Dodaj do ulubionych

Meksyk-Jucatan

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 11:09
Czy może ktoś z Was, kto tam był, ma wiadomości: co się z tego rejonu
najczęściej przywozi? (oprócz tequilii i sombrero). Wyroby ze złota, kamienie
ozdobne, itp.? Będę wdzięczny za każdą informację. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Grażka Re: Meksyk-Jucatan IP: *.mech.pg.gda.pl 17.11.04, 12:13
      Np. piękne drewniane ręcznie rzeźbione maski (malowane, kolorowe lub nie),
      absolutnie kolorowe kilimy. Oprócz tego przywiozłam całe mnóstwo innych
      ciekawych drobiazgów, np. piękną glinianą miseczkę czy pojemniczek do bliżej
      nieokreślonego zastosowania, ptaszka uplecionego z sizalu (absolutny hit z
      mojej kolekcji), piękny świecznik (ogromnie ciężki) i kilim 2mx2m z kalendarzem
      Majów, który zdobi teraz ścianę mojej sypialni. Wszystko kupowałam na wycieczce
      objazdowej, poza typowymi kurortami na Jukatanie. Pozdrawiam
    • 1kama Re: Meksyk-Jucatan 17.11.04, 13:30
      Byłam w Meksyku w maju i zakochałam się w tym kraju. A co przywieżć z Jucatanu?
      Przede wszystkim hamak!!! Są kolorowe,ręcznie plecione po prostu cud. Jucatan
      jest znany właśnie z wyrobu hamaków.Fajną pamiątką są też szmaciane lalki -
      Zapatyści. Niby nielegalne, ale można je kupić na każdym rogu. Jeśli masz
      dzieci świetnym prezentem będzie również papierowa lalka, którą faszerujesz
      cukierkami a dziecko rozbija ją na swoje urodziny(często pokazywany zwyczaj w
      amerykanskich filmach).Niestety jest duża i kłopotliwa w podróży.( Choć na
      lotnisku widziałam tatusia, który wiózł coś takiego )Na miejscu na pewno
      znajdziesz jeszcze wiele innych pamiątek, które cię zachwycą. Acha, i targuj
      się !!! Czasem cena wyjściowa jest o połowę wyższa niż końcowa. Pozdrawiam.
    • patekku1 Re: Meksyk-Jucatan 18.11.04, 09:49
      Ja kupiłam piękną biżuterię ze srebra, z różnymi, oryginalnymi kamieniami -
      cudne wzory - zupełnie różne od naszych europejskich.
      Poza tym rózne drobiazgi z sizalu, plecione przez indianki kolorowe paski,
      ceramikę.
      Niestety na Jukatanie jest mniejszy wybór rękodzieła niż w Chiapas.
    • Gość: grzesiek Re: Meksyk-Jucatan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 15:50
      Bardzo Wam wszystkim dziękuję i pozdrawiam!
      • kraxa Re: Meksyk-Jucatan 30.11.04, 14:18
        sarape- czyli bluzy z kapturem, a jesli masz odpowiednie "moce przewozowe" to
        pikn recznie malowana ceramike lazienkowa, naprzyklad umywalke, wyroby z
        kamienia, miski, fajki- no i muzyke!!!!!!!!!!!1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka