seba.b24 14.08.07, 11:50 Zbieram wszelkie informacje. Planuję wyjazd na własną rękę. Może ktoś był?, może ktoś chce się wybrać? Może ktoś zna ciekawe strony, linki...itd? Każda informacja cenna Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dorota Filipiny IP: *.manc.cable.ntl.com 17.08.07, 20:29 hej, ja wybieram sie w lutym na Filipiny. Ubiegles mnie swoim zapytaniem, obserwuje watek ale nic..wiec ponawiam- moze znajdzie sie ktos, kto napisze cos na temat tego panstwa, moze jakies linki?, mnie interesuja informacje na temat wysp Boracay, Malapascua czy Puerto Princesa na Palawan. Czy warto odwiedzic te miejsca, a moze inne?? kazda informacja bedzie cenna :)pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
offiecka Re: Filipiny 18.08.07, 15:41 ja bym baaardzo chciala pojechac...i kiedys na bank to zrobie...ale wlasnie czekam na jakies wskazowki od osob ktore tam juz byly...a tu w sumie nic znalezc nie moge...takze piszcie i dzielcie sie doswiadczeniami:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Filipiny IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.07, 18:36 Hallo pracowalem na filipinach ponad rok i zjezdzilem je dosyc dobrze, co prawda juz kilka lat temu w (97-98) i nie wiem na ile moje informacje sa aktualne. Jakie okolice was szczegolnie interesuja ? Wiele nt. filipin w necie sie nie znajdzie bo poza kilkoma wyspami (Boracay itp.) filipiny nie maja prawie turystow i ci co przyjezdzaja to glownie dla nurkowania (a inna kategoria to dla sexu, ale to zupelnie inna bajka). pytajcie moze cos bede mogl wam pomoc janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Filipiny IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.07, 20:46 kilka linkow do informacji o filipinach: 1. chyba najwazniejszy - Jens Peters - autor znakomitego (najlepszego chociaz drogiego /w niemczech okolo 35 euro/ przewodnika po filipinach. Przewodnik jest nieporownywalny z zadnym innym, jest przynajmniej raz rocznie aktualizowany, opisuje praktycznie kazda wyspe i kazde miasto z podaniem wszystkich mozliwyach adresow, hoteli, hosteli, pensjonatow, restauracji i cen ! - naprawde perla w ktora warto zaiwestowac.. www.travelphil.com/internet_eng/index.html 2. dwa linki do filipinskich stron: www.filipinolinks.com/ www.philstart.com/ Generalnie filipiny nie sa "wygodnym " krajem dla turystow. Poza Manila, Cebu, moze Davao oraz typowo turystycznymi wyspami jak Boracay czy Palawan nie ma ani w miare przyzwoitych hoteli ani mozliwosci transportowych. Dochodzi do tego generalnie wysoka kryminalnosc, a na poludniu (Mindanao) problemy muzulmynskich mniejszosci oraz terroryzmu i walk wewnetrznych. Poruszanie sie na wlasna reke jest dla samotnej kobiety BARDZO NIEBEZPIECZNE ! Poza duzymi miastami oraz popularnymi osrodkami turystycznymi jest bardzo trudno znalezc bankomat - wymiana pieniedzy w miejscowym banku (jezeli jest) moze byc problematyczna i klopotliwa. pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Filipiny IP: *.manc.cable.ntl.com 18.08.07, 22:23 Witaj, bedziemy mieli ok 15 dni do rozplanowania na miejscu. Po przylocie do Manili chcialabym najpierw pojechac do Banaue zobaczyc tarasy ryzowe, potem Bohol i czekoladowe wzgorza, nastepnie juz plazowanie na 2-3 wyspach (napewno Boracay ) Mam pytanie: czy warto jechac na polnoc zeby obejrzec te tarasy?, z tego co zorientowalam sie mozna tam dotrzec tylko autobusami( tzn brak transportu lotniczego) to zajmie pewnie ze trzy dni a z tamtąd spowrotem do stolicy zeby poleciec na poludnie. Jesli chodzi o pogode to czy w lutym na Cebu i Davao pada? Mysle o Malapascua na polnoc od Cebu (i czy ciezko tam sie dostac?) a wyczytalam, ze w tych miejscach choc jest pora sucha troche pada, a my chcielibysmy uniknac deszczu. Moze do plazowania jakies miejsca polecasz? Biore pod uwage Palawan, Mindoro i ta mala wyspe Malapascua. dzieki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Filipiny IP: *.dip.t-dialin.net 18.08.07, 23:35 Hallo Dorota, jestes po prostu wspaniala - lubie ludzi ktorzy sie staraja przygotowac na taka wyprawe..:)) Ale po kolei: (i pod warunkiem ze bedziesz miala czas) 1. tarasy ryzowe - koniecznie ! 2. Bohol i czekoladowe wzgorza - rowniez Nie wiem czy mozna obecnie tam doleciec, podejrzewam ze chyba nie, ale nie jest to problemem - jezeli nie jestes sama warto wynajac sobie VAN-a - kosztuje niewiele a jest znacznie wygodniejszy od busa. W tym czasie nie powinno padac - luty to wrecz najlepsza pora bo juz po peak sezonie (ceny i zajete hotele) a jeszcze sucho. Ja na twoim miejscu w ogole bym nie wybieral sie na Boracay tylko spedzil kilka dni na Malapascua. Co prawda poza plazowaniem i nurkowaniem nie ma tym nic do roboty, ale jako wypoczynek jest doskonala. Z cebu to 30 min. lodzia, za moich czasow byly codziennie kursy, ale zawsze mozna znalezc jakas "banca" (to taka typowa filipinska lodz z 2 plywakami po obu burtach) ktora cie tam zabierze. Nurkujesz ? pozdrawiam i ew. reszte jutro janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Filipiny IP: *.manc.cable.ntl.com 19.08.07, 14:42 hej, dlaczego uwazasz, ze Boracay mozna sobie odpuscic? wydawalo mi sie ze to jest kanon(tj. wyspa Phi Phi w Tajlandii) czy ceny tam sa bardzo astronomiczne porownujac do innych miejsc np wlasnie Malapascua? i jeszcze pytanko na temat komarow? nie mamy zamiaru brac lariamu i tym podobnych tabletek, jesli zagrozenie malaria w tym rejonie nie jest duze. Co o tym myslisz? Wielkie dzieki za info, Philippines Travel Guide juz zakupiony:) Seba, kiedy masz zamiar wyruszyc, na ile i w jakie miejsca? P.S. jedynie snorkeling ABC pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Filipiny IP: *.dip.t-dialin.net 19.08.07, 16:01 Hallo Dorota, wg. mnie Boracay mozna sobie odpuscic jezeli naprawde szukasz spokoju, odpoczynku i suoer plazy. Co prawda na Boracay maz tez piekne plaze, ale poza tym podwojne ceny i kazdy probuje nabic cie w butelke (walking ATM :-) ) Poza tym hordy Koreanczykow - w duzej ilosci a trudni do zniesienia. Co do zagrozenia malaria to w tym okresie i w tym rejonie nie ma, nie bral bym niczego, w razie czego kupisz na miejscu w aptece i wlasciwe tabletki. Do snorkelingu jest Malapascua idealna. pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Filipiny IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.08.07, 19:16 hej opisze troszke wrazen z mojego pobytu na Filipinach bylam tam razem z mezem wlasnie na przelomie stycznia i lutego. pobyt trwal 3 tyg, przez dwa tygodnie zwiedzalismy glowna wyspe tzn Luzon a ostatni tydzien odpoczywalismy na Boracay i tak jak ty zastanawialam sie czy warto tam jechac bo straszono mnie wysokimi cenami i tlumami na plazy, jest to okres poza sezonem wiec tlumu turystow wcale nie ma, miejsca w restauracjach pelno i mozna wybierac co kto lubi, miejsca na plazy rowniez bardzo duzo trudno mi sie wypowiadac na temat cen poniewaz ja nie mieszkam w Polsce, wiec dla mnie ceny na Boracay byly normalne ( napewno wyzsze niz gdzie indziej w tym kraju) obiad okolo 50 zl.( mysle ze to nie jest drogo) za osobe, piwo tanie wiec wszyscy piwosze beda zadowoleni zgadzam sie z przedmowca - wiekszosc turystow na Boracay to rasa zolta, ale mnie to nie przeszkadzalo, spotkalam tez dwie pary z Polski :) a co do tarasow ryzowych to chyba dla nich tylko warto jechac na Filipiny, widok zapierajacy dech w piersiach, niesamowite przezycie i rowniez polecam wynajecie VAN-a ( jest klimatyzacja , a to najwazniejsze), podroz autobusem zajelaby Ci bardzo duzo czasu, drogi sa dobre ale zatloczone a zanieczyszczenie srodowiska spalinami ogromne... podrozowanie po tym kraju jest dosyc latwe zwlaszcza ze jest to kraj w ktorym wlasciwie kazdy lepiej lub gorzej mowi po angielsku, wszyskie znaki i informacje podawane sa w tym jezyku jesli masz jakies szczegolowe pytania to chetnie odpowiem... pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Filipiny IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 19.08.07, 19:37 aha komarow przez pierwsze dwa tygodnie nie widzialam, dopiero na Boracay cos tam od czasu do czasu brzeczalo, ale nic mnie nie ugryzlo... lykalismy chyba ze trzy tygodnie przed i trzy tygodnie po przyjezdzie jakies tabletki przeciwko malarii, sama nie wiem po co ( ale lepiej dmuchac na zimne..znajomy smial sie ze wozimy ze soba apteke) dodatkowo mialam takie mleczko, ktore mialo odstraszac wszystko co lata, ale uzylam go tylko pierwszego dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
crucero Re: Filipiny 20.08.07, 12:52 Tarasy ryzowe - koniecznie, bez dwoch zdan. opcji vana nie przerabialem(jest to chyba dobra opcja)-choc tak czy inaczej dojazd z MNL do Banaue zajmie Wam prawie caly dzien.Mozecie kombinowac z samolotem Manila-Baguio i dalej autobus do Banaue. Zobaczycie co tansze lub tez szybsze (macie TYLKO 2 tyg). W Banaue znajdzcie jakiegos lokalnego przewodnika, ktory poprowadzi Was przez tarasy trasa nie z przewodnika lub mapy.w lutym nie spodziewajcie sie tarasow az tak zielonych jak na wiekszosci pocztowek, gdyz wiekszosc z nich nie jest jeszcze obsadzona. Jakby co jest bezposredni autobus z Banaue do Manilii - wyjezdza chyba o 16 a w MNL jestescie w srodku nocy ok 3-4, co jednak pozwoli Wam zlapac ranny samolot do Tagbilaran na Bohol.Tutaj macie Czekoladowe Wzgorza jak i Tarsier Breading Center do obejrzenia. Mozecie to polaczyc z leniuchowaniem na Panglao Island. Mozecie sie tez zatrzymac w moim zdaniem najfajniejszej opcji na Bohol - Nuts Huts Retreat - maly resort w srodku dzunglii nad rzeka, kilka kilometrow od miasteczka Lobock (w sumie jakas godzina drogi z Tagbilaran) jakby co to pytajcie, moje info sa z 2005 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: Filipiny IP: 196.203.179.* 20.08.07, 13:44 Witam, W końcu znalazłem temat, którego szukałem :-) Planuje samodzielną wyprawę na Filipiny na początku stycznia. Skąd najtaniej i najlepiej lecieć? Nie chcę dużo przesiadek, na razie najtańszą i najlepszą opcję znalazłem z Niemiec za ok. 1000 €. Czy nie ma tam problemu by przedłużyć wizę, bo 21 dni może mi nie wystarczyć. Czy są tam tanie w miarę hotele, które można znaleźć samemu? Czy są jakieś mapy GPS na PocketPC (np. na iGo). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Filipiny IP: *.dip.t-dialin.net 20.08.07, 14:08 Hallo, mam w kregu znajomych kilka mieszanych (niemiecko/Szwajcarsko- filipinskiich) malzenstw i wiem ze oni najczesciej lataja lotami kombinowanymi: niemcy - Bangkok lub Singapur lub HK i dalej do Manilii - wychodzi podobno zdecydowanie taniej - ale to zaslyszane. 2. mozesz na miejscu bez zadnego problemu przedluzyc wize do 59 dni. 3. hotele sa rozne, te zupelnie tani maja odpowidni standard. 4. mapy - nie wiem Najwazniejsze: przemysl sobie dobrze pore wyjazdu: poczatek stycznia to najgorsza (po swietach B.narodzenia) pora na odwiedzanie filipin. Setki tysiecy filipinos z calego swiata przyjezdza aby odwiedzic rodziny w tym terminie - wszystko jest zapchane i drogie, hotele przepelnione. Najlepsza pora to koniec stycznia/luty-marzec pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Filipiny IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 20.08.07, 14:29 hej sama lecialam KLM, wiec moge polecic - lot z Amsterdamu do Manili okolo 13 godzin, cena uzalezniona od dnia wylotu, ale mysle, ze okolo 3500zl ( w cenie transfer z Polski) jesli masz mozliwosc to przesun wyjazd na koniec stycznia, ceny na poczatku stycznia sa o wiele wyzsze. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don't nick! Re: Filipiny IP: 196.203.179.* 20.08.07, 17:51 Dziekuję serdecznie za cenne uwagi! Termin mogę sobie bez problemów przesunąć, więc wyruszę w ostatni dzień stycznia. Jaka jest cena tanich hoteli (takich oczywiście do przeżycia)? Muszę wiedzieć, aby nie zabrakło mi kaski. Znajdę coś za 10$ ? Spawdzę zaraz te loty z Amsterdamu. Stamtąd też mi pasuje, bo ma mnie kto zawieźć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Filipiny IP: *.bomfords.com 22.08.07, 09:13 co do cen to spokojnie znajdziesz nawet tansze hotele, z tym, ze mam nadzieje, ze nie jestes bardzo wymagajacy :) np w Manili za podwojny pokoj z klimatyzacja i ciepla woda zaplacilismy okolo $25 - to byl najdrozszy hotel w jakim spalismy ( oczywiscie pomijam pobyt na Boracay). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek77 Re: Filipiny IP: *.adsl.inetia.pl 24.08.07, 23:28 Na wakacje.pl pisałem jak kupiłem bilet za 2700 PLN. tam bedziesz miał szczególy. Generalnie czym kolwiek do HKG i dalej tanie linie azjatyckie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek77 Re: Filipiny IP: *.era.pl 28.08.07, 15:29 Nikt nie przeczytał więc się jeszcze poprawię odnośnie tanich lotów do Filipin. Powinno być: Czymkolwiek do HKG, Bangkoku czy Singapuru (Seul?) i dalej tanie azjatyckie linie lotnicze. Na stronie www.attitudetravel.com/lowcostairlines/asia/ można przebierać w ofertach. bolek77 Odpowiedz Link Zgłoś
maziunia Re: Filipiny 21.08.07, 15:08 Witam! Pozwolę sobie podłączyć się pod ten wątek,bo mi do wyjazdu zostały niecałe dwa miesiące.Plany są głównie nurkowe (chociaż wycieczki lądowe też się odbędą) a więc Apo Island na trzy nocki,potem tydzien na Panglao a na koniec trzy dni na Malapascua.Problem polega na tym,że gdziekolwiek bym nie pisała,wszyscy chętnie oferują "packages" ale tylko z transferami,natomiast jak się wyrażnie zaznaczy, że tylko mieszkanie i nurkowanie ,to poczta milknie.Z drugiej strony z doświadczenia wiem,że ceny dogadywane osobiście bywają niższe,ale trochę szkoda czasu .Macie może jakieś doświadczenia w tej sprawie? W pażdzierniku nie powinno być chyba problemu z miejscami? Nie chciałabym jechać zupełnie w ciemno (choć nie byłoby to pierwszy raz),więc chyba stanie na tym ze zaklepiemy tylko na Apo ,a potem będziemy szukać.Macie jakieś sugestie gdzie się zatrzymać ? Sorry,że tak długo,ale im bliżej wyjazdu tym więcej wątpliwości. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Filipiny IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.07, 16:08 Nie daj sie zwariowac, zorganizujesz sobie transfery na wlasna reke na miejscu bez problemu, a w pazdzierniku na pewno nie bedzie problemu z wolnymi miejscami - o jakiekolwiek by nie chodzilo pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
maziunia Re: Filipiny 28.08.07, 17:44 To wiem,liczyłam na trochę inną zawartość,ale mimo wszystko dzięki. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Filipiny IP: *.dip.t-dialin.net 28.08.07, 17:57 przykro mi, ale jak juz pisalem, moj ostatni pobyt na filipinach byl kilka lat temu i podawanie ci jakichkolwiek adresow byloby nonsensem :-)) pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Filipiny IP: 192.193.245.* 24.08.07, 17:35 Wybieram się w listopadzie na Palau i Filipiny. Czy koniec listopada/początek grudnia to dobra pora na taki wyjazd ? Czy nie ma tam wtedy silnych deszczów ? Czy rzeczywiście przestępczość wobec turystów jest taka wysoka na Filipinach ? Chcę spędzić 1.5 tygodnia na Palau, potem tydzień na Boracay i parę dni w Manili... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: Filipiny IP: *.dip.t-dialin.net 24.08.07, 18:57 Hallo Rafal, ten termin to b. dobra pora - juz po porze deszczowej, w miare sucho i znosne temperatury (dla europejczykow). Przestepczosc na filipinach ? Duuuuuzy temat.. Kilka rad (oczywiscie poza zachowaniem zdrowego rozsadku): - nigdy nie dal sie zaczepiac przez filipinskich mezczyzn na ulicy, najlepiej udawaj ze nie rozumiesz, podziekuj,usmiechnij sie i idz dalej. - pod zadnym pozorem nie daj sie zaprosic na drinka, gre w karty , bilard itp. przez nieznajomych -nigdy (!!) nie wdawaj sie w dyskusje ze sprzedawcami ulicznymi jezeli nie masz zamiaru czeos kupowac - nie podnos glosu, nigdy nie krzycz na filipinczykow i nie pokazuj nikogo palcami.. Generalnie przestepczosc przeciwko turystom koncentruje sie raczej na probach oszustwa - w tym sa filipinczycy mistrzami !. Rzadziej zdarzaja sie ciezkie pobicia czy tez zabojstwa - najczesciej wtedy gdy filipinczyk przez turyste "stracil twarz" w obecnosci innch filipinczykow - wowczas noz jest szybcie w uzyciu niz zdazysz pomyslec.. Uwazaj w barach, plac najpelpiej natychmiast po otrzymaniu zamowionego napoju i staraj sie zawsze (szczegolnie w taksowce, tricyklu czy barze) miec "drobniejsze pieniadze" bo "no change" jest zjawiskiem nagminnym. W kazdym razie jezeli nie bedziesz sie wloczyl pozna noca po ciemnych uliczkach, nie bedziesz sam jezdzil (tzn. wypozyczonym pojazdem) i zachowasz zrdowy rozsadek to nie powinno ci sie nic stac. Filipiny sa naprawde warte zobaczenia, ale czasami nedza jest tak okropna, ze przecietny europejczyk nie jest sobie w stanie tego wyobrazic.. Taka nedza to prosta droga do zdobycia pieniedzy na przezycie kazda droga - rowniez kryminalna. pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: Filipiny IP: *.manc.cable.ntl.com 29.08.07, 16:52 super, ze temat zostal rozwiniety, bo na necie rzeczywiscie nie ma za duzo. dzieki szczegolnie dla Janusza za info :) Odpowiedz Link Zgłoś
seba.b24 Re: Filipiny 05.09.07, 14:18 Witam Myślałem że tan watek gdzieś zaginął a tu proszę :) Dzięki za wszystkie cenne informacje, ktoś napisał że jest tam duża przestępczość..trochę sie przestraszyłem, czytałem że jest w miarę bezpiecznie. Ja w sumie nie planuję zwiedzania Filipin, moja wizyta tam będzie tylko częścią większej wyprawy po całej Azji Pd-Wsch. Interesuje mnie tylko ładna plaża no i rafy koralowe oczywiście. Myślałem o Boracay, ale może jest inne ładne miejsce bliżej Manili, no i trochę tańsze? 50 zł od osoby za obiad to drogo jak na azjatyckie ceny....Będę tam..jeszcze nie wiem dokładnie kiedy, ale gdzieś w przedziale od marca do końca kwietnia. Jaka jest wtedy pogoda? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Re: Filipiny IP: *.adsl.inetia.pl 24.12.07, 01:35 hej, wlasnie wrocilismy z filipin . moje refleksje po. 1. bohol tu zachwalany dla mnie zadna rewelacja, mielismy zostac dluzej syzbko ucieklismy, bylismy na alona beach -nie polecam , malenka plaza strasznie duzo glonow * w tym terminie grudzien) i wszelkich nagabywaczy a w kanjpach tylko starzy niemcy i aglicy i mlode filipininki. pangalo baaardzo urocze czekoladowe wzgorza super, tarasiny -czyli male malpki : uwaga sa 2 miejsca gdzie mozna je zobaczyc jedno humanistarne drugie to wielka klatka do ktorej wchodzi tlum turystow i gnebi zdjeciami i zaczepianiem malpki - okrutne glupie i prosze glosujmy nogami , nie jezdzijcie tam plaze , woda, zatoki w wiekszosci strasznie brudne ( jak na europejski standardy) wszedzie smieci do wody bezposrednio wrzucane, nieczystosci. az serce boli na taki brak szacunku dla srodowiska. resorty, hotele etc - nie ma problemu z totalna taniocha ( marne warunki) albo luksusem, problem jest ze zwykłym standardem za normalna cene. polecam przed wyjazdem porzadne przejrzenie netu i nie sugerowanie sie cenami na stronach www.zawsze trzeba sie upewnic co do ceny - email( zazwyczaj bedzie niestety wyzsa z miliona nieuzasadnionych powodow ) . rowniez przewodniki lonley planet i discovery - ceny nie aktualne i to mocno mimo ze wydawne w 2007...to samo w przewdonikow co do cen w kanjpach, za uslugi etc. 2.malapascua wyspa piekna, dotrzec ciezko ale to fajna podroz zwlasza loklanym busem a nie zadnym prywatnym busikiem czy taksowka. mozna sporo zobaczyc zlapac klimat.wazne: na wyspie nie ma zadnych aut etc, wiec warto zorientowac sie gdzie jets nasz hotel , resort bo czeka nas wycieczka plaza z bagazami. do nurkowania fajne warunki, ale przejrzystosc wody nie taka jakiej by sie oczekiwalo. poniewaz lowili na dynamit dlugo rafy poniszczone na plazy mnostwo korali. ale mozna zobaczyc rekiny i mnostwo innych fajnych rzeczy. jest kilka centrow nurkownych, najlepsze i najtansze jets kolo kanjpy la dolce vita wglab wyspy. nalezy pamietac ze tam nie ma on stop pradu. sa przerwy codzienne. zazwyczaj tez nie bedzie cieplej wody. komary zarly strasznie. do tej pory mam okropne znamiona. na wyspie nie ma zwyczaju swiezego jedzenia. wszytsko jets mrozone!! w zadnej kanjpie nie ma swiezego sea foodu!!! wbrew pozorom tez ceny nie sa nizsze niz na bardzij komrecyjnych plazach. 3. transport lakalny loty lokalne sa super i tanie ale prawie zawsze maja opoznienia wiec jesli planujecie powrot do domu kilka godzin zapasu to minimum!!! my mielismy 2 i bylo za malo, straszny stres wariatkowo . busy sa wygodne , fajne i klimatyczen plus baaardzo tanie, taksowki ok trzeba sie umawiac na cene czesto chca strasznie oszukac. 4.cebu , manila super miasta ale straszna bieda zwlaszcza manila, mnostwo bezdomnych, kalekich, dzieci na ulicach. 5 pieniadze warto miec wiecej wymienionych dolarow czesto nie ma skad wyciagnac albo kart nie akcpetuja. wbrew pozorom nie jets strasznie tanio. uslugi jak hotele jedzenie nutkowania sa nie tak tanie jak mogloby sie wydawac. 6. ah w wiekszosci te super opcje na nippa domki sa amrnym pomyslem , w srodku powita was zapach okropnej stechnizny i plesni. rozsadniej jest wybrac cos z klimatyzacja. ja jej wyjatkowo nie lubie ale chociaz byla jakas sensowna cyrkulacja powietrza. w razie pytan chetnie odpowiem pzdr j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikiel Re: Filipiny IP: *.chello.pl 05.01.08, 22:41 Na Filipinach bylismy wraz ze znajomymi w lutym/marcu 2005. picasaweb.google.com/Lewandowscyam/Filipiny2005 Podroz zaplanowalismy sami czytajac przewodniki i szperajac po sieci. Profil wyprawy nurkowo (robilismy z zona kurs OWD) krajoznawczy ;-). Trasa: Transfer lotniczy Manila->Cebu->Bohol->Panglao->Bohol->Cebu->Manila->Banaue->Manila->Coron->Manila->Puerto Princessa->Sabang->Puerto Princessa->Manila CO udalo nam sie zrobic/zobaczyc: - nurkowanie na Panglao i w okolicy, polecam zrobienie kursu PADI, ja tam wlasnie zaczalem moja podwodna przygode, - jednodniowa wycieczka po Bohol (czekoladowe wzgorza, tarsiers, ...) - treking po tarasach ryzowych (koniecznie !!!) - nurkowania na wrakach w Coron (tylko doswiadczony nurek kolega, pozostala trojka kajaki morskie i exploracja okolicznych wysp) - podziemna rzeka w Sabang i proba trekingu po dzungli (niestety szlaki pozamykane ;-( - zakupy w Manili przed odlotem do kraju Czesc przelotow kupilismy na miejscu (Asian Spirit, tanio!), czesc biletow (standby) mielismy ze soba (Philippines Airlines). Co nas zachwycilo? Ludzie, ludzie i jeszcze raz ludzie. Niezwykle sympatyczni, otwarci, pomocni, zawsze weseli i spiewajacy pod nosem. Ceny bardzo niskie, litrowe piwo w knajpie to wydatek (wtedy) ok 5 PLN. Potrawy z owocami morza wysmienite ! Nie polecam planowania wiecej niz pol dnia w Manili, my nic tam nie zwiedzalismy, odwiedzilismy jedynie dwa malls przed samy, odlotem i raz przespalismy w hotelu polowe nocy po powrocie z Bananue. Coron raczej tylko dla zapalonych nurkow. Reszta gawiedzi po prostu sie nudzila. Bylo to tez jedyne miejsce gdzie w pokoju grasowal ogromnych rozmiarow karaluch ;-). Obsluga hotelu zaserwowala za to wspaniala kolacje na tarasie z pieczonym prosiakiem. Odpowiedz Link Zgłoś