Dodaj do ulubionych

OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA

IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 14.10.05, 17:56
cześć,
szukam namiarów na centralnie zlokalizowane hoteliki oraz dojazd z mexico
city.
przejazd: lonely planet pisze o biletach lotniczych za 120-150 USD z MEX ale
nie daje się ich znaleźć w necie. ostatecznie wezmę autobus ale trochę szkoda
czasu na 6 godz podróż. gdzie kupić te lotnicze bilety po 150 USD?
hotel: blisko zocalo, najchetniej z łazienką.
dzięki!
Obserwuj wątek
    • chilijczyk Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA 14.10.05, 18:13
      Gość portalu: geospy napisał(a):
      > szukam namiarów na dojazd z mexico city.

www.click.com.mx
    • kreola Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA 14.10.05, 19:50
      Zawsze mozesz pojechac nocnym autobusem, nie bedziesz tracil dnia.
      Ja zwykle tak robilam.
      Niestety bylam tam tak dawno, ze w sprawie hotelu nie pomoge, bo nie pamietam.
      To co pamietalam, spisalam tutaj: www.pinezka.pl/content/view/861/217/
      Moze Ci sie przyda, choc to niewiele.
      Udanej podrozy
      k.
      • arekch77 Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA 15.10.05, 00:13
        Co do hotelu, zapraszam tutaj.
        • Gość: robosek Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 23.10.05, 12:41
          2 tygodnie temu wróciłem z meksyku, byłem tez w Oaxaca. Z miasta meksyk
          pojechaliśmy do Oaxaca autobusem. Nie opłacało mi się leciec samolotem bo:
          bilet nie był tani - autobusowy dużo tańszy, na lotnisko trzeba dojechac a jest
          duzo dalej niz dworzec autobusowy, trzeba być wczesniej przed odlotem min. 2
          godzin - lot ok. 2 godz. i dojazd do miasta z lotniska w Oaxaca a lezy daleko
          za miastem. W sumie czas podróży nie byłby znacząco krótszy zeby leciec
          samolotem. Autobus to tylko 6.30 h jak na meksyk bardzo krótko jedzie.
          Autobusy do Oaxaca odjeżdzają z dworca "Oriente" na dworzec dojechałem taksówką
          za 1 $usa, kupiłem bilet do Oaxaca Ikl. liniami Cristobal Colon za 30$ USA
          odjazd o 11.00. Bilety na autobusy kl. de luxe (najlepsze i najdroższe)
          kosztowały 48 $USA linia ADO i UNO.
          Dodatkowy plus jazdy autobusem to widoki widziane z okna - odlot poprostu. Na
          miejscu w Oaxaca ok 17.30-18.00, z dworca spacerek 20 min do centrum lub taxi
          za 3$!. W Oaxaca wynająłem pokój w hotelu "Aurora". Bardzo blisko centrum chyba
          2 przecznice, łazienka, czysto i cicho a to bardzo ważne. Pokój na osobe
          kosztował 12$usa doba.adres "aurory" - Bustamante 212
          • Gość: robosek Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 23.10.05, 12:45
            Było nas w sumie 4 osoby wiec pokój był 4 osobowy a wiadomo wtedy taniej niż za
            pokój dwu osobowy. Mozna wynając hostel za 8 dolarów pokój z łazienką ale z
            reguły daleko od centrum i warunki tez dają duzo zyczenia. Mimo ze nie jestesmy
            wymagający to zrezygnowalismy z pewnego pokoju w hotelu. Jak by co to pisz
            robushek@o2.pl
          • arekch77 Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA 23.10.05, 16:23
            Pozwolę sobie sprosotwać niektóre informacje, bo nie do końca są prawdziwe:

>na lotnisko trzeba dojechac a jest
            > duzo dalej niz dworzec autobusowy, trzeba być wczesniej przed odlotem min. 2
            > godzin

Lotnisko jest dalej, ale jadąc skąd? Jeżeli z centrum lub południa Mexico City
            to jest ta sama odległość, jeżeli z północy to lotnisko jest bliżej. Tylko
            jadąc ze wschodu terminal TAPO jest bliżej. A w ogóle lotnisko położone jest
            bardzo blisko terminala, polecam plan miasta www.guiaroji.com.mx

> trzeba być wczesniej przed odlotem min. 2
            > godzin

Na lotach krajowych, gdy masz bilet elektroniczny i nie nadajesz bagażu
            wytarczy być godzinę wcześniej.

> lot ok. 2 godz. i dojazd do miasta z lotniska w Oaxaca a lezy daleko
            > za miastem

Ten lot to chyba z międzylądowaniem w Miami? :) Tak na serio to lot zajmuje 40
            minut, chociaż w rozkładzie lotów podana jest godzina. Polecam www.mexicana.com
            lub www.aeromexico.com

Lotnisko OAX znajduje sie w Xoxocotlan, około 20 min taksówką od Zocalo, więc
            trudno to nazwać "daleko za miastem". Cena taksówek colectivos z lotniska to
            około 3 USD, taksówką z centrum można dostać na la lotnisko za 10 USD.

Pozdrawiam!
            • Gość: robosek Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 24.10.05, 12:45
              Kiedy byłes w Meksyku? Czy mieszkasz w Meksyku?. Wszystkie informacje z podrózy
              dość szczegółowo notowałem w notesie, informacje uzyskane przed lotem
              rzeczywiście pokrywają się z tym co piszesz ale realny czas podróży jest trochę
              inny, mówie tu o całkowitym czasie podróży. Jazda na lotnisko z centrum miasta
              zajęła nam wiecej czasu niz jazda na dworzec autobusowy (leciałem samolotem w
              poprzednim pobycie w meksyku)i na lotnisku bylem dwie godziny wczesniej. SAM
              lot trwał godzinę, ale czekanie na bagaz ( bo kto podróżuje bez bagażu???), i
              dotarcie do taksówki, kupienie biletu , zapakowanie sie itp to kolejna godzina,
              plus dojazd do hotelu. Całkowity czas podrózy zajął mi ok 5 h a autobusem 7h,
              różnica 2 godzin jak dla mnie tylko 2 h a dużo dużo taniej.
              • arekch77 Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA 24.10.05, 13:26
                Witaj!

W Meksyku byłem raz w 1999 roku, później mieszkałem tam w latach 2000 - 2005.
                Firma rodziny mojej żony, www.deltamedic.com, jest dostawcą dla ministerstwa
                zdrowia stanu Oaxaca, więc dosyć często trzeba było podróżować tam i wracać w
                ten sam dzień, a wówczas samolot jest nieoceniony. Często musiałem tam latać
                np. tylko z dokumentami, więc wówczas podróżowałem bez bagażu, dlatego pisałem
                o tym iż wystarczy być na godzinę przed odlotem. W przypadku gdy nadajesz bagaż
                oczywiście niezbędne jest przybycie na lotnisko co najmniej 2 godziny wcześniej.

Lotnisko w Mexico City znajduje się przy tzw. Circuito Interior, jednej z
                głownych przelotowych tras w kierunku północ - południe. Trasa ta bardzo często
                się korkuje, poza tym aby wjechać na nią z jadąc z centrum, np. od Zocalo,
                należy jechać najpierw Calzada de Tlalpan na południe, później wjechać na
                Viadcuto Miguel Aleman w kierunku na Pueblę i zjechac na Circuito Interior.
                Wszystkie te ulice to trasy przlotowe przez co ciągle są zakorkowane. Stąd być
                może Twoje wrażenie że jedzie się tma dłużej. Dojazd na TAPO z centrum
                reczywiście jest prostszy - ulica Fray Servando i później Eje 3 Oriente.
                Zresztą sprawdź na planie miasta - odległość od centrum (Zocalo) lotniska i
                TAPO jest prawie taka sama.

Ale godzina na kupienie biletu na taksówkę, dotarcie do niej i zapakowanie się?
                Na tak małym lotnisku jak OAX? Oczywiście nie kwestionuję tego co piszesz, po
                prostu dziwi mnie to gdyż nie zajmowało mi to więcej jak 15 minut. Chyba że
                trafiłeś akurat na moment że taksówek colectivos nie było. Zdarza się tak gdy
                wszystie już pojadą; przyjeżdżają dopiero gdy przylatuje następny samolot. Raz
                tak miałem, też czekałem prawie godzinę aż taksówki zjadą się na lotnisko.

Ministerstwo Zdrowia stanu Oaxaca (Secretaria de Salud) znajduje się na ulicy
                J.P. Garcia 23, jest to o jedną przecznicę na zachód od zocalo, a więc w samym
                centrum. I właściwie przejazd z lotniska nigdy nie trwał dłużej niż 20 minut.
                Ale oczywiście w przypadku gdy kierowca najpierw rozwozi "miejscowych" o
                dopiero później turystów po hotelach, przejazd może się wydłużyć.

Moje uwagi do Twojego postu nie miały w żadnym przypadku na celu podważanie
                Twoich doświadczeń czy też przekonywanie do takiego czy innego sposobu
                podróżowania. W przypadku gdy muszę być na lotnisku 2 godziny wcześniej, do
                tego załóżmy godzina lotu plus pół godziny na dojazd do hotelu, to oszczędzam
                tylko 4 godziny w stosunku do autobusu. Gdy nie zależy nam aż tak bardzo na
                czasie a raczej na pieniądzach wówczas autobus jest bezkonkurancyjny.

Pozdrawiam i zapraszam na moje forum!

Arek
                • nocnylot Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA 24.10.05, 14:09
                  O Meksyku (i nie tylko) pogadac mozesz takze tutaj:
                  forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=14831
                • Gość: robosek Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 24.10.05, 17:56
                  Ja tez nie kwestionuje tego co piszesz , naprawde:). Wydawało mi się że Geospy
                  jedzie do mexico jako turysta i dlatego tez z tej strony popatrzyłem na jego
                  wahanie się czy brac samolot do Oaxaca czy nie. Jak najbardziej polecam samolot
                  na dłuższych trasach, na krótkich wole autobus.
                  Mi 2 czy nawet 3 godziny to żadna róznica gdy sie podróżuje :)))ale jezeli
                  chodzi o interesy to 3 godziny to mnóstwo czasu :)i są czasami na wage złota,
                  doskonale Cie rozumiem bo sam tego doświadczyłem :)))))))))
                  Teraz Geospy juz sam niech decyduje, dostał chyba od nas wszystkie za i
                  przeciw....:)
                  pozdrawiam
                  • arekch77 Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA 24.10.05, 19:04
                    No tak, ja z kolei błędnie patrzyłem trochę ze strony swoich wyjazdów
                    biznesowych :)) A 3 godziny w jedną stronę plus 3 godziny w drugą, to razem 6.
                    Sporo gdy trzeba obrócić w jeden dzień.

A pytanie do Ciebie - autobusem Cristobal Colon jechałes z TAPO? Bo ja kiedyś
                    też korzystałem z ich usług, z tym że z terminala Taxquena, czyli poludniowego.
                    Nie pamiętam czy też mieli połączenia z TAPO, być może teraz już mają. Jadąc z
                    TAPO zawsze korzystałem z ADO GL które są lepsze niż zwykłe ADO (GL znaczy Gran
                    Lujo, czyli luksusowy), albo UNO. Było one o około 10 USD droższe, ale z kolei
                    te praktycznie łóżka na ich pokładach są niezastąpione przy podróży w nocy.

Gdzie jeszcze poza Oaxaca byłeś?

Pozdrawiam!
                    • Gość: robosek Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 24.10.05, 20:08
                      Tak jechałem z Tapo. Cristobal colon miał kilka kursów,do Oaxaci, ADO tez i Uno
                      i jeszcze jakies linie ale juz nie pamietam nazw. Zdecydowalem sie na Cristobal
                      colon ze względu na cene i godzine odjazdu.ADO GL tak jak piszesz było droższe
                      o 10-12 $usa chyba jakos tak. z cancun do mexico city jechałem ADO GL,
                      natomiast do Oaxaca Crisobal Colon I kl. no napewno jest delikatna różnica w
                      jakości i komforcie jazdy. No ale cancun - mexico city to 24 h jazdy wiec
                      wygoda była na 1 miejscu. Pozniej jezdziłem tylko OCC I kl.
                      Poza Oaxacą byłem w Meridzie,Chichen Itza, Pueblo, Mexico City - Theitiuacan,
                      Pochutla, Mazunte, Tuxtla Gutierrez, San Cristobal de Las Casas + wioski,
                      Palenque, Tulum, Playa Del Carmen i króctko Cancun
                      pozdr.
                      • arekch77 Re: OAXACA - Meksyk - OAXACA - Mexico - OAXACA 24.10.05, 23:59
                        No to sporo zwiedziłeś! Gratuluję dobrego wyboru trasy i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka