Gość: asiula IP: *.aster.pl 05.05.06, 21:01 Przeszukałam całe forum-nie ma żadnego wątku na temat podróży do Algierii. Czy ktoś był? Poproszę o impresje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gajasirocco Re: Algieria 05.05.06, 22:08 Zapraszam na forum o krajach arabskich- moze tam coś znajdziesz? krajearabskie.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
saint-agnes Re: Algieria 06.05.06, 08:30 j asię wybieram w tym roku do algierii t oopowiem jak wrócę :) poza tym radze też odwiedzić www.travelbit.pl -tam jakoś niedawno widziałam jakieś wzmianki o algierii. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiula Re: Algieria IP: *.aster.pl 07.05.06, 12:35 znalazłam na forum wątek o wizach do Algierii - podobno ciężko je dostać i długo się czeka...przyznam że trochę mnie to zniechęca. saint-agnes, starasz się o wizę? kiedy jedziesz do Algierii?ja myślałam o wrześniu Odpowiedz Link Zgłoś
saint-agnes Re: Algieria 08.05.06, 08:22 z wizami jest rżnie - jak się człowiek uprze - to wizę dostanie. w tamtym roku planowałam wyjazd ze znajomymi. niestety z różnych przyczyn wyjazd mój nie doszedł do skutku, ale oni wizę dostali zdaje się za 28 $ albo coś w okolicach. Ja myślę o wrześniu też bo to dla mnie najlepsza pora. Około 3 tygodnie jak się uda. Na razie się jakoś specjalnie nie staram o wizę - bo w moim przypadku do wrześnie może się dużo zmienić ale myślę, że około lipca będę musiała o tym poważnie pomyśleć. Chcemy jechać w 4. A Ty? sama? czy z ekipą? pozdrawiam agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiula Re: Algieria IP: 199.67.203.* 11.05.06, 11:43 chcę jechać z mężem, na własną rękę, na około 2 tygodnie.a do lipca będę starała się zdobyć jak najwięcej info na temat tego kraju i organizacji wyjazdu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Algieria IP: *.chello.pl 09.05.06, 13:51 Hej ja bylam w Algierii wielokrotnie. Jesli masz pytania moge Ci podac wiele informacji na temat tego kraju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiula Re: Algieria IP: 199.67.203.* 11.05.06, 11:48 przede wszytskim interesuje mnie kwestia organizacji wyjazu - starania o wizę, także w jaki sposób dostać się do Algierii. No i oczywiście co warto zwiedzić, jaką trasę sobie obrać. Nie ukrywam że kilka dni (3-4) będziemy chcieli poleniuchować na plaży - gdzie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Algieria IP: *.chello.pl 11.05.06, 15:21 Z wiza bywa roznie, moze byc ciezko, jesli nie masz zaproszenia od obywatela Algierii ,z wizy - nici.. Ja bym nie polecala takiej wyprawy przez Algierie bez organizatora, to jest piekny kraj, ale nie na samotne wedrowki. Jest tam mnostwo pieknych miejsc, przy ktorych Egipt, tunezja i maroko moga sie schowac, sa to miejsca nieznane turystom i malo osob zdaje sobie z tego sprawe, ze tyle przepieknych rzeczy oferuje Algieria. Cale wybrzeze Morza Srodziemnego jest interesujace, z morza bezposrednio "wyrastaja" gory, poludnie-Sahara tez jest super, z tym, ze bez przewodnika - ani rusz, mozna zwyczajnie z takiej podrozy jeepem nigdy nie wrocic (bardzo latwo zabladzic). Nad morzem jest wiele interesujacych miejsc:Algier jest piekny, Oran - tez, Bejaia i okoliczne kaniony etc. Ale jesli nie jest to zorganizowany wyjazd, albo pobyt u kogos znajomego z Algierii - chyba nie bedzie Ci latwo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
saint-agnes Re: Algieria 12.05.06, 12:45 Mój znajomy wizę załatwił tak: napisał do różnych hoteli w Algierii wiele zapytań o możliwość rezerwacji noclegów. niektóre odpowiedziały. Zarezerwował. Poprosił o pisemne potwierdzenie na fax z pieczątkami i rónymi takimi. Wszystko to złożył w ambasadzie i wizę otrzymał.za 28 $ dokładnie. Więc otzrymanie wizy jest możliwe, tylko trzeba się trochę postarać. Na wizę czekał chyba 2 tygodnie a zaczął się tym interesować około 1,5 miesiąca przed planowaną podróżą.Poza tym on leciał czarterem do Tunezji, potem ichniejszymi środkami komunikacji do granicy algierskiej. i już. Problemów nie było. W ubiegłym roku Lufthansa miał super promocję na Algier - za 900 zł można chyba było lecieć. Może i w tym roku będzie taka szczodra :) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiula Re: Algieria IP: 199.67.203.* 15.05.06, 16:40 a jednak troszeczkę się zniechęciłam...z biurem podróży nie chcę jechać a zdrugiej strony duże ryzyko, że nie dostanę wizy algierskiej...pozostaje Maroko na własną rękę-to już chyba powinno się udać bez problemu:)dziękuję wszytskim za powyższe rady!! Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Algieria 19.11.06, 19:40 Gość portalu: jojo napisał(a): > Z wiza bywa roznie, moze byc ciezko, jesli nie masz zaproszenia od obywatela > Algierii ,z wizy - nici.. nieprawda. ja też myślę o wyjeździe w bliżej lub dalszej przyszłości do Algieri. Rozmawiałam z konsulem i powiedział, że nie muszę mieć zaproszenia. Mam tylko przynieść papierek z uczelni, że jestem arabistką Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Algieria IP: *.chello.pl 30.11.06, 15:14 Normalka, konsul uwaza, ze jak studiujesz lub pracujesz na arabistyce to jestes muzulmanka, a wiec :drzwi otwarte. Nawet nie wyobrazasz sobie co musza przechodzic kobiety, ktore chca wyjechac do Algierii by np. tam sie pobrac, Wiem to z doswiadczenia znajomych i licznych opowiesci Ogolnie atmosfera w Ambasadzie jest conajmniej niesympatyczna (mnie to akurat nie dotknelo) i tylko muzulmanki lub zony algierczykow sa tam traktowane z szacunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
beduinka Re: Algieria 01.12.06, 12:11 Gość portalu: gosc napisał(a): > Normalka, konsul uwaza, ze jak studiujesz lub pracujesz na arabistyce to jestes > muzulmanka, a wiec :drzwi otwarte. a jaki ma być niby związaek między studiowaniem arabistyki, a byciem muzułmaninem... u nas na całej arabistyce - tj. na wszystkich latach będzie osób, które przeszły na islam - może 2-3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IWONA Re: Algieria IP: *.chello.pl 01.12.06, 14:53 Zgadzam sie z poprzednia wypowiedzia: konsul traktuje (niezamezne z Algierczykami)kobiety w sposob karygodny, kaze czekac miesiacami na odpowiedz w sprawie wizy, co konczy sie tym , ze jej po prostu nie przyznaje, kaze wysylac po pare razy zaproszenia, bo poprzednie ponoc traca waznosc...Mysle, ze nie ma tych podan o wize wiecej niz kilka do kilkunastu w ciagu miesiaca, bo niby kto chce jechac do ALgierii? chyba tylko ktos, kto jedzie w prywatnych lub zawodowych sprawach, nikt samotnie w podroz turystyczna tam nie jezdzi.. Poki co Algieria ma jeszcze dluga droge do normalnosci ( pisze to z autopsji) i ambasada Algierii tez... Poza tym , chyba GOSC napisal, ze dla konsula : arabistyka=muzulmanka , bo bez znajomosci lub nie bedac muzulmanka w zyciu nikt tam nie dostanie wizy BEZ ZAPROSZENIA, a i z zaproszeniem sobie poczeka. Moja znajoma do tej pory nie dostala wizy do Algierii, wiesz ile czeka? ponad rok..zaproszenia dawno potracily waznosc a i jej chce minela do wyjazdu do takiego "eldorado" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samir_b1 Re: Algieria IP: 156.17.216.* 20.12.06, 12:06 witam moja mama dostala wize w 2 tygodnie a jest polka...ja bez problemu dostalem papier z odroczeniem słuzby wojskowej ( do 2009;-) ktory umozliwia mi swobodny wjazd do Algierii /paszporty w 2 tyg. / chyba poprostu zalezy od humoru konsula...;-/ /// Polska tez ma wiele do zrobienia zeby byc normalnym krajem a ambasada Polska w Algierii funkcjonuje podobnie do Algierskiej w polsce ;-/ nikogo nie bronie wiem ze to jak sie traktuje ludzi starajacych sie o wize jest hore ...w obu przypadkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: Algieria IP: *.chello.pl 21.12.06, 07:53 Witaj Tylko jest zasadnicza roznica: twoja mama jest zona algierczyka a Ty jestes synem algierczyka (tak wynika z twoich wczesniejszych wypowiedzi na tym forum), chyba to normalne , ze dostaliscie wize do Algierii, a tak nawiasem to skandal, zeby zona obywatela Algierii czekala 2 tygodnie na wize do kraju meza, przeciez Algieria nie jest krajem, w ktorym ktos chcialby szukac pracy... Ja wyjezdzajac do Kanady (kraju malzonka)otrzymalam wize od reki. slyszalam wiele o Ambasadzie Algierii od znajomej, traktuja ludzi w skandaliczny sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samir Re: Algieria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 12:59 nie wykluczone ze tak jest....///ale jakas osoba pisala wczesniej ze w skandaliczny sposob traktuje sie miedzy innymi zony algierczykow...i ja na przykladzie mojej mamy tego nie zauwazylem.../apropos czekania na to wize...to nie jest chyba tak zle...w polsce na paszport czekala 2 tyg. tyle co ja na algierski...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś