16.12.05, 20:12
Nie znalazlam tutaj tego tematu.
Byl ktos? Boracay? Lipiec?
Obserwuj wątek
    • rootka Re: FILIPINY 21.12.05, 09:51
      bylam rok temu na przelomie wrzesnia i pazdziernika na objazdowce po wyspach
      Negros Occ, Cebu, Bohol i Luzon. we wrzesniu nie jest juz goraco (tzn 30-35
      stopni :)), ale bardzo wilgotno. Mnonstwo karaluchow, wiec jesli Ci to
      przeszkadza, nie bywaj w najtanszych hotelach :) A jesli chcesz na plaze, to
      wszyscy mowili ze najlepsza jest wysla Palawan (my juz tam nie dotarlismy). Pozdr
      • liloom Re: FILIPINY 26.12.05, 14:44
        Wybieramy sie ze grupa znajomych w ktorych polowa osob to Filipinczycy, wiec mam
        nadzieje poznac ciekawsze miejsca niz gdybysmy sami jezdzili z przewodnikiem w
        reku. Narazie nie wiem gdzie co jak, bo wyjazd zaplanowany jest na lipiec 2007 (!)
        Ciekawa jestem wrazen osob, ktore tam juz byly.
        Miejsca do nurkowania?
        • rootka Re: FILIPINY 02.01.06, 14:51
          my nurkowalismy na takiej uroczej malenkiej wysepce Apo Island, na poludnie od
          Negros (www.apoisland.com). Brytyjczycy prowadza tam szkole nurkowania, mozna
          pozyczyc sprzet, rafa jest ok choc na kolana nie powala. Jest tez gora na ktora
          sie mozna wspinac, domki bambusowe, malo ludzi.

Wszyscy jednak zgodnie twierdza ze na Palawanie jest najpiekniejsza rafa, wiec
          jesli nurkowanie Cie kreci, sprobuj tam dotrzec.

z kolega sabaidee pozwole sobie sie nie zgodzic, balut sprobuj koniecznie
          -niezapomniane wrazenia :) no i owoce -wszystkie smakuja tam zupelnie inaczej.
          Mango rozplywa sie w ustach, swieze kokosy albo banany prosto z drzewa, mniam
          mniam :) banany zrywasz sama, a kokosa zerwie Ci tubylec za 50 pesos.

jeszcze koniecznie wulkan na jeziorze Taal z noclegiem pod namiotem, no i
          wyprawa na wieloryby (najlepszy sezon jest niestety chyba wiosna).

i wodospady sa piekne. Na wyspie Negros w okolicy Dumagette jest taki naprawde
          wyjatkowy, idzie sie do niego po dnie strumienia w gore, wokol dzungla (ale po
          drodze sa nawet altanki na drugie sniadanie :)), az w koncu dochodzi sie do
          jeziorka do ktorego spada 50 metrowy wodospad, cudo.
          • rootka Re: FILIPINY 08.01.06, 12:03
            polecam jeszcze jedno miejsce - cmentarz chinski w Manili. Miasto w miescie:
            groby z lazienkami, puszkami z jedzeniem, grami planszowymi, "jednorodzinne" i
            "szeregowce", a pracownicy chetnie opowiadaja o mieszkancach :)
    • sabaidee Re: FILIPINY 27.12.05, 00:18
      Jak masz jakieś konkretne pytania to strzelaj - jak będę potrafił to odpowiem.
      Esejów nie chce mi się pisać :)

pozdrawiam
      Sabaidee
      trochę fotek również z Filipin neverstopexploring.org/sabaidee/

• liloom Re: FILIPINY 27.12.05, 23:11
        Co warto, co koniecznie, a co nie warto - zobaczyc, pojechac, zjesc, kupic,
        ponurkowac...
        A gdzie byles i dlaczego? ;)
        • sabaidee Re: FILIPINY 29.12.05, 19:11
          Najciekawszy ale i najtrudniej dostępny jest ponoć Palawan (El Nido) - niestety
          nie udało mi się tam dotrzeć. Poza tym byłem chyba wszędzie :) tzn. od
          Zamboanga na Mindanao po Vigan na północnym Luzonie.
          Co warto zobaczyć? hm, nie wiem co preferujesz - zabytków za wiele tam nie ma,
          a cudownych, spektakularnych widoków jest w bród. Największe wrażenie zrobił na
          mnie Bohol, a wszczególności Chocolate Hills (Czekoladowe Wzgórza) z tym, że
          czekoladowe to są one w maju, a ja byłem w grudniu i wówczas miały kolor
          pistacji, ale i tak widoki są niepowtarzalne. Z innych ciekawych miejsc to:
          świątynia taoistyczna na Cebu (w Cebu City), widok na wulkan Mayon w Legazpi,
          tarasy ryżowe w Banaue i najlepiej zachowane miasto z czasów hiszpańskich Vigan.
          Co warto zjeść? Nie wiem, ale wiem czego zdecydowanie nie należy próbować - są
          to baluty. Balut to gotowane jajko kurze z dobrze już ukształtowanym embrionem
          kurczaka - już nie jajko a jeszcze nie kurczak. Smród po rozbiciu skorupki
          przyprawia o mdłości i apetyt odchodzi na kilka dni. Ponadto Filipiny
          zapatrzone są raczej na wschód (czyli USA) niż na zachód, więc i żarcie jest
          bliższe amerykańskiemu (MacDonald, Burger King, kurczaki, pizza itp. itd.) na
          pewno warto spróbować owoców morza i ryb z grilla.
          Gdzie warto ponurkować? Na pewno Boracay chwalące się najpiękniejszą plażą
          świata. I faktycznie plaża jest przepiękna, jednak sama wyspa dość przeciętna.
          Sporo miejsc do nurkowania jest na południowym Boholu, gdzie dodatkową atrakcją
          są delfiny, a mnie nawet udało się podziwiać z dość bliskiej odległości
          wieloryba. Uwaga na rekiny :)

pozdrawiam serdecznie
          Sabaidee
          neverstopexploring.org/sabaidee/
          • liloom Re: FILIPINY 01.01.06, 20:58
            dzieki bardzo, kupilam przewodniki i atlas do nurkowania, czekam na dalsze info,
            dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka