marzena604 20.11.11, 16:53 Chcę sobie zrobić progesteron, prolaktynę, FSH, TSH i estradiol. W których dc powinno się je robić? Najbardziej mnie interesuje, co Wam gin/endo mówił na ten temat, bo co piszą w necie, to już wiem. Będę wdzięczna za odpowiedzi Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta-1807 Re: badania hormonalne-który dc? 20.11.11, 19:15 ja dostałam skierowanie na badanie prolaktyny, TSH i fT4 i mam je zrobic miedzy 3 a 7 dc. Odpowiedz Link
kozica111 Re: badania hormonalne-który dc? 20.11.11, 19:17 Prolaktyna-dowolnie, progesteron 7 dni po skoku temperatury, FSH i LH między 3 a 5 dniem cyklu, podobnie estradiol, TSH dowolnie. Odpowiedz Link
migotka.s Re: badania hormonalne-który dc? 20.11.11, 19:24 2-4 dc prolaktynę również na początku, 2-4 dc progesteron w II fazie po owulacji - około 20-24 dc w zależności od długości cyklu tsh i inne parametry tarczycy dowolnie Odpowiedz Link
marzena604 Re: badania hormonalne-który dc? 20.11.11, 20:40 Jesteście nieocenione! Dzięki wielkie! No to w tym cyklu tylko TSH i progesteron zrobię, bo już mam 7dc. Odpowiedz Link
marzena604 Re: badania hormonalne-który dc? 20.11.11, 20:49 A jeszcze a propos estradiolu-coś czytałam, że w różnych etapach cyklu bada się go z różnych powodów. Na początku cyklu (razem z FSH), by sprawdzić rezerwy jajników, przed owu chyba by sprawdzić jak rozwijają się pęcherzyki i po owu żeby sprawdzić jak rozwija się ciałko żółte... No i nie wiem pod jakim kontem się przebadać... Która z tych rzeczy jest najważniejsza-bo 3 nie przebadam, bo bym chyba z torbami poszła-już i tak 4 hormony wyniosą mnie prawie 100zł... Odpowiedz Link
migotka.s Re: badania hormonalne-który dc? 20.11.11, 22:39 cięzko orzec ja badałam na poczatku cyklu okazało się, ze rosnie mi prolaktyna po obciązeniu - dostałam Bromka i zaszłam... Odpowiedz Link