Dodaj do ulubionych

Malezja,Singapur-pare pytań

03.01.05, 13:13
Witam
Za 2 tyg. lece do Singapuru i Malezji, w związku z wyjazdem mam pare pytań:

1.Jesli chodzi o wymiane pieniędzy czy lepiej miec dolary w banknotach o
wyższych nominałach? - podobno jest lepszy kurs?
2.Jakie hoteliki uważacie za godne polecenia-(chodzi mi o najtansze dwójki w
typowych backpackers hotels) w Sinagapurze oraz w Malezji w KL, Penang, Kota
Bahru, okolice Taman Negra i w Malakka? Prosze o podanie cen i lokalizacji.
3.Lepiej przemieszczac się pociągami czy autobusami?
4.I jakie plaże badz urokliwe wysepki polecacie na zach. wybrzezu , ktore mam
nadzieje za bardzo nieucierpiały po tsunami? Ewentualnie na wschodnim
wybrzeżu? Ale czy warto tam jechac w styczniu??

na razie tyle pytan- jak mi cos jeszcze przyjdzie do głowy to dopisze i
oczywiscie bede b. wdzięczna za wszelkie dodatkowe rady i sugestie dotyczace
pobytu w tamtych stronach.
Obserwuj wątek
    • Gość: magda Re: Malezja,Singapur-pare pytań IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.01.05, 13:30
      1. jesli chodzi o dolary to kurs jest staly bez wzgledu na nominal. Teraz
      bardzo oplaca sie brac do malezji dolary (a nie funty czy euro), poniewaz w
      malezji kurs dolara jest staly (1 $ = 3,80RM), czyli za kazdy dolar kupiony w
      polsce w malezji dostaniesz około 80 gr więcej.
      2. jeśli chodzi o noclegi to w KL głównie okolice chinatown, czyli koło ulicy
      Petaling oraz w okolicy dworca autobusowego Pudu raya. Na penangu najlepiej w
      georgetown przy przystani pormowej przy ulicy Chulia. Tam oraz w przyleglych
      uliczkach znajdziesz wiele tanich hosteli. Ceny taninich noclegow w malezji to
      od 10 RM za osobę. za 20RM mozna miec juz calkiem fajne warunki.
      w singapurze drozej. ja spalam za 7 $singapurskich w pokoju 4-osobowym,
      lazienka na korytarzu, w okolicy little india. za pokoj 2-osobowy trzeba liczyc
      od 15$singapurskich za osobe.
      3. zdecydowanie autobusami. kolej slabo rozwinieta, wolna i droga. autobusy
      dalekobiezne sa tanie i szybkie. firm przewozowych jest bardzo duzo, polecam
      najbardziej Konsortium Bus Express. Za trase KL - Penang zaplacisz około 25 RM.
      4. mozna sprobowac wyspe pangkor lub langkawi. za wschodzie jest zdecydowanie
      ladniej jesli chodzi o plaze, ale w styczniu raczej nie warto. pora deszczowa
      da sie we znaki w tamtym regionie, a na niektore wyspy (np. perhentian) w
      zasadzie nie mozna sie w styczniu dostac.

zajrzyj na moja strone www.podrozowanie.republika.pl - zamiescilam tam
      bardzo duzo informacji o malezji.
      • Gość: Aneta Re: Malezja,Singapur-pare pytań IP: *.bbnplanet.com 03.01.05, 15:19
        W Singapurze lepiej miec banktnoty o wyzszych nominalach ($50 i $100)bo jest
        lepszy przelicznik.
        Ja jechalam z KL do Singapuru autobusem firmy NICE (odjazd ze starego dworca
        kolejowego) za 70 ringgit. Polecam, ale ze wzgledu na klime bylo bardzo
        zimno...obowiazkowo gruby sweter i dlugie spodnie.
    • Gość: Paweł Z. Re: Malezja,Singapur-pare pytań IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 03.01.05, 17:27
      1. Nie wiem, czy najlepszą opcją nie jest po prostu karta. Bankomatów jest
      wiele i akceptują karty polskich banków.
      4. Langkawi podobno trochę ucierpiało. Oczywiście to nie ten rozmiar zniszczeń
      w zachodniej Tajlandii, ale jednak lepiej dowiedz się w sieci. Wschodnie
      wybrzeże ja bym sobie darował. Pomyśl o wyspie Pangkor.

• madziabisqp Re: Malezja,Singapur-pare pytań 04.01.05, 09:24
        w przypadku malezji zdecydowanie lepiej zabrac dolary w gotowce. po prostu
        dostaniesz za nie w malezji wiecej niz za nie zaplacisz w polsce
        magda
        • Gość: frequent flyer Re: Malezja,Singapur-pare pytań IP: 80.241.130.* 04.01.05, 21:50
          madziabisqp napisała:

> w przypadku malezji zdecydowanie lepiej zabrac dolary w gotowce. po prostu
          > dostaniesz za nie w malezji wiecej niz za nie zaplacisz w polsce

ktoś coś od siebie dorzuci żeby ci dogodzić? muszę wrócić na krótki kurs
          ekonomiki socjalizmu.
          przecież za każdego dolara dostaniesz 3.80 ringitta, więc dlaczego dolar
          gotówkowy ma być lepszy od dolara na karcie? dolar to dolar. całe pytanie
          sprowadza się do tego, czy warto kupić dolary teraz czy poczekać bo może
          stanieją, czy też brać pieniądze z bankomatu, i wtedy bank ci przeliczy pobrane
          ringitty po 3.80 za dolara, a tę kwotę dolarów na złotówki po aktualnym kursie.
          jeżdżenie z gotówką w kieszeni nie jawi mi się jako szczególnie mądre
          zachowanie.
          warto natomiast wiedzieć, jak twój bank przelicza wypłaty za granicą - czasem
          jest to przeliczanie z waluty miejscowej na dolar a potem z dolara na złote,
          czasem z miejscowej na euro i dopiero na złote. tak czy owak, zawsze tracisz na
          dwóch przewalutowaniach. chyba że płacisz kartą "eurową" w strefie euro
          albo "dolarową" w USA. i tyle.
    • ka25 Re: Malezja,Singapur-pare pytań 04.01.05, 09:28
      Jeszcze kilka pytan:

5.Czy brac ze soba śpiwór???? jak wyglada sytuacja z ewentualna pościelą w
      hotelach backpackers??? bo ze wzgledu na temperature zastanawiam sie czy jest
      sens go nosić? moze wystaczy samo prześcieradło???

6.Czy w mniejszych miejscowosciach w Malezji bez wiekszych
      problemów "przerzuce" zdjecia na płytke? Jak z dostepem do netu??

7.Srodki na komary lepiej kupić w Polsce czy na miejscu?? Jakie?

8.Czy w singapurze są jakieś plaże (oprócz Sentosy)? Płatne? czy jest jakaś
      rafa koralowa?

9.Czy wokól plaz na zach. wybrzeżu sa rafy koralowe- zastanawiam sie czy brac
      maske?
      • Gość: madziabisqp Re: Malezja,Singapur-pare pytań IP: 217.153.211.* 04.01.05, 10:47
        5. nie brać. za ciepło w spiworze. z pościeła różnie bywa. najlepszym
        rozwiązaniem jest zabrać ze sobą poszwę na kołdrę, mozna jej uzywać jako
        cinkiego spiworu/przescieradła.
        6. kafejek internetowych jest bardzo duzo, w wiekszosci miejsc turystycznych
        nie ma problemow ze zrzucaniem zdjec.
        7. lepiej na miejscu. skuteczniejsze.
        9. coś tam się może znajdzie wokoł wyspy payar (na południe od langkawi), ale
        nie licz na cuda. rafy to zdecydowanie wschodnie wybrzeze. maske i rurke mozna
        wypozyczyc bez problemu za kilka ringittow.
        magda
        www.podrozowanie.republika.pl
      • Gość: Paweł Z. Re: Malezja,Singapur-pare pytań IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.01.05, 11:45
        5. W Cameron Highlands noce bywają chłodne. Jeśli się tam nie wybiersz,
        wystarczy prześcieradło.
        • madziabisqp Re: Malezja,Singapur-pare pytań 04.01.05, 15:16
          tam gdzie ja spalam w cameron highlands byly koce wiec nie zmarzlam ;)
          magda
          • Gość: Paweł Z. Re: Malezja,Singapur-pare pytań IP: *.kom / *.kom-net.pl 04.01.05, 23:26
            Tam, gdzie ja byłem, też były koce, ale że noc była wyjątkowo zimna, więc
            trochę zmarzłem. Może gdybym się zgłosił do właścicieli, to by mi dali
            dodatkowy koc, ale zimno się zrobiło nad ranem. Z delikatności nie chciałem
            budzić właścicieli o 4 rano. Lepiej pamiętać o tym, że w górach jest znacznie
            chłodniej niż nad morzem.
      • Gość: Aneta Re: Malezja,Singapur-pare pytań IP: *.bbnplanet.com 04.01.05, 15:12
        W kafejkach internetowych nie chca wypalac CD ze zdjeciami. Ja korzystalam ze
        sklepow fotograficzych, ale jest to zdecydowanie drogi interes biorac po uwage,
        ze plytki CD sa strasznie tanie. Ale to juz osobny temat.
        W KL mialam nieprzyjemna sytuacje poniewaz komputer w sklepie mial tylko
        Windows 98, wypalarka byla jakas sredniowieczna i skonczylo sie tak, ze moj
        komputer byl w stanie odczytac tylko polowe przerzuconych zdjec chociaz na CD
        teoretycznie byly wszystkie. Na szczescie mam praogram komputerowy, ktory
        odtworzyl tez zdjedcia z pamieci wiec nic nie stracilam.
    • ka25 Re: Malezja,Singapur-pare pytań 04.01.05, 11:15
      ddzięki za wszystkie odpowiedzi!!!!!

Jeszcze pytanie o Indonezje,tak przy okazji:

Jak najlepiej i za ile dostac sie na Sumatre do Medanu, a potem nad jezioro
      Toba? czy ta wiza za 10$ jest tylko na 3 dni? I czy 3 dni wystarcza na trase
      Medan -Toba i z powrotem do Malezji? warto tak???
      • Gość: wesaq Re: Malezja,Singapur-pare pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:31
        witam,

widze na wiekszość pytań masz juz odpowiedz
        wprawdzie wróciłem z tamtąd tylko 2 miesiace temu ale musze sprawdzić w domu to
        postarm Ci sie podać fajny, sprawdzony hotelik w Melace

jedna uwaga co do pieniedzy
        generalnie im wiekszy nominał tym lepszy przelicznik
        jednak kilka razy własnie w Malezji miałem sytuacje ze nie chcieli przyjąc i
        wymienić banknotów z 1996 r i starszych nawet w kantorach!!!
        są wywieszki na oknach, moze czasami cholerka człowieka wziąc wiec dlatego
        dobra rezerwowa karta do bankomatu
        jesli jeszcze nie kupiłeś (-aś) :-) proś u nas o nowe serie
        bedą najprawdopodobniej z 2001 z dużymi prezydentami lub te najnowesze zielono
        niebieskie (przynajmniej 20, 50 i 100)

pozdrawiam i milego wyjazdu
    • Gość: mm Re: Malezja,Singapur-pare pytań IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:06
      czy ktoś wie jakie są kursy funta brytyjskeigo w Malezji? czy warto go tam
      wymieniać czy jednak jechać na USD?
      mam trochę funtów, i szkoda mi ich tutaj wymieniać na plny bo kurs jest
      fatsalny, moze lepiej tam je zużyć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka