Dodaj do ulubionych

Bułgaria- pomóżcie

IP: *.bonair.com.pl 14.08.02, 13:46
Wyjezdzam za 5 dni do Bułgarii może ktoś podsunie mi jakieś informacje
praktyczne co mozna zwiedzić?? Co zjesc z ich kuchni co jest smaczne i godne
polecenia . Ja jade do miejscowości Złote Piaski może ktos tam był i wie czy
jest tam ładnie i mógłby mi polecic jakieś fajne miejsca?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: Bułgaria- pomóżcie IP: *.chello.pl 14.08.02, 14:03
      to trochę późno się zabrałaś za zbieranie informacji o miejscu do którego
      jedziesz:))) byłam tam w zeszłym roku. jako turysta samodzielny z plecakiem
      itd.. łądnie , nie za drogo. strasznie dużo niemców, nie dogadasz sieinaczej
      jak po niemiecku i bułgarsku co dla mnie akurat było trudnoscią:)) co warto
      zobaczyc? nie wiem na ile czasu tam jedziesz i czy z wycieczką, więc nie bardzo
      wiem co polecać. warto zobaczyc monastyr ""aładza"" bardzo niedaleko od samych
      piasków. mozesz pojechać też do Neseberu. przepiękne miejsce, niby wyspa, ale
      nie do końca bo prowadzi na nią droga. stare zabytki, przyroda, skały, woda...
      poezja:))
      jedzenie to sama siezorientujesz. włąściwie nic specjalnego tam nei maja.
      kuchnia na całym świecie powoli sie unifikuje. jakieś zupy (na ostro ) pamiętam
      bardzo dobre. jedzą dużo mięsa, mało warzyw, mają dobre desery. w samych
      złotych piaskach duzo motłochu właśnie z Polski. 4 ulicówo-deptaki na których
      mydło i powidło. wyperfumowane panie z dziećmi i panowie z paniami spacerująod
      18 do 22. to akurat mi nie pasowało, dlatego też nie mieszkałam w złotych
      piaskach tylko w druzbie(tam jakby spokojniej i milej).pozdrawiam i miłego
      wypoczynku życzę
    • Gość: Sawa Re: Bułgaria- pomóżcie IP: 157.25.128.* 14.08.02, 14:09
      Jeżeli lubisz gwar wesołego miasteczka, to będziesz tam szczęsliwy. Ja byłam w
      ub. roku i na pewno prętko tam nie zawitam. Brud, smród i ubóstwo. Jedynym
      miejscem godnym zwiedzenia jest Neseber - malownicze miasteczko na półwyspie
      (cyplu). Mimo wszystko życzę udanego wypoczynku.
      Sawa
      • Gość: aga Re: Bułgaria- pomóżcie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.02, 00:19
        zapomniałaś o Sozopolu, który ma dużo więcej klimatu, a nie ma takiej "Cepelii"
        jak w Neseberze.
    • Gość: norge Re: Bułgaria- pomóżcie IP: *.kub.nl 14.08.02, 20:33
      Bulgaria jest bardzo ciekawym krajem, trzeba jednak wychylic nos poza wybrzeze
      Morza Czarnego. Piekne jest Veliko Tyrnovo, z domkami na stromych wzgorzach i
      wawozach, bardzo malowniczo polozone. Zdecydowanie polecam, miasto artystow.
      Warte odwiedzenia jest rowniez stare miasto w Plowdiw. Warna jest OK, tylko
      troche tloczno, ale chyba ciekawsza niz Burgas.

Bulgarskie jedzenie jest pyszne i bardzo tanie. Najbardziej podchodzila
      mi "szopska salata" (pomidory, cebula, ogorki, papryka, ser feta i oliwki),
      smaczna jest takze zapiekanka musaka.

pzdr.
    • Gość: a to ja Re: Bułgaria- pomóżcie IP: 2.4.STABLE* / 192.168.22.* 14.08.02, 20:50
      Nie byłam w Bułgarii,ale czytałam na temat oszustw w bułgarskich kantorach
      (soboni dodatek do GW-turystyka).Przeczytaj,zanim pojedziesz...To całkiem
      świeży proceder,więc mało nagłośniony.Kto wraca-to opowiada..Powodzenia!
      (G.Wyborcza z dn.10-11.08)
      • Gość: BG Re: Bułgaria- pomóżcie IP: *.unacs.bg 18.08.02, 20:36
        Gość portalu: a to ja napisał(a):

> Nie byłam w Bułgarii,ale czytałam na temat oszustw w bułgarskich kantorach
        > (soboni dodatek do GW-turystyka).Przeczytaj,zanim pojedziesz...To całkiem
        > świeży proceder,więc mało nagłośniony.Kto wraca-to opowiada..Powodzenia!
        > (G.Wyborcza z dn.10-11.08)

Gdzie w Internecie mogbyl czytac ten dodatek do GW-turystyka na temat oszustw w
        bułgarskich kantorach? (G.Wyborcza z dn.10-11.08)
      • Gość: aga Re: Bułgaria- pomóżcie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.08.02, 00:27
        to lepiej się nie odzywaj jeśli nie byłaś czy byłeś, wiedza gazetowa jest
        bardzo subiektywna i nie zawsze do końca prawdziwa, a napewno nie można
        uogólniać na podstawie jednego artykułu dla odmiany przeczytaj dodatek
        turystyka do ostatniej Rzeczpospolitej z 16.08.2002 i artykuł w Polityce chyba
        nr 30 z końca lipca - "Czy pamiętacie Bułgarię". Ja byłam w czerwcu i żadnych
        niemiłych przygód nie miałam, łącznie z tym, że zostawiłam bardzo dobry aparat
        fotograficzny w autobusie transferowym z lotniska i o dziwo nie zginął
        odzyskałam go następnego dnia.
        • Gość: D Re: Bułgaria- pomóżcie IP: 213.158.195.* 21.08.02, 12:40
          Bylam przez 2 tyg. w lipcu we Vlas kolo Slonecznego Brzegu.
          Rzeczywiscie z kantorami roznie bywa, ale jesli jedziesz z jakiegos biura, to
          na pewno poleca Ci sprawdzony kantor. A jesli nie, to warto wymieniac tam,
          gdzie jest podana 1 lub 2 ceny (kupno i sprzedaz), a nie jak w wiekszosci 3. Bo
          wtedy masz dwa razy powtorzona te wyzsza, a gdzies z boku o wiele nizsza, z
          kilkoma miejscami po przecinku i wlasnie po tej cenie sprzedaja lewy. Zawsze
          mozna przed oddaniem kasjerce pieniedzy spytac ile dostaniesz za np. 100$.

Co do miejsc to moze Neseber i stal sie komercyjny, ale i tak warto go
          zobaczyc, te stare domy... Ach... Polecam restauracje "natural" u Michela.
          Nazwa stad, ze w srodku jest male jeziorko, ptaki, zielono, no i ta imitacja
          jaskini ze stalaktytami i stalagmitami...
          Jesli lubisz gwar, no i chcesz zobaczyc dluga, piekna plaze, to polecam
          Sloneczny Brzeg. Plaza naprawde cudna, a wieczorem to miasteczko (hotelowe)
          naprawde tetni zyciem!
          Ludzie w Bulgarii sa bardzo mili, tylko Polacy, ktorzy tam jezdza.... No tak,
          nasi rodacy nie prezentuja sie z najlepszej strony. Moze ci mlodsi wypadaja
          troszke lepiej, ale starsi, mam tu na mysli takich mocno po 40-tce, jada tam
          tylko zeby sie napic. Moze nie wszyscy, ale ja tylko takich tam spotkalam...
          Aha, warto tu wspomniec, ze alkohole sa tam bardzo tanie, no i wszystko tansze
          srednio o polowe niz w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka