Dodaj do ulubionych

Manaus i Brasilia - pytania

05.06.06, 22:41
Wybieram sie pod koniec sierpnia do Brazyli na 10 dni (konferencja w Manaus).
Plan wyglada tak: 3 dni Rio, 6 dni Manaus (z tego 3 konferencja) i 1 dzien w
Brasilia. Rio mam mniej wiecej zaplanowane. Pytania do reszty sa takie:

1) Manaus - czy mozecie polecic jakas solidna firme zajmujaca sie podrozami
do dzungli? Chodzi o powiedzmy 3 dni/2 noce (moze byc na lodce) i z dala od
tzw. 'parkow' z uwiazanymi zwierzetami?

2) Brasilia - jestem tam jakies 10 godzin od rana i chcialbym zalapac sie na
wycieczke architektoniczna po miescie (moglbym wynajac samochod, ale to w
ostatecznosci). Czy znacie jakies firmy robiace tego typu objazdowki?

Wielkie dzieki za pomoc, pozdr.
Obserwuj wątek
    • baiano1 Re: Manaus i Brasilia - pytania 06.06.06, 05:32
      Zobacz np. w www.amazonastravel.com.br (jest po angielsku)
      W internecie znajdziesz wiele tego typu stron.
      Co do Brasilia, to zobacz moze w www.geocities.com/theTropics/3416/agencias.htm
      Masz tam telefony i nawet kilka stron.
      Pozdrawiam,
      Mirek
      • bart_canada Re: Manaus i Brasilia - pytania 06.06.06, 22:11
        Dzieki. Zwlaszcza druga strona o Brasilia byla rewelacyjna - znalazlem juz
        dokladnie taka wycieczke o jaka mi chodzilo.
        Co do Manaus to wiem, ze jest mnostwo stron, ale chodzi mi o cos ekstra, sam
        wiesz jak latwo podrasowac strone w Internecie:) No coz, troche czasu jeszcze
        jest do wyjazdu.

Jeszcze raz dzieki, pozdr.
        • konstancja16 Re: Manaus i Brasilia - pytania 08.08.06, 12:01
          Bart, bede ciekawa Twoich wrazen po powrocie. Moze bedziesz mogl polecic kogos
          w Manaus? Ja sie wybieram w pazdzierniku, mam niefajne doswiadczenie z
          cwaniakami w Iguitos (Peru) wiec chetnie skorzystam z rekomendacji. Albo
          ostrzezen. ;)

Milych wrazen!
          • bart_canada Powrot z Brazylii 05.09.06, 07:13
            No i wlasnie wrocilem z Brazylii: Manaus gorace, wilgotne, bardzo zatloczone i
            glosne - mnostwo lokalnych chlopakow instaluje wielkie glosniki w samochodach i
            grzeje na cala moc:) Pare godzin wystarczy, a najlepiej od razu przeniesc sie
            na lodke , ewentualnie do Tropical, ktory jest jakies 10km od miasta.

My wzielismy 3 dni+ 2 noce na lodce (hamaki) w gore Rio Negro z firma Swallows
            and Amazons (sa na necie). Cala zabawa kosztowala jakies 430USD/pax, all
            inclusive (wlacznie z transportem do/z lotniska). My bylismy b. zadowoleni - na
            lodce bylo nas dwoje plus przewodnik, kucharka i sternik. Jedzenie b. dobre 4x
            dziennie i przewodnik do naszej pelnej dyspozycji, choc mielismy raczej zwykle
            wymagania: jungle trek, piranhas, lowienie aligatorow, meeting of the waters,
            wizyta we wiosce indianskiej itp. Szef firmy (Mark) jest m.in. Kanadyjczykiem
            wiec nie ma problemow z jezykiem oraz akceptuje VISA. Inne firmy chca
            przedplaty na konto w Brazyli co jest cholernie klopotliwe, drogie i jak cos
            jest nie tak nie da sie pieniedzy cofnac (nie wiem gdzie mieszkasz ale w
            Kanadzie VISA zawsze staje po stronie klienta jak cos jest nie tak).

Oto moje rady:
            - houseboats z kabinami to strata pieniedzy. Sa wolniejsze, a kabiny male i
            gorace. Zwykle riverboats z hamakami+moskitiery sa doskonale. W nocy temp.
            spada do 18-20 stopni i wieje lekki wiaterek wiec spac mozna komfortowo.
            - wez dlugie spodnie i lekka koszule plus dobre buty na jungle trekking.
            - szczepienie przeciwko zoltej febrze jest pozadane, choc drogie.
            - szczepionki na malarie, my mielismy Malarone, zadnych skutkow ubocznych choc
            drogi (w Kanadzie 5$/pigulke:(
            - wez cos silnego na zoladek. Zona miala nieco klopotow ale po Ciproflaxin
            przeszly jej po paru godzinach.

Jak chcesz wiecej informacji to pisz. pozdr.
            • konstancja16 Re: Powrot z Brazylii 22.09.06, 23:55
              hej, hej
              dzieki za odpowiedz, dopiero dzisiaj sie zorientowalam ze cos napisales PO
              POWROCIE. moje przygotowania troche w rozsypce, ale w koncu jeszcze mam prawie
              trzy tygodnie... :))

co do pastylek na malarie to sa dwie rozne szkoly (brac albo nie brac) i
              sklaniam sie ku tej drugiej ostatnio.... uwazasz ze warto profilaktycznie czy
              tak Wam lekarz z pierwszej szkoly zasugerowal? o tym na zoladek bede pamietac,
              fakt, kiepsko sobie schrzanic wakacje przez niezyt zoladka....
              • bart_canada Malaria 28.09.06, 20:57
                No coz, nie jestem lekarzem (za to niezlym hipochondrykiem), wiec nawet sie nie
                zastanawialem:) Komarow jest tam bardzo duzo (choc nad sama Rio Negro da sie
                wytrzymac) i zostalismy pare razy ucieci mimo DEET i dlugich spodni. Z nami nie
                bylo zadnych problemow (Malarone nie daje tylu skutkow ubocznych co Lariam na
                przyklad).

Moja rada jest taka: jezeli bedziesz glownie nad Rio Negro i zwykle nie
                zapominasz o sprayu na moskity to chyba mozesz sobie darowac. Jezeli natomiast
                jedziesz nad Rio Amazonas, albo bedziesz przebywala czesto nad stojaca woda, to
                chyba nie ma co ryzykowac niebrania szczepionki. Spotkalismy tam ciezko chorego
                miejscowego Indianina, wiec problemy moga wystapic. pozdr.
                • antek1974 Brac czy nie brac bylo Re: Malaria 29.09.06, 17:27
                  Dylemat brac czy nie brac warto rozstrzygnac tylko w jeden sposob. Brac!
                  Malarone nie jest az tak uciazliwym srodkiem zeby sie go obawiac. W sumie
                  jestem dosc czula na leki osoba i kilkutygodniowa kuracja nawet mnie jakos
                  nienaruszyla (ani fizycznie, ani psychicznie). Jedyne co ucierpialo to porfel
                  (jednak koszt zakupu to c.a. 1 USD za tabletke).

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka