Gość: Kachna IP: *.chello.pl 26.08.08, 00:51 Brawo, ki :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: M Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealnych.. IP: *.um.warszawa.pl 26.08.08, 10:54 byłem, widziałem, polecam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealny 26.08.08, 12:39 Widzę, że w Rio Grande do Norte panują podobne klimaty, jak w sąsiednim stanie Ceara. Buggy też jest bardzo popularnym środkiem turystycznego transportu, tyle że nieco tańszym, bo po 120 reali. Skibunda i aerobunda są powszechne także w Ceara, w okolicach Fortalezy i Jericoacoary. W ogóle region Nordeste nadaje się na wakacje jak mało który. Świetnie odpoczywa się, siedząc na pięknej plaży, sącząc agua de coco na zmianę ze śmiesznie tanią w porównaniu z cenami w Polsce caipirinhą, a na obiad zajadając świeżo złowioną rybę lub krewetki. Ja akurat za krewetkami nie przepadam, a tak się składa, że w knajpach połowa dań zawiera krewetki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil buggy nie jest samochodem z napedem na cztery kola IP: *.171.125.42.crowley.pl 28.08.08, 14:07 buggy nie jest samochodem z napedem na cztery kola! ma napęd na dwa tylne koła, tak jak kiedyś większość samochodów. natomiast mimo napędzanej jednej osi samochód ten może się poruszać po piasku, dzięki konstrukcji, rozkładowi masy i przełożeniom. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fc_pl Re: buggy nie jest samochodem z napedem na cztery 28.08.08, 16:27 wystarczy mocno odchudzic garbusa, podniesc mu zawieche i wsadzic szersze lacze i bedziesz mial swietnego (chlodzony powietrzem!) buggiesa bez specjalnego rozkladania masy :) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polonia_chicago brudasy! tak, szanujmy przyrode po brazylijsku IP: *.nethop.ie 28.08.08, 14:56 mieszkaja w jednym z najpiekniejszych miejsc na Ziemi a nie potrafia tego uszanowac. Jak powiedzial jeden z brazylijskich politykow - wycinamy puszcze Amazonska bo jest nasza i tak nam sie podoba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: brudasy! tak, szanujmy przyrode po brazylijsk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 15:30 a niby na jakiej podstawie taka opinia? musisz od razu ich obrazac? a naprawde myslisz ze polonia chicagowska lepiej szanuje cokolwiek? albo ze USA czy Europa lepiej dba o srodowisko???? czlowieku, Ty nie masz pojecia o tym co sie dzieje w Brazylii! znajdziesz brudasow wszedzie - w Chicago, Rio, Warszawie, Zurichu... ale znajdz dla mnie lepszy przyklad miasta ktore naprawde cos wartosciowego robi niz Curitiba Odpowiedz Link Zgłoś
fc_pl buggy 4x4? 28.08.08, 16:24 od kiedy to buggy ma naped na 4 kola? i w ogole po co mu on? chyba tylko zeby sie czesciej psul. Odpowiedz Link Zgłoś
minasgerais Blad juz w pierwszym zdaniu! 28.08.08, 17:42 Plazowe buggy maja naped tylko na dwa kola... Dalej juz nie chcialo mi sie czytac. Czemu Gazeta coraz czesciej publikuje turystyczne teksty jakichs amatorow? Pelne przeinaczen, bzdur i faktow wyssanych z palca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julia Re: Blad juz w pierwszym zdaniu! IP: *.acn.waw.pl 29.08.08, 14:51 Widzę pewną sprzeczność w twoim komentarzu. Skąd możesz wiedzieć, czy artykuł jest pełen "przeinaczeń, bzdur i faktów wyssanych z palca" skoro go nawet nie przeczytałeś/aś? Myślę, że lepiej byłoby najpierw zapoznać się z treścią, a nie od razu oceniać, mylnie zresztą. Być może buggy jest samochodem na 2 koła, nie wiem tego, bo nie jestem specjalistką, ale jeden błąd w artykule nie przesądza o całości. Odpowiedz Link Zgłoś
brasilka2 Re: Blad juz w pierwszym zdaniu! 01.09.08, 11:10 Dobrze, że błąd z artykułu został poprawiony w komentarzach, ale zapewniam was, że to nie jest najważniejsze w artykule, na ile kół jest ten nieszczęsny napęd. Nie ma co się pastwić nad autorką. Jak się siedzi w buggy i śmiga po plaży, to naprawdę myśli się o innych rzeczach. Poza tym, klimat Nordeste został w pełni oddany. Czytając, miałam cały czas przed oczami zupełnie świeżą wyprawę w te rejony. Warto przeczytać artykuł, a potem wybrać się do Nordeste i zapewniam was, że można się tak wyluzować, że machniecie ręką na wszelkie napędy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klo Re: Blad juz w pierwszym zdaniu! IP: *.chello.pl 09.10.09, 22:48 Rozjeżdżający ryczącymi samochodami dziewicze miejsca "turyści" budzą we mnie odrazę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszcz droga pani autor buggy nie posiada napedu 4WD IP: *.belf.cable.ntl.com 28.08.08, 23:48 buggy to autko z napedem na tylna os plastikowym otwartym nadwoziem i najczesciej silnikiem z vw gazbusa:)i nie ma lepszego pojazdu na plaze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podroznik Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealnych... IP: *.ghnet.pl 22.02.09, 18:55 www.80miejsc.pl/pl/na-celowniku/miejsce/71 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toady pare uwag z pierwszej ręki IP: *.aster.pl 08.10.09, 16:31 rio grande do norte pare uwag: bylem tam w tym roku miejsce fajne ale: - buggy śmierdzą niemiłosiernie - to są silniki ze starego garbusa (konstrukcja jeszcze za hitlera) zero tłumika zero katalizatora! - na plazach robią sobie autostrady - bez przerwy jezdza tymi buggami i motocyklami - smród gorszy niz na marszałkowskiej hałas nie mniejszy. - plaze rzeczywiście ładne. - jeśli jechać już tam, to proponuje na pare dni wybrać się na Fernadno de Norohna - istny raj - żółwie, niezliczona ilość kolorowych rybek, delfiny, krystaliczna woda i pustka. Tam mają zakaz jeżdzenia po plażach tymi zdezelowanymi samochodzikami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealny IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.09, 19:28 Eeeee tam Natal ... polecam Jericoacoara, 300km na południe od Fortalezy. Raj dla surferów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Węborski Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealnych... IP: *.icpnet.pl 09.10.09, 11:18 "Ze względu na bliskość równika (ok. 700 km) dzień zaczyna się bardzo wcześnie - słońce wstaje o godz. 5 - ale także wcześnie się kończy" Boję się pomyśleć o której słońce wstaje na równiku! Prawdopodobnie tuż po północy. Brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: upsasa Re: Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealny IP: *.centertel.pl 09.10.09, 12:09 fajnie ale drogo pewnie, nbie ma nic blizej i taniej i z polskiego biura?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealnych... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.09, 15:22 bardzo przyjemne czytanie... brazylia to cudowny kraj, chetnie bym jeszcze raz tam pojechal. Natal nie znam - za to polecam rejon Ubajara 200km na zachod od Fortalezy, oraz cudowne wybrzeze od Parnaiby (niezapomniana Delta do Parnaiba - gdzie mam nadzieje da sie jeszcze rozkoszowac pieknymi dlugimi pustymi plazami bez ryku buggy) do Sao Louis / Alcantara Odpowiedz Link Zgłoś
dehade Re: Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealny 10.10.09, 16:28 No to ja z innej beczki -Artykuł dostarczył mi inspiracji. W zasadzie to od dawna o tym myślę, szukając swego beztroskiego miejsca pod słońcem... Godzę się na skromną ale bezstressowa wegetację na końcu świata, bez radia i telewizji, prasy i czegokolwiek. Dam sobie radę nawet bez elektryczności. Nie potrzebny mi samochód, żelazko, pralka ani lodówka czy troska o to, że kaloryfery zimą są za chłodne, trzeba kupić nowe buty, bo stare przeciekają a palto wypadałoby wymienić na nowe. Warunek jeden: słońce i świetny klimat. Warunek drugi: mała wioska rybacka i dostęp do tego wszystkiego co z morza on daily basis. Nie muszę jeść niczego innego -Mogę patrzeć w morze i na niebo, spacerować boso po ciepłym piasku w nieskończoność, czytać, myśleć o niczym, od czasu do czasu gdzieś wyskoczyć czy polecieć. Pomóc rybakom w pracy, zaprzyjaźnić się i rozmawiać z ludźmi wokół, wtopić się w otoczenie i żyć spokojnie jego życiem Owoce i picie (%też) bez ograniczeń. Pytam serio, są jeszcze takie miejsca gdzieś w Brazylii? Czy to tylko moja chora i skołowana wyobrażnia człowieka stęsknionego za słońcem, ciepłym morzem, z bolącymi kolanami i zaczynającym się reumatyzmem? Człowieka, który ma dość nieustannego gwaru miejskiego, zgiełku cywilizacji, kłopotów z komunikacją, całego tego szaleństwa które nas zaczyna dopadać w zasadzie w każdym miejscu, czy to w Dublinie, Londynie czy Warszawie. Po przeczytaniu artykułu, patrząc na to za oknem się wyprawia, czuję, że muszę się wyrwać z tego miejsca w którym jestem aktualnie. Enough is enough, nie mogę już czekać dłużej Odpowiedz Link Zgłoś
anjolka77 Re: Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealny 12.10.09, 14:44 a Alfa tam jeździ czy nie? Bo też jestem jeszcze na etapie szukania ciekawych wycieczek :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sly Rio Grande do Norte: cztery żywioły w idealnych... IP: *.tristar.eu 07.02.11, 13:12 Super OPISANE, wszystko jasno i klarownie, nic tylko zwiedzac :), SUPER bo juz jutro tam lece :)))))), - w zyciu warto spelniac swoje marzenia!! Odpowiedz Link Zgłoś