11.10.08, 18:53
Witam,

Kilka dni temu postawiłem sobie cel - wyjechać do Afryki i przebyć
ją z północy na południe. Na własną rękę, bardzo możliwe, że samemu.
Piszę tu, ponieważ można powiedzieć, że jestem podróżnikiem-
amatorem - jak do tej pory moje podróże ograniczają się do Europy, a
Afryka to musi być coś zupełnie innego. W związku z tym pytam, czy
ktoś z Was uczestniczył w podobnej wyprawie i może coś na ten temat
napisać? Którą drogę najlepiej wybrać, bo to wydaje mi się wielkim
problemem?
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Afryka 11.10.08, 20:10
      malik007 napisał:
      >Którą drogę najlepiej wybrać, bo to wydaje mi się wielkim problemem?

Masz rację! To może być wielki problem, gdyż wiele granic lądowych w Afryce jest zamkniętych dla zwykłego turysty. Droga powietrzna jest więc wybawieniem ;-)
      Z Kairu do Kapsztadu kawał drogi, może więc na raty? Looknij do relacji Yaho de Ville www.yahodeville.com/
      Także tu www.odyssei.com/ i tu www.travelbit.pl/v2/?special_part=forum

Kornel
      • malik007 Re: Afryka 12.10.08, 18:16
        Wielkie dzięki za te wsyztskie linki. Studiuję je z dużym zapałem:)
        A co do długości trasy wciąż myślę, bo chciałem poświęcić na podróż
        2-3 miesiące, więc raczej będzie trzeba skrócić...
    • voyager747 Re: Afryka 11.10.08, 20:43
      To może lepiej na początek jakoś tak spróbować odwiedzić jakąś Kenię, albo
      podobny kraj i zorientować się jak to wygląda na miejscu. Wyprawa na pewno nie
      będzie łatwa do zorganizowania.
      • malik007 Re: Afryka 12.10.08, 18:18
        Zdecydowanie chcę jednak zasmakować dłuższej podróży. Szczerze
        mówiąc nie zależy mi przede wszystkim na szczegółowym zwiedzaniu, a
        raczej na pokonaniu jak najdłuższej trasy i podziwianiu widoków,
        tudzież największych atrakcji.
        • bob1111 Re: Afryka 13.10.08, 15:30
          Plan jak Plan
          Nie będę osądzał czy jest dobry czy zły
          Ale ważne pytanie jakie fundusze możesz przeznaczyć na taką wyprawę.

Z moich skromny afrykańskich doświadczeń wynika że afryka to nie jest specjalnie
          tania jeżeli chcesz zwiedzać aktywnie i pokonywać duże odległości to zostają ci
          samoloty, lokalne linie lotnicze są bardzo egzotyczne jak na nasze standardy

Jeżeli nie musi to być Afryka to proponuje Azję.
          Zrobienie kilku krajów w Azji Południowo Wschodniej jest zdecydowanie prostsze,
          tanie linie lotnicze typu airasia ułatwiają zadanie
          A jak masz 2-3 miesiące to nawet Indie w swoim ogromie i różnorodności mogły by
          ci się spodobać
        • lulu20 Re: Afryka 14.10.08, 23:57
          hej, ja sobie tak jechalam przez Kenie tanzanie i etiopie. Zajelo
          mi to 2 miesiace.
          Konkluzje sa takie: 1.nigdy nie wiadomo ile czasu zajmie dostanie
          sie z punktu a do b. 2.Autobus odjedzie jak sie zapleni. 3. w
          Etiopii przbycie 120 km to jakies 7 h autobusem. 4. czasem trzeba
          jechac na dachu ciezarowki i na tylku robia sie krwiaki 5. z
          autobusu mozna zobaczyc wiele interesujacych rzeczy, zaprzyjaznic
          sie z towarzyszami podrozy, dzielic upal, kurz i niewygody, a
          czasem pchly - ale to sie wspomina cale zycie :) 6. czasem ciezko
          zdobyc wize, a jak sie ja ma to trzeba przestrzegac terminu wjazdu.
          Nie zawsze na granicy mozna ja dostac, np na kenijsko-etiopskiej
          wtedy nie bylo takiej opcji 7. mozna dotrzec do niejsc gdzie
          naprawde bialy pojawia sie raz na 10 lat :)
          8. nie nalezy zbytnio przejmowac sie higiena, a jak zatrzymujesz
          sie w krzakach na siku nie wchodz w akacje: ciezko sie wykaraskac
          spowrotem. Kobietki lokalne bardzo sa zaciekawione bialymi
          mezczyznami szczgolnie jak maja niebieskie oczy 9.mozna liczyc na
          sympatie i nawet nieraz robiono nam zdjecie jak probujemu wdrapac
          sie na dach ;)
          10. podroz zycia - meczaca, ale niezapomniana

To tak najkrocej. Warto. Zrealizuj swoj cel

pozdrowienia :)
          • lulu20 Re: Afryka 15.10.08, 00:00
            acha, i jeszcze jedno- albo masz duzo czasu albo duzo pieniedzy.

Afryka nie jest tania dla bialych...
            • malik007 Re: Afryka 15.10.08, 13:16
              Dzięki za cenne wskazówki:) Piszesz, że Afryka nie jest tania dla
              białych. Mam przez to rozumieć, że dla białych obowiązuje inny
              cennik?;) Da radę wyżyć za 2-2,5 tys. miesięcznie? I jeszcze
              odnośnie bezpieczęństwa - zamierzam jechać samemu. Mam nadzieję, że
              to nie wyrok?
              • bob1111 Re: Afryka 15.10.08, 13:35
                2-2,5 w jakiej walucie po pierwsze, jeżeli mówisz o złotówkach to marnie to widzę.
                Po drugie z tego co zrozumiałem chcesz intensywnie przemierzać kontynent, a to
                jest dość drogie a 2-3 miesiące to dość ograniczony okres.
                Bezpieczeństwo rożnie w zależności od kraju, rejonu bardzo ogólnikowe pytanie.
                • 1grzech Re: Afryka 15.10.08, 14:16
                  Dodałbym, że ceny też zależą od czasu i uporu z jakim się je
                  negocjuje. Dla białych ceny zwykle startują z pułapów, o których
                  tubylcom się nie śniło. Dodam też, że korupcja jest normą, do której
                  trzeba się przyzwyczaić. Pamiętam, że nawet w Dar Es Salam w
                  Tanzanii pan z portowej kasy wyszedł, stanął przed okienkiem i
                  zaczął oferować bilety za cenę daleko odbiegającą od tej na okienku
                  kasowym. Moje niezadowolenie pokrył stwierdzeniem, że mogę spróbowac
                  w kasie, ale tam już nikogo dziś nie będzie. Nigdy nie maz 100%
                  pewności że załatwisz coś tak jak wynika z przewodników ;)
              • lulu20 Re: Afryka 12.11.08, 21:04
                Hej, pisze dopiero teraz, bo podrozowalam sobie tu i tam :)

Znaczy, ze masz 2 cenniki - dla lokalesow i dla przybyszow
                (niekoniecznie bialych w naszym rozumieniu - mnie np czesto uwazali
                za japonke a mojego towarzysza za zyda lub francuza-zreszta kazdy
                kto nie czarny ten bialy ;) Moja kolezanke mulatke tez od bialych
                wyzywali ;) Dotyczy to np oplat za wstep do parku narodowego, albo
                biletu na prom na zanzibar np.

Taak jak ktos juz napisal, w sytuacjach codziennych, cena zalezy od
                znajomosci lokalnego cennika (mozesz sprzedawcy zaplacic za
                orzeszki np 5 szylingow bez gadania bo wiesz ze tyle kosztuja),
                albo od twoich zdolnosci negocjacyjnych, znajomosci lokalnego
                jezyka, cierpliwosci, zaprzyjaznienia sie ...

ogolnie sprawdza sie zasada im mniej czasu gdzies/na cos -tym
                wiecej placisz.

Mowiac ze Afryka nie jest tania mysle tez ze jesli cos chcesz
                zobaczyc, pozwiedzac, to zawsze wiaze sie to z wydatkami. Jesli
                tylko przejechac bez zatrzymywania - to transport lokalny w krajach
                w ktorych bylam nie jest drogi. jedzenie - jesli zywisz sie na
                ulicy - tez jest tanie. Wymaga to tylko kilku dni aklimatyzaccji.
                Warto tez unikac niebutelkowanej wody - troche to kosztuje, ale
                przynajmniej bez pasozyta przyjedziesz...

Hotele kiepskiej kategorii w Kenii i Tanzanii mozna juz znalezc za
                ok.10-15$ za noc, w Etiopii nawet za 8-10 zl, ale pchly i pluskwy
                dostajesz gratis, a wody czesto brak, albo dostajesz butelke do
                umycia. (warto tez miec tabletki do odkazania wody np do mycia
                zebow)

Ogolnie do takiej wyprawy trzeba sie przygotowac solidnie i duuzo
                obczytac zeby uniknac problemow (ja np wyczytalam ze do hotelu
                warto miec swoja klodke i w etiopii bardzo sie to przydalo)

Moje dane moga byc troche niekatualne, bo bylam tam w roku 2003,
                ale moje przyjaciolki czesto jezdza i nie odnotowaly znaczacych
                roznic.
                Co do bezpieczenstwa, to raczej jest jak wszedzie - jak masz pecha
                trafiasz n zbirów. Moja przyjaciolka byla sama w senegalu i mali i
                wrocila zadowolona, ludzie jej pomagali, raczej nie powinienies sie
                bac podrozowac sam, choc z kims to zawsze lepiej w razie choroby
                czy cos. Z kolei w tanzanii na targu napadli ja, wyrwali plecak i
                przecieli maczeta reke - niegdy nie wiesz co sie stanie.

Jesli masz jakies pytania pisz, jesli bede umiala pomoc czy
                doradzic to mam taki dlug - sama wiele cennych informacji
                zgromadzilam w ten sposob ;)
                • Gość: ,,, Re: Afryka IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.08, 00:32
                  "malik", sądząc z treści pytania nie masz pojęcia o tego rodzaju
                  podróżach. Jesteś raczej turystą, nie podróżnikiem. Chcesz się tam
                  wybrać samotnie? Myślę ,że to jest żart lub chęć wywołania dyskusji
                  na forum. Jeśli jednak zadajesz pytanie poważnie i rzeczywiście
                  jeździłeś dotąd tylko po Europie to radzę Ci najpierw wyjazd na
                  wczasy do Egiptu na tydzień (bo niedrogo,2500 zł wystarczy) i jakiś
                  spacer poza miejscami turystycznymi samotnie. Nie jest to
                  praktykowane z powodów bezpieczeństwa przez turystów zbyt często ale
                  może będziesz mógł bardziej przemyśleć swoje plany.
                  • kornel-1 Re: Afryka 13.11.08, 10:55
                    Gość portalu: ,,, napisał(a):
                    > "malik", sądząc z treści pytania nie masz pojęcia o tego rodzaju
                    > podróżach. Jesteś raczej turystą, nie podróżnikiem.

Witamy na forum prawdziwego podróżnika. Co prawda "no-name", ale posłuchajmy, co
                    ciekawego ma do powiedzenia :)

> Chcesz się tam wybrać samotnie? Myślę ,że to jest żart lub chęć
                    > wywołania dyskusji na forum.

A cóż w tym nadzwyczajnego? Yaho de Ville w pierwszą swoją wędrówkę po Afryce
                    też wybrał się solo. www.yahodeville.com/wyprawy/1999kenia/info.html
                    Dobrze, że nie przeczytał twoich przestróg, bo może by się wycofał?
                    Osób podróżujących samotnie po świecie - także po Afryce - jest dużo. To kwestia
                    doświadczenia i odwagi. Malik007 jakieś doświadczenie wyjazdowe ma, czy
                    podróżował samotnie - wypadałoby go o to zapytać. Rozumiem, że ty swą odwagę
                    manifestujesz w inny sposób (może się podpiszesz?).

Malik 007 ma swój pomysł, ideę, która go zafascynowała. Być może uda mu się ją
                    zrealizować w najbliższym czasie, być może nastąpi to później. Ale takie same
                    marzenia miał i Wojtek Dąbrowski i Kinga i Chopin i wielu innych podróżników,
                    gdy dorastali. Niech i Malik007 marzy i realizuje swe plany. Jeśli nie zabraknie
                    mu determinacji (i czasu i kasy, odwagę chyba ma) to mu się to uda. Życzę mu tego!

> radzę Ci najpierw wyjazd na wczasy do Egiptu na tydzień (bo
                    > niedrogo,2500 zł wystarczy)

Wow! Ależ kąśliwa propozycja! Ale całkiem nietrafiona. Malik007 nie jest
                    zainteresowany wczasami, zwłaszcza za 2500 zł tygodniowo. Chce jechać
                    trampingowo. Wczasy w Egipcie, kraju wybitnie turystycznym leżącym poza Czarną
                    Afryką, w żaden sposób nie zwiększą jego doświadczenia podróżniczego. Lepszą
                    propozycją byłby wyjazd z plecakiem (do Maroka, Tunezji lub Egiptu), by
                    sprawdzić się w krajach arabskich.

> może będziesz mógł bardziej przemyśleć swoje plany.

Chętnie posłucham o twoich afrykańskich dokonaniach i planach na przyszłość.
                    Myślę, że i Malik007 z nich skorzysta.

Kornel
                    • Gość: ,,,, no name Re: Afryka IP: 212.106.21.* 13.11.08, 12:05
                      Kornel, masz rację, za ostro wyraziłem swoje zdanie o planach
                      malika. Ma prawo i powinien marzyć. Może też zadawać pytania na
                      forum. Ja uznałem ,że to pytanie to żart. Pomyślałem,że w ten sposób
                      o wyjazd pyta ktoś , kto chce jechać na wczasy z biurem
                      turystycznym. Może źle malika zdefiniowałem (więc przepraszam),
                      chociaż i inni uczestnicy formu chyba mieli wątpliwości. Pytanie
                      dotyczy samotnego wyjazdu do czarnej Afryki. Poważna sprawa, dużo
                      problemów i niebezpieczeństw. Myślę, że lepiej byłoby zdobyć trochę
                      doświadczenia turystycznego w krajach poza Europą, żeby się na coś
                      takiego zdecydować samotnie. Na przykład mógłby pojechać gdzieś z
                      takim profesorem turystyki ,jak Ty. Przejrzałem twoją stronę i
                      jestem pod wrażeniem. Nie mogę się równać, chciaż jakąś część z tej
                      listy widziałem. Ja jestem tylko turystą.
                      Ja więc zrozumiałem swój błąd. Myślę jednak ,że i Ty mógłbys nad
                      sobą popracować, bo chyba lubisz pisać złośliwe riposty. Nie wdawaj
                      się jednak w dalszą polemikę z laikiem podróżniczym (czyli ze mną ),
                      lepiej namawiaj dalej malika na samotną wyprawę przez całą Afrykę,
                      jak Kazimierz Nowak.

Pozdrawiam no name
                      "bez odbioru"
                      • Gość: mrufka Re: Afryka IP: *.ptr.magnet.ie 15.11.08, 01:47
                        Mysle, ze autor postu nie wie, na co sie porywa.
                        Afryka jest tak ogromna i roznorodna, ze juz samo pytanie wydaje sie
                        w jakis sposob banalne.

Malik, obecnie w Afryce panuje okropny chaos. Od Kongo rozpetala sie
                        najwieksza wojna od czasow 2 wojny swiatowej. Katastrofa, co tam sie
                        dzieje. Wycieczki zostaly poodwolywane, w wielu krajach pelno
                        rebeliantow, bardzo latwo o bron palna.
                        Nie wyobrazam sobie, jak chcialbys przebyc ten kontynent samemu, bez
                        broni, bez wlasnego srodka lokomocji, bez swietnej organizacji i
                        przewodnika (najlepiej czarnego, porozumiewajacego sie po angielsku,
                        francusku i w kilku jezykach afrykanskich).

Dlatego polecam turystyczna Kenie, Tanzanie, no ewentualnie Egipt,
                        Maroko i takie tam. To jest ta ladna i dobra grzeczna Afryka, gdzie
                        za dolara kelner przyniesie ci schlodzony drink, ponurkujesz,
                        pooplasz sie itd...

Troche sobie podrozuje po swiecie, z reguly na wlasna reke i sama. I
                        przyznaje, ze nie znam bardziej okrutnych i niebezpiecznych
                        obszarow, niz te w Afryce. I nie mowie o tym skrawku raju dla
                        turystow.

• s.wawelski Re: Afryka 15.11.08, 04:48
                          Dyskusja jest calkowicie "akademicka". Sam Malik w ogole nie jest
                          zainteresowany nawet co mu ludzie odpisza :-) Jego pytanie to z
                          serii tych:
                          "Lubie chodzic po gorach, przeszedlem w pojedynke Gorce i
                          Bieszczady, ale teraz chcialbym cos innego. Mianowicie wybieram sie
                          na Mt.Everest! Mam 3000 zl i 17 dni czasu. Czy ktos ostatnio byl i
                          moze mi polecic najciekawsza trase na szczyt..."

Oj maja ludzie wyobraznie i poczucie humoru :-)

Pozdrowienia,

S.W.
                          • Gość: FRUZU Re: Afryka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 19:32
                            Przywoływanie przykładu Kingi nie jest chyba najszczęśliwsze.
    • marts888 Re: Afryka 26.02.09, 19:30
      po więcej informacji o Afryce zapraszam na www.afryka.org
      działa też forum afryka.org/forum/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka