05.05.12, 10:52
Witam - czy ktoś może powiedzieć, czy warto jechać na wczasy do Karwi? Czytałam kilka wątków i wszędzie przewija się stwierdzenie, że to miejsce zatłoczone, brudne, o dużym nasileniu ruchu .... nie znalazłam chyba wątku że ktoś był zadowolony.... Może w tym roku coś się zmieniło? Może ktoś pojedzie wcześniej i podzieli się opinią? Ja planuję wyjazd w sierpniu...
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • mazajac Re: Karwia.. 05.05.12, 12:45
      hej byłam w sierpniu w ubiegłym roku, Karwia to właściwie jedna dłuższa ulica, plus taki, że blisko do plaży,nam pasowało bo byliśmy z małymi dziećmi, rzeczywiście brudno, gwarno, chociaż w naszej okolicy było spokojnie, ale bród, gwar i stragany wszelakiej maści, okropne,......my byliśmy tylko 4 dni i nastawialiśmy się tylko na odpoczynek na plaży więc nie było tak źle,
      • ana1361 Re: Karwia.. 05.05.12, 12:50
        Witam
        Dzięki za informacje. A możesz mi powiedzieć gdzie nocowałaś? Ja mam upatrzony nocleg ale warto wiedzieć o innych miejscach...
        • mazajac Re: Karwia.. 05.05.12, 15:09
          my byliśmy jeszcze z jedną rodziną i wynajęliśmy domek U Krysi, nowe domki z drewna, blisko lasku, przez który się przechodzi idąc nad morze, domek był 7 osobowy, parking, grill, placyk zabaw dla dzieci, domki nowe, tv, 2 łazienki, w pełni wyposażona kuchnia, sprzęt plażowy, nam się bardzo podobało u tej Pani, bo rok wcześniej we WŁADYSŁAWIE CHŁAPOWIE trafiliśmy na małe klitki,
    • viki0 Re: Karwia.. 06.05.12, 15:28
      Byłam w Karwi parę razy - przed sezonem i w sezonie. W sezonie tak jak wszędzie nad morzem jest tłoczno a przed sezonem cisza i spokój. Karwia to malutkie miasteczko. Największe plusy to bliska odległośc do plaży (ok 50 m), która jest szeroka, czysta i z ładnym piaskiem. Dobra miejscowośc na wakacje z małymi dziecmi. Minus taki, że poza plażowaniem i stołowaniem się w tutejszych smażalniach nie ma więcej atrakcji. W centrum malutki ogólnodostępny placyk zabaw, parę automatów do jeżdżenia i basen z kulkami. Na pobliskim przylądku Rozewiewie latarnia morska (wstęp dla dzieci dopiero od 4 roku życia). Lubimy tu jeżdzic poza sezonem np czerwiec. Wtedy jest jeszcze mało turystów, parę smażalni i restauracji już otwartych, cisza i spokój i cała plaża dla nas ;-) żeby dojśc na plażę wystarczy przejśc spacerkiem ok 30-40 m przez przyjemny lasek :-) wypróbowane i godne polecenia kwatery to pensjonat Cedron, Delfin i Willa Bałtyk.
      Pozdrawiam!
      • she4444 Re: Karwia.. 07.05.12, 10:58
        godnym polecenia jest też ELF, cicho, spokojnie, czysto i blisko do plaż
        • kat_tar Re: Karwia.. 07.03.15, 19:12
          W tym raku w Cedronie chcą 170 zł za pokój dwuosobowy. Trochę drogo.
    • bailiff22 Re: Karwia.. 07.05.12, 14:21
      Wszystko zalezy czego oczekujesz.

Jako ze planujesz wyjazd w sierpniu, musisz sobie zdawac sprawe ze bedzie straszny tlok w samym miasteczku jak rowniez na plazy. Karwia to jak juz ktos tu pisal w zasadzie jedna glowna ulica w ksztalcie litery "L", typowo nadmorska miescina z duza iloscia jadlodajni, straganow z chinskim szajsem i tlumami turystow w sezonie. Mozna dodac do tej specyfiki fakt ze jest bardzo czesto wybierana przez rodzicow z malymi dziecmi, stad tez w okolicach godziny 22 wszystko zapada w sen i ciezko znalezc cos otwartego, o nocnym zyciu mozesz zapomniec, po to trzeba sie udac chocby do pobliskiej Jastrzebiej Gory.

Jesli juz koniecznie chcesz wybrac Karwie na wakacyjny wypoczynek to polecam zastanowienie sie nad Ostrowem lub Karwienskiemi blotami drugimi. Oba leza tuz przy Karwii, jednak ludzi jestem tam zdecydowaniem mnie, przez co mozna realnie odpoczac. Up to you.
    • agam76_9 Re: Karwia.. 07.05.12, 20:05
      Witam
      Bylismy z dziećmi dwukrotnie w Karwi, osobiście polecam ośrodek SĘK noclegi w domkach z wyzywieniem tradycyjnym. Faktycznie tłok jest, wąskie chodniki, duży plus to blisko do plaży. Karwia to miejscowość dla rodzin z dziećmi. Imprezowicze raczej maja nudno. Chociaż w zeszłym roku były dyskoteki na plaży. W weekend majowy byliśmy w Jastrzębiej Górze restauracje ciekawe, szeroki chodnik i te wzniesienia, zejscia na plaże ze schodami, stwierdzam że kondycję mamy słabą :( . I jak to określił syn czuję się jakbym był w górach i nad morzem
      • ana1361 Re: Karwia.. 07.05.12, 20:16
        Witam wszystkich!
        Bardzo dziękuje za wypowiedzi - Jastrzębia Góra jest fajna dla ludzi bez zobowiązań jakimi są np dzieciaki... My jednak mamy dwójkę dzieci dlatego imprezy raczej nie są nam w głowie - a raczej spokojny grill przy piwku lub lampce dobrego winka ;-D...
        Mam jednak jeszcze jedno pytanie - czy ktoś z Was był może w apartamentach na ul Wojska Polskiego w Karwi ? chodzi mi o mieszkanie 2-pokojowe do wynajęcia - oferta w www.fajnewczasy.pl - teoretycznie bliziutko morza...../50m/
        • mazajac Re: Karwia.. 07.05.12, 20:32
          do morza jest naprawdę blisko, tym się nie przejmuj, tak jak wszyscy piszą, przez lasek i już się jest, także dasz radę, ja byłam z 8 miesięczniakiem i 5 latkiem i daliśmy radę, powodzenia,
    • ania-bell Re: Karwia.. 14.05.12, 15:18
      O to chyba nie czytałaś moich opini o Karwii. Jak dla mnie zawsze super na wypoczynek. Oczywiście ma swoje wady ale np. plaża jest fantastyczna a to jest dla mnie bardzo ważne.
      Co do zatłoczenia to zależy: oczywiście centrum miejscowości zawsze jest zatłoczone ale już na końcach miejscowości to są pustki. Karwia ma takie położenie, że przebiega przez nia droga do Jastrzębiej i Wladysławowa i tam faktycznie tworzy się korek ale jak mieszkasz gdzieś na końcu np. w stronę Dębek to tam nie ma korka ani dużego ruchu. Fakt, że nie wszystkie uliczki są asfaltowe a chodniki wąskie ale to też ma swój urok i mnie się podobało.
    • lampu-cera Re: Karwia.. 15.05.12, 10:31
      Ejże, nie byłam w Karwi, ale plaża wydaje się ładna (tutaj są zdjęcia). Interesuje mnie to bardzo bo sama się zastanawiam nad wyjazdem tam...
      • ania-bell Re: Karwia.. 15.05.12, 11:19
        Moim zdaniem plaża jest jedną z najładniejszych, podobna jest też w Dębkach.
        Oczywiście zaraz ktoś napisze, że jest zatłoczona. OK jest ale tylko przy głównym zejściu a wystarczy się przejść np. za kanał w stronę Dębek i jest plaża nie tylko niesamowicie szeroka ale i pusta. Cały urok plaży w Karwii i Dębkach polega na tym ,że jest miękki piasek a nie ubity a do tego nie ma kamieni i wejście do morza jest nie tylko płaskie ale długo utrzymuje się płycizna dzięki czemu jest tam ciepła, nagrzana woda.
        • helmutt1 Re: Karwia.. 15.05.12, 11:52
          Byłem tam w maju. Mała spokojna wioska. Na głównej ulicy ciężko się minąć autem taka ciasnota. A temperatura wody najbardziej zależy od prądu. Jednego dnia wszyscy kąpią się w czystej wodzie, drugiego przychodzi prąd z wodą lodowatą i nikt nie wejdzie. Osobiście jako spokojną miejscówkę wolę Juratę i Kuźnicę.
          • j_w_pan_p Re: Karwia.. 18.05.12, 10:54
            Jaka wąska uliczka - normalna ulica gdzie nawet 2 aurobusy się mijają !
            A co do samej Karwii - byłem tam w roku ubiegłym i dwa lata temu. Miejscowosć owszem troche zatłoczona ale tak już nad morzem bywa. Plaża super czysta szeroka, z wieloma płyciznami - można nawet 50 m od brzegu pójść i woda sięga do kolan.
            Przeważaja rodzice z dziećmi ale jak dowiedzielismy się od gospodarzy u których mieskzaliśmy taki jest tam taget - dla rozrywki jest Władysławowo i Jastrzębia Góra - dla rodzin z dziecmi Karwia.
            Polecam Dworek Karwia - trochę na uboczu ale do morza idzie sie ok 5-10 min.
            • kol.3 Re: Karwia.. 01.09.12, 07:26
              Umówmy się co do paru szczegółów. Plaża w Karwi jest szeroka z mięciutkim piaseczkiem co jest szczególnie ważne w przypadku małych dzieci.
              Ale już nie w przypadku kilkunastoletnich chłopców, którzy lubią puszczać kaczki i znajdować ciekawe patyki.
              Miasteczko, przynajmniej gdy byłam parę lat temu, miało wąskie nierówne chodniki, zakurzone, niepozamiatane, podczas gdy inne miejscowości nadmorskie od dawna porobiły chodniki z kostki, i przykladały się do sprzątania.
              Przez Karwię przechodzi droga przelotowa, po której jeżdżą ciężkie ciężarówki a nawet TIRy, ale pobiera się opłatę klimatyczną. Jezdnia jest za wąska dla pojazdów tego rodzaju.
              Pomijam wieczorny smród z piekarni mechanicznej i długie oraz głośne nabożeństwa i procesje do 22.00 (niestety wszystko pod oknami pokoju który wynajmowałam, dlatego moje wspomnienia z Karwi ograniczają się do " nigdy więcej").
    • malgos113 Re: Karwia.. 27.08.12, 23:18
      Piękna,duża i czysta plaża.Ul wojska polskiego tłoczna lecz ciut dalej spokój.NIE POLECAM PENSJONATU ALEKSANDER. link do opinii www.forum.karwia.com/viewtopic.php?f=101&t=684&start=15. Jednym słowem strata pieniędzy.
      • sleewabraun Re: Karwia.. 10.03.15, 16:46
        My z mężem ostatnie 6 lat z rzędu byliśmy w Karwii. Miasteczko owszem jest zatłoczone, szczególnie w centrum, ale myślę że w szczycie wakacyjnym każda miejscowość nadmorska jest tłoczna i brudna. W zeszłym roku byliśmy z 8-miesięcznym dzieckiem i powiem szczerze, że bardzo obawiałam się tego wyjazdu, chodzenia wózkiem po wąskich nierównych chodnikach, ale było całkiem ok, nawet turyści widząc nas idących z wózkiem sami schodzili z chodnika, więc nie musieliśmy się przepychać. Jeśli zastanawiasz się nad tymi apartamentami na Wojska Polskiego to wg. mnie jest to najlepsza lokalizacja w całej Karwii na pobyt, ogólnie końcówka ulicy Wojska Polskiego, albo gdzieś w głębi ale od strony Dębek. Jest cisza, można spokojnie spać nie budzą cię o 5.30 rozstawianiem straganów, jak to jest w centrum. W budynku, w którym są te apartamenty jest piekarnia, więc bliziutko po bułeczki lub ciastka, a do plaży dosłownie 2 minutki, praktycznie wychodzisz z budynku, musisz przejść przez wąską uliczkę i przejść przez lasek i jesteś na plaży, gdzie ok. 9.00-10.00 rano są pustki, a w centrum masakra, trzeba by było chyba o 8.00 wyjść na plażę. Jeśli macie zamiar jadać obiady tylko w knajpach to radzę zejść z plaży ok. 13.30 i iść na obiad, bo potem tak od ok. 14.00 są straszne tłumy w restauracjach i trudno znaleźć miejsce, żeby usiąść i na posiłek trzeba bardzo długo czekać. A tak od 13.00 do 14.00 można na spokojnie, szczególnie z dziećmi, się posilić. Karwia jest fajną miejscowością wypadową, więc jeśli denerwowałby Cię tłok w mieście późnym popołudniem, polecam po plażowaniu i obiedzie, wsiąść w auto i pojechać do Jastrzębiej Góry albo jeszcze lepiej do Władysławowa i tam pospacerować, zresztą tam jest więcej atrakcji, we wladku często są fajne koncerty.
        • julka-4 Re: Karwia.. 11.03.15, 09:48
          Polecasz Władysławowo żeby odpocząć od tłoku w Karwi ? :D Przecież tam nawet nie ma gdzie samochodu zaparkować , a spacerujesz w takim samym tłumie jak w Karwi :D
          • sleewabraun Re: Karwia.. 13.03.15, 13:31
            Po pierwsze napisałam, ze tłumy są wszędzie w wakacje, ale we władku są szersze chodniki,nie takie wąskie i krzywe jak w Karwii, po drugie my jakoś nigdy nie mielismy problemu z zaparkowaniem samochodu, a po trzecie napisałam też (jakbyś nie zauważyła), ze we Władysławowie o wiele więcej się dzieje niż w Karwii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka