Dodaj do ulubionych

Chiński Nowy Rok w Tajlandii

IP: *.gdynia.mm.pl 22.01.06, 12:11
Czy może ktoś wie jak wyglądają obchody Chińskiego Nowego Roku w Tajlandii?
Ile trwają dni - wiem ze przypada to na 29.01 w tym roku, ale kiedy dokładnie
się zaczynają -tak jak u nas coś w rodzaju sylwestra- i nastepny dzień jest
wolny?? czy może dłużej i czy jest to święto państwowe czy tylko obchodzone w
chińskiej dzielnicy?? Czy są jakieś problemy z noclegiem w tym czasie bądź z
transportem w Bangkoku??
Obserwuj wątek
    • Gość: janusz Re: Chiński Nowy Rok w Tajlandii IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.06, 11:38
      chinski "spring festival" trwa oficjalnie (w chinach) w tym roku od 29.01 do
      4.02.2006 - w tajlandii jest tak samo. w tajlandii okres ten nie jest zadnym
      swietem panstwowym - tzn. wszystkie tajlandzkie firmy pracuja normalnie,
      wiekszosc chinskich rowniez. jedyne co sie rzuca w oczy, to fakt, ze mnostwo
      sklepow jest zamknietych - mozna sie zorientowac w jakim stopniu maja chinczycy
      tajlandzki handel w swoich rekach. nie ma zadnych problemow w tym czasie ani z
      noclegami ani z transportem w tym czasie (pomijajac fak, ze sporo hoteli jest
      po prostu w tym czasie drozszych - po prostu sezon i dodatkowo wiecej turystow)
      janusz
      • Gość: k255 Re: Chiński Nowy Rok w Tajlandii IP: *.gdynia.mm.pl 24.01.06, 11:45
        dziękuję za odp., mam jeszcze jedno pytanie: a jak wyglądają same obchody- czy
        są jakieś parady, koncerty itp.-i czy tylko w chińskich dzielnicach??
        • Gość: janusz Re: Chiński Nowy Rok w Tajlandii IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.06, 14:10
          sa parady i koncerty i festyny uliczne - glownie w dzielnicach zamieszkalych
          przez chinczykow ale nie tylko - np. w zeszlym roku (2005 - bylem wlasnie
          dokladnie w tym czasie) byly co wieczor uliczne festyny w okolicach pratunam -
          praktycznie wszedzie w centrum da sie cos zobaczyc - poza tym najlepiej popytac
          sie w hotelu lub taksowkarzy - oni wiedza najlepiej.
          Aha jeszcze jedno - ten fest o ktorym pisze neronek nie ma nic wspolnego z
          chinskim nowym rokiem i chinczykami - ale to tak na marginesie.
          pozdrawiam
          janusz
    • Gość: neronek Re: Chiński Nowy Rok w Tajlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 11:56
      moze nie na ten temat a własciwie nie o ten nowy rok ale ...
      ja byłem w Tajlandii 15,16,17 kwietnia co roku w tych dniach oni obchodzą swój
      azjatycki Nowy rok jest teraz u nich 2548 ale jazda wszyscu wszedzie od rana do
      wiezczora oblewaja się woda do suchej nitki przez 3 dni !! fajnie jest wtedy
      głośno i wesoło teraz lece także w kwietniu tam ale ten nowy ich rok spędzę w
      Laosie lub Kambodży ale i tam obchodzą go podobnie jeszce do tego wszystkiego
      smarują się wszystkich białym wapnem słyszałem że w Birmie jest jeszcze
      bardziej kolorowo bo wapno ma kolory tęczy !
      ale jazda kupiłem sobie zabawkę karabin na wodę po 20 min palec mi zsiniał od
      wciskania wody i oddałem go dzieciakom jak duży dzieciak latałem z karabinem po
      miasćie zresztą takich wariatów było barzdo sporo ahhahaha a byłem w Chang Mai
      pozdrawiam
      neronek
      neronekbyd.blog.onet.pl/
      • Gość: jacoby Re: Chiński Nowy Rok w Tajlandii IP: *.home.superprint.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:21
        Witaj. Akurat sie sklada ze trafilem w Bangkoku do chinskiej dzielnicy w Nowy
        Rok. Jest wielki festyn wszystko na czerwono, pełno straganów, koncerty i
        ogolnie bardzo przyjemnie. Polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka