Dodaj do ulubionych

Portugalia, jak ?

IP: *.siemens.pl 11.02.03, 10:42
Witam

Zamierzamy spedzić 2 tyg. w Portugalii
we wrzesniu, ale chcemy zwiedzić cały kraj
zwłaszcza północ (ponoć ma najwiekszy urok)
jak to uczynić bo większość biur oferuje
pobyt na Algarve,
czy ktoś ma doświadczenia w tej kwestii ?

pozdr
M
Obserwuj wątek
    • Gość: acton Re: Portugalia, jak ? IP: *.net.pl 11.02.03, 11:51
      Po pierwsze nie można zwiedzić całego kraju, ani nawet północy w 2 tygodnie.
      Można co najwyżej zerknąć na kilka miejsc. Dodatkowo poznanie tego zakątka
      świata ogrniczy Wam samo biuro podróży, więc radzę jechać na własną rękę. Nikt
      Was nie będzie ograniczał, będziecie bardziej mobilni niż grupa starszych pań,
      zjecie mniej nerwów i zaoszczędzicie o jakąś połowę kasę.
      • Gość: Bartek Re: Portugalia, jak ? IP: *.spider.pl 14.02.03, 10:52
        Zgadzam sie - wyjazdz na wlasna reke, da Wam tyle co dwa miesiace
        wycieczki.Najlepiej leciec z Berlina do Lizbony i wynająć samochod
    • marts Re: Portugalia, jak ? 14.02.03, 16:39
      najlepiej jedzcie do lizbony, zostancie tam chwile, wynajmijcie samochod na
      reszte pobytu i fru na polnoc
    • Gość: iza Re: Portugalia, jak ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.03, 20:13
      Bylam w Portugalii we wrzesniu. Bylo dosyc chlodno i padalo.Pogoda nie byla
      plazowa.Wykupilam pobyt dwutygodniowy z firmy Big Blue w Algarve i podrózowalam
      na wlasna reke.

Bylam w Portugali we wrzesniu. Bylo zimno i padalo. Chodzilismy w kurtkach.
      Wyjaechalam z firma Big Blue do Algarve a potem podrożowalam na własna rękę.
      Byłam trzy dni w Lisbonie i dzien w Fatimie. Dostalam się na miejsce autobusem
      międzymiastowym.Potem wynajełam samochód na trzy dni i zjezdzilam cale
      poludnie. Podobno północ jest najładnieszna ale trzeba jechać od czerwca do
      sierpnia, pózniej zimne wiatry od Atlantyku sa bardzo uciążliwe.

• jita Re: Portugalia, jak ? 18.02.03, 13:42
      też jestem zwolenniczką wyjazdu niezorganizowanego
      spójrz na stronę:
      nasze-podroze.republika.pl/
      w razie pytań - śmiało pisz

pozdrawiam
      Justyna
      • Gość: ? Re: Portugalia, jak ? IP: *.man.polbox.pl 28.02.03, 15:59
        Koniecznie - PORTO!
        Spedzilismy w Portugalii ok 10 dni. wystaczyło to na Porto, Lizbonę, Fatimę i
        Sintrę - bardzo warto. zawsze najlepiej na własną rękę - no może oprócz Egiptu.
        • Gość: snofru Re: Portugalia, jak ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.03, 16:52
          Gość portalu: ? napisał(a):

> zawsze najlepiej na własną rękę - no może oprócz Egiptu.
          Oprócz Egiptu ?!?!? Egipt tylko na własnę rękę !
        • jita Re: Portugalia, jak ? 04.03.03, 13:37
          Gość portalu: ? napisał(a):

> Koniecznie - PORTO!
          > Spedzilismy w Portugalii ok 10 dni. wystaczyło to na Porto, Lizbonę, Fatimę i
          > Sintrę - bardzo warto. zawsze najlepiej na własną rękę - no może oprócz
          Egiptu.

No ja o Porto mam całkiem przeciwne zdanie.
          Możesz powiedzieć, co Cię w nim tak zafascynowało?

Justyna
          • Gość: mikolaj Re: Portugalia, jak ? IP: 62.29.138.* 04.03.03, 15:03
            cywilizacja jest, wiec da sie samemu zorganizowac wyjazd pod warunkiem
            trafienia taniego samolotu. Polecialem w ciemno z przewodnikiem w kieszeni, na
            lotnisku w informacji turystycznej zaproponowali mi pensionat w lisbonie w
            samym centrum, rozne opcje wybralem w miare tani,zadne cudo ale po to zeby sie
            przespac wystarczy.
            Lizbone potaktowalem jako punkt wypadowy po wybrzezu i okolicach. Pozniej
            pojechalem na polnoc do porto i tam znowu zakotwiczylem na robienie wypadow po
            okolicy. W kazdej nawet najmniejszej dziurze jest punkt turystyczny gdzie dadza
            ci mape i powiedzmy pomaga z noclegiem (choc w zasadzie bazowalem na
            przewodniku)
            Generalnie nie bralem samochodu (choc chcialem wziac od razu na lotnisku, ale
            byla kolejka wiec sobie darowalem i moze dobrze bo jesli chodzi o lizbone czy
            porto to trzeba miec zdrowie), wiec sie da bez.
            • Gość: Ilona Re: Portugalia, jak ? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.03, 16:44
              Cześć!
              Właśnie minonej niedzieli wróciła z Portugalii moja szefowa.
              Była na wycieczce zorganizowanej ze wspaniałym przewodnikiem
              i udało jej się zwiedzić sporą część kraju w tydzień!!!
              Owszem męcząco było,ale jak mówi warto też.
              Lecieli do Porto i stamtąd był objazd,a póżniej też wylot z tego miejsca.
              Była z biurem KONSORCJUM POLSKICH BIUR PODRÓŻY z Łodzi.
              Podaję do nich nr tel.: 042 630 48 66 lub 636 98 38,
              a także stronę: www.konsorcjum.com.pl
              Pozdrawiam!
              • Gość: acton Re: Portugalia, jak ? IP: *.net.pl 04.03.03, 18:24
                Gość portalu: Ilona napisał(a):
                Co oznacza spora część kraju? W tydzień można sobie w Lizbonie posiedzieć.
                Napisz jakie miejsca zwiedziła i czy siedziała w nich dłużej niż 2 godziny.
                Chyba bym użył innego słowa na taką turystykę, niż "zwiedzanie". Bardziej
                pasuje mi "zaliczanie".

• Gość: Ilona Re: Portugalia, jak ? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.03, 11:57
                  Dokładnie miejsc Ci nie wymienię,choć miałam ten plan podróży w ręku.
                  Mimo wszystko, to zgadzam się,że tydzień to mało i na pewno
                  wiekszość "zaliczali".Tak jak ktoś się tu już wypowiedział,że zwiedzać
                  najlepiej na własną rękę-wtedy będziesz mógł siedzieć w jednym miejscu nie
                  tylko 2 godziny,ale i 2 tygodnie.......tylko znajdź na to czas :-)))
                  Pozowdzenia!
    • Gość: leszek Re: Portugalia, jak ? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 23.03.03, 22:18
      Gość portalu: Maciej napisał(a):

> Witam
      >
      > Zamierzamy spedzić 2 tyg. w Portugalii
      > we wrzesniu, ale chcemy zwiedzić cały kraj
      > zwłaszcza północ (ponoć ma najwiekszy urok)
      > jak to uczynić bo większość biur oferuje
      > pobyt na Algarve,
      > czy ktoś ma doświadczenia w tej kwestii ?
      >
      > pozdr
      > M
      Pozdrawiam Cię i gratuluję bardzo dobrego wyboru miejsca wczasowego . W
      Portugalii byłem również we wrześniu ubieglego roku i zwiedziłem ją w dużej
      części . Byłem tam dwa tygodnie , z tego tydzień w ramach tzw. fly and drive .
      tzn. wynajętym samochodem i zarezerwowanymi hotelami ale wszystko już w
      biurze . Gorąco polecam . Duża swoboda w wyborze trasy (biuro proponuje
      swoją) ,należy jedynie dotrzeć do zarezerwowanego hotelu (pora dowolna , z
      posiłków jedynie śniadania). W ten sposób zwiedziłem praktycznie wszystkie
      najważniejsze i najciekawsze mijsca w Portugalii . Do tego tydzień pobytu w
      Algarve. Oferty tego typu oferują w Polsce jedynie biura niemieckie ( TUI ,
      Neckermann). Ja osobiście wylatywałem z lotniska niemieckiego , ale
      prawdopodobnie jest także możliwość z Warszawy (ja brałem z katalogu
      niemieckiego ,ale TUI prawdopodobnie ma także w ofercie polskiej). Super
      wycieczka , jedna z moich najlepszych. Nie muszę Ci chyba dodawać o rzetelności
      i solidności niemieckich touroperatorów (zawsze z nich korzystam , szczególnie
      z TUI). Jeżeli miałbyś pytania podaję Ci pocztę: leszekgsm@poczta.fm .
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka