Dodaj do ulubionych

Pekin - pytanko

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.07, 21:35
Hej, wybieram się pod koniec lipca do Pekinu na około 2 tygodnie. Może mi
ktoś powiedzieć, jak najprościej i najszybciej dostać się do Pałacu Letniego?
Autobus? Taksówka? Jakie ceny? Z góry dzięki za podpowiedź. P.S. Mój hotel
położoy jest tuz przy Zakazanym MIeście.
Obserwuj wątek
    • Gość: Janusz Re: Pekin - pytanko IP: *.dip.t-dialin.net 07.07.07, 23:01
      Hallo Anetka,
      najproscie i najszybciej z okolic zakazanego miasta do palacu letniego jest
      oczywiscie taksowka. Autobus odradzam, jak nie potrafisz czytac chinskich
      znakow (chociaz teraz w zwiazku z olimpiada byc moze sa juz opisy na
      przystankach po angielsu - nie wiem) kosztowac cie powinno nie wiecej niz 40-50
      RMB (4-5 Euro) z taksometrem.
      pozdrawiam
      janusz
      PS. czy twoj hotel to BEIJING CAPITOL HOTEL ? (jest dobry..)
      • Gość: Anetka Re: Pekin - pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 13:04
        Dzięki za odpowiedź. Właśnie wyczytałam w przewodniku, że do Pałacu Letniego
        można dojechać autobusem nr 808, trasa zaczyna się przy placu Tiananmen. Bilet
        kosztuje 2Y. Na miejscu zobaczę co i jak, w razie czego zawsze, tak jak
        piszesz, można wziąć taksówkę. A co do hotelu... Będe mieszkać w Shatan Hotel
        (3*), czytałam na różnych forach że jest dobry, ale gusta są różne, więc
        zobaczymy jak to będzie. Lokalizacja za to jest świetna i chociażby samo
        położenie hotelu zrekompencje ewentualne braki w zakwaterowaniu.
        A powiedz mi, poza Pałacem Letnim, co polecasz do zobaczenia w okolicach Pekinu
        (tak do 50-80 km).
        Pzdr. Anetka
        • Gość: Janusz Re: Pekin - pytanko IP: *.dip.t-dialin.net 08.07.07, 22:17
          Hallo Anetko,
          co do autobusow to pomijajac sprawe jezyka i chinskich "zwyczajow" (dotyczy
          pasazerow !) to one maja ta ciekawa wlasciwosc, ze potrafiaja sie zmienia z
          dnia na dzien i ta linia co jeszze wczoraj tu jezdzila to od dzisiaj jezdzi
          zupelnie inna trasa.. Bierze sie to z tego, ze Pekinie obecnie sie buduje jak w
          wariatkowie - sama zobaczysz.
          Co do twojego pytania to w okolicach Pekinu to KONIECZNIE Ming Tombs - tzn.
          groby chinskich cesarzy z okresu Ming (jest ich tam pochowanych 13 z 16) oraz
          ich zony i konkubiny. Warto zobaczyc rowniez muzeum przy grobowcach oraz slynna
          aaleje zwierzat. Poza tym to oczywiscie Mur - ale tu chyba zostanie ci tylko
          Badaling - tam autobus jezdzi rowniez z Tien Am Men (o ile sie nie zmienil to
          bal to nr. 912 )
          pozdrawiam
          janusz
          • Gość: Anetka Re: Pekin - pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 23:16
            Dzieki za odpowiedz.
            Rzecz jasna Mur i grobowce Mingow wliczylam sobie w plan wycieczki juz dawno.
            To jest sprawa obowiazkowa:)A moze wiesz co to sa za Sklepy Przyjazni? Bo
            wyczytalam, ze jest taki jeden w Pekinie, ale nie bardzo orientuje sie co sie w
            nim znajduje.
            • poledownunder Re: Pekin - pytanko 09.07.07, 04:37
              Sklepy przyjazni to zwykle sklepy z suwenirami. Jak jestes na wycieczce
              zorganizowanej masz obowiazkowo jeden lub dwa przystanki dziennie w takim
              wlasnie frienship store. Jak nie jestes na wycieczce zorganizowanej pewnie uda
              Ci sie ich uniknac a pamiatki sobie kupisz gdzies indziej, przy okazji i taniej.
              • Gość: Janusz Re: Pekin - pytanko IP: *.dip.t-dialin.net 09.07.07, 09:07
                @poledownunder

5 punktow na 5 mozliwych :-))
                janusz
          • Gość: Anetka Re: Pekin - pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.07, 12:12
            Wyczytalam jeszcze przed sekunda, ze do Palacu Letniego mozna doplynac:) Kursy
            zaczynaja sie przy Pawilonie Wystawowym i kosztuja 40Y. Wiesz cos o tym?
            • Gość: Janusz Re: Pekin - pytanko IP: *.dip.t-dialin.net 09.07.07, 21:22
              Palac letni lezy nad jeziorem - dosc duzym zreszta.. po jeziorze w czasie sezonu
              plywaja lodzie wozace turystow (sam nie plywalem), a wiec jest to mozliwe,
              zlezy z ktorej strony jeziora sie jest i gdzie lezy palac w tym momencie
              pozdrawiam
              janusz
              • Gość: Anetka Re: Pekin - pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.07, 18:00
                Dzieki Janusz za wszelkie rady i pomoc. Pozdro:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka