Dodaj do ulubionych

Malezja,KualaLumpur - pytania nie tylko do Janusza

30.05.06, 22:11
pytań mam całą masę, w temat się wczytuję dopiero, bo wyjazd 14 lipca. Tak
sie składa, ze cały tydzień mam dla siebie w KL (podpinam się pod grupę, oni
mają zajęcia w ci`agu dnia) i podstawowe pytanie, które wyznaczy dalsze, to
samotny jakis wyjazd poza miasto z noclegiem. Bo jeśli samotne podróże nie
wchodzą w grę, muszę sobie poukładać wycieczki jednodniowe z KL (szkoda,
szkoda). Poradź! Na forum kilka osób pisało, że na KL wystarczą 2 dni. Czy
tak jest? Mam tylko 7 dni i nie chcę ich zmarnowa`c. to moj pierwszy wyjazd
na "taki" wschód i chce poczuć klimat tych miejsc.
pzdr
m.
psiakrew, deszcz u nas pada tak rzadko, ze jesli juz pada, siada
elektryczność i/lub sieć. właśnie pada i wokol ciemno jak w de.
Obserwuj wątek
    • Gość: Janusz Re: Malezja,KualaLumpur - pytania nie tylko do Ja IP: *.dip.t-dialin.net 30.05.06, 23:46
      Hallo,
      obawiam sie ze moge byc nieobiektywny po bo prawie 20 latach spedzonych w azji
      moge powiedziec, ze jedynym krajem w ktorym moglbym mieszkac tam na stale jest
      wlasnie Malaysia. Dla mnie to fascynujacy kraj: bezpieczny i egzotyczny,
      wspaniale jedzenie z calej azji do wyboru, TANI i bez korupcji (przynajmniej
      tej codziennej, drobnej i tak strasznie uciazliwej w innych krajach), wszystko
      do kupienia, wspaniali ludzie (bez konfliktow etycznych czy religijnych)
      mnowstwo wody (dla mnie b. wazne !) do zeglowania i innych sportow wodnych. Byc
      moze sa ludzie dla ktorych KL jest warte tylko 2 dni (podobnie jak po 1,5 roku
      w Szanghaju nie moge na to miasto patrzyc i go nie znosze) - dla mnie KL to
      jedyna wielka fascynacja i nigdy nie za malo !
      Prawdopodobnie (95%) spedze swoje ostatnie lata wlasnie w maleysi korzystajac z
      programu "malaysia second home" .. Poza tym oprocz "glownej" Malaysji
      (polwyspu) mast jestzcze do dyspozycji wschodnia z dzunglami i gorami oraz
      egzotycznymi plemionami..
      Nie wiem co ci poradzic, bo nie wiem co cie interesuje.. jak juz pisalem na KL
      potrzeba wiecej niz 2 dni, a przeciez jest tyle do zobaczenia czyto
      turystycznie.
      Napisz wiecej konkretow i postaram ci sie jutro odpisac bo jestem zawalony
      robota.
      pozdrawiam
      janusz
      • Gość: maugolek Re: Malezja,KualaLumpur - pytania nie tylko do Ja IP: *.Red-81-33-183.dynamicIP.rima-tde.net 31.05.06, 10:35
        witam,
        bede zamawiac przewodniki w tym tygodniu, przejrze je i dopytam Cie o
        szczegoly. Co do miasta, chce je schodzic, chce sobie porzadnie pojesc
        tamtejszej kuchni (juz sie na to ciesze, przydalyby sie jakies adresy, ale nie
        typu Hotel Ritz..), bardzo chce zobaczyc plantacje herbaty i kawałek natury
        (cameron highlands? nie za daleko?). 7 dni to nic.

pozdrawiam
        m.
        a wody zazdroszcze. tu, w alicante/hiszpania susza straszna. a morze latem
        cieple, jak zupa pomidorowa.
    • toro_bravo Re: Malezja,KualaLumpur - pytania nie tylko do Ja 03.06.06, 12:56
      Czesc!

2 dni to stanowczo za mało! Ja bylem 3 dni i wcale nie uważam, że wszystko
      zobaczyłem (mieliśmy dość napięty plan podróży, dłużej się nie dało). Czas ten
      spędziliśmy głównie na zaznajamianiu się z miastem, włóczeniu się tu i tam,
      chcieliśmy poznać jak najwięcej się da. Z drugiej strony na pewno warto
      wyskoczyć gdzieś poza KL, nowych miejsc nigdy dosyć! Może się też okazać, że
      miasto Cię zmęczy, klimat i ruch miejski robi swoje, i będziesz chciał na chwilę
      odetchnąć.

Możesz się zastanowić nad jakimś wypadem w Cameron Highlands ale na to 3 dni
      trzeba przeznaczyć. 4 godziny zajmuje sama jazda (w jedną stronę). Na miejscu
      można wybrać się na zorganizowany tour (plantacja herbaty, różne uprawy roślin,
      w wersji max parogodzinna wyprawę z przewodnikiem do dżungli).

Ewentualnie pomyśl o 2-3 dniowej wycieczce do Singapuru. Miasto mniej męczące od
      KL, na pewno warto!

Możesz też rozważyć wypad do Melaki, akurat na 1 dzień.

Właśnie jestem w trakcie opracowywania relacji z mojej podróży do Singapuru i
      Malezji, zapraszam na strider.blox.pl
      • toro_bravo Re: Malezja,KualaLumpur - pytania nie tylko do Ja 03.06.06, 13:02
        Jeśli będziesz miał jakieś pytania to pisz na toro_bravo w gazeta.pl albo interia.pl
      • Gość: Indiana Jones Re: z Kuala Lumpur IP: 219.93.17.* 12.07.06, 04:33
        witam,
        no to fajnie ze zamierzasz odwiedzic Malezji...mieszkam w Kuala Lumpur od ponad
        5 lat i jest tutaj bardzo przyjemnie.

W ktorej czesci KL bedziesz/cie mieszkali? Pisalas ze lecisz z
        grupa...sluchaj...jesli mozliwe moze znajomi mogliby podratowac krajana w
        KL...zubrowka, polskie czasopisma itd zawsze tutaj mile widziane. Oczywiscie za
        odplata...nie ma zadnego problemu.

Daj znac ...moj email: makul74@yahoo.com
        komorka w Kuala Lumpur 016 616 4601

pozdrawiam z Malezji,
        Rafal

PS. Zycze udanego lotu...
        • Gość: maugolek z Alicante/Hiszpania IP: *.Red-83-45-124.dynamicIP.rima-tde.net 12.07.06, 15:48
          Nie ma sprawy. Podejde jutro do ruskiego sklepu i zobacze, co tam maja, miejsce
          w walizce jest. Stare Polityki Cie interesuja? (tzn najswiezsza bedzie pewnie z
          tygodniowym opoznieniem, troche sie uzbieralo). i jakies babskie sa.
          z Hiszpanii moge zabrac jamon iberico i oliwki faszerowane jalapeno :-)
          hotel jest w okolicy Bukit Bintang KL Monorail Station, taki stam jest na
          dzisiaj, moze sie jeszcze zmienic.
          pozdr
          m.
    • Gość: Bart a ja nie lubie KL:) IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.06, 20:44
      witam,
      nie ma reguly; ktos po 2 dniach w Kl bedzie tym miastem rozczarowany i
      zmeczony, dla innej osoby to moze byc dopiero poczatek fascynacji.
      ja spedzilem w Maleji pol roku z kilkoma kilkudniowymi pobytami w KL - moja
      opinia jest taka, ze generalnie miasto jest strasznie brudne (nie liczac city),
      chaotyczne, przerazliwie glosne, meczace. sa oczywsicie perelki wymieniane,
      jako ikony miasta,ale mojej opinii one nie zmienily.
      co plecam?
      Batu Caves - tuz za miastem, obys mial farta i tarfil na klimatyzowany bus:)
      ktos podpowiedzial Melake - popieram!!! 2-3 dni w Melace beda fajniejsze, niz w
      KL.
      i wreszcie tez juz podana propozycja wypadu do Singapuru - rewelacja!
      z transportem nie ma problemu, miasto-panstwo robi kolosalne wrazenie,ale
      uwaga - jest 2-3 razy drozej niz w Malezji.
      polecam tez Cameron Highlands - przepieknie i powietrze jakby inne, swiezsze:)

pozdrawiam i zycze kapitalnych wrazen!
      • Gość: maugolek Re: a ja nie lubie KL:) IP: *.Red-83-45-124.dynamicIP.rima-tde.net 10.07.06, 23:19
        dzieki za info
        Do Melaki pojade, Batu Caves tez (moze ustrzele pojazd klimatyzowany).
        Czy znacie moze koszty wyjmowania kasy z bankomatow? Jakie karty wziac
        najlepiej?
        I jak tam jest z telefonami komorkowymi? Dualband czy triband? Mamy dosc stare
        aparaty.
        Prosze tez o tipy na malezyjskie garkuchnie, gdzie zjesc (a moze i co jesc?)
        nie zamierzam sie tam odchudzac. Lubie na ostro.
        A w kwestii zakupow, gdzie sie udac po regionalne smakolyki i przyprawy?
        moze sie skusze jeszcze na jakas kamere, jak starczy czasu i pieniedzy - gdzie
        po sprzet audio-video?
        pozdrawiam
        m.
        • Gość: magda Re: a ja nie lubie KL:) IP: *.lns1.syd6.internode.on.net 13.07.06, 02:38
          jedz wszystko i wszedzie! jedzenie jest boskie is trasznie tanie. az mi slinka
          cieknie jak sobie przypomne. W KL najlepiej przy Petalin Street w Chinatown. Na
          Penangu na Chulia Street wieczorem oraz na Gureny Drive (takze wieczorem).
          Jesli chodzi o jedzienie to Penang to numer 1 w Malezji
          zajrzyj na moja stronke do dzialu kuchnia. napisalma tam co z koniecznie trzeba
          sprobowac :)
          www.podrozowanie.republika.pl

magda
          • candy13 re:KL 25.07.06, 23:02
            HEJ
            wybieram sie do KL i dalej na tioman i perhentian besar ale dopiero we
            wrzesniu. fajnie by bylo gdybys podzielila sie wrazeniami z wyjazdu
            • Gość: oli Re: re:KL IP: *.acn.waw.pl 02.08.06, 20:49
              ja bylam na Tiomanie w Berjaya Hotel. Wróciłam 31.07. Co chcesz wiedziec.
              • candy13 Re: re:KL 03.08.06, 20:38
                Gość portalu: oli napisał(a):

> ja bylam na Tiomanie w Berjaya Hotel. Wróciłam 31.07. Co chcesz wiedziec.
                wszystko!!:-)
                niektorzy odradzaja mi wyjazd na tioman mowiac ze jest tam o wiele za duzo
                turystow, ze plaze sa kiepskie w porownianiu z innymi wyspami wsch wybrzeza
                malezji, ze woda niezyt czysta..
                a jak ty to widzisz?? berjaya jest w rejonie tekek??

• Gość: oli Re: re:KL IP: *.u.mcnet.pl 04.08.06, 16:30
                  Hotel jest blisko Tekek, od hotelu berja. jakies 10 -15 min piechotka (droga
                  dosc meczaca w upale). Mozna wziasc samochód w jedna strone kosztuje 10
                  ringitów.
                  Jesli chodzi o plaze to jest super-miałki piaseczek i czysciutka woda,
                  oczywiscie pisze o plazy przy hotelu.Jesli lubisz snorkelking to jest tez dobre
                  miejsce przed hotelem na plazy.
                  Generalnie turysci preferowali basen, ja osobiscie wole morze i bylam z tego
                  faktu zadowolona gdyz czulam sie jakby bylo ono dla mnie.
                  Aha, wazne: to co mnie denerwowało to to, ze na sniadaniu i obiedzie bylo pelno
                  much, nie moglismy sie od nich odpedzic. Znikały dopiero ok godz. 19:00 czyli w
                  porze kolacji. Jeszce jedno sa tam muchy piaskowe, takie male muszki co gryzą i
                  na ciele pojawiaja sie male plamki, które strasznie swedza.
                  Miej swiadomosc, ze wyspa ta do tanich nie nalezy. Spedzilam tam 14 dni wiec
                  jak masz wiecej pytan to pytaj.

W zeszlym roku bylam na Lomboku-Indonezja i te wyspe moge polecic i nazwac ja
                  rajem na ziemi. Piekne morze, super pyszne, swieze i tanie jedzenie(na Tiomanie
                  maja mrozone ryby i kalmary-dziwne ale prawdziwe).
          • adams123 Re: a ja nie lubie KL:) 04.08.06, 12:33
            czyli jakie są takie "żelazne" punkty do zobaczenia w samym KL ?
            co warto , co trzeba ?
            dzieki
            • candy13 Re: a ja nie lubie KL:) 05.08.06, 00:04
              okay wg biblii backpackerow::-)
              1.colonial district
              2.chinatown
              3.lake gardens
              4.petronas towers i menara tower
              5.batu caves
              6.sunway lagoon park (jesli podrozujesz z dziecmi)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka