Dodaj do ulubionych

chiny - shanghai, info pilne

IP: 218.1.101.* 23.04.06, 17:08
witam,
wjechalem dzisiaj rano do Shanghaju z Bkk i nie kupilem Lonely Planet. Teraz
bardzo zaluje bo nie moge znalezc nigdzie wiarygodnych info o noclegach,
barach, co warto zwiedzic etc a do tego zmuszony jestem korzystac z rad
czasami niezbyt uczciwych touts. Jesli ktos byl lub jest prosze o info na
tematy: noclegow, gdzie tanio i blisko centrum, gdzie mozna sie stolowac,
gdzie sa ksiegarnie z literatura w jez angielskim, co warto zobaczyc. Jesli
ktos jest w Shanghai mopj mail mzyku@yahoo.com
Obserwuj wątek
    • Gość: janusz Re: chiny - shanghai, info pilne IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.06, 17:55
      hallo godott,
      w duzym skrocie:
      1. info o noclegar, barach itp. to poszukaj pod linkami;
      www.going2shanghai.com/
      www.smartshanghai.com/scripts/index.php
      shanghai.asiaxpat.com/
      co do reszty to tak na szybko i z pamieci (pracowalem w sz. 2 lata i nastepnym
      tygodniu znowu lece)..
      2. tani hostel i podobno dobry to Captain's Hostel - zentralnie polozony (w
      Wuxi, a dokladnie na Bundzie), osobiscie nie znam, ale wiem ze ludzie chwala..
      3. plany miasta sa wylozone w kazdym wiekszym hotelu (od 3* w gore) na
      recepcji - za usmiech dostaniesz bez problemu.
      4. w szangh. jest kilka duzych miedzynarodowych ksiegarni - najwieksza jest w
      Wuxi na ulicy rownoleglej do Nanjing LU idac od rzeki w strone People´s Square
      okolo 500 m - mniej wiecej w polowie drogi.
      4. stolowac sie mozesz w SZ w ponad 100.000 knajpek od 20 RMB do 100.000 RMB za
      wieczor - nie wiem co lubisz i gdzie bedziesz mieszkal wiec trudno mi cos
      powiedziec.
      Jeszcze jedno bo byc moze nie wiesz -Wuxi to wlasnie centrum po stronie Bundu -
      po drugiej strony rzeki znajduje sie Pudong - jest tam ta wieza TV - a wiec
      Bund lezy po przeciwnej strony rzeki.. uff.. troche pokomplikowalem..
      Tanie hotele w szangh. to jeszcze hotele grupy "motel168" z tego co wiem to
      pokoje zaczynaja sie od ok. 180 rmb.
      5. co warto zwiedzic w szyghaju - wlasciwie to na dobra sprawe wystarczy jeden
      dzien bo nic tam ciekawego nie ma. Youan Garden oraz przylegajace do niego
      zakupowye centrum turystycznem z domami w stylu "pseudochinskim" - maja po 15
      lat.. City wieczorem z morzem swiatel, Muzeum partii komunistycznej ci nie
      polecam) - napisz co cie interesuje szczegolnie..

jak masz cos konkretnego to pisz.
      pozdrawiam
      janusz
      • Gość: janusz ksiegarnia IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.06, 18:42
        hallo godott,
        widze ze pokomplikowalem sprawe z ta ksiegarnia angielskojezyczna, a wiec
        jeszcze raz:
        Naijing LU (lub Donglu - ta sama ulica ale roznie pisana) to slynny
        szanghajski "deptak" ktorego nie moze zabraknac w zadnym reportazu z SZ.
        A wiec idac od poczatku Naijing Lu w kierunku rzeki (Bund) trafisz na ulice
        przecinajaca Najing LU (zwykla ulica - poznasz bo jest na niej normalny ruch
        samochodowy) i SKRECISZ W PRAWO.. po okolo 250 m na 2 skrzyzowaniu od Naijnig
        Lu znajduje sie ksiegarnia. Na parterze sa przewodniki w wielu jezykach,
        ksiazki angielskjezyczne na 7-m pietrze.
        Jak dlugo masz zamiar zostac w Sz.?
        pozdrawiam
        janusz
    • Gość: janusz Re: chiny - shanghai, info pilne IP: *.dip.t-dialin.net 23.04.06, 18:09
      jeszcze jedno, co prawda w sz. jest w tej chwili 23.00 i chyba przczytasz to
      dopiero rano ale mozesz sie spokojnie udac do jakiegos 4*-5* hotelu i po prostu
      popytac na w recepcji i podstawy - z reguly obsluga mowi po angielsku.. poza
      tym w centrum we wszystkich biurach podrozy mozesz sie po angielsku dogadac i
      otrzymac podstawowe informacje wlacznie z planami szanghaju.
      przyjemnego pobytu
      janusz
      • Gość: godott Re: chiny - shanghai, info pilne IP: 222.66.2.* 27.04.06, 08:13
        wielkie dzieki janusz za wyczerpujace informacje. Hotelik znalazlem w French
        Concession daja mi 180 (wynajalem na kilka dni). Dopiero dzisiaj przeczytalem
        bo poczatkowo bylem zzdezorientowany i dopadlo mnie cholerne zatrucie - chyba
        najgorsze w zyciu wiec dzis 1 dzien czuje sie ok - i za Twoja rada uderzam do
        Bund.
        • Gość: kasia Re: chiny - shanghai, info pilne IP: *.111.186.220.broad.wz.zj.dynamic.cndata.com 02.08.06, 07:14
          czy moglbys podac namiary do tego hoteliku i napisac czy byl ok? dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka