Dodaj do ulubionych

leki na malarie - zle samopoczucie?

IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.11.05, 12:24
Dzis kolezanka mnie nastraszyla, ze jej znajoma, ktora brala leki na malarie
miala podczas brania jakies dziwne reakcje organizmu a raczej mozgu, czyli
cos w rodzaju halucynacji, strasznych snow itp. Tak jej to przeszkadzalo , ze
nawet w pewnym momencie przestala brac te leki.
BYlam dzis u lekarza w tej sprawie *- wyjezdzam do Kenii, - ale powiedzial,
ze leki te nie maja skutkow ubocznych. Czy cos komus na ten temat wiadomo?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kasia 2 Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.ar.wroc.pl 10.11.05, 13:41
      Zdarzaja sie czasem takie skutki uboczne po lariamie. Teraz mozna kupic lepszy
      preparat na malarie: Malarone. Po nim nie ma praktycznie skutkow ubocznych.
    • Gość: domin Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.05, 14:45
      Zależy od tego co weźmiesz... Może być trochę skutków ubocznych niestety.
      • Gość: kate Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 10.11.05, 14:48
        Ja mam malerone, ze wzgledu na pozniejsza szybsza mozliwosc ciazy, ale moj maz
        ma lariam. Moze to przezyje...
        • Gość: ~iza72 Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 02:00
          prosze o info gdzie i w jakiej cenie kupilas malarone?
      • paakwezi Lariamowe sny 28.11.05, 18:11
        leki na malarie maja skutki uboczne dlatego np nie bierze sie ich kiedy jest
        sie gdzies na dluzszy pobyt. Mysmy brali na safari lariam no i mielismy
        koszmary i widma senne. Ale szczerze mowiac wole to niz zarodźca malarii we
        krwi. Lariam jest nie wskazany dla osob z historia psychiatryczna np depresje
        etc. Najlepiej zaczac brac w polsce (i tak trzeba). Lekarz kotry powiedzial Ci
        ze nie ma dzialan ubocznych niestety sie mylil. co do malaronu to ma tylko
        jedna wade - jest drogi (i to bardzo jesli np na nasz pobyt lariam kosztowal
        jakies 400 pln to malarone okolo 1500 pln ale moze to juz sie zmienilo).
        Najwazniejszy i tak jest dobry screening czyli zabezpieczenie przed ukaszeniem
        i uzycie repelantow. Zaden lek nie daje 100% ochrony, lariam daje przy
        pojedynczych ukaszeniach do 95% ochrone (to znaczy ze jezeli ukasi cie zakazony
        komar w znaczacej wiekszosci przypadkow pasozyt zginie w twojej krwi bo plywa w
        niej tez lariam:-)
    • kikkera Lariam nam zdecydowanie odradzano... 10.11.05, 16:51
      Moja bratowa miała po nim niezłe przejścia:( Lekarz nam powiedział, że zdarza
      się (wprawdzie rzadko, niemniej jednak), iż osoby z predyspozycją do depresji
      przy długotrwałym zażywaniu lariamu mogą się nawet targnąć na życie.
      Malerone brałam przez miesiąc i nic mi po nim nie było. Niestety podobno jest
      znacznie mniej skuteczny.

Pozdrawiam
      • Gość: max Re: Lariam nam zdecydowanie odradzano... IP: *.aster.pl 11.11.05, 00:08
        www.gskvaccines.com/Malarone/KeyFeatures.html
        • Gość: kate Re: Lariam nam zdecydowanie odradzano... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.11.05, 11:55
          Dzieki za ciekawego linka.
          Malreone jest chyba jednak skuteczny i lepiej znoszony niz lariam. No coz
          najwyzej moj maz, ktory ma brac lariam, bedzie mial jakies jazdy, na szczescie
          nie ma sklonnosci do depresji wiec jestem spokojna.
          A swoja droga, to mogl mnie ten lekarz uprzedzic, a nie powiedzial ani slowa...
          • Gość: ania Re: Lariam nam zdecydowanie odradzano... IP: *.orange.pl 12.11.05, 19:34
            Brałam lariam w Ameryce Południowej. Czasem zastanawiałam się czy nastrój mi
            siada, bo to dzień "tabletkowy" czy też to swoista autosugestia spowodowana
            tym, że powiedziano nam, że tak będzie. Dało sie przezyc, chociaz dni lariamowe
            były gorsze...
    • Gość: Piotr Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.11.05, 08:55
      2tyg. temu wróciłem z Kenii. Jeszcze biorę Lariam. Nic nigdy mi nie było. Ani
      nikomu z moich znajomych. Z tego, co czytałem w prasie lek ten w dawce
      profilaktycznej (1 tabl/tydz.) nie wywołuje żadnych odczuwalnych skutków
      ubocznych. Chyba za dużo niektórzy robią szumu.
      • Gość: krafla Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.waw.tgc.pl / 217.96.126.* 14.11.05, 10:13
        nieprawda, ja mialam skutki uboczne i to dosyc nieprzyjemne. napady leku,
        bezsennosc lub koszmary senne jak juz mi sie udalo zasnac, silne wahania
        nastroju etc. dodam, ze nigdy nic takiego mi sie wczesniej nie zdarzylo, wiec
        nie mam sklonnosci. i znam kilka osob, ktore na lariam reagowaly rownie zle
        jak rowniez znam takie, ktore nei mialy zadnych skutkow ubocznych. moja
        przygoda z lariamem byla na tyle nieprzyjemna, ze wiecej go nie wzielam. sa
        inne leki a malarone jest akurat i skuteczny i bezpieczny.
    • Gość: j Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.05, 09:44
      Po lariamie mialam zawroty glowy , mdlosci i wymioty.
    • Gość: zaba Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.ikard.pl / 195.187.84.* 15.11.05, 12:09
      Siostra ze szwagrem mieszkaja w Angoli od prawie dwoch lat. Amerykanska firma
      funduje im (i wszystkim innym pracownikom) Malarone jako lek najbardziej
      skuteczny w profilaktyce. Siostra i szwagier nie maja zadnych objawow ubocznych
      (po tak dlugim stosowaniu!!!), mowili mi tez, ze nikt z ich znajomych w Angoli
      sie na nic nie skarzyl - zatem polecam :)
      • Gość: ewtc Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 12:09
        Zdecydowanie Malarone!
    • Gość: Niunia Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 08:34
      Ja biorę lariam. Niestety nie mogę po nim spać, jak zasnę to mam koszmary i
      zaraz się budzę i nie mogę znów zasnąć... Do tego jestem cały czas
      poddenerwowana i trzęsą mi się ręce :( Przed zażywaniem leku nie miałam takich
      reakcji, a przechodziłam ciężkie życiowe chwile. Więc obecną sytuację
      przypisuję skutkom ubocznym zażywania Lariam'u.
    • Gość: Asia Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 17:16
      Właśnie wróciłam z 4-miesięcznego pobytu w Indiach. Co 8 dni brałam lariam i
      nie odczułam absolutnie żadnych skutków ubocznych. Słyszałam na temat tego leku
      różne przerażające historie, więc najprawdopodobniej zależy to od indywidualnej
      reakcji Twojego organizmu.
      • energajzerka Re: leki na malarie - zle samopoczucie? 22.12.05, 16:40
        hej.
        bylam w azji 4 tygodnie-lariam zaczelam brac tydzien przed wylotem i skonczylam
        4 tygodnie po powrocie-jedna tabletka tygodniowo- absolutnie zadnych
        depresji,nudnosci ..nic z tych rzeczy. teraz zrobilam kompleksowe badania i
        jestem zdrowa jak ryba.

kolezanka z ktora podrozowalam tez nic nie odczuwala po Lariamie.

Pozdr.e-rka
        • bartek94 Re: leki na malarie - zle samopoczucie? 25.12.05, 16:41
          Cze
          pare dni temu wrocilem z Tanzanii gdzie profilaktycznie bralem Lariam a skutki
          uboczne to glownie dolegliowsci zoladkowe - bole brzucha lekka biegunka ale
          lepsze to niz zarazenie sie malarią. Lariam mozna kupic w Czechach w zwyklej
          aptece na polska recepte i nie jest az tak drogi za 8 tabletek ok 150 zl w
          porownaniu do innych lekow malarycznych cena jest spoko.
          pozdrawiam
          Bartek
    • chrupo Re: leki na malarie - zle samopoczucie? 06.01.06, 08:19
      CZYTAM CZYTAM A NIKT NIE MOWI NAJWAZNIEJSZEGO. CZY CI NASI LEKARZE SA AZ TAK
      NIEDOUCZENI!!! DZIEWCZYNY PAMIETAJCIE WSZYSTKIE TE SRODKI SA SILNIE MUTOGENNE I
      W ZADNYM RAZIE NIE MOZECIE ZAJSC W CIAZE MINMUM DO 6 MIESIECY PO ODSTAWIENIU
      LEKOW. A NAJLEPIEJ DO ROKU. ONE BARDZO WPLYWAJA NA ROZWOJ PLODU. a swoja droga
      koszmary po nich tez mialem, nie daja zadnej gwarancji nie zachorowania na
      malarie. Nigdy wiecej juz nich nie bralem choc na malarie raz zachorowalem.
      Pozdrawiam
    • Gość: PW Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.01.06, 09:57
      Chrupo, co się rzzucasz? Lekarze o tym mówią! Nie każda kobieta od razu planuje
      ciążę, więc dla większości te pół roku, czy rok to nie problem.
      • Gość: m. Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.devs.futuro.pl 06.01.06, 12:23
        stary, większość z tego towarzystwa na forum, jedzie na organizowane wycieczki,
        gdzie nawet jesli złapią malarię zostaną z niej wyciągnięci bo lekarza mieć
        będą w pobliżu, w związku z tym branie antymalaryków to jakaś pomyłka, ale to
        ich wątroby (i płody) ;-))
      • chrupo Re: leki na malarie - zle samopoczucie? 06.01.06, 15:30
        tu sie niestey milisz, siedze na tych forach juz dosyc dlugo i nikt jak narazie
        o tym nie wie. Niestety moja znajoma poronila po tych srodkach bo tez sie nie
        spyala a lekarze sami za dobrze nie wiedza. Do tego dodaj tych co kupuja te
        srodki na miejscu w aptece bez lekarza. zapominasz o tych co jada w podroz
        poslubna
    • Gość: magda Re: leki na malarie - zle samopoczucie? IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 07.01.06, 22:20
      acha czyli jak ktos jedzie w podroz poslubna to zachodzi w ciaze????o
      Boszeeeeeee

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka