Dodaj do ulubionych

Turcja czy Egipt? Doradźcie

IP: *.crowley.pl 30.06.03, 13:49
Byłam w Turcji...Najwspanialszy urlop jaki miałam do tej pory. Zastanawiam
się czy go nie powtórzyć. Ale magia Egiptu też kusi....Potrzebuję opinii od
osób, które spędziły urlop w jednym i drugim miejscu. Please...doradźcie...

Niezdecydowana
Obserwuj wątek
    • Gość: Margotka Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.crowley.pl 30.06.03, 14:35
      Pzeszlo rok temu mialam podobny dylemat. Spedzilam swietny urlop w Turcji i
      mialam wielka ochote powtorzyc wyjazd. Jednak zdecydowalam sie na odmiane i
      wybralam Egipt. Egipt oczarowal mnie, rzucil na kolana i po prostu zachwycil.
      Turcja byla wspaniala, ale Egipt jeszcze wspanialszy.
      Dodam, ze jestem fanka ruin i starozytnosci i zwiedzanie bylo moim glownym
      celem :)
      jesli interesuja Cie jakies szczegoly, pytaj :)

W tym roku, juz za tydzien , wybieram sie do Wloch i caly czas, zaluje, ze to
      nie Egipt...

Pozdrawiam
      Margotka
      • Gość: Niezdecydowana Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.crowley.pl 30.06.03, 14:41
        Dziękuję za odpowiedź. Możesz opowiedzieć więcej o wyjeździe? Z jakim biurem
        byłaś, gdzie itd. Na co trzeba uważać jadąc do Egiptu, jakie ceny? Czy
        atmosfera tworzona przez miejscowych jest podobna jak w Turcji?
        • Gość: Margotka Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.crowley.pl 30.06.03, 15:13
          Bylam na objazdowce z Sigma Travel. Zwiedzilam praktycznie caly Egipt, od
          Alexandrii i Kanalu Sueskiego po Abu Simbel.
          Trzeba uwazac na wode - pic tylko firmowa, butelkowana. Unikac jedzenia w
          malych knajpkach - zemsta faraona grozi na kazdym kroku :) Tak czy siak zabierz
          leki antybiegunkowe - flora bakteryjna sie jednak zmienia i nie wiadomo, jak
          Twoj organizm zareaguje.
          Egipcjanie sa przesympatyczni, ale niezmiernie natarczywi. Beda Cie zaczepiac
          na kazdym kroku, wyznawac milosc, patrzec w oczy - wszystko po to, by sprzedac
          Ci cokolwiek :) Przy zakupach targuj sie do upadlego, pierwsza cena, jaka poda
          Ci sprzedajacy jest zazwyczaj gruuubo zawyzona.
          Egipt jest dosc tani, jedzenie, pamiatki, juz dokladnie nie pamietam, ale woda
          1,5 litrowa 1-2 funty, cola 1,5 litrowa 4-5 funtow - przy czym funt to zlotowka.

Nie zaluj napiwkow - 1-2 dziennie funty dla pokojowej czy boya hotelowego
          zapewnia cudowna obsluge.

Troszke kasy trzeba przeznaczyc na fotografowanie wiekszosci zabytkowych
          obiektow, filmowanie jest jeszcze drozsze ( kilka- kilkanascie funtow za prawo
          do fotografowania, kilkadziesiat, czasem nawet do 150 za prawo do filmowania.

Trzeba sie przyzwyczaic do nieustajacych kontroli przy wejsciach do zabytkowych
          obiektow, czasem ta kontrola przypomina te z lotniska ;) Wyjazdy na dluzsze
          dystanse ( np wycieczka do Abu Simbel ) odbywaja sie w konwojach, pod kontrola
          policji turystycznej.
          Nie znaczy to, ze Egipt jest niebezpieczny, po prostu rzesze Egipcjan maja
          zapewniona prace dzieki instytucji policji turystycznej.

Jak bedziesz sie wybierala do meczetow, pamietaj o stroju zaslaniajacym ramiona
          i kolana - jesli bedziesz miala zbyt duzo ciala na wierzchu to dacza Ci takie
          smiesze ubranko :)

Pozdrawiam
          Margotka
          • Gość: Niezdecydowana Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie-Margotko IP: *.crowley.pl 30.06.03, 16:15
            Margotko!

Czy korzystałaś z last minute wykupując wycieczkę z Sigmy Travel? Zjrzałam na
            ich stronę, są tylko ceny podstawowe, nie wiem jakich obniżek można się
            spodziewać. Rejs wydaje się strasznie interesujący...

Z góry dziękuję
            Coraz bardziej zdecydowana
            • Gość: Margotka Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie-Margotko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.03, 17:11
              Korzystalam z pelnoplatnej wycieczki, wiec nie wiem jak jest w Sigmie z last
              minute. Sigma ma swietnego przewodnika w Egipcie - p. Marka. Facet ma
              niesamowita wiedze :)
              Rejs jest niesamowity, fantastyczne krajobrazy i wrazenia - POLECAM !

Jeszcze jedna uwaga - bylam w Egipcie na przelomie kwietnia i maja, a
              temperatura w Dolinie Krolow przekraczala 40 stopni. Nie mam pojecia, jakie tam
              teraz sa temperatury... W kazdym razie na szczescie klimat jest bardzo suchy,
              wiec latwiej zniesc upaly. W Turcji przy wilgotnosci 98% w lipcu mozna bylo
              zwariowac ;)

Pozdrawiam
              Margotka
              • miriam_73 Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie-Margotko 30.06.03, 17:40
                Gość portalu: Margotka napisał(a):
                Też polecam tę objazdówkę Sigmy i potwierdzam że MArke Malczewski jest The
                best - chodząca encyklopedia wiedzy o dawnym i współczesnym Egipcie.

> Korzystalam z pelnoplatnej wycieczki, wiec nie wiem jak jest w Sigmie z last
                > minute. Sigma ma swietnego przewodnika w Egipcie - p. Marka. Facet ma
                > niesamowita wiedze :)
                > Rejs jest niesamowity, fantastyczne krajobrazy i wrazenia - POLECAM !
                >
                > Jeszcze jedna uwaga - bylam w Egipcie na przelomie kwietnia i maja, a
                > temperatura w Dolinie Krolow przekraczala 40 stopni. Nie mam pojecia, jakie
                tam
                >
                > teraz sa temperatury... W kazdym razie na szczescie klimat jest bardzo suchy,
                > wiec latwiej zniesc upaly. W Turcji przy wilgotnosci 98% w lipcu mozna bylo
                > zwariowac ;)
                W lipcu i sierpniu temperatury sa bardzo wysokie, ale powietrze jest bardzo
                suche, co powoduje, że upał nie jest az tak straszny, poza tym jest zawsze
                lekki wiaterek, zwłaszcza nad Nilem i w Hurgadzie.Zaletą wyjazdu w lipcu jest
                to, że jest bardzo mało turystów i nigdzie w zabytkach nie ma tłoku. Aha,
                tytułem uzupełnienia - opłaty za fotografowanie są tylko na północy - Kair i
                okolice (Memfis, Sakkara)oraz Aleksandria - na południu nie (z wyjątkiem
                grobowców w Dolinie Królów).
                >
                > Pozdrawiam
                > Margotka
    • Gość: Zuziaczek Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: 195.217.253.* 30.06.03, 14:53
      A ja wlasnie mysle czy by nie wybrac sie z chlopakiem do Turcji. Czy
      moglybyscie polecic mi biuro podrozy z ktorym spedzilyscie tak piekne chwile w
      Turcji? a Moze jakis hotel, miejscowosc? Dodatkowe rady mile widziane

buziaczki

zuziaczek.
      • Gość: Krist Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.poczta.katowice.pl 30.06.03, 15:00
        Za buziaczki dziękuję, choć nie dla mnie. Jak Turcja to SIGMA TRAVEL. Pełny
        profesjonalizm.
      • Gość: Iwonka Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.crowley.pl 30.06.03, 15:02
        Byłam w zeszłym roku z Ving/Itaka w Oludeniz, było wspaniale. Jeżeli chcesz
        spędzić miłe chwile w jednym miejscu - to bardzo polecam. Miła obsługa hotelu,
        a po ostatnich wydarzeniach podobno jest jeszcze milej dla turystów. Nie mam
        porównania z Egiptem ponieważ nie byłam, aczkolwiek jeżeli miałabym podjąć
        decyzje czy pojechać tam jeszcze raz to tak.
        Życzę udanego urlopu
        • Gość: Kasia Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 18.07.03, 10:48
          Gość portalu: Iwonka napisał(a):

> Byłam w zeszłym roku z Ving/Itaka w Oludeniz, było wspaniale. Jeżeli chcesz
          > spędzić miłe chwile w jednym miejscu - to bardzo polecam. Miła obsługa
          hotelu,
          > a po ostatnich wydarzeniach podobno jest jeszcze milej dla turystów. Nie mam
          > porównania z Egiptem ponieważ nie byłam, aczkolwiek jeżeli miałabym podjąć
          > decyzje czy pojechać tam jeszcze raz to tak.
          > Życzę udanego urlopu

A w jakim hotelu byłaś w Oludeniz?
          kasia
      • Gość: Niezdecydowana Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.crowley.pl 30.06.03, 15:05
        Jadąc do Turcji korzystałam z biura pośredniczącego. O ile dobrze pamiętam
        wyjazd organizował Exim Tours. Byliśmy w Alanyi (a raczej jej przedmieścia) w
        hotelu Mesut. Hotel nieciekawy , a cena za dwa tygodnie wcale nie powalająca na
        kolana (ok 2 tys z HB). Tym bardziej, że inne osoby wykupujące wycieczkę np. u
        innych pośredników zapłaciły o wiele mniej, ale to już mój pech, a raczej
        pośpiech ;)Tak więc hotelu nie polecam, ale pobyt w tych rejonach wynagrodził
        całą resztę. Zresztą w Turcji szkoda siedzieć w hotelu. Atmosfera, gdziekolwiek
        (sklep, knajpa, plaża) niesamowita. Powszechna gościnność i serdeczność. Wiele
        niesamowitych miejsc do obejrzenia (Pamukkale, Kapadocja, Aspendos.....),
        szkoda tylko, że wszędzie są tak ogromne odległości....Turcję gorąco Ci
        polecam. Czy potrzebujesz więcej szczegółów?

Pozdr
      • Gość: Margotka Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.crowley.pl 30.06.03, 15:16
        Bylam w Turcji z Sigma Travel, polecam. Polecam wycieczki objazdowe - w Turcji
        zbyt wiele jest do obejrzenia, zeby przesiedziec dwa tygodnie przy hotelowym
        basenie czy nawet na plazy :)

Pozdrawiam
        Margotka
        • Gość: zuziaczek Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: 195.217.253.* 30.06.03, 17:16
          margotko, (jak i inni),

czy opcja 7 dni wypoczynek a 7 dni zwiedzanie to dobry pomysl. dwa tygodnie w
          jednym mscu odpada na 100%. czy w turcji mozna spokojnie wypozyczyc autko i
          samemu pozwiedzac, czu lepiej wypupic wycieczki i operatora? Boje sie czy
          przypadkiem nei przeganiaja na takich wycieczkach strasznie typu ; 3 godziny tu
          1 godzina tam, 20 minut na fotki gdzie indzuiej. Wiem tez ze czesto wycieczki
          wypupywane u operatorow (szczegolnei naszych) sa znacznie drozsze niz gdzie
          indziej....czy warto poczekac,i po przyjezdzie na msce wybrac wycieczki? No i
          cenowo jak wyglda turcja? czy warto wykupic obiadokolacje, czy tez appartamenty
          (zazwyczaj wybieram apartamenty zeby moz samemu zdecydowac co i gdzie bede
          jesc...) Ile kosztuje przykladowo kolacja dla dwojga w knajpie z prawdziwym
          tureckim jedzonkime?

buziaczkii czekam na info..

Zuziaczek
          • Gość: Margotka Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.03, 17:31
            Bylam na wycieczce dwutygodniowej, objazdowo-wypoczynkowej, z czego na
            wypoczynek przeznaczono 5 dni. Bylo to dla mnie optymalne rozwiazanie jesli
            chodzi o zwiedzanie i wypoczynek :)
            Z tego, co mi wiadomo, nie ma przeszkod z wynajeciem samochodu i zwiedzaniem,
            ale sama nie korzystalam z tej formy.
            Przebywalam w hotelach czterogwiazdkowych i warunki mialam niezle. Bylam ze
            starsza, schorowana osoba i od poczatku zalezalo mi na wygodnym pobycie, wiec
            nie eksperymentowalam tylko wzielam all inclusive. Jedzonko tez mialam w
            hotelowych restauracjach.

Moze inni forumowicze doradza cos, bo ja wszystko mialam wykupione z gory i o
            nic nie musialam sie martwic na miejscu.

Pozdrawiam
            Margotka
          • Gość: Już zdezcydowana Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.crowley.pl 01.07.03, 09:25
            Gość portalu: zuziaczek napisał(a):

> margotko, (jak i inni),
            >
            > czy opcja 7 dni wypoczynek a 7 dni zwiedzanie to dobry pomysl. dwa tygodnie
            w
            > jednym mscu odpada na 100%. czy w turcji mozna spokojnie wypozyczyc autko i
            > samemu pozwiedzac, czu lepiej wypupic wycieczki i operatora? Boje sie czy
            > przypadkiem nei przeganiaja na takich wycieczkach strasznie typu ; 3 godziny
            tu

Zuziaczku,
            ja byłam przez dwa tygodnie w jednym miejscu, więc nie mogę nic powiedzieć nt.
            objazdówki,ale....wypożyczałam samochód (niestety, nie pamięam już za ile).
            Korzystaliśmy z niego tylko do zwiedzania okolic Alanyi w promieniu ok. 100 km.
            Ze względu na zbyt duże odległości w Turcji (mam na myśli sztandarowe miejsca
            jak Kapadocja czy Pamukkale) chyba korzystniej jest skorzystać z wycieczek
            autokarowych niż płacić za samochód za kilka dni. Jeśli wycieczki to tylko w
            lokalnych biurach tureckich - koniecznie z targowaniem. Bez względu na to gdzie
            wykupujesz wycieczkę - "obowiązkowo" zaliczysz odwiedziny w wytwórnii dywanów
            i innych (np. jubiler). Ale w sumie to też urok tego kraju, więc nie nazwałabym
            tego kompletną stratą czasu.

> 1 godzina tam, 20 minut na fotki gdzie indzuiej. Wiem tez ze czesto wycieczki
            > wypupywane u operatorow (szczegolnei naszych) sa znacznie drozsze niz gdzie
            > indziej....czy warto poczekac,i po przyjezdzie na msce wybrac wycieczki? No i
            > cenowo jak wyglda turcja? czy warto wykupic obiadokolacje, czy tez
            appartamenty
            >
            > (zazwyczaj wybieram apartamenty zeby moz samemu zdecydowac co i gdzie bede
            > jesc...) Ile kosztuje przykladowo kolacja dla dwojga w knajpie z prawdziwym
            > tureckim jedzonkime?

W większości hoteli kolacje są z jednym gorącym daniem i dodatkowo bardzo
            bogatym i różnorodnym szwedzkim stołem. Nam to w zupełnośći wystarczyło. Wydaje
            mi się, że w knajpkach nie ma za wiele tureckich specjałów, więc kilka
            dodatkowych kolacji na rekonesans kuchni tureckiej powinno wystarczyć. A cena
            za kolację? Wydaje mi się, że ok. 10-15 dolarów dla dwojga (jedenie + picie) we
            wspaniałej tureckiej atmosferze.

> buziaczkii czekam na info..
            >
            > Zuziaczek

Życzę pięknego urlopu,
            (Nie)zdecydowana
    • Gość: Beata Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.acn.pl 30.06.03, 15:41
      To trzeba pojechac na tydzien do Turcji, a potem na tydzien do Egiptu. I tu i
      tu jest the best. Wybieraj tylko dobre hotele 4-5 gwiazdek, a wrócisz
      zachwycona.
      • ela1001 Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie 18.07.03, 13:50
        Gość portalu: Beata napisał(a):

> To trzeba pojechac na tydzien do Turcji, a potem na tydzien do Egiptu. I tu i
        > tu jest the best. Wybieraj tylko dobre hotele 4-5 gwiazdek, a wrócisz
        > zachwycona.

Lepiej zdecyduj się na 2 tygodnie w Turcji. Tydzień to stanowczo za krótko.
        Nawet nie zdąrzysz sią zaklimatyzować .
        Polecam Hotel Alpina w Alanyi. Nie kupuj wycieczek u rezydentów jeśli nie
        chcesz przepłacać. Samochód też nie jest w Turcji dobrym rozwiązaniem - przy
        tureckich odległościach umęczysz się niepotrzebnie no i nie jest to bezpieczne
        bo Turcy jeżdżą jak wariaci.
        Na ulicy Ataturka na przeciwko wyjścia z bazaru znajduje się tanie biuro
        oferujące wycieczki z polskojęzycznym przewodnikiem Turkiem o ksywie Wojtek.
        Warto wybrać się z nimi na 3-dniową wycieczkę do Kapadocji.
        Koniecznie się targuj.
        Jeżeli znasz niemiecki lub angielski to doskonałym przewodnikiemn jest Nadżi.
        Trzeba po prostu zapytać kiedy jedzie z grupą - im więcej zbierzesz chętnych
        tym możesz liczyć na większy rabat
        Warto rwnież wybrać się do Pamukkale i na rafting - najtaniej sprzedaje go
        biuro "Russkij Dom " na pętli minibusów k. bazaru- wystarczy podstawowa
        znajomość rosyjskiego lub angielskiego. Rafting to przede wszystkim fajna
        zabawa i miłe spędzenie dnia na łonie dziewiczej natury.

Też myślę o Egipcie. Jedno jest pewne - do takiego wyjazdu trzeba się solidnie
        przygotować. Sądzę , że wcześniej jak w listopadzie nie ma co jechać - latem
        jest tam za gorąco.
    • Gość: Nessa Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.cs.bialystok.pl 20.07.03, 22:53
      Egipt koniecznie!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cudownie! Po co powtarzac skoro mozna cos
      innego, bardziej ciekawego zobaczyc?
      • Gość: fasolcia Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.03, 10:46
        Dołaczam się do wszystkich, którzy polecają Turcję i Egipt z Sigmą Travel -
        jest to najlepsze biuro podróży oferujące wycieczki objazdowe. Mają
        fantastycznych przewodników - ja w Egipcie trafiłam na Krzysztofa
        Trzcińskiego - jest rewelacyjny!
        Jeśli już byłaś w Turcji, to koniecznie jedź teraz do Egiptu - to trzeba
        zobaczyć. Ja byłam we wrześniu - czasem temperatura dochodziła do 40, ale dało
        się znieść. Wrażenia są tak ogromne, ze wszystko inne (upał!) jest mniej
        zauważalne. Margotka podała Ci już wiele szczegółów - mogę się tylko pod tym
        podpisać.
        Pozdrawiam i czekam na informacje gdzie się wybrałaś i na wrażenia.
        • Gość: jubre Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: 213.77.5.* 21.07.03, 11:22
          jaka jest strona internetowa Sigmy Travel i czy jest jakieś biuro podróży w
          Poznaniu. Pozdrawiam
          • Gość: fasolcia Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.03, 12:12
            Podaję Ci stronę Sigmy:
            www.sigma-travel.com.pl
          • Gość: sm. Re: Turcja czy Egipt? Doradźcie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.03, 01:43
            Nie ma watpliwosci.
            Egipt. I to z Sigma. Bylam, widzialam, maja znakomitych przewodnikow.
            Nie ma porownania z Turcja.
            sm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka