IP: *.aster.pl 05.05.06, 21:01
Przeszukałam całe forum-nie ma żadnego wątku na temat podróży do Algierii. Czy ktoś był? Poproszę o impresje!
Obserwuj wątek
    • gajasirocco Re: Algieria 05.05.06, 22:08
      Zapraszam na forum o krajach arabskich- moze tam coś znajdziesz?
      krajearabskie.prv.pl
      • saint-agnes Re: Algieria 06.05.06, 08:30
        j asię wybieram w tym roku do algierii t oopowiem jak wrócę :) poza tym radze
        też odwiedzić www.travelbit.pl -tam jakoś niedawno widziałam jakieś wzmianki o
        algierii.
        pozdrawiam
        • Gość: asiula Re: Algieria IP: *.aster.pl 07.05.06, 12:35
          znalazłam na forum wątek o wizach do Algierii - podobno ciężko je dostać i długo się czeka...przyznam że trochę mnie to zniechęca. saint-agnes, starasz się o wizę? kiedy jedziesz do Algierii?ja myślałam o wrześniu
          • saint-agnes Re: Algieria 08.05.06, 08:22
            z wizami jest rżnie - jak się człowiek uprze - to wizę dostanie. w tamtym roku
            planowałam wyjazd ze znajomymi. niestety z różnych przyczyn wyjazd mój nie
            doszedł do skutku, ale oni wizę dostali zdaje się za 28 $ albo coś w okolicach.
            Ja myślę o wrześniu też bo to dla mnie najlepsza pora. Około 3 tygodnie jak się
            uda. Na razie się jakoś specjalnie nie staram o wizę - bo w moim przypadku do
            wrześnie może się dużo zmienić ale myślę, że około lipca będę musiała o tym
            poważnie pomyśleć. Chcemy jechać w 4. A Ty? sama? czy z ekipą?
            pozdrawiam agnieszka
            • Gość: asiula Re: Algieria IP: 199.67.203.* 11.05.06, 11:43
              chcę jechać z mężem, na własną rękę, na około 2 tygodnie.a do lipca będę
              starała się zdobyć jak najwięcej info na temat tego kraju i organizacji
              wyjazdu:)
    • Gość: jojo Re: Algieria IP: *.chello.pl 09.05.06, 13:51
      Hej
      ja bylam w Algierii wielokrotnie.
      Jesli masz pytania moge Ci podac wiele informacji na temat tego kraju.
      Pozdrawiam
      • Gość: asiula Re: Algieria IP: 199.67.203.* 11.05.06, 11:48
        przede wszytskim interesuje mnie kwestia organizacji wyjazu - starania o wizę,
        także w jaki sposób dostać się do Algierii. No i oczywiście co warto zwiedzić,
        jaką trasę sobie obrać. Nie ukrywam że kilka dni (3-4) będziemy chcieli
        poleniuchować na plaży - gdzie?:)
        • Gość: jojo Re: Algieria IP: *.chello.pl 11.05.06, 15:21
          Z wiza bywa roznie, moze byc ciezko, jesli nie masz zaproszenia od obywatela
          Algierii ,z wizy - nici..
          Ja bym nie polecala takiej wyprawy przez Algierie bez organizatora, to jest
          piekny kraj, ale nie na samotne wedrowki.
          Jest tam mnostwo pieknych miejsc, przy ktorych Egipt, tunezja i maroko moga sie
          schowac, sa to miejsca nieznane turystom i malo osob zdaje sobie z tego sprawe,
          ze tyle przepieknych rzeczy oferuje Algieria.
          Cale wybrzeze Morza Srodziemnego jest interesujace, z morza bezposrednio
          "wyrastaja" gory, poludnie-Sahara tez jest super, z tym, ze bez przewodnika -
          ani rusz, mozna zwyczajnie z takiej podrozy jeepem nigdy nie wrocic (bardzo
          latwo zabladzic).
          Nad morzem jest wiele interesujacych miejsc:Algier jest piekny, Oran - tez,
          Bejaia i okoliczne kaniony etc.
          Ale jesli nie jest to zorganizowany wyjazd, albo pobyt u kogos znajomego z
          Algierii - chyba nie bedzie Ci latwo.
          Pozdrawiam
          • saint-agnes Re: Algieria 12.05.06, 12:45
            Mój znajomy wizę załatwił tak: napisał do różnych hoteli w Algierii wiele
            zapytań o możliwość rezerwacji noclegów. niektóre odpowiedziały. Zarezerwował.
            Poprosił o pisemne potwierdzenie na fax z pieczątkami i rónymi takimi. Wszystko
            to złożył w ambasadzie i wizę otrzymał.za 28 $ dokładnie. Więc otzrymanie wizy
            jest możliwe, tylko trzeba się trochę postarać. Na wizę czekał chyba 2 tygodnie
            a zaczął się tym interesować około 1,5 miesiąca przed planowaną podróżą.Poza
            tym on leciał czarterem do Tunezji, potem ichniejszymi środkami komunikacji do
            granicy algierskiej. i już. Problemów nie było. W ubiegłym roku Lufthansa miał
            super promocję na Algier - za 900 zł można chyba było lecieć. Może i w tym roku
            będzie taka szczodra :) pozdrawiam.
            • Gość: asiula Re: Algieria IP: 199.67.203.* 15.05.06, 16:40
              a jednak troszeczkę się zniechęciłam...z biurem podróży nie chcę jechać a
              zdrugiej strony duże ryzyko, że nie dostanę wizy algierskiej...pozostaje Maroko
              na własną rękę-to już chyba powinno się udać bez problemu:)dziękuję wszytskim
              za powyższe rady!!
          • beduinka Re: Algieria 19.11.06, 19:40
            Gość portalu: jojo napisał(a):

> Z wiza bywa roznie, moze byc ciezko, jesli nie masz zaproszenia od obywatela
            > Algierii ,z wizy - nici..

nieprawda. ja też myślę o wyjeździe w bliżej lub dalszej przyszłości do
            Algieri. Rozmawiałam z konsulem i powiedział, że nie muszę mieć zaproszenia.
            Mam tylko przynieść papierek z uczelni, że jestem arabistką
            • Gość: gosc Re: Algieria IP: *.chello.pl 30.11.06, 15:14
              Normalka, konsul uwaza, ze jak studiujesz lub pracujesz na arabistyce to jestes
              muzulmanka, a wiec :drzwi otwarte.
              Nawet nie wyobrazasz sobie co musza przechodzic kobiety, ktore chca wyjechac do
              Algierii by np. tam sie pobrac, Wiem to z doswiadczenia znajomych i licznych
              opowiesci
              Ogolnie atmosfera w Ambasadzie jest conajmniej niesympatyczna (mnie to akurat
              nie dotknelo) i tylko muzulmanki lub zony algierczykow sa tam traktowane z
              szacunkiem.
              • beduinka Re: Algieria 01.12.06, 12:11
                Gość portalu: gosc napisał(a):

> Normalka, konsul uwaza, ze jak studiujesz lub pracujesz na arabistyce to
                jestes
                > muzulmanka, a wiec :drzwi otwarte.

a jaki ma być niby związaek między studiowaniem arabistyki, a byciem
                muzułmaninem... u nas na całej arabistyce - tj. na wszystkich latach będzie
                osób, które przeszły na islam - może 2-3
                • Gość: IWONA Re: Algieria IP: *.chello.pl 01.12.06, 14:53
                  Zgadzam sie z poprzednia wypowiedzia: konsul traktuje (niezamezne z
                  Algierczykami)kobiety w sposob karygodny, kaze czekac miesiacami na odpowiedz w
                  sprawie wizy, co konczy sie tym , ze jej po prostu nie przyznaje, kaze wysylac
                  po pare razy zaproszenia, bo poprzednie ponoc traca waznosc...Mysle, ze nie ma
                  tych podan o wize wiecej niz kilka do kilkunastu w ciagu miesiaca, bo niby kto
                  chce jechac do ALgierii? chyba tylko ktos, kto jedzie w prywatnych lub
                  zawodowych sprawach, nikt samotnie w podroz turystyczna tam nie jezdzi.. Poki co
                  Algieria ma jeszcze dluga droge do normalnosci ( pisze to z autopsji) i ambasada
                  Algierii tez... Poza tym , chyba GOSC napisal, ze dla konsula :
                  arabistyka=muzulmanka , bo bez znajomosci lub nie bedac muzulmanka w zyciu nikt
                  tam nie dostanie wizy BEZ ZAPROSZENIA, a i z zaproszeniem sobie poczeka.
                  Moja znajoma do tej pory nie dostala wizy do Algierii, wiesz ile czeka? ponad
                  rok..zaproszenia dawno potracily waznosc a i jej chce minela do wyjazdu do
                  takiego "eldorado"
                  • Gość: samir_b1 Re: Algieria IP: 156.17.216.* 20.12.06, 12:06
                    witam moja mama dostala wize w 2 tygodnie a jest polka...ja bez problemu
                    dostalem papier z odroczeniem słuzby wojskowej ( do 2009;-) ktory umozliwia mi
                    swobodny wjazd do Algierii /paszporty w 2 tyg. / chyba poprostu zalezy od humoru
                    konsula...;-/ /// Polska tez ma wiele do zrobienia zeby byc normalnym krajem a
                    ambasada Polska w Algierii funkcjonuje podobnie do Algierskiej w polsce ;-/
                    nikogo nie bronie wiem ze to jak sie traktuje ludzi starajacych sie o wize jest
                    hore ...w obu przypadkach...
                    • Gość: GOSC Re: Algieria IP: *.chello.pl 21.12.06, 07:53
                      Witaj
                      Tylko jest zasadnicza roznica: twoja mama jest zona algierczyka a Ty jestes
                      synem algierczyka (tak wynika z twoich wczesniejszych wypowiedzi na tym forum),
                      chyba to normalne , ze dostaliscie wize do Algierii, a tak nawiasem to skandal,
                      zeby zona obywatela Algierii czekala 2 tygodnie na wize do kraju meza, przeciez
                      Algieria nie jest krajem, w ktorym ktos chcialby szukac pracy... Ja wyjezdzajac
                      do Kanady (kraju malzonka)otrzymalam wize od reki.
                      slyszalam wiele o Ambasadzie Algierii od znajomej, traktuja ludzi w skandaliczny
                      sposob.
                      • Gość: samir Re: Algieria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 12:59
                        nie wykluczone ze tak jest....///ale jakas osoba pisala wczesniej ze w
                        skandaliczny sposob traktuje sie miedzy innymi zony algierczykow...i ja na
                        przykladzie mojej mamy tego nie zauwazylem.../apropos czekania na to wize...to
                        nie jest chyba tak zle...w polsce na paszport czekala 2 tyg. tyle co ja na
                        algierski...pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka