Dodaj do ulubionych

Meksyk 26.02-12.03

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 10:08
Hej!
26.02 lecimy na 2 tygodnie do Meksyku .Planujemy 7 , 8 dni zwiedzania + wypoczynek
wstepna trasa podrozy
1.Teotihuacan
2.Tepotzotlan ,Tula
3.Mexico City
4.Samolotem do Meridy
5.Celestun
6.Uxmal, Kabah
7.Chichen Itza,Valladolid
8-9Tulum
10-14Playa del Carmen lub Isla Mujeres
Na pewno wszystkie te miejsca sa godne uwagi , lecz moze niektore powinnismy
sobie odpuscic na rzecz zobaczenia ciekawszych???
Wszystkie rady i sugestie mile widziane
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • irkal Re: Meksyk 26.02-12.03 18.02.05, 17:43
      Zostań w Tulum - jak ja kocham to miejsce! - plaże miodzio, wstajesz rano budząc
      się na piasku plaży pomiędzy zdziczałymi, ale bardzo przyjaznymi psiakami,
      rzucasz okiem na miasto majów na wzniesieniu, zrywasz sobie kokos na śniadanie.
      Jak chcesz to możesz też kąpać się w pobliskich przecudnych cenotes(dojazd
      najlepiej samochodem), w pobliżu mieścina, mnóstwo fajnych ludzi. Żyć nie
      umierać. Przyznam się, że nie wiem ani gdzie jest ta plaja, ani ta isla, które
      wymieniłeś. Tam pewnie tez super. Cały Jukatan jest naprawdę odjazdowy.

Rozważ jak zmieścić w planie Taxco i San Cristobal de Las Casas - cudeńka

Teotihuacan to robisz będąc w Ciudad de Mexico

W Tepotzotlan i Tuli nie byłem - to tam są chyba te tolteckie kilkumetrowe
      stelle. W Celestun też nie ani w Valladolid. Za duży kraj - wszystkiego co
      ciekawe nie da się zmieścić za jednym razem. Na pewno tam jednak wrócę. Jak się
      da to nie raz.

POzdrawiam
      • piotr10530 Re: Meksyk 26.02-12.03 18.02.05, 21:19
        Czlowieku bez przesady caly Jukatan jest fantastyczny Tulum jest na dwie
        godziny , no moze trzy no i jazda w droge. Nastepne Cobe itd.
    • piotr10530 Re: Meksyk 26.02-12.03 18.02.05, 21:14
      Obok Tulum jest Cobe - swiatynie w dzungli absolutnie fantastyczne Trzeba
      zobaczyc w 100% , Xelha gdzie plywa sie z rybami na polnoc od Tulum , bardzo
      fajne miejsce. No i jeszcze jedno na trasie z Chichen Itzy do Valladoida sa
      jaskinie Balancenche ( bardzo fajne) i jaskinia z jeziorem - Dzitnap (gdzies w
      polowie drogi)Dzitnap nie jest reklamowany w przewodnikach , bo wies opiekuje
      sie wejsciem - jest pere metrow od glownej drogi - bardzo polecam zadna strata
      czasu. Przyjemnych wakacji.
      • piotr10530 Re: Meksyk 26.02-12.03 18.02.05, 21:23
        piotr10530 napisał:

> Obok Tulum jest Cobe - swiatynie w dzungli absolutnie fantastyczne Trzeba
        > zobaczyc w 100% , Xelha gdzie plywa sie z rybami na polnoc od Tulum , bardzo
        > fajne miejsce. No i jeszcze jedno na trasie z Chichen Itzy do Valladoida sa
        > jaskinie Balancenche ( bardzo fajne) i jaskinia z jeziorem - Dzitnap (gdzies
        w
        > polowie drogi)Dzitnap nie jest reklamowany w przewodnikach , bo wies opiekuje
        > sie wejsciem - jest pere metrow od glownej drogi - bardzo polecam zadna
        strata
        > czasu. Przyjemnych wakacji.
        Jeszcze jedno zapomnialem , prezenty kupuj tylko na Isla de Mujeres ceny duzo,
        duzo nizsze za te same rzeczy.
    • Gość: frequent flyer Re: Meksyk 26.02-12.03 IP: 80.241.130.* 18.02.05, 21:24
      tepotzotlan, absolutnie. prawie nikt go tu nie wymieniał (poza mną oczywista).
      byliśmy też na północ od DF - w San Miguel de Allende, Queretaro, Guanajuato -
      mocna rzecz, ale musielibyście mieć jeszcze 2-3 dni. merida mnie nie uwiodła -
      ale jestem w mniejszości.
      my jechaliśmy z jukatanu do DF - autobusami całonocnymi, cena jak w dzień,
      kilkakrotnie niższa od samolotu, a oszczędzasz na noclegu. trasa nie na jeden
      skok oczywista, najpierw 900 km do palenque, po dwóch dniach drugie tyle do
      stolicy.
      Meksyk, 22.02 - 9.03.2001
      • Gość: frequent flyer Re: Meksyk 26.02-12.03 IP: 80.241.130.* 18.02.05, 21:25
        dokładnie 2002
        • Gość: Rafal Re: Meksyk 26.02-12.03 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 13:53
          Witam wszystkich!
          Szczerze mowiac to czym wiecej czytam tym wiekszy mam metlik w glowie.
          Teraz zastanawiamy sie zeby zamiast Tuli , Tepotzotlan , Celestun pojechac do
          Palenque.
          Myslicie ze to dobry pomysl?
          Co ciekawego oprocz Aqua Azul mozna zobacz w tych rejonach?
          Pozdr.
          • mojito Okolice Palenque. 19.02.05, 17:14
            Hola,

w odleglosci okolo 20 km od Palenque (droga do Ocosingo nr 199)
            jest bardzo popularny wodospad Misol Ha.
            Wodospad Misol Ha i katarakty Aqua Azul mozna zobaczyc podczas
            calodziennego wypadu z Palenque.

Pozdrowienia,
            mojito.
          • s.wawelski Re: Meksyk 26.02-12.03 19.02.05, 17:15
            Metlik bierze sie stad, ze Meksyk jest krajem 5 razy wiekszym od Polski i w
            ciagu 2 tygodni nie jestes w stanie odpoczac i zobaczyc wszystkich
            najciekawszych miejsc w tym kraju, zwlaszcza, ze jest tam co ogladac. Majac tak
            malo czasu radzilbym Ci albo zrezygnowac z tygodniowego odpoczynku albo
            nastawic sie na poznanie tylko jednego regionu, np. srodkowy Meksyk albo
            Yucatan. Jest pytanie, czy myslisz, ze jeszcze do tego kraju jeszcze wrocisz,
            czy tez ma to byc Twoja jedyna wizyta? Wspomniane przez Ciebie i innych miejsca
            sa ciekawe i nie bedziesz zalowal, ze je odwiedziles.

Wodospady Agua Azul uchodza za najpiekniejsze w Meksyku i sa warte zobaczenia
            ze wzgledu na swoj wyjatkowy charakter. Palenque tez uchodzi za jedno z
            najciekawszych miast Mayow. Centrum Meridy jest stare i piekne ale takich
            pieknosci w Meksyku jest sporo, choc na Yucatanie Merida jest chyba
            najciekawszym i napewno najwiekszym kolonialnym miastem.

Powodzenia

S.W.
    • kreola Re: Meksyk 26.02-12.03 20.02.05, 00:57
      Dwa tygodnie to faktycznie nie duzo na Meksyk, ale jestem pewna, ze tam
      wrocisz:)
      Powiem co mnie sie udalo zobaczyc przez dwa tygodnie (pierwszy pobyt w Meksyku -
      2000 rok):
      * ladowanie w Cancun, ale nastepnego dnia juz autobusem do Meridy, bo szkoda
      czasu na cun.
      *Merida ladne miasto, ale bez przesady, jeden dzien wystarczy, tu wynajelismy
      auta (garbusy oczywiscie:) i nastepne dni spedzilismy zwiedzajac:
      *Chichen Itza i okoliczne cenoty, w tym Dzitnup
      *Valladolid (tez ladne miasteczko, ale na chwilke wystarzy)
      *Uxmal i po poludniu Celestun z rezerwatem flamingow i mangrowcami
      *potem przejazd nocnym autobusem do San Cristobal de las Casas - uwielbiam to
      miasto! i tam oczywiscie Aqua Azul, kanion Sumidero itd. plus male wioski
      indianskie w okolicy San Cristobal
      *znowu autobusem do Palenque i tam zwiedzanie
      *nocny autobus do Chetumal - laguna Bacalar, ktorej nie polecam, nic ciekawego
      *kilka dni leniuchowania w Playa del Carmen - wtedy to bylo wspaniale miejsce,
      ale sie zmienilo:(
      Nie jestem pewna czy wszystko opisalam, ale wierz mi, ze jesli mozesz latac
      samolotami to mozesz sporo zobaczyc. My niestey nie mielismy wowczas kasy na
      samoloty, ale za to wciaz wracamy do Meksyku i jeszcze bedziemy wracac:)
      Powodzenia i wspanialych wrazen. Napisz po powrocie jak bylo!
      k.
      • voodoo8 Zanikajacy Meksyk :))). 20.02.05, 05:48
        kreola napisała:

"... szkoda czasu na cun...Merida ladne miasto, ale bez przesady,
        jeden dzien wystarczy...ladne miasteczko, ale na chwilke wystarzy...
        laguna Bacalar, ktorej nie polecam, nic ciekawego... Playa del Carmen
        - wtedy to bylo wspaniale miejsce, ale sie zmienilo:(..."

Taaaaaaaaaaaaa. Kiedys wszystko bylo lepsze. Druk wiekszy. Ludzie fajniejsi.
        Meksyk super byl kiedys a teraz zobaczcie wyzej co zostalo :))).
        Po cholere teraz tam jechac i samemu zobaczyc i miec swoja opinie.
        Lepiej przeczytajcie "Pinezke". Link w zalaczeniu :))).
        • Gość: Rafal Re: Zanikajacy Meksyk :))). IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 13:52
          kreola napisala:
          "... ale wierz mi, ze jesli mozesz latac
          samolotami to mozesz sporo zobaczyc. My niestey nie mielismy wowczas kasy na
          samoloty, ale za to wciaz wracamy do Meksyku i jeszcze bedziemy wracac:)
          Powodzenia i wspanialych wrazen. Napisz po powrocie jak bylo!"

autobus Mexico City - Merida ok 90$ 20h
          samolot Mexico City - Merida 105$ 1.40 h
          wydaje mi sie ze roznica w cenie jest niewielka biorac pod uwage ile czasu mozna
          zaoszczedzic

Czytalem Twoje artykuly o Meksyku - duzo cennych informacji z ktorych na pewno
          skorzystamy!!!
          • kreola Re: Zanikajacy Meksyk :))). 20.02.05, 16:25
            Rafal, to autobusy chyba strasznie zdrozaly. Nie wiem ile kosztowal autobus z
            Mexico do Medridy, ale z Meridy do San Cristobal kosztowal ok. 30$ (najdrozszy).
            Jesli faktycznie jest taka mala roznica to nie warto tluc sie autobusem.
            Dawno nie bylam w Meksyku, wiec moze lepiej podpowiedza ci, ktorzy tam
            mieszkaja albo byli niedawno.

Voodoo, nie to mialam na mysli. Wiem, ze niektorzy lubia Cancun, ale wiem tez
            ze ono wyglada dokladnie tak samo jak wszystkie kurorty na swiecie. Po co wiec
            leciec na drugi koniec swiata, zeby ogladac to samo co mozna zobaczyc w Europie.
            A poza tym skad tyle jadu? Przeciez nie ma obowiazku czytania czyichkolwiek
            wspomnien. A to co ja pisze, pisze dlatego, ze mnie tez kiedys ktos pomogl
            przez wyjazdami do roznych krajow i uwazam, ze warto odwdzieczyc sie innym tym
            samym. W koncu po to jest to m.in. to forum. Wymieniami sie swoimi wrazeniami i
            tyle.
            Pozdrawiam
            k.
            • voodoo8 Re: Zanikajacy Meksyk :))). 20.02.05, 23:56
              Kreola,
              mysle, ze jestes troche przewrazliwiona z tym jadem.
              Nie mamialam takiej intencji. Chce tylko Tobie zwrocic uwage
              na pewna subtelnosc. Napisz swoje wrazenia. To chetnie czytam.
              Ale zostaw do uznania podrozujacego czy tam pojedzie czy nie.
              Ty masz tendencje apodyktyczne. Tam warto a tam nie warto.
              Zauwaz, ze Ty sama pojechalas do miejsc o ktorych piszesz, ze
              nie warto. Daj wiec szanse innym. Empiryczne doswiadczenia maja
              najwieksza wartosc.
              Masz pewnie znajomych ktorych opinie o filmie traktujesz odwrotnie.
              Gdy oni mowia kiepski film - Ty wiesz, ze chetnie go obejrzysz.
              I odwrotnie. Wyraz wiec swoje wrazenia i nie narzucaj swojej opinii
              innym. Ty wyrazasz opinie a podroznicy decyduja. Nie staraj sie
              decydowac za nich. Gusta i sposob rozrywania sie mamy w wiekszosci
              inny. To co sie Tobie podoba niekoniecznie musi mnie. I odwrotnie.
              Pozdrowienia.
              • kreola Re: Zanikajacy Meksyk :))). 21.02.05, 00:32
                Ok, masz racje, ale ja nie napisalam nigdzie i nikomu - nigdy w zyciu nie jedz
                do cancun, albo nie ogladaj Bacalar, Playa del Carmen w zadnym wypadku.
                Ja napisalam tylko moje wrazenia - nie polecam, zmienilo sie itd.
                Zreszta o co sie tu spierac, tak jak napisales - kazdy sam wybierze co chce
                zobaczyc.
                A czemu nic Ty niczego nie polecasz? Szczerze mowiac powinienes rzucic swoje
                typy, skoro masz inne zdanie. I nie po, zeby mogla skrytykowac, tylko po to,
                zeby autor watku mogl porownac rozne spojrzenia na ten sam kraj.
                Wlasnie po to sa dyskusje na forum:)
                Pozdroofka
                k.
                • voodoo8 Re: Zanikajacy Meksyk :))). 21.02.05, 02:04
                  Trudno dyskutowac o gustach i upodobaniach.Powinna panowac zupelna swoboda
                  w wyborze. W dalszym ciagu uwazam, ze rola dzielacych sie wrazeniami
                  konczy sie na ich wyrazeniu. Wybor i ocena porad nalezy do szukajacych opinii.
                  Decyzje musza podjac sami. Oni za wyprawe placa :))).
                  Ja mam mniej nalegajacy sposob wyrazania opinii. Dotychczas na forum
                  jest dosc urozmaicona ilosc opinii. Ja Ciebie nie krytykuje. Ja tylko
                  wyrazilam swoja opinie o Twoich poradach :))).
                  Pozdrowienia.
    • oliwka254525 pomocy!! w maju jade do meksyku. jakie wycieczki 23.02.05, 09:55
      jade w podroz poslubna w maju.VIVA WYNDHAM AZTECA RESORT - PLAYA DEL CARMEN,
      MEXICO HOTEL . poradzie gdzie jechac na wycieczke, na co zwracac uwage w
      meksyku? jakie ceny?

dziekuje
    • Gość: KOALA Re: Meksyk 26.02-12.03 IP: 5.4R2D* / *.prodigy.net.mx 26.02.05, 01:05
      Hola,
      ja juz jestem na Isla Mujeres!!!! Bardzo milo, aczkolwiek troszke mnie
      rozczarowal widok betonowych domkow, inwazje amerykanskich turystow z nadwaga,
      i plaze na poludniu wyspy. Ale i tak jest milo, cieplutko i bardzo zabawowo!
      Polecam tym ktorzy jeszcze nie byli i wkrotce planuje sie tu pojawic ;-)
    • Gość: J Re: Meksyk 26.02-12.03 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.05, 21:50
      Definitywnie PALENQUE - musicie to zobaczyć!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka