Dodaj do ulubionych

Karty płatnicze/kredytowe za granicą - kursy walut

IP: 193.108.194.* 27.03.08, 13:14
1. Zastanawialiście sie kiedys nad roznicami w kursach walut, jakie
stosuja poszczegolne banki? Chodzi mi o dwie "aktywnosci" wykonywane
za granica:
- wyplaty z bankomatow,
- transakcje realizowane karta.

Kiedys dotarlem do porownania (z 2003 r chyba) kilku bankow. Fortis
mial wowczas konto, z ktorego wyplaty kartą z bankomatow były
bezpłatne na calym swiecie. Z porownania wynikalo jednak, ze w
wiekszosci przypadkow Fortis - pomimo tego ze mial wyplaty z
bankomatow za free - byl nadjdrozszy.

2. Zrobilem na wlasna reke male dochodzenie. Porownalem kursy
sprzedazy 3 walut (USD, EUR i AUD) w 4 bankach (Citi, BPH, DB i
mBank). Efekt? Najdrozsze kursy ma zdecydowanie Citi. Najtansze -
mBank i DB. Dla zobrazowania:

Jednorazowa wypłata z bankomatu 1000 EUR to kosz w PLN w
poszczegolnych bankach:

Citi - 3626,9
DB - 3622,7
mBank - 3598,7
BPH - 3627,7

Niby niewiele, bo najwieksza roznica wychodzi 28 zl przy kwocie
ponad 3600 zl, ale... jak sie jedzie daleko i na dlugo to wyda sie
zdecydowanie wiecej niz 3600 zl, a poza tym, niektore banki stosuja
prowizje za wyplaty z bankomatow, co podraza koszt
takiej "transakcji"

3. Koszty AUD ciezko jest porownac, bo przy transakcjach w innej
walucie niz USD albo EUR najpierw przelicza sie z waluty lokalnej
(czyli z AUD) na EUR lub USD (w zaleznosci od tego w jakiej walucie
rozliczana jest dana karta) - i to idzie wg kursu organizacji
platniczej, ktorych kursow nigdzie nie mozna dostac... Dopiero potem
dochodzi do przeliczenia kwoty z EUR lub USD na PLN wg kursu banku,
ktory obsluguje karte.

Jest jeden (chyba) bank, ktory chali sie, ze przelicza transakcje
zagraniczne bezposrednio na PLN, dzieki czemu mozna uniknac kosztu
podwojnego przewalutowania. To Polbank. I porownujac ich kursy
rzeczywiscie wydaje sie, ze maja lepsze niz najdrozszy bank z mojego
zestawienia.

4. A jesli chodzi o wyplaty z bankomatow to DB chwali sie, ze mozna
wyplacac za free z bankomatow na calym swieicie w bankach nalezacych
do grupy. W AUS jest to WESTPAC. Ktos wie cos wiecej na temat tego
banku?

Pozdrawiam,
artur

PS. Odnosnie reklamy mBank, ktory chwali sie ze ma 0 zl za wyplaty
za granica z bankomatow. Owszem, ale w TOiP malymi literkami stoi,
ze w razie wyplaty waluty innej niz USD lub EUR to bank pobiera 2%
oplaty za przewalutowanie! Ergo - nie zabierajcie karty mBank do Aus
bo wyplaty z bankomatow na pewno nie beda za friko...
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Karty płatnicze/kredytowe za granicą - kursy IP: 212.244.191.* 28.03.08, 11:25
      Ano widzisz, a ja mam mBank. Do tej pory zawsze pobierali 10PLN za
      dowolną wypłatę za granicą.
      • voyager747 Re: Karty płatnicze/kredytowe za granicą - kursy 28.03.08, 14:09
        A ja mam kartę Citibanku i jak wyjeżdżam do USA to podpinam ją do konta
        dolarowego. Wypłacam w stosunku 1:1 i nic nie płacę za wypłatę z bankomatów.W
        Europie podpinam pod konto w euro i też nic nie płacę, to bardzo wygodne
        rozwiązanie. Citi ma słaby przelicznik walutowy,jak płacę kartą kredytową, to
        niestety kursy są wysokie.
        • tierralatina Re: Karty płatnicze/kredytowe za granicą - kursy 28.03.08, 17:20
          voyager747 napisał:
          W
          > Europie podpinam pod konto w euro i też nic nie płacę, to bardzo wygodne
          > rozwiązanie.

W Europie jednak troche trudniej, bo nie wszedzie sa bankomaty City. A tylko
          przy wyplatach z nich nie jest pobierana oplata manipulacyjna.
          • voyager747 Re: Karty płatnicze/kredytowe za granicą - kursy 28.03.08, 19:15
            Niby tak, ale przy niektórych kontach wypłaty ze wszystkich bankomatów są bez
            prowizji.
            • Gość: artur Re: Karty płatnicze/kredytowe za granicą - kursy IP: *.chello.pl 30.03.08, 12:20
              1. Voyager, rozumiem, ze "podpięcie pod konto dolarowe" oznacza, ze w PL otwierasz w Citi konto w USD, przelewasz na nie USD (wczesniej kupione np. w kantorze) i za granica korzystasz z tego co masz na koncie. Czy tak?

Zastanawialem sie nad Citi, ale tam gdzie sie teraz wybieram (AUS) nie jest to zbyt popularny bank. Dlatego raczej sie zdecyduje na DB - w ich grupie jest australijski Westpac, ktorego bankomatow jest tam jak psow i wyplaty za free. A poza tym maja rozsadny kurs wymiany (czytaj: lepszy niz Citi).

A poza tym, moze i niepotrzebnie sie w to angazuje, bo i tak gdzie sie da bede placil karta kredytowa.

2. Piotr, co do mBank to pamietaj o prowizji za przewalutowanie AUD na walute rozliczeniowa (2%) przy WSZYSTKICH transakcjach, tj. zarowno przy wyplacie z bankomatu jak i placeniu w sklepie...

Zerknij tu:

www.mbank.pl/przewodnik/tpio/#tabs=1
              Pozdrawiam,
              artur
              • voyager747 Re: Karty płatnicze/kredytowe za granicą - kursy 30.03.08, 13:28
                Dokładnie tak. Masz konto dolarowe, kupujesz dolary najtaniej jak Ci się uda i
                potem wypłacasz np. w USA. Wtedy z Twojego konta dolarowego idzie wypłata i kurs
                Cię nie interesuje. Podobnie jest z euro, jak jedziesz do Europy. Tak wypłacałem
                np. na Sycylii, czy w Grecji, Hiszpanii itp. W Citi jest tak, że jak wypłacasz z
                ich bankomatów to nic nie płacisz, chyba że masz Citigold, to wtedy wypłaty ze
                wszystkich bankomatów na świecie są bez prowizji. Wyjątkiem są takie bankomaty,
                w których na dzień dobry pokazuje, że jest opłata np. 2 usd i wtedy trzeba
                płacić. Korzystałem z takich np. w Nowym Jorku i Honolulu. Musisz zaakceptować
                prowizję, bo inaczej to dalej nic się nie da zrobić. Kursy wymiany w Citi nie są
                niestety atrakcyjne, też mnie to trochę wkurza, ale nie ma idealnego banku.
                • Gość: artur Re: Karty płatnicze/kredytowe za granicą - kursy IP: *.chello.pl 30.03.08, 13:50
                  Dzieki. Wybieram sie w przyszlym roku ponownie do Stanow, wiec moze skorzystam z tej opcji.

A w AUS zrobię eksperyment. W tym samym dniu kupię taką samą rzecz za identyczną kwotę, za które zapłacę dwoma kartami. Zobaczymy co mi wyjdzie. Bede mial wlasnie Citi i Polbank (ktory sie wlasnie drukuje).

A swoja droga ciekawostka. W TOiP banku BGZ jest mowa, ze w przypadku kart VISA pobierana jest prowizja za przewalutowanie z waluty lokalnej na transakcyjną (potem oczywiscie na PLN po kursie banku). Nie ma natomiast mowy o takiej prowizji odnosnie kart MC, bedących w ofercie tego banku. Troche to dziwnie wyglada, bo nieoficjalnie dowiedzialem sie (od pracownika tego banku), ze stosowna prowizja jest rowniez pobierana w przypadku kart MC, tyle tylko, ze nie ma jej w TOiP...

A wogole z kursami organizacji platniczych tez jest niezla historia. Zadalem pytanie e-mailem do VISA w sprawie kursow (do tej pory cisza), a na polskiej stronie www nie ma danych polskiego biura. Na polskich stronach MC są dane polskiego biura - przedzwonilem tam i pani mi powiedziala, ze MC przesyla informacje o kursach bankom, ktore wydaja karty. Niestety w Polbank, gdzie o te kursy spytalem (powolujac sie na rozmowe z MC) odpowiedziano mi, ze nie maja takowych...

Pozdrawiam,
                  art
                  • voyager747 Re: Karty płatnicze/kredytowe za granicą - kursy 30.03.08, 14:02
                    Ja chyba kiedyś sprawdzałem tak kartę kredytową Citi Visę i bankomatową
                    Maestro. Wyszło, że kursy z Visy są wyższe. Oni to przeliczają sobie na euro, na
                    dolary i tak, żeby jak najwięcej dla nich zostało :)
                    • Gość: art Re: Karty płatnicze/kredytowe za granicą - kursy IP: *.chello.pl 30.03.08, 18:34
                      Z tego co ja sie dowiedzialem, to wybor waluty rozliczeniowej nalezy
                      do banku, ktory wydaje karte. Moze byc wiec tak, ze w jednym banku
                      może więc być przy VISA - EUR a w innym tez przy VISA - USD. Moze
                      byc tez PLN - tak sie reklamuje Polbank. I wlasnie dlatego zlozylem
                      wniosek o karte z tego banku. Wszyscy na nim psy wieszaja, ze
                      niekompetentni ludzie tam pracuja i ciagle maja problemy z systemem
                      (oba zarzuty potwierdzam, gdyz mialem okazje sie juz przekonac w
                      praktyce), ale kusi mnie to bezposrednie przeliczanie na PLN i brak
                      (przynajmniej wg TOiP) dodatkowych oplat za przewalutowanie z
                      lokalnej na PLN. Oby tylko nie bylo "przerw" w trakcie jej uzywania.

A Citi (podobnie jak mBank) pobiera rowniez prowizje od
                      przewalutowania waluty innej niz rozliczeniowa na rozliczeniowa.
                      Zdaje sie ze jest 0,84% przy VISA i 0,34% przy MC, albo cos w tych
                      granicach [zajrzyj do TOiP i poszukaj tego co jest napisane
                      najmniejszymi literkami, a znajdziesz ;)], ale na pewno przy MC jest
                      taniej. Wiec moze dlatego MC wyszedl Ci tanszy.

Pozdrawiam,
                      art
    • venusgirl Inteligo ? 10.04.08, 20:55
      Panowie :) pozwolę podpiąć się pod wątek i zadać Wam pytanie,
      otóz za 3 tygodnie wybieram sie na 4 tygodnie do Tajlandii i
      chcialabym sie Was zapytać czy moj plan gospdarowania gotowka
      wyglada w miare ok,
      poniewaz nie chcialabym brac calej kasy w gotowce, to będe miala
      przy sobie kartę kredytowa visa mBanku - zeby zaplacic za przeloty
      wewnetrzne, ew. hotele oraz bede miala ze soba zwykla karte debetowa
      visa Inteligo, żeby pobierać gotowke z bankomatow.
      chodzi mi przede wszystkim o tą drugą sprawę, czy ktos z Was
      korzystal za granica z Inteligo ?
      • artur321 Re: Inteligo ? 14.04.08, 12:04
        Venus, jesli chodzi o mBank to pamietaj o dodatkowej oplacie, o
        ktorej pisalem wyzej! Jest pobierana jesli dobrze pamietam zarowno
        od transakcji gotowkowych jak i bezgotowkowych - jesli transakcja
        jest w innej walucie niz EUR lub USD.

O Inteligo sie nie wypowiadam, bo nie korzystalem za granicą (a
        wogole to zrezygnowalem z niej niedawno), ale tez proponuje zapoznac
        sie z OWU, czy nie ma tam analogicznej oplaty jak w przypadku mBank.

Zorientuj sie, czy w kraju, do ktorego jedziesz DeutsheBank nie ma
        banku w swojej grupie kapitalowej. Wyplaty gotowki z bankomatów
        takich bankomatow karta DB są za free.

Tak na marginesie, jesli chodzi o kredytowki po polecam Polbank. W
        zeszlym tygodniu zrobilem pierwsza transakcje (rezerwacja hotelu w
        AUS). Roznica w kursie faktycznie zastosowanym w stosunku do kursu
        kantorowego (najlepszego w Wawie) wyniosla... 0,0003 PLN. Czyli
        innymi slowy, gdybym w tym dniu, w ktorym zrobilem rezerwacje kupil
        w kantorze tyle AUD aby zaplacic za hotel to w porownaniu do
        platnosci moja karta zaplacilbym tylko o 3 dziesięciotysięczne
        drozej za jednego AUD.

Dla porownania - wiekszosc innych kart rozliczana jest tak, ze
        przelicza sie najpierw kurs z waluty lokalnej na rozliczeniowa (USD
        albo EUR) a potem - wg kursu banku na PLN (w Citi, mBank, BPH, w
        ktorych sprawdzalem kursy są wyższe). A do tego dochodzi w
        niektorych bankach prowizja za przewalutowanie za waluty lokalnej na
        rozliczeniową, ktorej w Polbanku brak :)

Pozdrawiam,
        art

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka