Dodaj do ulubionych

Pytanie-test owulacyjny

19.04.12, 15:01
Robiłam dzis pierwszy raz test owulacyjny, gdyż jestem po poronieniu i nie jestem do końca pewna kiedy powinna miec owulacje. Kreska testowa wyszła trochę jasniejsza od kontrolnej. Rozumiem, że jest to wynik negatywny. Ale skoro ta kreska testowa mimo wszystko wyszła, czy to znaczy że moge sie spodziewac owulacji na dniach? Czy tak po prostu wychodzi i nie oznacza to wcale że niedługo bedzie owulacja? No i własnie nie wiem co o tym myslec, instrukcje testu mam jakąś dziwną. Oczywiście bede dalej robic testy, ale może mnie troche oświecicie.

Dzieki za pomoc! smile
Obserwuj wątek
    • d.o.s.i.a Re: Pytanie-test owulacyjny 19.04.12, 17:36
      Musisz to zawsze odnoscic do testow poprzedzajacych. Jesli do tej pory nie bylo zadnej, nawet jasnej kreski, to pojawienie sie jej zwiastuje, ze prawdopodobnie jutro bedziesz miala test prawdziwie pozytywny tj. ze kreska bedzie w takim samym kolorze lub ciemniejsza od testowej.

Czasem zdarza sie, ze test "pokazuje" jasna kreske tj. ona leciutko przebija - jesli tak jest caly czas to musisz to uznac za standardowy negatywny i czekac na ciemniejszy.

Teraz przeczytalam, ze to byl pierwszy test. Za malo danych. Sprobuj jutro. Pozytywnego testu na pewno nie przeoczysz.
      • ciasteczko_cynamonowe Re: Pytanie-test owulacyjny 19.04.12, 18:28
        Dzieki. Pytam dlatego że juz kiedys robiłam testy owulacyjne. I albo były negatywne (tylko kreska kontrolna) albo pozytywny (obie mocne kreski). A teraz pojawiła sie ta slaba kreska testowa. Nigdy tak nie miałam wczesniej.
        • wielorak Re: Pytanie-test owulacyjny 20.04.12, 13:14
          ciasteczko a nie pomyliłam tych testów ktore kiedys robiłas z ciążowymi wink bo tam właśnie wychodzi albo jedna albo dwie, przy owulacyjnych im bliżej do piku LH tym kreska ciemniejsza ale pozytywny test gdy testowa będzie ciemniejsza od kontrolnej. ja kiedys miałam ledwie widoczną a o pozytywnego testu mineło jeszcze z 3-4 dni, ale u każdej z nas moze być różnie, powodzenia smile
          • ciasteczko_cynamonowe Re: Pytanie-test owulacyjny 20.04.12, 13:27
            He he smile nie nie pomyliłam testów, aż tak źle ze mną nie jest tongue_out No dzisiaj kreska testowa jest ciemniejsza niz wczoraj, ale nie ciemniejsza od kontrolnej. Więc tak jak piszecie, pewnie owulacja będzie za 2-3 dni i dlatego tak. No i z wyliczeń wychodzi mi podobnie, zobaczymy!
            • wielorak Re: Pytanie-test owulacyjny 20.04.12, 15:10
              smile smile
              • magdula602 Re: Pytanie-test owulacyjny 22.04.12, 22:32
                no to dołączam do grona smile dziś robiłam test owu i wyszła druga kreska jaśniejsza czyli jeszcze czekam ale myślę, że niebawem będzie owulacja zresztą kłują mnie jajniki. byłam u gina i w USG był widoczny pęcherzyk. W ogóle to dla mnie trochę czarna magia stąd te testy nie mogę teraz ustalić sama dni płodnych ponieważ nie miałam miesiączki, więc trzeba się wspomóc smile
                • ciasteczko_cynamonowe Re: Pytanie-test owulacyjny 23.04.12, 13:10
                  Według testów nadal nie mam owulacji. Z wyliczeń wychodzi, że niby jutro, góra w środę. A test ma nadal kreskę testowa jaśniejszą od kontrolnej, więc juz sama nie wiem smile Za to śluz zaczyna się zgadzać z dniami płodnymi. Więc cos się dzieje smile
                  A co do kłucia, tez mnie zazwyczaj kuło w trakcie owulacji. Zobaczymy czy znowu będzie, bo podobno rożnie z tym bywa.
                  • wielorak Re: Pytanie-test owulacyjny 23.04.12, 14:12
                    a jakie wyliczenia robisz? bo jeżeli takie matematyczne to się zaskoczysz w tym cyklu smile
                    jak sluz zmienia ci się na płodny to pewnie wszystko jeszcze przed tobą, powodzenia
                    • ciasteczko_cynamonowe Re: Pytanie-test owulacyjny 23.04.12, 14:35
                      Jest masa kalendarzy owulacyjnych w internecie. Wpisujesz tam date ostatniej miesiączki, długość cyklu i czasami podaje sie tez ile trwała miesiączka. Wszystkie pokazują mi tak samo. Zobaczymy na ile są wiarygodne! smile
                      • d.o.s.i.a Re: Pytanie-test owulacyjny 23.04.12, 14:50
                        Absolutnie nie sa wiarygodne smile przeciez takie kalendarze nie znaja dlugosci Twojej nastepnej fazy lutealnej.
                        Jedyne co jest wiarygodne to mierzenie temperatury.
                        • nataszakon Re: Pytanie-test owulacyjny 23.04.12, 15:30
                          zgadzam się z d.o.s.i.a.....takie kalendarze owulacyjne sa malo wiarygodne. Jak moga powiedziec kiedy jest owualcja tylko na podstawie sredniej dlugosci cyklu. a przeciez kazda kobieta jest inna..
                          Ale jesli chcecie mam do rozdania 10 wejściówek (kto pierwszy ten lepszy) do bardzo fajnego portalu dla starających się - ovufriend.pl (jak na razie rejestracja tylko z kodami polecajacymi). mozna tam sprawdzic czy cykle sa prawidlowe i czy wogole jest owulacja. Na bazie podanych codziennie informacji system wyznacza tez dni plodne itp. Poza tym jest duzo dobrych informacji o staraniu sie o dziecko.
                          kod polecajacy to: adaqywi.
                          Pozdrawiam wszystkie staraczki 
                          • wielorak Re: Pytanie-test owulacyjny 23.04.12, 18:14
                            w 100% zgadzam się z dziewczynami- i mam to sprawdzone, wyliczałam na przeróżnych stronach i wyszła ta sama data, tylko na netmamie 1 dzień wczesniej, robiła testy owulacyjne i mierzyłam temperaturę i nijak się mają te kalendarze w internecie wiec nie polecam i nie wycelujesz za pomocą kalendarzy, chyba że będziesz miała mega szczęście a szczęściu trzeba pomóc smile to już lepiej zainwestować w testy owulacyjne
                            • ciasteczko_cynamonowe Re: Pytanie-test owulacyjny 23.04.12, 22:03
                              Dobrze smile napisalam przeciez że zobaczymy na ile są dane kalendarze wiarygodne tym razem. Robie tez testy owulacyjne. Tak czy siak nie raz wyliczenia z takiego kalendarza owulacyjnego zgadzały mi się z owulacja-może przypadek, może nie.
                              • d.o.s.i.a Re: Pytanie-test owulacyjny 24.04.12, 11:52
                                No, przypadek i nic wiecej. To tak jakbys liczyla sobie owulacje na podstawie pelni ksiezyca albo po prostu na podstawie kalendarzyka, dzielac sredni cykl na pol - no wiadomo, ze czasem utrafisz, tylko co z tego? smile Taka wiedza do niczego Ci sie nie przyda, bo to jest ruletka. Jesli planujesz ciaze to pamietaj, ze w kazdym miesiacu masz tak naprawde tylko ok. 12 godzin, w ktore musisz wcelowac niemal dokladnie. Wyliczenia pi razy oko na nic Ci sie przydadza.
                                Dlaczego nie sprobujesz wykresow temperatury?
                                • ciasteczko_cynamonowe Re: Pytanie-test owulacyjny 24.04.12, 13:16
                                  Jak sie nie uda w tym miesiącu, to w kolejnych zacznę mierzyć temperaturę. Dwa razy udało mi się zajść za pierwszym podejściem, zobaczymy jak będzie teraz. A tak przy okazji dzisiaj test owulacyjny jest pozytywny smile Dzieki za pomoc i porady!
                                  • cyganka00 Re: Pytanie-test owulacyjny 24.04.12, 17:25
                                    a u mnie druga kreska caly czas jasniejsza czyli bylo bez owulacji. Ciekawe jakie badania bede musiala zrobic tym razemsad
                                    • anabel27 Re: Pytanie-test owulacyjny 24.04.12, 20:50
                                      cyganka00 napisała:

> a u mnie druga kreska caly czas jasniejsza czyli bylo bez owulacji. Ciekawe jak
                                      > ie badania bede musiala zrobic tym razemsad

może w Twoim przypadku testy owul nie dzialaja za dobrze? A mierzysz temperature? masz skok temperatury? mojej kolezane nigdy nie wychodzily testy owul (zawsze jedna kreska byla jasniejsza) a okazalo sie owuluje. czasami po prostu ciezko zlapac ten moment kiedy LH jest w najwyzszej wartosci, bo to rozpoznaja testy owulacyjne. A jak bedziesz mierzyc temp to jest jednoznacze albo wzrosnie albo nie. ja dlatego oprocz testow mierze jeszcze temp.
                                      • magdula602 Re: Pytanie-test owulacyjny 25.04.12, 22:34
                                        dziewczyny jaka temteratura jest przy owu?

może i ja powinnam mierzyć? ehhh
                                        • anabel27 Re: Pytanie-test owulacyjny 25.04.12, 23:36
                                          hehe dobre. Nie ma kochana stalej temperatury przy ktorej wystepuje owulacja. w skrocie mowiac/ piszac to wyglada tak ze w pierwszej polowie cyklu masz nizsze temperatury, a w drugiej polowie (po owulacji) sa one wyzsze. no i przy ostatniej nizszej jest zazwyczaj owulacja. nie jest to takie proste, jesli nie masz pojecia. skorzystaj sobie ze strony ktora polecaja dziewczyny, jest b fajna, wpisujesz tam codziennie o co cie system poprosi i on sam wyznaczy ci owulacje. strona: ovufriend.pl i wpisz kod polecajacy: adaqywi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka