, 15:08

> Przekonaliście mnie - jadę:-) Dziękuję!

Dobra decyzja.

Tytułem uzupełnienia - w grudniu odwiedzających Petrę jest na ogół więcej niż w czerwcu, lipcu lub sierpniu. Tu statystyki.
            Jeśli chodzi o turystykę w ogóle, to nie podlega ona większym zmianom sezonowym. Wystarczy sprawdzić tutaj
            2014
            Jan 95 939
            Feb 125 211
            Mar 205 910
            Apr 340 573
            May 207 262
            Jun 131 998
            Jul 99 321
            Aug 131 078
            Sep 153 749
            Oct 243 284
            Nov 164 384
            Dec 121 192

Max w kwietniu min w lipcu. Grudzień - średni!

Kornel
    • bartek8241 Re: Jordania w grudniu 20.10.15, 13:04
      Byłem w marcu - Wadi Rum było po niedawnych opadach i to długich - przewodnik opowiadał, że mamy szczęście, bo 2 tyg wcześniej wycieczek nie było - ze względu na błoto. Natomiast zatoka Akabańska zimą jest ciepła - tam można kilka dni popływać, rafę przesnurkować :)
    • Gość: Irato Re: Jordania w grudniu IP: *.retailconcept.pl 20.10.15, 13:40
      Byliśmy na przełomie grudnia i stycznia zarówno w Ammanie i na północ od niego, jak i w Akabie, Wadi Rum i Petrze. Nie padało ani razu, nocą na pustyni było bardzo rześko, ale już w Akabie czy Petrze ciepło (na krótki rękaw). Zimne są noce i poranki. Idąc na Petra by night trzeba się ciepło ubrać, planując noclegi na pustyni - również. W Ammanie - starym Ammanie - zimą jest potworny smog.
    • Gość: aga Re: Jordania w grudniu IP: 91.206.180.* 26.05.16, 15:38
      Tez bylam w grudniu, deszczu zero, kazdy dzien sloneczny, ale po zachodzie slonca na Wadi Rum kurtka czy bluza konieczne. Bylam w Aqabie, Petrze, Madabie, na górze Nebo i oczywiscie nad M. Martwym. Opalalam sie nad hotelowym basenem, a wieczorem zakladalam bluze z dlugimi rekawami. W Ammanie z pewnoscia w grudniu chlodniej. Do zwiedzania pogoda idealna, choc ja sie w Morzu Czerwonym nie kapalam-za chlodne. Tak przy okazji-Jordanczycy okazali sie przesympatyczni i b.goscinni.
    • el_ka_l Re: Jordania w grudniu 07.12.16, 19:20
      Ja byłam w lutym, w Dżerasz i Ammanie temperatura ponad 25 stopni, w Petrze też cieplutko, po 17-tej nadal chodziłam z krótkimi rękawami. Ale ten rok (2016) był chyba wyjątkowy pod tym względem. W tym czasie w Jerozolimie tez było bardzo ciepło, a średnia wieloletnia jest ok. 13 stopni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka