IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.01.04, 14:09
Może ktoś z Forumowiczów był stosunkow niedawno w Etiopii i mógłby się
podzielić info o tym kraju?
Obserwuj wątek
    • doro123 Re: Etiopia 05.01.04, 12:15
      Byłam w kwietniu zeszlego (już) roku. Zrobiłam tylko tzw. szlak królewski i
      trekking w Siemen. Jakie informacje ciebie interesują.
      • Gość: Gośka Re: Etiopia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 12:24
        My chcemy zrobic szlak krolewski i doline Omo. Jak wyglada teraz zalatwienie
        wizy i wymiana $ na lotnisku nocą? Czy wypozyczaliscie samochod? jak oceniasz
        bezpieczenstwo turysty w tym kraju?
        • doro123 Re: Etiopia 05.01.04, 13:09
          wiza na lotnisku bez żadnego problemu. Kantor jeden też był czynny w środku
          nocy. Niestety nie byliśmy w Dolinie Omo, bo się nie dało dojechać. Nie
          wypożyczaliśmy też samochodu.
          Generalnie w Etiopii jest bardzo bezpiecznie. Jest to jeden z
          najbezpieczniejszych krajów w jakich byłam. Dotyczy to jednak miast i miejsc
          raczej turystycznych. Problemy pojawiają się, jeżeli zaczynasz porószać się
          niekonwencjonalny sposób np. stopem, na rowerze albo na piechotę. W dzikich
          wioskach dzieci mają zwyczaj obrzucać obcych kamieniami , na poważnie.
          Ale jeżeli podróżujesz autobusami, samolotami to jest bardzo bezpiecznie.
          • Gość: Gośka Re: Etiopia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 13:25
            Dzieki! a jak oceniasz mozliwosci dostania wizy i wymiany w nocy z soboty na
            niedziele? czy niedziela jest jakis szczegolnym dniem w Etiopii?
            • doro123 Re: Etiopia 05.01.04, 13:30
              na pewno nie będzie problemu. Po prostu jak przylatuje samolot, cała obsługa
              się budzi i wydaje wizy. Za wizy płaci się w Byrrach więc otwiera się i kantor.
              Przelicznik był dobry.
              • Gość: Goska Re: Etiopia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 14:02
                Czy gdzies na www sa moze Twoje (Wasze?) wspomnienia z wyjazdu? Czy
                pdorozowals samolotami EA ? Jesli tak to jak bylo z biletami ?
                • doro123 Re: Etiopia 05.01.04, 14:36
                  nie mam strony. Dobra strona na temat Etiopii to etiopia.pl
                  Podróżowaliśmy na niektórych trasach samolotami EA. Nie było praktycznie
                  kłopotów z miejscami, chociaż podróżowaliśmy w trakcie ichniej Wielkanocy.
                  Robiłam jakieś rezerwacje z Polski, ale później na miejscu zmienialiśmy. W
                  każdym miasteczku jest biuro EA.
                • Gość: eK Re: Etiopia IP: 195.117.40.* 05.01.04, 17:58
                  Witaj

Bylem w Etiopii w czerwcu i lipcu 2003. Jest swietnie!
                  Bylem na polnocy i w Omo. Samochod do Omo wypozyczylem w Jince. 104 dolarow za
                  dzien (pozyczylem na 3 dni). Bylo warto. Zetkniecie z plemionami robi wielkie
                  wrazenie.
                  Poza tym jest tak, jak pisze doro.

Pozdrawiam

eK
                  • Gość: Gośka Re: Etiopia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 20:56
                    Cześć
                    Dzięki za odpowiedź! My przestraszylismy sie troche opinii Anny Olej
                    (www.etiopia.pl) ze w Jince sa tylko 2 jeepy do wypozyczenia zly i gorszy (a
                    3. moze bedzie wkrotce) stad nasz plan aby wypozyczac w AA. Czyzby sytuacja
                    sie poprawila?
                    • Gość: mariam Re: Etiopia IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.04, 02:21
                      ja mam tylko male pytanie uzupelniające,
                      na lotnisku wize dostane od reki ? jezeli dobrze rozumie
                      a na przjesciach ladowych?
                      please o pomoc bo bede wkrotce
                      • doro123 Re: Etiopia 06.01.04, 08:36
                        Tutaj nie jestem na 100% pewna, ale ludzie których spotykałam, a większość z
                        nich jedzie przez Etiopię w ramach podróży lądowej przez Afrykę, nie miała
                        żadnych problemów z wizą na granicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka