Gość: joana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 17:14 Ciekawa jestem czy ktoś korzystał z usług tego biura? Wygląda bardzo ciekawie… ale nie znam nikogo, kto z nimi wyjeżdżał. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: turtle3 Re: www.africaline.pl IP: *.pl 24.02.05, 11:42 nie jesteśmy debilami i domyślamy się, że tam pracujesz. także może zamiast żenującego spamowania powiesz nam coś ciekawego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joana Re: www.africaline.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 12:08 Chyba jesteś w błędzie co do jednego i drugiego założenia…. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krafla Re: www.africaline.pl IP: *.waw.tgc.pl / 212.244.73.* 24.02.05, 12:15 Joanno, nie jezdzilam z nimi i nie znam nikogo. W zwiazku z tym, ze moja kolezanka zapytala mnie co sadze o ich ofercie weszlam na ich strone. Maja kilka ofert wyjazdow, ktora ja zrobilam sama (np. Etiopia, Patagonia,Ekwador i Galapgos, Kambodza). I to co mnie uderzylo w ich ofercie to to, ze jest wrecz zlodziejsko droga. Uwierz mi, nie spie w najtanszych hotelach i nie chodze glodna w czasie wyjazdow. Podrozuje raczej tanio ale nie na minimalnym budzecie. I porownujac swoje wyjazdy (czasami niemalze identyczny szlak i srodki transportu) z ich wychodzi mi na to, ze nie biorac pod uwage znizek jakie maja biura podrozy etc. to na jednej osobie cena jest zawyzona srednio o 1000 USD. Moje wyjazdy, samodzielnie zorganizowane, byly co najmniej o 1000 usd tansze. I naprawde bez zadnych wyrzeczen i zaciskania pasa. Dodaj to tego jeszcze to, ze zawyczaj biur apodrozy maja duze nzizki w hotelach i czasmi w niektorych liniach lotniczych to kwota 1000 usd znaczaco sie powiekszy. Pozdrawiam Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joana Re: www.africaline.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 13:06 Paulino dziękuję za cenne uwagi:). Mnie tam konretnie zainteresował wyjazd do Nepalu, bo jak dotąd nie znalazłam innego biura, które ma to w swojej ofercie. Może możesz coś polecić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: turystka Re: www.africaline.pl IP: 217.17.46.* 24.02.05, 14:25 Logostour oraz Logos Travel - ceny ok.700 USD niższe. Podzielam zdanie Krafli - potwornie drogo. Przecież inne biura też zarabiają. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joana Re: www.africaline.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 08:16 Dziekuje - wyglada na to,ze bylam gapa, ze ich wczesniej nie znalazlam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: www.africaline.pl IP: *.devs.futuro.pl 24.02.05, 16:38 potwierdzam, że mają zawyżone ceny (tak średnio x 2 z kawałkiem, jeżeli chodzi o Kenię czy Wenezuelę)). Jeżeli lubisz mieć wszystko "zapakowane" i nie zawracać sobie glowy organizacją etc. to podobno - jeśli chodzi o Afrykę - są nieźli (nawet bardzo dobrzy). Ja tam sobie za bardzo nie wyobrażam jeżdzenia z tabunem osób i dostosowywaniem swoich potrzeb do potrzeb innych (W WAKACJE?!!!). Odpowiedz Link Zgłoś
makda Re: www.africaline.pl 24.02.05, 16:55 Ja tez lubie organizowac wszystko sama, ale w niektorych- NIELICZNYCH- przypadkach-np niektore rejony Afryki- latwiej (pozwolenia itd) i taniej jest pojechac z biurem. I raczej nie ma wtedy "tabunow".... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: www.africaline.pl IP: *.devs.futuro.pl 24.02.05, 17:18 tabuny dotycza ilości osób w grupie (koło 8 sztuk). Tak sobie mysle (nigdy nie byłem na takim organizowanym wyjeżdzie), że dopasować sie do więcej niż 1-3 osoby, to może byc dla mnie przynajmniej spore wyzwanie, na które na wakacjach moge po prostu nie mieć ochoty. Pół biedy jesli współuczestnicy są ok, ale co w przypadku, kiedy jakaś osoba Cię drażni? szkoda mi wakacji na takie eksperymenty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małgosia Re: www.africaline.pl IP: *.com.pl / *.dmbsk.pl 24.02.05, 19:11 Nepal sprawdź na stronach supertpampa i mktramping, taniej i profesjonalnie. Ja też marzę o Nepalu www.supertramp.com.pl/ www.mktramping.krakow.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joana Re: www.africaline.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.05, 08:17 Dzieki:) Jezdzilas z nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krafla Re: www.africaline.pl IP: *.waw.tgc.pl / 212.244.73.* 25.02.05, 11:08 Joanno, to co moge Ci polecic, poniewaz znam ludzi, ktorzy zaswiadczaja o jego profesjonalizmie, a sa to ludzie, do ktorych ma zaufanie - to wyprawy organizowane przez Mariusza Deca. www.himalaje.pl Nie miala czasu sprawdzic cen i czy ma Nepal czy np. tylko Tybet, ale wiem, ze facet jest doswiadczonym himalaista i wiele osob bardzo sobie ceni wyjazdy z nim. Poza tym specjalizuje sie tylko w tym regionie, co tez zapewne moze podnosic jakosc uslug. I nie jest to masowka. Sprawdz strone. Jesli okaze sie, ze jest jeszcze drozszy of africaline to przepraszam ale nie mam teraz czasu tego sprawdza. Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierre Re: www.africaline.pl IP: *.aster.pl 25.02.05, 11:29 Jeszcze kilka słów o africaline. Nie są tani, to prawda. Jednak kiedy dokładnie porównasz propozycje innych biur, to wychodzi, że inne mają albo gorszy standard (mk i temu podobne typowo trampingowe) lub o wiele liczniejsze grupy (np. Logostour, Śliwka, brrr, też nie lubię). Na pewno podróżowanie samemu wychodzi taniej, ale to nie takie proste, bo: - nie każdy lubi sam, - nie każdy się do tego nadaje, - nie każdy chce spędzać tygodnie w necie szukając informacji, układając trasę, rezerwując przeloty, - jak się coś nie uda, zawsze jest komu zrobić awanturę (uwaga, to żart!), - jeśli jest dobry pilot-przewodnik, dowiesz się rzeczy, których sam niekoniecznie byś się dowiedziała Jadąc z przyzwoitym biurem (przy africaline mi się to sprawdziło) masz wszystko zorganizowane i martwisz się tylko o to, jak najlepiej spakować plecak. A w razie nieprzewidzianych trudności biuro pomaga - przynajmniej powinno. W moim przypadku było to np. załatwienie wizy amerykańskiej w trzy dni, kiedy nagle się okazało, że będzie potrzeba. Indywidualne załatwianie zabrałoby tygodnie. Ogólnie choć nie było powodu do narzekań (oprócz ceny), w tym roku chcę przetestować inne biuro tego typu. Bardzo ciekawe, jak wypadnie porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krafla Re: www.africaline.pl IP: *.waw.tgc.pl / 212.244.73.* 25.02.05, 16:13 Pierre to nie jest krytyka - zawsze mnie zastanawiaja takie posty, w ktorych ludzie pisza o niewyobrazalnych wrecz klopotach z organizacja wyjazdu. Zgadzam sie, ze samotne podroze sa dla tych co to lubia (ja lubie) ale piszac "jechac samemu" nie mam na mysli samotnej podrozy tylko podrozy bez biura. Swoja droga najtaniej jest we dwie osoby, bo wtedy najtaniej wychodza hotele. Zastanawia mnie jednak to co piszesz o tygodniach spedzanych w sieci na rezerwacji, poszukiwaniu etc. Sa regiony gdzie wyjazd moze rzeczywiscie byc klopotliwy a organizacja czasochlonna, ale to sa absolutne wyjatki. Poza tym czas jaki spedzam na organizacje wlasnego wyjazdu to: podjecie decyzji dokad i tutaj sadze, ze sie niczym nie roznimy - Ty zanim zdecydujesz, ze chcesz jechac np. do Kenii tez przeciez czytasz, ogladasz, zastanawiasz sie. Potem jak juz wiem to ide do agenta, u ktorego kupuje bilet lotniczy. Ty w tym czasie jestes w biurze podrozy gdzie kupujesz wycieczke. A czasochlonnosc ukladania trasy? Nawet nie wiem co masz na mysli. Jak jade do Kambodzy to wiem, ze chce zobaczyc Angkor Wat, Phnom Pen a reszta zalezy od czasu jaki mam. Ale trudno mowic, ze spedzam wiele czasu na planowaniu trasy. Czytam przewodnik, ale sadze, ze Ty tez pewnie przed wyjazdem czytasz. Ludzie zawsze mowia o klopotach jakie to moga byc i w razie podrozy z biurem ich nie ma. Podrozuje od wielu lat, zwiedzilam ponad 40 krajow na 5 kontynetach i nie wiem jakie to klopoty mialyby byc. Jak odwolaja albo przesuna lot to tak samo Ty bedziesz siedzial na lotnisku jak i ja. Znalezienie wolnego miejsca w hotelu jest problemem w Paryzu latem ale na pewno nie np. w Etiopii. Poza tym jak ktos chce to moze sobie zabookowac mailem. Wyslanie kilku maili o podobnej tresci zajmie 20 minut. Rozumiem, ze niektorzy wola jechac z biurem tak jak ja w zadnym wypadku nie chcialabym. Ale jesli mam byc szczera to zupelnie nie rozumiem o jakich to trudnosciach, klopotach, przeciwnosciach losu pisza zawsze Ci, ktorzy podnosza ten problem. Wydaje mi sie, ze to okropne demonizowanie podrozy. Podrozowanie jest latwe, nawet bardzo. To wlasciwie tylko kwestia nastawienia. Pozdrawiam Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pierre Re: www.africaline.pl IP: *.aster.pl 25.02.05, 18:29 >Podrozuje od wielu lat, > zwiedzilam ponad 40 krajow na 5 kontynetach I na tym pewnie polega różnica podejścia ;-))) Bo ja nie od tak wielu, krajów nie liczyłam, ale kontynentów (tak naprawdę) było najwyżej 3. Wierzę, że podróżowanie samotne (dla dzielnych) lub we dwie osoby jest pod wieloma względami ciekawsze i bardzo często mi się marzy, ale w moim przypadku samotnie odpada, a znalezienie drugiej osoby, która by: chciała jechać tam gdzie ja i w tym samym terminie, mogła jechać, miała porównywalne oczekiwania i była w porównywalnej kondycji i na dodatek nie doprowadzalibyśmy siebie do szału jest praktycznie niemożliwe. Tak więc zostaje biuro, takie które organizuje w miarę niekonwencjonalne wyjazdy. Towarzystwo kilku, powtarzam kilku, nie kilkunastu osób, nie jest takie uciążliwe, jeśli się ogólnie lubi ludzi.W końcu niekoniecznie trzeba spędzać ze sobą cały czas, a poza tym zawsze znajdzie się tam przynajmniej parę osób w porządku. Pozdrawiam i życzę (sobie i Tobie) wielu udanych podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krafla Re: www.africaline.pl IP: *.waw.tgc.pl / 212.244.73.* 28.02.05, 15:13 OK, to rozumiem. Chodzilo mi o to, ze chyba wiele osob demonizuje te potencjalne problemy. Problemy moga sie zdarzyc karzdemu i wszedzie, ale nie jest regula, ze wyjazd bez biura rowna sie klopoty, z ktorymi trzeba sie borykac. A to nieprawda. Czesto slysze "o matko, a hotele?" No jesli ktos lubi miec ustalone z gory, ze dnia 3 marca spi w Buenos w hotelu X to wystarczy wyslac maila przed wyjazdem. A jak ktos nie lubi to i tak jakis hotel znajdzie. Itd. Problemy tworza ludzie robiac z igly widly. Ale z drugiej strony rozumiem, ze niektorzy wola z biurem. Zycze tylko uczciwych biur i milego towarzystwa w podrozy. POzdrawiam Paulina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joana Re: www.africaline.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.05, 08:57 Dzieki, Pierre, za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzil Re: www.africaline.pl IP: *.aster.pl 25.02.05, 21:00 A ja polecam trekkingi i wyprawy z www.kilimanjaro.com.pl! Do zobaczenia w Afryce :) Odpowiedz Link Zgłoś
chrupo Re: www.africaline.pl 02.03.05, 20:21 Boze Joanna w grudniu wrocilem z Nepalu wierz mi to byla jedna z najprostszych i naj latwiejszych wypraw. Po co tracic kase na biura , tam naprawde wszystko da sie zorganizowac a jak bardzo sie boisz to mozna wynajac lokalna agencje ktora ci wszystko zorganizuje tak jak sobie zamazysz, potem i tak bedzie taniej niz wycieczka z polski. Jak tam bedziesz to dodatkowo moga Ci zorganizowac np wycieczke do Tybetu lub do Bhutanu to tylko kwestia czasu i pieniedzy ale zawsze to znacznie taniej niz z Polski. Jedynie co to musisz mowic przynajmniej komunikatywnie po angielsku.Nawet wiza niestanowi problemu bo dostajesz ja na lotnisku. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś