preev 10.07.05, 21:33 Witam. Mam podejrzenie o RZS. I tu pytanie: czy badanie na antygen B27 jednoznacznie określi czy mam RZS??? Pozdrawiam wszystkich ;) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ams23 Re: HLA B27 11.07.05, 08:18 preev napisał: > Witam. Mam podejrzenie o RZS. I tu pytanie: czy badanie na antygen B27 > jednoznacznie określi czy mam RZS??? Pozdrawiam wszystkich ;) Witaj! u mnie rozpoznano na podstawie RTG stawów, na których wyszło, że mam nadżerki na kościach. Wszystkie badanie jakie mi robiono były OK, jak u zdrowego człowieka, a mnie stawy tak bolały, ze wyłam z bolu. Dopiero to prześwietlenie i wynik: nadżerki, to podobno oznacza jednoznacznie RZS. 3maj się! dla mnie ta choroba to jak wyrok Ania Odpowiedz Link
pmal123 Re: HLA B27 20.02.06, 23:59 antygen ten stwierdza ze masz sklonnosc do dziedziczenia chorob w rodzinie. jezeli ktos w rodzinie mial reumatyzm a Ty masz hlab27 to duze prawdopodobienstwo ze mozesz miec rzs... 1 osoba na 8 to ma statystycznie, ale to tez nie jest pewne w 100%...to jest takie dziwne chorobsko...Wykazano np. silny związek pomiędzy zapadalnością na reumatoidalne zapalenie stawów a występowaniem antygenu HLA-DR4. Odpowiedz Link